Děti samy doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18154
5.1.17 21:32

Normální, mentálně průměrné dítě musí být schopné od devíti let vydržet přes den pár hodin samo doma. Většina škol má družinu max do třetí třídy, pak se počítá s tím, že dítě je schopno dojít samo domů a počkat 2-3 hodiny na rodiče, až se vrátí z práce.
Být v noci samo by mělo zvládnout dítě na druhém stupni, pokud by se jednalo o vyjimečný stav.
Pokud to někdo žene do takových extrémů, že musí být s dítětem do 18 ve dne v noci, tak pak ať se nediví, že děti jsou nesamostatní mazánci. A že jich dnes je. Už jsem zažila i to, že se u nás byla ucházet o práci holka po maturitě s maminkou. A mluvila za ni maminka :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4604
5.1.17 21:33

@jdukolem Je to strašný a jak ten chlap na tu ženu a hlavně děti nepříčetně křičí, to mají život chudáci, je mi jich líto, jenomže co já zmůžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
5.1.17 21:34
@Dovesilke píše:
@jdukolem Je to strašný a jak ten chlap na tu ženu a hlavně děti nepříčetně křičí, to mají život chudáci, je mi jich líto, jenomže co já zmůžu.

zkus nabídnout té paní pomoc.. nějak nenápadně - být k ní asi přátelská třeba se ti svěří?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4604
5.1.17 21:43

@jdukolem Přistěhovali se před necelým rokem, jsou to takový ty lidi co žijou ze dne na den, nemají teplou vodu a nevadí jim to, jsou špinavý, nikdy jsem je s umytýma vlasama neviděla, vypadají jako bezdomovci, jediné co vidím je vyhulovat a křičet, mají smečku uštěkaných, zřejmě hladových psů a koček. Ona vypadá spokojeně, asi jí to vyhovuje :nevim:
Aspoň to tak vypadá, ani nepozdraví, několikrát za ní byli policajti že něco někde ukradla, to se pak člověku nechce s takovýma kamarádit…
Byli i u nás a u sousedů jestli jsme něco neviděli co nosili do baráku a je pravda že kolikrát po půl noci na ulici řvou a něco si do domu z auta nosí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
5.1.17 21:46
@Dovesilke píše:
@jdukolem Přistěhovali se před necelým rokem, jsou to takový ty lidi co žijou ze dne na den, nemají teplou vodu a nevadí jim to, jsou špinavý, nikdy jsem je s umytýma vlasama neviděla, vypadají jako bezdomovci, jediné co vidím je vyhulovat a křičet, mají smečku uštěkaných, zřejmě hladových psů a koček. Ona vypadá spokojeně, asi jí to vyhovuje :nevim:
Aspoň to tak vypadá, ani nepozdraví, několikrát za ní byli policajti že něco někde ukradla, to se pak člověku nechce s takovýma kamarádit…
Byli i u nás a u sousedů jestli jsme něco neviděli co nosili do baráku a je pravda že kolikrát po půl noci na ulici řvou a něco si do domu z auta nosí…

chudáci děti.. asi bych to práskla na sociálku - at jsou aspon pod dozorem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
5.1.17 21:50

@Dovesilke v tom případě je to na sociálku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4604
5.1.17 21:57

@jdukolem @Tamtama Nad tím už jsem přemýšlela, naproti v ulici bydlí učitelka tak jsme spolu mluvili a že to škola před vánoci nahlásila, kluk že je zanedbaný, špinavý…
V létě dokonce odjeli na týden do Chorvatska/muž jezdí takovým menším náklaďákem, ovšem víc nejezdí než jezdí, auto stojí věčně doma, asi musí sedět v té hospodě/ a byli za sousedama jestli by na ty děti občas koukli 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145
5.1.17 21:58
@Shaari90 píše:
Ahoj, holky ;) Tohle je pro mě spíš teoretická diskuse, protože mám zatím miminko, ale spíš výhledově se zajímám o to: od jakého věku byste děti nechali spát doma samotné? Jde třeba o to, že spousta firem má vícesměnné provozy, kde člověk musí pracovat i v noci. Včera ve zprávách se třeba řešilo, že matka nechala 6 leté a 8 leté dítě v noci samotné. Přijdou vám takové děti hodně malé na to, aby byly samy doma? I když je fakt, že je divné, že ty děcka nevěděly, kde je mamka :think: Jako dítě pod 6 let bych určitě doma samotné nenechala v noci. Taky záleží, jak je které dítě vyspělé, rozumné a samostatné, ale fakt vám přijde jako zanedbání péče, když jsou 2 děti z 1. stupně doma samy? Asi je lepší si najít práci, kde se směny vycházejí tak, že děti nespí samy doma, ale někdy v práci třeba tlačí na to, aby člověk vzal jiné směny, že tam někdo chybí. A zaměstnavatele často nezajímá, že má člověk děcka :? A každý nemá babičku poblíž :? Říkali jste třeba sousedům, aby vám šli děti zkontrolovat, když jste museli být v noci mimo domov? A další dotaz: do jakého věku děti doprovázíte do školy a ze školy? Mně třeba mamka doprovázela asi první měsíc v 1. třídě a pak jsem chodila sama. Měla jsem to do školy 10 minut pěšky. Jako vím, že je jiná doba. A taky je rozdíl, když někdo bydlí na vesnici nebo třeba v Praze… jen mě zajímal Váš názor ;) Díky za odpovědi.

Pres noc narazove tak od 10 let, zalezelo by na diteti, muselo by mit spolehlivy mobil a musela bych mit opravdu moznost na zavolani prijet, ne ze budu sedet sama jako sestra v nemocnici treba a nebudu moct opustit pracoviste. Pravidelne pak dle ditete.
Pres den je doma sedmilety maximalne 1,5h obcas. Se ctyrletym max 15 min nez prinesu pecivo z kramu.

Sedmilety je v prvni tride. Ma cca 10min do skoly, v pulce cesty svetelna krizovatka pres rusnou jednoproudovou silnici. Umi dojit od krizovatky do skoly, od krizovatky domu, predevcirem sel poprve komplet sam, chytl me rano prujem :oops: a prisel by pozde, kdyby na me cekal. Zvladnul to v pohode, ale nehodlam to praktikovat pravidelne, pravidelne chodi do skoly tu pulku trasy od krizovatky. Momentalne zvazuju, ze od jara, to mu bude 8, bych mu v druzine podepsala, ze by mohl ve 4 odchazet sam, protoze kdyz se stavim na nakup a vyzvedavam mladsi ze skolky, tak do druziny se dostanu tak v 5 odpoledne i pozdeji, tak aby tam nedrepel az do zaviracky.

Uz od prazdnin muze jit do mistnich obchodu, pres prechod na hriste na 30min.

Nejsem v tomhle zadna suverenka, bojim se, kdyz jde dite nekam samo, tak furt cucim na hodiny, vyhlizim, ale chci, aby se deti nebaly, aby byly samostatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35487
5.1.17 22:18
@bigl píše:
Normální, mentálně průměrné dítě musí být schopné od devíti let vydržet přes den pár hodin samo doma. Většina škol má družinu max do třetí třídy, pak se počítá s tím, že dítě je schopno dojít samo domů a počkat 2-3 hodiny na rodiče, až se vrátí z práce.
Být v noci samo by mělo zvládnout dítě na druhém stupni, pokud by se jednalo o vyjimečný stav.
Pokud to někdo žene do takových extrémů, že musí být s dítětem do 18 ve dne v noci, tak pak ať se nediví, že děti jsou nesamostatní mazánci. A že jich dnes je. Už jsem zažila i to, že se u nás byla ucházet o práci holka po maturitě s maminkou. A mluvila za ni maminka :zed:

Tak nejak bych to taky videla. Starsi dite je doma samo kazde odpoledne po skole do peti od ctvrte tridy ( druzina je do treti a my pracujeme), od seste do skoly dojizdi.
Mladsi je ted ve druhe, zatim nema ani klice, do skoly chodi par mesicu sama, a zebra o to, aby mohla chodit sama i domu. Samy doma byly zatim jen na par hodin, v noci nikdy. Ale uz to jednou hrozilo, deti se strasne tesily, ale nakonec to jeden z nas zrusil a zustal doma, mely byste videt to zklamani. :mrgreen:
Nedovedu si prestavit, ze dite neni do dospelosti nidky doma samo - to rodice jako nepracuji, nebo jak to delaji?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
5.1.17 23:03

@mroe ono se asi nemyslí úplně samo, ale samo v noci.. kdyby si mamka nenašla práci v továrně, taky bych nebyla přes noc sama až do odstěhování..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
5.1.17 23:12

Do 12 let nikdy bych nenechala a 6-7 lete dite samo doma jako vazne? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
6.1.17 09:26
@mroe píše:
Nedovedu si prestavit, ze dite neni do dospelosti nidky doma samo - to rodice jako nepracuji, nebo jak to delaji?

Tak já si to představit dovedu, tedy myslím technicky, třeba u nás já mám možnost homeoffice a partner pracuje na sebe, takže to udělat jde. Druhou věcí je, že by mi to přišlo na hlavu, našim je 6 a 4 a už občas „sami“ doma jsou. Ano, nejsme úplně pryč, ale třeba v dílně přes dvůr, což je vlastně úplně stejná vzdálenost jako k sousedům a vědí to, taky by tam doběhly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
856
6.1.17 09:51

U svých dětí si to jen těžko dokážu představit, ale když jsem byla malá já, tak si mamka začala dodělávat školu (denní studium + praxe), takže ségra 2 roky a já 11, musela jsem se celý den postarat, včetně chystání jídla, vodění do/ze školky, vymýšlení odpoledního programu, večeře. po škole mamka chodila ještě brigádničit, aby utáhla bydlení. po dvou letech, když odmaturovala, začala pracovat jako zdravotní sestra na 2 směnný provoz, takže 12ctky bud přes den nebo v noci, takže z dnešního pohledu jako nic moc, ale mě to nevadilo, byla jsem sestře více maminkou, jak sestrou, dokonce jsem zvládala i její vzteklé záchvaty - už jsem s tím uměla pracovat, hold jsem věděla, že to jinak nejde a musela jsem to zvládnout ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
6.1.17 10:22
@mroe píše:

Většina rodičů nepracuje v noci (resp. ti, kteří ano, tak se třeba střídají)…

Myslím, že tu nikdo nepsal, že by dítě do dospělosti nemělo být nikdy samo doma přes den… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
6.1.17 11:44

@Shaari90 nic proti ale hold si to kazdy musi udelat v zamestnani tak aby deti byli s dohledem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí