Dětské domovy/kojenecké ústavy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8288
28.7.21 09:57
@Dobrej_tym píše:
@nototo Já taky. Začala se bránit až v okamžiku, kdy jí tu některé napsaly moudra typu „běž si léčit spasitelskej komplex na diskošku“.

Přesně tak. Stačí si to pořádně přečíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
28.7.21 11:06

Nejdříve psala jak odmaturovala, pak na komentář že je hodně mladá na takovou práci napsala že je to dávno co jí bylo 18. Prostě lhala. Když jí kluk který v děcáku byl, maximálně slušně a přátelsky napsal, proč by to neměla dělat a jak tenhle druh pomoci neměl rád, začala tady psát o nevděčnosti. Ano, pak sklidila co si zasloužila. Já se v neziskovém sektoru pohybuji řadu let a tohle je nejhorší druh “charity”. Ne opravdu ne - a je mi upřímně jedno jak dívence raním city, nikdy se nepomáhá z důvodu očekávání vděčnosti. Až budete v praxi mít zkušenost s tímhle typem lidí, pochopíte můj přístup. Pak je pro takové typické ono arogantní “chtěla jsem pomoc a akorát se dočkám nevděku”. Žádné že by klukovi poděkovala, že děkuje za jeho pohled, ale arogantní chování jak jsme všichni nevděční.
Tohle nemá smysl, ona tady stejně už dávno nediskutuje.
Chápu vaši potřebu zastat se, ale holka byla fakt mimo a ještě bez sebereflexe. Máte právo na svůj názor ale ja po 16 letech praxe s dobrovolníky snad také ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
28.7.21 11:39
@nototo píše:
Nejdříve psala jak odmaturovala, pak na komentář že je hodně mladá na takovou práci napsala že je to dávno co jí bylo 18. Prostě lhala. Když jí kluk který v děcáku byl, maximálně slušně a přátelsky napsal, proč by to neměla dělat a jak tenhle druh pomoci neměl rád, začala tady psát o nevděčnosti. Ano, pak sklidila co si zasloužila. Já se v neziskovém sektoru pohybuji řadu let a tohle je nejhorší druh “charity”. Ne opravdu ne - a je mi upřímně jedno jak dívence raním city, nikdy se nepomáhá z důvodu očekávání vděčnosti. Až budete v praxi mít zkušenost s tímhle typem lidí, pochopíte můj přístup. Pak je pro takové typické ono arogantní “chtěla jsem pomoc a akorát se dočkám nevděku”. Žádné že by klukovi poděkovala, že děkuje za jeho pohled, ale arogantní chování jak jsme všichni nevděční.
Tohle nemá smysl, ona tady stejně už dávno nediskutuje.
Chápu vaši potřebu zastat se, ale holka byla fakt mimo a ještě bez sebereflexe. Máte právo na svůj názor ale ja po 16 letech praxe s dobrovolníky snad také ;)

Vše se má říci slušně a neútočně. Až na rejpave komentáře reagovala rejpavě. Ano, je to jedno, nějaké rady dostala. Ale schytala to tu zbytečně. Vše se dá říci slušně. Žádné, že jde jako do zoo, že děti nejsou cvičné opice apod. To jsou zbytečné útoky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12883
28.7.21 12:27
@belladonna píše:
Vše se má říci slušně a neútočně. Až na rejpave komentáře reagovala rejpavě. Ano, je to jedno, nějaké rady dostala. Ale schytala to tu zbytečně. Vše se dá říci slušně. Žádné, že jde jako do zoo, že děti nejsou cvičné opice apod. To jsou zbytečné útoky.

ne, s rypanim zacala ona, kdyz na vyjadreni nas, co jsme v decaku reklane byli, reagovala slovy o nevdeku :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
28.7.21 12:55

@nototo Jenže ty nejsi sama, kdo má nějakou praxi z dobrovolnictví. A teda jasně, není profesionální někomu pomáhat a očekávat vděk. Toho se člověk často nedočká. Ale to mluvíme o profesionálech. Ne o sotva maturantce. Který dobrovolník pomáhá a neočekává z toho dobrý pocit? To bychom si lhali do kapsy.

Já jsem schválně dohledala, na co byla ta nevděčnost. A bylo to na @Liberalissima Zakladatelka jí napsala, že se jí nelíbí zhodnocení její osobnosti po internetu. Konkrétně to byla reakce na toto: „Btw prosimtě nikoho neadoptuj dokud trochu nevyspěješ, z tebe úplnému stříká že se chceš cítit ušlechtile za každou cenu.“ Tedy že je nevyspělá, chce se cítit ušlechtile a přitom někomu ublížit. Ať je to pravda nebo není, celkem chápu, že to holka vzala jako osobní urážku :nevim: Už se budu opakovat, že asi chtěla říct, že lidi nejsou vděční, když chce někdo vůbec pomáhat.

Pokud opravdu děláš v dobrovolnictví, tak víš, jak je složitá práce s dobrovolníky a kolik motivace a ocenění jim musíš dávat, kolik vzdělání, aby to fakt klapalo. A pokud pracuješ s lidmi, čekala bych mnohem víc pochopení pro možná naivní žábu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
28.7.21 13:41
@Liberalissima píše:
ne, s rypanim zacala ona, kdyz na vyjadreni nas, co jsme v decaku reklane byli, reagovala slovy o nevdeku :roll:

Nezačala. Vždyť to čtu. Ty jsi ji začala hodnotit s úšklebkem :roll: jako první.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
29.7.21 16:04

@belladonna Nikdo jí nic neslušného nepsal.
Nebo jak jinak to měl třeba Kolotočč napsat? Takovýto obsah sdělení se moc jinak vyjádřit nedá. Teprve poté byly na její osobu reakce jaké byly…

@Dobrej_tym
Ale dobrý pocit je přece úplně něco jiného, než očekávání uznání společnosti (narážím na to, že píšeš že slečna tu nevděčnost mířila na diskutující) nebo vděčnosti od těch kterým se pomáhá. Apropo, za co by jí měli být místní diskutující prosím tě vděční?? Zase je za tím očekávání „prosím, někdo mi dejte uznání, jak strašně skvělá osobnost jsem“ Navíc v 18 letech bych očekávala trochu víc vyspělé vystupování.

Jinak k tvému vyjádření o pochopení k naivní žábě. V tomhle věku už by měla být schopna unést nějakou kritiku. Kdyby jí bylo 10 neřeknu ale v 18? Tím spíš, pokud chce dělat dobrovolníka. Víš jak tvrdé podmínky jsou když jdeš dělat dobrovolníka třeba ke katastrofě do rozvojových zemí? Nikdo se s tebou nepáře, to je opravdu naivní představa. Jednak proto, aby se oddělili ti, kteří si tam jsou dělat selfíčka na instáč a nevydrží makat ani jeden den od těch, kteří mají psychiku silnou a vydrží. Fakt si myslíš, že je čas s někým jednat v rukavičkách? Nebuď naivní. Tím se krásně pozná, kdo pomoc myslí vážně a kdo ne. Nikdo tam není na někoho, kdo čeká kdoví jaké uznání zvědavej. A ne není to vojenský výcvik, to fakt zase ne :D Já ať čtu jak chci, tak tady žádné hrubé chování ani urážky ke slečně nevidím :think:
Spíš postrádám u slečny základní pokoru

K tomu co píšeš pro @Liberalissima, to už mi přijde fakt moc překroucené…

Teď už navíc vůbec nechápu smysl této diskuze… Takže :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12883
29.7.21 17:09
@belladonna píše:
Nezačala. Vždyť to čtu. Ty jsi ji začala hodnotit s úšklebkem :roll: jako první.

Ne, nečteš pořádně. Kolotocc jí vysvětlil asi ve třech velmi slušných komentářích, proč její nápad není příliš dobrý ani realistický, a ona se s ním dohadovala docela slušně arogantním stylem.

Tak jsem ho podpořila v tom, že jako člověk co taky byl v děcáku potvrzuji jeho stanovisko, a že lidi jako ona byli v děcáku nejhorší, což je pravda. Ona na to zareagovala s nevděčností, což bylo podle mě úplně mimo.

A sorry, ale naivní žába nemá u dětí v děcáku co dělat, a nemá si na survivory týrání co otvírat hubu, že jsou nevděční. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
29.7.21 18:03
@belladonna píše:
Nezačala. Vždyť to čtu. Ty jsi ji začala hodnotit s úšklebkem :roll: jako první.

Já jsem se jí snažil vysvětlit normálně slušně, že to tímto stylem není úplně nejlepší nápad. Ona se se mnou začala dohadovat a vymýšlet si blbosti, že nevím jestli je vdaná a má děti, když pár příspěvků výše psala, že je čerstvá maturantka a bydlí u rodičů. Prostě se chtěla dohadovat a nedokázala uznat, že to asi nebude nejlepší nápad. Navíc začala urážet @Liberalissima, tak jako promiň, ale za mě sklidila, co zasela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12883
29.7.21 19:00

@Kolotočč mně nejvíc nakrklo (proto jsem psala ten první ostřejší komentář), jak ti psala, jestli jsi si jistý, že typy jako ona vadily v tom děcáku všem dětem, nebo „jenom tobě“.

To je přesně náběh na takový ten subtle victim blaming a gaslighting, který poukazuje na nabubřelost a nulovou empatii.

On někdo, kdo si tím neprošel, tak tyhle znaky kolikrát nerozpozná a má sklon hledat na každém to dobré a říkat si spíš 'to to jen nešikovně řekla". Logicky, protože hodní lidé takhle přemýšlejí a nenapadne je, že třeba narcisti tyto věty používají zcela záměrně a manipulativně. Ale já vím své, a další komentáře slečny potvrdily, že jsem se nepletla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
29.7.21 19:06

@nototo Tak hlavne ti dobrovolmici pro prace v katastrofou zasazene zemi jsou vybirani peclive uz pred odjezdem, po psychicke strance. A dukladne proskoleni. Tam se velmi vyjimecne posila neznamy clovek a uz vubec ne skoro stredoskolacka.

A slova uznani a diku jsem jako dobrovolnik slysela velmi casto od supervizoru (tedy i lidi, kterym se pomahalo) a tak to ma byt. Je hezky pomahat. Jeste hezci, kdyz clovek primo slysi pozitivni zpetnou vazbu. Jinak by bylo hodne snadny vyhoret.

Nepsala si tu neco o dobrovolnikach s vencenim pejsku a kolik lidi se na to vykasle? No, mozna, kdyby se s tema lidma vic pracovalo, dostali skoleni, meli bonusy navic v podobe ruznych akci pro ne…tak pak by to fungovalo lip. Nekdy se to dobrovolnictvi ridi tak nejak nadivoko a je predstava, ze dobrovolnik nema na nic narok a nic nestoji. Tak to vubec neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
29.7.21 19:09

Btw. souhlasim, ze vyjadrovat se vic empaticky k lidem, kteri si prozili svoje, by slecne neskodilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
29.7.21 19:25
@Liberalissima píše:
Ne, nečteš pořádně. Kolotocc jí vysvětlil asi ve třech velmi slušných komentářích, proč její nápad není příliš dobrý ani realistický, a ona se s ním dohadovala docela slušně arogantním stylem.

Tak jsem ho podpořila v tom, že jako člověk co taky byl v děcáku potvrzuji jeho stanovisko, a že lidi jako ona byli v děcáku nejhorší, což je pravda. Ona na to zareagovala s nevděčností, což bylo podle mě úplně mimo.

A sorry, ale naivní žába nemá u dětí v děcáku co dělat, a nemá si na survivory týrání co otvírat hubu, že jsou nevděční. :nevim:

Odpovídala naivně, ale ne neslušně. Neslušné komentáře padaly až později od jiných. Že tam naivní holka nemá co dělat přeci není její problém ani vina. Kdo tam s dětmi je a jaký má na ně efekt má hlídat někdo jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
29.7.21 19:56
@Dobrej_tym píše:
@nototo Tak hlavne ti dobrovolmici pro prace v katastrofou zasazene zemi jsou vybirani peclive uz pred odjezdem, po psychicke strance. A dukladne proskoleni. Tam se velmi vyjimecne posila neznamy clovek a uz vubec ne skoro stredoskolacka.

A slova uznani a diku jsem jako dobrovolnik slysela velmi casto od supervizoru (tedy i lidi, kterym se pomahalo) a tak to ma byt. Je hezky pomahat. Jeste hezci, kdyz clovek primo slysi pozitivni zpetnou vazbu. Jinak by bylo hodne snadny vyhoret.

Nepsala si tu neco o dobrovolnikach s vencenim pejsku a kolik lidi se na to vykasle? No, mozna, kdyby se s tema lidma vic pracovalo, dostali skoleni, meli bonusy navic v podobe ruznych akci pro ne…tak pak by to fungovalo lip. Nekdy se to dobrovolnictvi ridi tak nejak nadivoko a je predstava, ze dobrovolnik nema na nic narok a nic nestoji. Tak to vubec neni.

Mícháš pořád dohromady 2 věci. Je potřeba rozdělit, kdo na to předpoklady má a ten pak tu práci dělá ( pak je samozřejmě fajn ho motivovat) a kdo na to nemá. Proč mám mít jakkoliv motivační přístup ke slečně, která na to nemá ani ten nejzákladnější předpoklad a tím je pokora? Psala jsem hlavně o primární motivaci proč daný člověk vůbec začne s dobrovolnou činností. Promiň ale zmiňování termínu vyhoření mi přijde zrovna v tomto kontextu úplně mimo.
Ano, je hezké slyšet pozitivní zpětnou vazbu a uznání. Ale zase se budu opakovat, nikdy nemá být důvodem, proč tuhle práci dělám.
Já už nevím, ale to se točíme pořád v kruhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
29.7.21 20:05

@Dobrej_tym

O venčení psů jsem nepsala ani čáru :D Psala jsem o čištění ran a koupání zavšivených psů. To je přesně ono. Spousta lidí chce do útulku jako dobrovolník a představuje si, že jenom bude s pejskama chodit ven na procházky a mazlit se s nimi. Ale už nevidí, že potřeba dělat i méně estetické věci, jako koupání těch nově příchozích těžce zavšivených a špinavých, čištění hnisavých boláků apod…Ti co tam tuhle práci už dělají oceňováni a motivováni jsou a rozhodně k nim nikdo nepřistupuje jako k méněcenným, to tě můžu ujistit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová