Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Normální, mentálně průměrné dítě musí být schopné od devíti let vydržet přes den pár hodin samo doma. Většina škol má družinu max do třetí třídy, pak se počítá s tím, že dítě je schopno dojít samo domů a počkat 2-3 hodiny na rodiče, až se vrátí z práce.
Být v noci samo by mělo zvládnout dítě na druhém stupni, pokud by se jednalo o vyjimečný stav.
Pokud to někdo žene do takových extrémů, že musí být s dítětem do 18 ve dne v noci, tak pak ať se nediví, že děti jsou nesamostatní mazánci. A že jich dnes je. Už jsem zažila i to, že se u nás byla ucházet o práci holka po maturitě s maminkou. A mluvila za ni maminka ![]()
@jdukolem Je to strašný a jak ten chlap na tu ženu a hlavně děti nepříčetně křičí, to mají život chudáci, je mi jich líto, jenomže co já zmůžu.
@Dovesilke píše:
@jdukolem Je to strašný a jak ten chlap na tu ženu a hlavně děti nepříčetně křičí, to mají život chudáci, je mi jich líto, jenomže co já zmůžu.
zkus nabídnout té paní pomoc.. nějak nenápadně - být k ní asi přátelská třeba se ti svěří?
@jdukolem Přistěhovali se před necelým rokem, jsou to takový ty lidi co žijou ze dne na den, nemají teplou vodu a nevadí jim to, jsou špinavý, nikdy jsem je s umytýma vlasama neviděla, vypadají jako bezdomovci, jediné co vidím je vyhulovat a křičet, mají smečku uštěkaných, zřejmě hladových psů a koček. Ona vypadá spokojeně, asi jí to vyhovuje ![]()
Aspoň to tak vypadá, ani nepozdraví, několikrát za ní byli policajti že něco někde ukradla, to se pak člověku nechce s takovýma kamarádit…
Byli i u nás a u sousedů jestli jsme něco neviděli co nosili do baráku a je pravda že kolikrát po půl noci na ulici řvou a něco si do domu z auta nosí…
@Dovesilke píše:
@jdukolem Přistěhovali se před necelým rokem, jsou to takový ty lidi co žijou ze dne na den, nemají teplou vodu a nevadí jim to, jsou špinavý, nikdy jsem je s umytýma vlasama neviděla, vypadají jako bezdomovci, jediné co vidím je vyhulovat a křičet, mají smečku uštěkaných, zřejmě hladových psů a koček. Ona vypadá spokojeně, asi jí to vyhovuje
Aspoň to tak vypadá, ani nepozdraví, několikrát za ní byli policajti že něco někde ukradla, to se pak člověku nechce s takovýma kamarádit…
Byli i u nás a u sousedů jestli jsme něco neviděli co nosili do baráku a je pravda že kolikrát po půl noci na ulici řvou a něco si do domu z auta nosí…
chudáci děti.. asi bych to práskla na sociálku - at jsou aspon pod dozorem ![]()
@jdukolem @Tamtama Nad tím už jsem přemýšlela, naproti v ulici bydlí učitelka tak jsme spolu mluvili a že to škola před vánoci nahlásila, kluk že je zanedbaný, špinavý…
V létě dokonce odjeli na týden do Chorvatska/muž jezdí takovým menším náklaďákem, ovšem víc nejezdí než jezdí, auto stojí věčně doma, asi musí sedět v té hospodě/ a byli za sousedama jestli by na ty děti občas koukli ![]()
@Shaari90 píše:
Ahoj, holkyTohle je pro mě spíš teoretická diskuse, protože mám zatím miminko, ale spíš výhledově se zajímám o to: od jakého věku byste děti nechali spát doma samotné? Jde třeba o to, že spousta firem má vícesměnné provozy, kde člověk musí pracovat i v noci. Včera ve zprávách se třeba řešilo, že matka nechala 6 leté a 8 leté dítě v noci samotné. Přijdou vám takové děti hodně malé na to, aby byly samy doma? I když je fakt, že je divné, že ty děcka nevěděly, kde je mamka
Jako dítě pod 6 let bych určitě doma samotné nenechala v noci. Taky záleží, jak je které dítě vyspělé, rozumné a samostatné, ale fakt vám přijde jako zanedbání péče, když jsou 2 děti z 1. stupně doma samy? Asi je lepší si najít práci, kde se směny vycházejí tak, že děti nespí samy doma, ale někdy v práci třeba tlačí na to, aby člověk vzal jiné směny, že tam někdo chybí. A zaměstnavatele často nezajímá, že má člověk děcka
A každý nemá babičku poblíž
Říkali jste třeba sousedům, aby vám šli děti zkontrolovat, když jste museli být v noci mimo domov? A další dotaz: do jakého věku děti doprovázíte do školy a ze školy? Mně třeba mamka doprovázela asi první měsíc v 1. třídě a pak jsem chodila sama. Měla jsem to do školy 10 minut pěšky. Jako vím, že je jiná doba. A taky je rozdíl, když někdo bydlí na vesnici nebo třeba v Praze… jen mě zajímal Váš názor
Díky za odpovědi.
Pres noc narazove tak od 10 let, zalezelo by na diteti, muselo by mit spolehlivy mobil a musela bych mit opravdu moznost na zavolani prijet, ne ze budu sedet sama jako sestra v nemocnici treba a nebudu moct opustit pracoviste. Pravidelne pak dle ditete.
Pres den je doma sedmilety maximalne 1,5h obcas. Se ctyrletym max 15 min nez prinesu pecivo z kramu.
Sedmilety je v prvni tride. Ma cca 10min do skoly, v pulce cesty svetelna krizovatka pres rusnou jednoproudovou silnici. Umi dojit od krizovatky do skoly, od krizovatky domu, predevcirem sel poprve komplet sam, chytl me rano prujem
a prisel by pozde, kdyby na me cekal. Zvladnul to v pohode, ale nehodlam to praktikovat pravidelne, pravidelne chodi do skoly tu pulku trasy od krizovatky. Momentalne zvazuju, ze od jara, to mu bude 8, bych mu v druzine podepsala, ze by mohl ve 4 odchazet sam, protoze kdyz se stavim na nakup a vyzvedavam mladsi ze skolky, tak do druziny se dostanu tak v 5 odpoledne i pozdeji, tak aby tam nedrepel az do zaviracky.
Uz od prazdnin muze jit do mistnich obchodu, pres prechod na hriste na 30min.
Nejsem v tomhle zadna suverenka, bojim se, kdyz jde dite nekam samo, tak furt cucim na hodiny, vyhlizim, ale chci, aby se deti nebaly, aby byly samostatne.
@bigl píše:
Normální, mentálně průměrné dítě musí být schopné od devíti let vydržet přes den pár hodin samo doma. Většina škol má družinu max do třetí třídy, pak se počítá s tím, že dítě je schopno dojít samo domů a počkat 2-3 hodiny na rodiče, až se vrátí z práce.
Být v noci samo by mělo zvládnout dítě na druhém stupni, pokud by se jednalo o vyjimečný stav.
Pokud to někdo žene do takových extrémů, že musí být s dítětem do 18 ve dne v noci, tak pak ať se nediví, že děti jsou nesamostatní mazánci. A že jich dnes je. Už jsem zažila i to, že se u nás byla ucházet o práci holka po maturitě s maminkou. A mluvila za ni maminka
Tak nejak bych to taky videla. Starsi dite je doma samo kazde odpoledne po skole do peti od ctvrte tridy ( druzina je do treti a my pracujeme), od seste do skoly dojizdi.
Mladsi je ted ve druhe, zatim nema ani klice, do skoly chodi par mesicu sama, a zebra o to, aby mohla chodit sama i domu. Samy doma byly zatim jen na par hodin, v noci nikdy. Ale uz to jednou hrozilo, deti se strasne tesily, ale nakonec to jeden z nas zrusil a zustal doma, mely byste videt to zklamani. ![]()
Nedovedu si prestavit, ze dite neni do dospelosti nidky doma samo - to rodice jako nepracuji, nebo jak to delaji?
@mroe ono se asi nemyslí úplně samo, ale samo v noci.. kdyby si mamka nenašla práci v továrně, taky bych nebyla přes noc sama až do odstěhování..
Do 12 let nikdy bych nenechala a 6-7 lete dite samo doma jako vazne? ![]()
@mroe píše:
Nedovedu si prestavit, ze dite neni do dospelosti nidky doma samo - to rodice jako nepracuji, nebo jak to delaji?
Tak já si to představit dovedu, tedy myslím technicky, třeba u nás já mám možnost homeoffice a partner pracuje na sebe, takže to udělat jde. Druhou věcí je, že by mi to přišlo na hlavu, našim je 6 a 4 a už občas „sami“ doma jsou. Ano, nejsme úplně pryč, ale třeba v dílně přes dvůr, což je vlastně úplně stejná vzdálenost jako k sousedům a vědí to, taky by tam doběhly.
U svých dětí si to jen těžko dokážu představit, ale když jsem byla malá já, tak si mamka začala dodělávat školu (denní studium + praxe), takže ségra 2 roky a já 11, musela jsem se celý den postarat, včetně chystání jídla, vodění do/ze školky, vymýšlení odpoledního programu, večeře. po škole mamka chodila ještě brigádničit, aby utáhla bydlení. po dvou letech, když odmaturovala, začala pracovat jako zdravotní sestra na 2 směnný provoz, takže 12ctky bud přes den nebo v noci, takže z dnešního pohledu jako nic moc, ale mě to nevadilo, byla jsem sestře více maminkou, jak sestrou, dokonce jsem zvládala i její vzteklé záchvaty - už jsem s tím uměla pracovat, hold jsem věděla, že to jinak nejde a musela jsem to zvládnout ![]()
@mroe píše:
Většina rodičů nepracuje v noci (resp. ti, kteří ano, tak se třeba střídají)…
Myslím, že tu nikdo nepsal, že by dítě do dospělosti nemělo být nikdy samo doma přes den… ![]()
@Shaari90 nic proti ale hold si to kazdy musi udelat v zamestnani tak aby deti byli s dohledem.