Dědictví mezi sestrou a mnou, jak byste se k sourozenci chovali?

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
32200
29.5.26 15:07

@Nimie Nebudu se hádat, ale nebudu se stýkat s někým, kdo mě takhle obere. Otec řekl, byt napůl. Nějaké zápisky z deníku? No promiň, to fakt není nijak zavazující. A sestra by se měla rozdělit podle původní domluvy. Do toho, co s tím udělá, jestli to procestuje nebo nahání do automatů nebo dá psímu útulku, tak do toho jí není nic. Vyběhla s tím hezky, protože se chtěla stěhovat do většího a místo toho se nastěhovala k tátovi pod záminkou pomoci a byt jí zůstal. A že zakladatelka pomáhala víc s mámou než zemřela, to už nevidí.

• načítám...
32200
29.5.26 15:10
@Anonymní píše: Více

Tak jí to řekni, že není od toho, aby rozhodovala o tom, co ty budeš dělat se svými penězi. Ani do toho, jestli nebo kolik budeš mít dětí. To, že ona děti neznamená, že je všechno její. Prodala bych tu chatu, psala si, že stejně je tam převážně ona, tak na co ti je? Aspoň budeš mít peníze na svojí nemovitost. Emočně to zvládnout je těžké, protože ona si myslí, že má právo a pravdu a nevidí to z té druhé strany.

• načítám...
Anonymní
29.5.26 15:11

Vlastně Vám moc děkuji všem za názory. Je vidět, jak jsme různí a já osobně nevidím, žádný přístup jako „mimo“, byť některé názory jsou mi blíže, některé vzdálenější. Ale každý mi pomáhá najít v tom něco svého. Děkuju.

• Upravit
31993
29.5.26 15:11

Doslova jsi se ptala „čili byste zachovala se sourozencem ze své strany stejně kvalitní vztahy a dokázala byste se přes to přenést?“, tak jsem odpověděla. Proč po mě vyjíždíš?

Pokud ti jde čistě o emoční vyrovnání, navštiv psychologa - a ne, nedělám si srandu a ani to není pokus o odbytí.

Píšeš, že není co komunikovat, a zároveň píšeš, že sestra si myslí věci, které nejsou pravda a ještě je šíří dál? Za mě je to nedostatečná komunikace a nebo jde ten vztah naprosto do kytek :nevim: pokud to dál nijak řešit nechceš, víš co máš dělat v ostatních ohledech, a jen se ti nedaří se přenést přes to, že řekla to co řekla, tak jsme zpátky u toho psychologa. Prakticky nic, co ti tu kdo napíšeme, ti nejspíš nepomůže…

Mě to opravdu mrzí, ta situace není vůbec jednoduchá, ale je potřeba se na ten obrázek podívat trochu víc komplexně a to takhle nejde…

• načítám...
Anonymní
29.5.26 15:12

@Monchichik „nejhorší“ na tom je, že ona to právo ale opravdu má :)) tu chatu miluju, vyrostla jsem tam, ale uvidíme, jak nám to spolu půjde dál, třeba to tak dopadne, jen nechci dělat ukvapené závěry. Děkuju.

• Upravit
32200
29.5.26 15:15

no to právo má proto, že byt napsal otec jen na ní, i když teda nechápu proč…napsat to na vás obě nebyl přece žádný problém…ale ona s ním bydlela, tak je jasný, že mu řekla, že to není třeba, že se rozdělí…chatu miluješ, ale s jejím přístupem tam nebudeš chtít stejně jezdit a dívat se na ní a být spoluvlastník stejně nepřinese nic dobrého…

• načítám...
31993
29.5.26 15:16
@Monchichik píše: Více

Jasný, ale to zakladatelka taky nechce, a já jí asi docela chápu. Nevíme jak to bylo řečeno, v jakou chvíli, jaké tam ty vztahy teda byly atd. Mohla to říct jako jednu větu, napůl ve vtipu, zakladatelka si to vzala hrozně osobně, protože neplodnost do hajlu kuresky bolí, a sestra pomalu ani neví, že udělala něco tak strašně špatného.

Situace při řešení dědických řízení se má tendence velmi často hrozně vyhrotit, a vlastně tohle je ještě docela slabý odvar, byť pro zakladatelku je to nejspíš citově obrovská zrada. Ale asi by stálo za to se nad to opravdu povznést, nedělat unáhlené závěry, a možná víc v klidu pak přijde nějaké ideální řešení.

Kdybych se automaticky přestala bavit s každým, kdo mi kdy pár větami ublížil, navíc v takhle vyhrocenou chvíli, tak kolem sebe nemám skoro nikoho. Tak to zkusit probrat, jednou, dvakrát, třikrát, sejít se, dát hlavy dohromady a prostě „pojďme ten vztah nějak narovnat“. I z toho pak bude jasnější kam se ten vztah ubírá, a i jí samotné by to mohlo pomoct.

• načítám...
Anonymní
29.5.26 15:16

@Nimie se sestrou jsme to komunikovaly dost. Ale ona má povahu, že když si něco myslí, tak přes to nejede vlak. Za ní jsem už prostě stará a moc rozevlátá na to, abych se usazovala - ač žiju jako každý v týhle republice, HPP + hypotéka a 40 mi není za rok ani za dva a ani za 3.
Nevyjíždím. Jen už mi po několikáté píšete, že se chci hádat a nesouhlasit s výší podílu. Tak jste k tomu přistupovala několikrát, měla jsme už pocit, že nechápete.
Proč bych to hned měla tahat k psychologovi, to nevím. Je to velmi čerstvé a nevím, v jakém stavu to bude třeba za týden. K psychologovi je to zatím brzo.
Jinak ve vtipu řečeno nebylo nic, vykládá tyhle věci i po rodině.

• Upravit
31993
29.5.26 15:18

Třeba tohle bych komunikovala klidně na x krát dědictví nedědictví. I to prověří vztahy. Proto jiné řešení je to nechat být, opravdu ty vztahy ukončit, a smířit se s tím. Ale to sama píšeš, že nechceš… :)

• načítám...
24954
29.5.26 15:21

Hele, pokud není na chatě věcné břemeno, prostě to prodejte a umoř si část hypotéky, ušetříš na úrocích statisíce a se ségrou se tam stejně rodinně nevídáte,
spravuješ úplně jinou nemovitost, takže tohle držet nemá finanční smysl.
Ty budeš na rodičáku počítat každou kačku, splácet hypošku a půl chaty ti bude úplně na nic.

• načítám...
1559
29.5.26 15:23

Asi si se sestrou tak blizke nejste, pokud rozhlasuje, ze deti mit nebudes ikdyz se snazite a nedari se.
K sestre bych se osobne chovala obezretne a s tim, ze te vyplati z neceho, na co formalne nemas narok, bych moc nepocitala.

Jak to bude s chatou by asi ukazal cas, ale take bych se pripravila na to, ze se budete se sestrou natahovat o to kdo kolik zaplati.

• načítám...
31993
29.5.26 15:28

V tu chvíli jsem na tebe reagovala poprvé, takže si mě bohužel s někým pleteš a nebo sis neodlikla anonymy, což nemám jak vědět ;)

„Za ní jsem už prostě stará a moc rozevlátá na to, abych se usazovala - ač žiju jako každý v týhle republice“ // jakože ona nechce abys měla děti nebo ti nevěří, že se vám nedaří nebo nevím úplně přesně co si z toho mám odnést. Stará a rozevlátá nijak přeci nesouvisí s dědictvím.

Proč bych to hned měla tahat k psychologovi, to nevím. Je to velmi čerstvé a nevím, v jakém stavu to bude třeba za týden. K psychologovi je to zatím brzo." // Protože neumíš pořádně ani popsat co že to vlastně chceš, co bys chtěla udělat a nedaří se ti se nad to povznést. A zatím každý reálný nápad automaticky zavrháváš… ale samozřejmě jak myslíš :nevim:

Rodině bych odpovídala na rovinu, tak jak to je, pokud se to nějak propírá.

Příspěvek upraven 29.05.26 v 15:31

• načítám...
Anonymní

@starfish_at_night ona neví, že se snažíme, ale je to také proto, aby se nás nikdo pořád neptal, neví to vlastně nikdo, a nikdy jsme ale neřekli, že děti nechceme a rozhodně se dětí ani jeden z nás neštítíme a nejsme proti nim.

• Upravit
32200

Taky bych nešla k psychologovi, takové věci jsem schopná si rozebrat a posoudit sama. Musíš vědět ty, jestli chceš komunikovat s někým, kdo se k tobě takhle chová. Za týden to bude stejné, ona si stojí na svém a má svojí pravdu, to ty se k tomu musíš nějak postavit. Vykládá po rodině, že ti nic nedá, protože bys to procestovala? To bych si s ní vyříkala teda hodně rychle.

• načítám...
Anonymní
29.5.26 15:31

@Nimie milá Nimie…nic nezavrhuji, všem dokonce děkuji za jakýkoli náhled, jelikož každý je vhodný a podnětný, jen se mi nezdá řešení nabízené Vámi, nemám k němu blízko, jelikož mi stále přijde, že nerozumíte nebo jst emožná pochopila až teď.
Otázka je stejná od samého začátku, že jste ji možná pochopila až teď, to můj problém není, vím moc dobře co se ve mně odehrává a na co se ptám.

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová