Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Uslava Je vdova, do háje už
Kdybys jasne napsala, ze deda pred 4roky zemrel, misto PRY a je pryc, tak to bylo kazdemu jasne
Pohřeb zařizoval strejda. Tak že jak notář přijde na to, že má pozůstalý ještě někde sestru?
Ano, notář zve k projednání pozůstalosti všechny dědice.
@TO_IT píše:
Když otevřeš ten zákoník paragraf 1484 a násl. zjistíš, zda ta ústní domluva hraje roli
Ne tak úplně. Současná úprava je volnější, ale před třiceti lety bylo v OZ výslovně, že nikdo se nemůže vzdát práv, která mu teprve v budoucnu vzniknou. U tohohle bych měla ostatně pochybnosti i teď.
@divine woman píše:
Pohřeb zařizoval strejda. Tak že jak notář přijde na to, že má pozůstalý ještě někde sestru?Ano, notář zve k projednání pozůstalosti všechny dědice.
Na předběžné šetření předvolá jen vypravitele pohřbu. Ale o dceři se nepochybně dozví, i kdyby ji bratr nenahlásil, z evidence obyvatel. Případně teda, pokud má dcera pochybnosti, může se notáři ozvat sama. Zjistit konkrétního notáře je otázka dvou minut, link jsem sem dávala.
Tato diskuze má pro mě nečekané rozuzlení. Celou dobu jsem přesvědčená, že to píše cca 12leté dítě a ono je jí 30+?
![]()
@brisco píše:
Jistě, ale já bych chtěla vědět předem, co mě čeká a jak se věci mají, abych se mohla v klidu připravit na jednání u toho notáře. Taky bych si nechala vysvětlit, jaké jsou moje možnosti s vyplacením a co mohu požadovat. Jde o velké peníze (dům) a tak bych za toto ráda pár tisíc zaplatila.
Na první schůzce s notářem se obvykle jen seznámíte se situaci a poinformuje vas o možnostech. Asi moc možností nebude - majetek se nejspíš rozdeli napolovic, ať už formou spoluvlastnictví, nebo vyplacením. Je tam nejspíš jen pochybnost ohledne ústní dohody, ale podle mě se na ni nebude brát zřetel.
@Anonymní píše:
@Lily-of-the-valley Jezdíla a pomáhala jsem vždy, stejně jako mamka, která tam jeden čas i u babi bydlela. Když na tom byl děda už zleAle Joo, fandí někomu, kdo tam 30 let bydlí a neumí se posledních 10 zeptat, zda něco nepotřebují, nechtějí nakoupit, odvést a ani tam celý měsíc nepáchne
Bydlela tam se svým bratrem a jeho ženou? Už se v tom ztrácím.
@Ariadne píše: Ústní dohoda je o ničem. Ta závěť je platná ověřená? Nebo si to jen napsala babička doma na koleni? Jinak bych jela podle zákona. Dům zdědí oba sourozenci ba domluví se na prodeji a peníze jedou na půlku
Závěť je platná, byť by byla napsaná na toalernim papíře. Ma-li vsechny náležitosti a je psaná vlastní rukou, je platná.
@brisco píše:
Psala si, že je děda pryč, to nutně neznamená mrtvý.
Pokud není Tvoje mamka hloupá…
Vzhledem k intelektuální nedostačivosti zde píšícího potomka, to asi moc slavné nebude.
@divine woman píše:
@Jeremi Notář zve všechny dědice doporučeným dopisem.
Na to první předběžné šetření ne. Mám za poslední roky dost bohatou praxi, bohužel.
@Alriga píše:
Závěť je platná, byť by byla napsaná na toalernim papíře. Ma-li vsechny náležitosti a je psaná vlastní rukou, je platná.
Přesně - holografická (vlastní rukou psaná) závěť má svoje pravidla, ale při jejich splnění je platná.
A vy tu závěť máte, nebo jen víte, že byla napsaná a nikdo ji teď nemá? Podle tohovos psala, tak mi nepřijde, že bude mít vliv - v podstatě si babi přeje, aby tam strýc dal bydlel a mamce dal peníze, tj. aby to nebylo třeba naopak. O podílu to nic neříká. Jelikož mamu nenechala vydedit, tak má stále nárok.
Když otevřeš ten zákoník paragraf 1484 a násl. zjistíš, zda ta ústní domluva hraje roli