Dovolená v protektorátu - díváte se?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
910
3.6.15 09:42
@Brouckova píše:
Holky, co říkáte na to jak si u kupce za maso a jitrnice vzali alkohol 8o Já to nechápu, mají málo jídla ale oni si radši koupí pivo a víno… A co kluci? Třeba Marek se dost nadřel, kdyby radši koupili něco dobrého pro něj…

Souhlasím, nad tím alkoholem mi padla brada. Stěžujou si, jak mají hlad, minule slavili nad kilem masa, a dneska tohle. Stejně s tou zabíjačkou - starosta přijde a nabídne jim, že jim sežene řezníka, sám přijde pomoc atd. a oni se ani nezeptají, co za to a jestli to nemusí nějak hlásit. Když vyplňovali soupis zvířat a kluky zatkli kvůli jednomu králíkovi, tak jim muselo být jasné, že zabít prase nebude jen tak. Radši bych odvedla nějaké sádlo a maso, než platit pokutu a o to maso stejně přijít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23081
3.6.15 10:25
@jahuhudka píše:
Co se ti nezdá? Už měsíc jsou mimo realitu, opravdu trpí hlady a z toho mála co mají, ještě musí dát pryč. Pokud by jim odvedli chlapy, nedostaly by,,výplatu,, Vůbec se nedivím, že to tak prožívá a je mi jí moc líto

Já mám namysli tu sousedku, že jí všechno vykecala, to ok nebylo… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23081
3.6.15 10:27
@Brouckova píše:
Holky, co říkáte na to jak si u kupce za maso a jitrnice vzali alkohol 8o Já to nechápu, mají málo jídla ale oni si radši koupí pivo a víno… A co kluci? Třeba Marek se dost nadřel, kdyby radši koupili něco dobrého pro něj…

Jo, to taky nechápu, kolikrát přijede kupec o den déle a už je to problém a teď zbytečně za maso alkohol, chápu, že třeba chlapi už chtěli pivo, ale tak to mohli nějak podělit a ne celé..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
3.6.15 10:42

Čte ještě někdo ty babiččiny děníky? Teď jsem dočetla v místě, kdy jim docházelo jídlo a kupec měl den spoždění. Babička v deníku píše, že Honza si to vyříkal s režísérkama s tím, že pokud se to bude opakovat, tak končej 8o. Oni to mají opravdu, jako dovolenou. Kdyby neutráceli za chlast, tak by jídlo měli. Navíc kupovat předraženej chleba, když neni problém si pečivo udělat domácí. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
3.6.15 10:52

@Ajma a kde jsou ty deníky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
3.6.15 10:58

@Bethuska děníky . Po každém dílu by měl být přidán další deník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23081
3.6.15 11:03
@Ajma píše: Čte ještě někdo ty babiččiny děníky? Teď jsem dočetla v místě, kdy jim docházelo jídlo a kupec měl den spoždění. Babička v deníku píše, že Honza si to vyříkal s režísérkama s tím, že pokud se to bude opakovat, tak končej 8o. Oni to mají opravdu, jako dovolenou. Kdyby neutráceli za chlast, tak by jídlo měli. Navíc kupovat předraženej chleba, když neni problém si pečivo udělat domácí. :zed:

No tak to je mazec, on mi přijde i tak drzej teda hodně, ale tohle je moc. Oni mají zažít tu dobu a stěžuje si o den na jídlo, jo :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
3.6.15 11:06

Ahoj, jestli se můžu vmísit :) Viděla jsem jen asi tři díly, naposled včera.
Taky mě „fascinovalo“, jak vyměnili maso za alkohol, chudáci děti, hlavně ten starší, co tam makal jak barevnej.
S tím prasetem byli podle mě totálně lehkomyslní, vtipný mi přišlo, že sice poslali kluka, aby hlídal, ale nějak už nevymysleli plán, co budou dělat, když doopravdy někdo přijde. Jako zabijačce jsem nikdy přímo přítomná nebyla, ale dost pochybuju, že by se dala během pěti minut zamaskovat :roll:
Jo a všimla jsem si, jak měl ten nejmladší (jméno nevím) radost, když dostali rýži :lol: - u něj asi bude podstatný posun od doby, kdy trávil většinu času na počítači ;)
No a poslední věc - celkově mi ten nápad umístit rodinu do protektorátu nepřijde úplně šťastný, protože to nejhorší, co na té době bylo - neustálý strach o své blízké, hlavně o děti, o sebe, o život, to tam prostě nacpat nemůžou. Takhle je to v podstatě jen o tom, že musí fyzicky pracovat a vyžít s málem, a občas na ně někdo mluví německy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
3.6.15 11:07
@Ajma píše: Čte ještě někdo ty babiččiny děníky? Teď jsem dočetla v místě, kdy jim docházelo jídlo a kupec měl den spoždění. Babička v deníku píše, že Honza si to vyříkal s režísérkama s tím, že pokud se to bude opakovat, tak končej 8o. Oni to mají opravdu, jako dovolenou. Kdyby neutráceli za chlast, tak by jídlo měli. Navíc kupovat předraženej chleba, když neni problém si pečivo udělat domácí. :zed:

to nebyl mladej Honza, ale deda Jan :) on to pak i nekde rikal, ze to, ze oni meli hlad, v pohode, ale ze nedopusti, aby mely hlad deti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
3.6.15 11:18

@Zuziky kdo se v tom má už vyznat? :mrgreen: Děda je v deníčcích - dědoušek, dědeček a najednou tam nějakej Jenda :mrgreen:.
Já teda zatim nepochopila, kdo je čí syn/dcera. Babička a dědeček jsou rodiče Ivany nebo Mildy? A Honza to je nějakej strejda? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
3.6.15 11:21

@Ajma Díky! Teď čtu, jak jsi děda zapomněl schovat pinďoura, když přšli četníci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
3.6.15 11:22
@Ajma píše:
@Zuziky kdo se v tom má už vyznat? :mrgreen: Děda je v deníčcích - dědoušek, dědeček a najednou tam nějakej Jenda :mrgreen:.
Já teda zatim nepochopila, kdo je čí syn/dcera. Babička a dědeček jsou rodiče Ivany nebo Mildy? A Honza to je nějakej strejda? :think:

Jsou to rodiče Ivany. Honza je jejich vnuk (syn jejich starší dcery), tedy synovec Ivany a Mildy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
3.6.15 11:23

@Xiraxinek mě už to připadá všecho na hlavu. V tý době bych já osobně držela hubu a krok. Babička nadává do nácků, Ivana hustí do učitele, děda vezme na němce pohrabáč, Honza i při domovní prohlídce úsměv na tváři :roll:. A hlavně téměř každýmu věří. Mě se včera nezdál ten starosta, jak se z ničeho nic vypařil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
3.6.15 11:25

@Bethuska :mrgreen: jo to bylo super :mrgreen:

Aha, díky moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23081
3.6.15 11:26