Diskuze Co uvařit

• Otevřená skupina

Skupina sdružující všechny, co rádi vaří, smaží, pečou, praží, či jinak přiravují chutná jídla a chtějí si vyměňovat recepty, zkušenosti a nápady.. :-)

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Metamorphosis
14.8.12 18:44

@danyk Dej ty recepty, prosím, sem: https://www.emimino.cz/…rankovani/5/?…
díky :hug:

• Citovat
  • Upravit
1346
14.8.12 18:54

@KPKristy Já mám těsto v lednici taky nachystané (ten recept myslim byl tady- sul, mouka, voda, drozdi). Jak dloho to testo muzu nechat v lednici? Myslis, ze i treba 3 dny by tam vydrzelo? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
14.8.12 18:55

Tak k večeři lečo bez vajíčka a bez párku- české ratatouile jen z papriky, cibule, česneku, rajčete a provens. koření (dělám chvíli a část rozmixuju a část nechám s křup. kouskama)
Zítra to budou mít mrňata s bramborem a zbytek zapeču s kotletama a sýrem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
14.8.12 18:56
@Michaella27 píše:
@KPKristy Já mám těsto v lednici taky nachystané (ten recept myslim byl tady- sul, mouka, voda, drozdi). Jak dloho to testo muzu nechat v lednici? Myslis, ze i treba 3 dny by tam vydrzelo? :nevim:

Holky psaly, že to v lednici vydrží i několik dní. Já ho dělala v sobotu a dneska super ;). A prý se dá i zmrazit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1346
14.8.12 18:58

@KPKristy Děkuji :) No to sem četla, že jde i zamrazit, ale právě ho chci dělat pozítří nebo popozítří :) Sem dostala stašnou chuť na pizzu a najednou sem měla těsto hotové a neuvědomila si, že mám sekanou ještě aspoň na zítřekl :) Dala sem si i k večeři, aby jí bylo už míň :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
615
14.8.12 19:09

U nás dnes znojemská omáčka s těstovinami

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
14.8.12 19:35

Já jsem vařila květákovou polívku a kuře na paprice tentokrát s těstovinama. Zítra vaří babička halušky, asi se zelím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
marcela_81
14.8.12 20:00

@danyk Díky moc. :kytka: Zvlášť ten poslední recept mě láká.

• Citovat
  • Upravit
10639
14.8.12 20:11

@Amber_1977 Teda ty jsi sikula a obdivuju te, jak to zvladas :kytka: diky :kytka: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
14.8.12 20:13
@marcela81 píše:
Chtěla bych si koupit formu na muffiny. Je lepší teflon nebo silikon a dáváte i do formy papírový košíčky? A nebyl by nějaký dobrý receptík? Díky moc. :hug:

Mám silikon formu a je super ;)
tady pár receptů na osvědčené muffiny ;)

**Mrkvové muffiny, měkoučké a nadýchané **
3 vejce, 220g cukru písek, 400g nastrouhané mrkve, 150ml oleje, 1 bílý jogurt (150 ml), 300g hladké mouky, prášek do pečiva, špetka soli, 2 zarovnané lžičky skořice

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, mrkev, jogurt a skořici, osolíme. Prášek do pečiva rozmícháme v mouce a vše promícháme. Nakonec jemně vpracujeme sníh z bílků.
Plníme do 1/3 – 1/2 papírového košíčku, přidáme libovolnou náplň ( nutelu, džem) a zakryjeme těstem. Nebo neplníme Vychází cca na 24 ks.
Pečeme na 150°C v horkovzdušné troubě cca 20–30 min.

Karlos muffiny
Karlos píše- Je to kombinace několika receptů, dospěl jsem k němu po mnoha zkouškách.
Mléko a tuk je přepočítán dle suché směsi na mufiny, kterou používali v cukrárně kde jsem se učil.
Tuku je v této směsi opravdu hodně, doléval se nakonec. Někomu připadne recept hříšně tučný, ale je to třeba, olej dá muffinám ten správný šmak a jemnost, hutnost.
200g mouka
100g cukr krupice
jedno vejce,
asi půl sáčku van cukru
2 lžičky kypřícího prášku
cca 120g mléka
stejné množství oleje…tedy 120g
Klasický postup, suchá směs, tekutá směs. Promícháme cukr mouku a prášek do pečiva s van. cukrem. Do směsi zašleháme mléko s předem rozkvrdlaným vajíčkem. Šleháme ručním šlehačem asi 4 – 5 minut, pak nalejeme olej a došléháme asi 2 minuty. Hmota je hodně vazká, hutná. Kdyby to váš šlehač nezvládal trochu pořeďte mlékem.
Nevýhodou příliš řídkých hmot je špatná struktura upečených muffin, táhlé komůrky stoupajících bublin kypřícího plynu.
Nejradši je mám s borůvkami!
Lépe péct v košíčcích!

Kalifornské ořechové muffiny
Ingredience
150 ml mléka
150 g krystalového cukru
250 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva špetka soli
1 vanilkový cukr
2 vejce
125 g másla
150 g vlašských ořechů
1 ČL moučkového cukru
Na pánvi bez tuku necháme zkaramelizovat 75 g krystalového cukru do světlehněda. Za stálého míchání zalijeme karamel rozehřátým mlékem a na mírné teplotě asi 2 minuty vaříme.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, zbylý cukr, sůl a vanilkový cukr. Přidáme vejce, máslo a elektrickým šlehačem vyšleháme. Potom do směsi přilijeme karamelové mléko, vše zpracujeme na krémovité těsto a nakonec vmícháme celá jádra ořechů ( já ty ořechy nahrubo nasekala).
Muffinkové formičky plníme do 2/3 a pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 10 minut. Upečené bochánky necháme na mřížce vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Z této dávky jsem udělala 20 muffinek.

Recept na muffiny ze zahrady
(z jogurtového těsta odlehčeného strouhaným kokosem)
Do jedné misky dáme „mokré“ ingredience
1 velký bílý jogurt (400 g) – kelímek nevyhazujeme, poslouží nám jako odměrka
2 lžíce slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
2 celá vejce
Obsah misky promícháme.
Do druhé misky dáme „suché“ ingredience
1 plný kelímek od jogurtu polohrubé mouky ½ jogurtového kelímku cukru ½ kelímku strouhaného kokosu
1 sáček prášku do pečiva
Obsah misky promícháme.
Do těsta přidáme:
1 až 2 jogurtové kelímky pokrájeného čerstvého ovoce
(Pokud se to do kompozice s použitým ovocem hodí, tak přidejte ½ kelímku drcených ořechů, mandlí, čokolády nebo rozinek. Řiďte se chutí a vlastním vkusem. Z každého ročního období si vemte to nejchutnější ovoce. Já osobně se těším na švestky s mákem, protože to je ta má nejoblíbenější kombinace.)
Obsah obou misek spojíme v jeden celek. Přidáme všechno ovoce a lehce promícháme. Vařečkou jen něžně těsto převracíme, aby směs zůstala nadýchaná (to je moc důležité!). Lžicí klademe do formy hromádky, které by měly dosahovat jen ¾ výšky.
V horké troubě ještě krásně povyskočí, nasuflují. Pečeme v horké troubě předehřáté na 180 °C rovných 20 minut a ihned nosíme na stůl. S rubínově zbarvenými korálky červeného rybízu budou vypadat nádherně a chutnat opravdu božsky.
Pokud nemilujete zrovna rybíz, zapojte do hry borůvky, meruňky, mirabelky, ostružiny nebo broskve. V zimě jablíčka, rozinky a skořici. Než půjdou vaše muffiny do trouby, můžete je ještě naparádit drobenkou. Po upečení pokapat čokoládou nebo jinak přikrášlit.

Pomerančové muffiny
smícháme sypké suroviny
300g hl mouky
2 lžičky prdopeč ½ lžičky sody, 1/4lžičky soli

smícháme tekuté suroviny
200g cukru
2 balíčky vanilk. cukru
180ml (třičtvrtě hrnku) mléka
125ml oleje (půl hrnku)
2 lžíce pomeranč. kůry
smícháme mixerem a přidáme vejce, zase vymícháme mixerem

metličkou smícháme sypké a tekuté, vmícháme strouhanou (sekanou) hořkou čokoládu 180g,
naplníme košíčky a pečeme 20min

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
14.8.12 20:13
@marcela81 píše:
Chtěla bych si koupit formu na muffiny. Je lepší teflon nebo silikon a dáváte i do formy papírový košíčky? A nebyl by nějaký dobrý receptík? Díky moc. :hug:

Mám silikon formu a je super ;)
tady pár receptů na osvědčené muffiny ;)

**Mrkvové muffiny, měkoučké a nadýchané **
3 vejce, 220g cukru písek, 400g nastrouhané mrkve, 150ml oleje, 1 bílý jogurt (150 ml), 300g hladké mouky, prášek do pečiva, špetka soli, 2 zarovnané lžičky skořice

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, mrkev, jogurt a skořici, osolíme. Prášek do pečiva rozmícháme v mouce a vše promícháme. Nakonec jemně vpracujeme sníh z bílků.
Plníme do 1/3 – 1/2 papírového košíčku, přidáme libovolnou náplň ( nutelu, džem) a zakryjeme těstem. Nebo neplníme Vychází cca na 24 ks.
Pečeme na 150°C v horkovzdušné troubě cca 20–30 min.

Karlos muffiny
Karlos píše- Je to kombinace několika receptů, dospěl jsem k němu po mnoha zkouškách.
Mléko a tuk je přepočítán dle suché směsi na mufiny, kterou používali v cukrárně kde jsem se učil.
Tuku je v této směsi opravdu hodně, doléval se nakonec. Někomu připadne recept hříšně tučný, ale je to třeba, olej dá muffinám ten správný šmak a jemnost, hutnost.
200g mouka
100g cukr krupice
jedno vejce,
asi půl sáčku van cukru
2 lžičky kypřícího prášku
cca 120g mléka
stejné množství oleje…tedy 120g
Klasický postup, suchá směs, tekutá směs. Promícháme cukr mouku a prášek do pečiva s van. cukrem. Do směsi zašleháme mléko s předem rozkvrdlaným vajíčkem. Šleháme ručním šlehačem asi 4 – 5 minut, pak nalejeme olej a došléháme asi 2 minuty. Hmota je hodně vazká, hutná. Kdyby to váš šlehač nezvládal trochu pořeďte mlékem.
Nevýhodou příliš řídkých hmot je špatná struktura upečených muffin, táhlé komůrky stoupajících bublin kypřícího plynu.
Nejradši je mám s borůvkami!
Lépe péct v košíčcích!

Kalifornské ořechové muffiny
Ingredience
150 ml mléka
150 g krystalového cukru
250 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva špetka soli
1 vanilkový cukr
2 vejce
125 g másla
150 g vlašských ořechů
1 ČL moučkového cukru
Na pánvi bez tuku necháme zkaramelizovat 75 g krystalového cukru do světlehněda. Za stálého míchání zalijeme karamel rozehřátým mlékem a na mírné teplotě asi 2 minuty vaříme.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, zbylý cukr, sůl a vanilkový cukr. Přidáme vejce, máslo a elektrickým šlehačem vyšleháme. Potom do směsi přilijeme karamelové mléko, vše zpracujeme na krémovité těsto a nakonec vmícháme celá jádra ořechů ( já ty ořechy nahrubo nasekala).
Muffinkové formičky plníme do 2/3 a pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 10 minut. Upečené bochánky necháme na mřížce vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Z této dávky jsem udělala 20 muffinek.

Recept na muffiny ze zahrady
(z jogurtového těsta odlehčeného strouhaným kokosem)
Do jedné misky dáme „mokré“ ingredience
1 velký bílý jogurt (400 g) – kelímek nevyhazujeme, poslouží nám jako odměrka
2 lžíce slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
2 celá vejce
Obsah misky promícháme.
Do druhé misky dáme „suché“ ingredience
1 plný kelímek od jogurtu polohrubé mouky ½ jogurtového kelímku cukru ½ kelímku strouhaného kokosu
1 sáček prášku do pečiva
Obsah misky promícháme.
Do těsta přidáme:
1 až 2 jogurtové kelímky pokrájeného čerstvého ovoce
(Pokud se to do kompozice s použitým ovocem hodí, tak přidejte ½ kelímku drcených ořechů, mandlí, čokolády nebo rozinek. Řiďte se chutí a vlastním vkusem. Z každého ročního období si vemte to nejchutnější ovoce. Já osobně se těším na švestky s mákem, protože to je ta má nejoblíbenější kombinace.)
Obsah obou misek spojíme v jeden celek. Přidáme všechno ovoce a lehce promícháme. Vařečkou jen něžně těsto převracíme, aby směs zůstala nadýchaná (to je moc důležité!). Lžicí klademe do formy hromádky, které by měly dosahovat jen ¾ výšky.
V horké troubě ještě krásně povyskočí, nasuflují. Pečeme v horké troubě předehřáté na 180 °C rovných 20 minut a ihned nosíme na stůl. S rubínově zbarvenými korálky červeného rybízu budou vypadat nádherně a chutnat opravdu božsky.
Pokud nemilujete zrovna rybíz, zapojte do hry borůvky, meruňky, mirabelky, ostružiny nebo broskve. V zimě jablíčka, rozinky a skořici. Než půjdou vaše muffiny do trouby, můžete je ještě naparádit drobenkou. Po upečení pokapat čokoládou nebo jinak přikrášlit.

Pomerančové muffiny
smícháme sypké suroviny
300g hl mouky
2 lžičky prdopeč ½ lžičky sody, 1/4lžičky soli

smícháme tekuté suroviny
200g cukru
2 balíčky vanilk. cukru
180ml (třičtvrtě hrnku) mléka
125ml oleje (půl hrnku)
2 lžíce pomeranč. kůry
smícháme mixerem a přidáme vejce, zase vymícháme mixerem

metličkou smícháme sypké a tekuté, vmícháme strouhanou (sekanou) hořkou čokoládu 180g,
naplníme košíčky a pečeme 20min

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tali1
14.8.12 20:15

Ahoj, jdu se pochlubit, co jsem dneska udělala za dezerty. Dělala jsem to pro návštěvu, aby u nás neumřela hlady. :mrgreen: :mrgreen:
Jsou to takové lehké " pusinky ", co bývají na dortech. Moje specialita. :dance: :* Takové lehoučké pečivo.

• Citovat
  • Upravit
10639
14.8.12 20:18

@Tali1 mnam,to vypada dobre :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tali1
14.8.12 20:44
@kkaattkkaa píše:
@Tali1 mnam,to vypada dobre :palec: