Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lalelale píše:
No vidíš, netrap se tím. Tvůj přítel tvým rodičům může něco hezkého dát příště. Rodinu nezmenis, to mi věř. Byla bych ráda, že u vás jsou aspoň tví rodiče funkční a tchanovci at se uhulíjá to mám obráceně, u nás zase hezky fungují tchýně s tchánem, tak máme aspoň je
No snazim se tim netrapit, ale je mi líto i mejch rodičů, ze tolik utracej za nas, oni taky maji kam davat. Ja pak tchanovce nechci uplne pred nima omlouvat.. Pak ani pomlouvat vuci priteli.. Ale jak rikas, rodinu nezmenim, ja se tesim az se nam narodi prcek ale kdyz vidim, ten jejich pristup tak nemam slov, to by bylo na dalsi tema
to se jeste bojim, ze az tam pritel bude chtit jet a malinkej bude u nich, ze se nadejcha toho koure.. Oni si zpatecku nedaj, i predemnou jako tehotnou palej jednu za druhou.
@yocheved píše:
Kašli na ně, nic jinýho nezbývá. Můj muž dostal od své matky čaj… Akorát už rozbalenýje to kr.va na entou, takže už se tomu jen zasmějeme
Tak to je sila
![]()
@Anonymní píše:
Nic si z toho nedelej, proste takovy jsou. Aspon vite na cem jste a ze se nemusite na nic tesit… Moji tchanovci jsou blazni. Jsme manzel, ja a dvouleta dcera a darku od nich mame za 15 tisic. Moje mamka nam kazdemu da za 500,–. Jsme s mamkou tak dohodle. My nic nepotrebujeme. Asi by mi to bylo taky za manzela lito, ale jestli chlastaji, tak nejspis vi, co cekat a to, ze nedostanete darky na Vanoce asi bude to nejmensi.
Taky ze pristi rok na ne kaslu, at si jim da neco pritel. Ja se snazila jim vybrat neco hezkyho, uzitecnyho a oni na to ani nekoukli, dokonce verim, ze to predaj i dal, oni meli radost jen z lahve vina, ktere jsme dali jako posledni vec. Taky od nich nic nepotrebujeme, ani od mych rodicu. U vas jste treba dohodnuti, a nejde o castku, ale o princip. Jak jsem psala, i kdyby dali symbolickych 200 kc napriklad a rekli mu, kup si flasku.
No my taky nic nedostaly od tchyně ani holky, byly jsme u manželových rodičů den před štědrým dnem, donesly dárky a dostaly nadaný že utrácíme, i když to byly spíše drobnosti, protože většinou to pošlou dál, což mě štve ale co nadělám. Bylo nám sděleno, že nic nekupovali ať se stavíme mezi svátky, že možná pro holky něco mít budou, já nic nechci ale je mi holek líto že od babičky nedostali ani malou drobnost a manžel taky ne. A hlavně mi připadá hloupé dávat dárky na konci roku, holky budou zmatený, to zase budu mít co vysvětlovat, že má ježíšek spoždění.
@mamule42 píše:
No my taky nic nedostaly od tchyně ani holky, byly jsme u manželových rodičů den před štědrým dnem, donesly dárky a dostaly nadaný že utrácíme, i když to byly spíše drobnosti, protože většinou to pošlou dál, což mě štve ale co nadělám. Bylo nám sděleno, že nic nekupovali ať se stavíme mezi svátky, že možná pro holky něco mít budou, já nic nechci ale je mi holek líto že od babičky nedostali ani malou drobnost a manžel taky ne. A hlavně mi připadá hloupé dávat dárky na konci roku, holky budou zmatený, to zase budu mít co vysvětlovat, že má ježíšek spoždění.
My byli 22.12 u partnera rodičů a dnes u nasich. Dali jsme jim darky a oni nam hned ve dverich rekli, ze nic nechtej. Nedivim se, taky by mi bylo deti lito, ze nic od babicky nemaj, toho se nechci dockat i kdyz tusim, ze to tak bude. Jeho rodice maj holt jiny priority, ale detem by mohli dat, i kdyby jednu malou vec. Vloni jsme kazdy dostali 500kc. O me nejde, ale pritelivi neco dat mohli, zvlast po tom, co jsme jim dali my, me by to bylo teda blby si vzit a neoplatit to aspon drobnosti.
Tak zalezi jak to maj v rodině nastavený.. My to třeba mame tak, ze moji rodiče davaji jen detem.. Maji 4 vnoucata, tak prostě na svatky, narozeniny si jen přejeme, dame si bonbonieru a tim to hasne.. Ale tchan s tchyni mi davaj darek a treba 500.. Rikam jim, ze si nemaj delat škodu, ze proste u nas se nedava.. Mne to tak vyhovuje, nemusim kazdou chvili resit co komu za dárek.. A meli jsme to tak i kdyz jsme byli my děti moje babička davala jen nam, rodicum ne, ted uz ma 6 pravnoucat tak se zas davaji jen jim.. Na vanoce teda my babicce a dedovi davame, dáváme i rodicum, od našich jsme vždycky dostali treba kosmeticky balicek abysme tam neco měli, ted po dva roky teda dali i peníze.. Ale ja to nevyzaduju, jsou v rodině deti, tak at se dává jim..
Jako tchyně dava dost peněz, ale úplně zbytečně kupuje darky a vetsinou se bohužel vubec netrefi, takže bych byla radši kdyby nedavala nic..
Navíc tchán má narozeniny pred Vánocema, tchyne a muj táta po.. Jsem rada, že aspoň tátovi nemusim nic shánět a přítel si svym rodičům dárky sežene sám.
Svagrova všem na Štědrý den dala parfémy, značkové, kvalitní. Já dostala prkénko na krájení. Jsem v rodině 18 let a stále jsem jak páté kolo u vozu.
Já jí dávám vždy dárek tak, aby udělal radost, dlouho o tom přemýšlím… No už fakt nebudu, příště hrnec, nůž, cedník?
@Anonymní píše:
My byli 22.12 u partnera rodičů a dnes u nasich. Dali jsme jim darky a oni nam hned ve dverich rekli, ze nic nechtej. Nedivim se, taky by mi bylo deti lito, ze nic od babicky nemaj, toho se nechci dockat i kdyz tusim, ze to tak bude. Jeho rodice maj holt jiny priority, ale detem by mohli dat, i kdyby jednu malou vec. Vloni jsme kazdy dostali 500kc. O me nejde, ale pritelivi neco dat mohli, zvlast po tom, co jsme jim dali my, me by to bylo teda blby si vzit a neoplatit to aspon drobnosti.
Manželovy řekli ať se polepší, pořád ho kritizují, naše dárky rozdávají dál, tak se snažím dávat dárky co se poslat dál nedají
ani manžel už ke svým rodičům nechce chodit, jak se k němu chovají.
@Anonymní píše:
Je to presne jak pises. Oni se celkove moc nepretrhnou. Ja je zezacatku brala ale postupem casu si o nich zacinam myslet svy jak je vic poznavam. Nasim jsem hrozne vdecna, i pritel to necekal, kdyz jsem videla jak prebira darky, bylo videt jak je mu trapne. Ze cizi lide mu daji pekne darky a vlastni rodice prd. No, hlava mi to nebere.
Hele mne je pri přebírání dárků taky trapně, ale ne z duvodu, ze rodiče mi nedají nic a cizí lidi jo..
Ale ja prostě nemám ráda to rozbalovani darku pred tím cizím člověkem a jak sleduje mojí reakci.. U dárků od přítele mi to nevadí, zná me hodně dobře a vždy se trefí.. U tchánovců to je horší a vetsinou bohužel vyhozeny peníze.. A nejde o to, že bych byla nevdecna, to vůbec ne.. Spis, že se me nedávno ptala tchyne jakou si kupuju velikost ponožek tak jsem ji to řekla a pod stromeckem jsem mela tu větší velikost, takže ponožky bohužel nosit nebudu. Nebo mi kupuje tricka, ale takový co se libi jí, co by ona nosila, bohužel úplně mimo muj styl.. Ale aspon na doma, nebo na zahradu je unosim.
Nech to být, to nemá cenu řešit, i když tě to mrzí. My to máme úplně stejně, z naší rodiny vždy velké dary a od manžela blbinky z Aliexpressu. Ale jsem rada za vše, aspoň si vzpomněla… Letos jsem dostala obrovské kalhotky, jsem dost hubená a dostala jsem velikost XL, ale vypadá to spíš jako 3XL
dám je babičce, tak udělají službu dál. Buď nad věcí, takove přemýšlení akorát vyčerpává.
@Anonymní píše:
Kee to jsem rada, ze to neni jen u nasod babiček nic, uz zadnou ani jeden nemame. No az se nam narodi prcek, tak take pochybuji ze mu neco daji. K vnoucatum maj vubec zvlastni pristup.. Partnera mi je lito, to ano, ale na ne zacinam menit nazor, ne jen z tohoto důvodu, ono se to nejak strada poslední dobou. Moje mamka mu jeste rika (dostal soudek s pivem jako 1 z darku) je to jako 10 točenejch, si das určitě s tatou" no do me vjel vztek, ze by se o to jeste mel delit s tatou, kdyz neby lischopny mu dat malickost. Ja hned v aute naznačila, at si to vypije o vikend nebo si to vezme sebou az pojedem na Silvestra pryc, proste cokoliv ale at si to nedava s nim
No to věřím
moje tchýně ani tchán vnuka ještě neviděli
jen nás pomlouvají
ale ono si časem zvyknes
manžel po porodu syna řekl, že už rodiče žádné nemá. Sice jim koupil dárky na Vánoce, ale nebyl schopný ani napsat mamka taťka na tý dárky. Tak jsem to psala já a poslala jim to po švagrovi. A když jsme je potkali na procházce, tak nás ani nepozdravili
všechno jen pro to, že oni nechtějí vnoučata jak říkali
takže asi tak. No je to na dlouho. Vůbec se tím netrap
ono to jednou spolknes a vykasles se na to. Manžel mi už před rokem řekl, že moji rodiče jsou jako jeho. ![]()
@Anonymní píše:
Nasi taky berou pritele proste do rodiny, jak prijedem, chovaji se k nemu jak k vlastnimu. My prijedem k jeho rodicum, kde je prehulena kuchyn a des. Pak prijdem domu, ja jsem nastvana ze smrdime, samozrejme to pritelovi nevycitam, nemuze za to jaky jsou. Chapu, ze splaci nejakou pujcku ale neco jako synovi dat mohli, i kdyby to byly 2 stovky a rekli hele kup si flasku. Pritel rika, ze nemaji penize, ale oni maj.. Jen je cpou do cigar a alkoholu. Bohuzel cim vice je poznavam, tim vice se mi prico tam jezdit. Tohle ani nemuzu rict mym rodicum, az se zeptaj, co jsme dostali nebo spise co dostal pritel.
Jo a tyhle otázky co jsme dostali, jakože jedny prarodiče sonduji cim obdarovali ty druhy nesnáším ![]()
Děvčata je hrozné, jak člověku tohle dokáže zkazit svátky. ![]()
Kluci měli slíbené veliké lego a dostali světelný řetěz v láhvi (prý to dělali dokonce s babičkou).
Naštěstí jsou rozumní, nebrečeli.
Já mám báječnou tchyni a dala nám s partnerem příspěvek na matrace, každému i nějakou maličkost, jako kosmetiku, losy a pro miminko 2 balíky plen, i jeho 85leta babička nám dala peníze na matrace a kosmetiku pro miminko. Jsou velmi hodní a to už mají vnoučata od švagra a na nás myslí také. Navíc tchyně je už 20 let vdova a přestože dělá uklízečku své děti i jejich partnery chce potěšit. Ale u nás je to horší z mé strany, moje maminka je úžasná a rozdala by se dala nám na ty matrace 5000, přestože má malý důchod. Já to nechtěla, ale ona je neoblomna. A taťka nám asi něco dá, ale spíš mě mrzí, to, že on a můj brácha nedají nic mé mamce. Já jsem od nich odešla už před víc, jak 10 lety. A můj bratr a otec z ní mají služku, pere, vaří, uklízí a dělá, co řeknou. A když má svátek, narozeniny, Vánoce, ani jeden si na ni nevzpomenou, je mi před přítelem trapně. Když se zeptá, co mamka dostala a řeknu, že nic. Já se to snažím mamce vynahradit, už pár let jsem ji k Vánocům dávala welness víkend, kam jsme jezdívaly spolu, jen jsem ji vyzvedla a jely jsme různě na hory, na Moravu. Vychovala mě a dala mi celý svůj život a já bych jí dala, co bych mohla, letos jsme nakoupili věcné dárky, protože na welness se se svým těhotenstvím a komplikovaný zdravotním stavem nedostaneme. Ale doufám, že jí to po porodu vynahradím a vyrazíme:-)
A co to bylo?