Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@omites píše:
kluk se snaží přebít staršího kohouta… O to hůř, že to není jeho otec.
pokud by tohle mela byt pravda, tak by stary kohout mel mit rozum a na neco takoveho vubec nepristupovat…
@Maden píše:
pokud by tohle mela byt pravda, tak by stary kohout mel mit rozum a na neco takoveho vubec nepristupovat…
no, to mi chap tady říkal taky. Ale jde o to, jak to kdo zvládne, no ![]()
@omites píše:
no, to mi chap tady říkal taky. Ale jde o to, jak to kdo zvládne, no
Tak na druhou stranu 16ti lety kluk uz neni uplne dite. Mne osobne by teda.taky vytocila. veta.„nebo co?!“
Nerikam, ze bych do nej hned stouchla. Ale na. druhou stranu, bylo jasny, ze kluk se. maximalne. posadi na p.del na. postel. Ten malicek mu nelamal nasilim, ale slo o „nehodu“
Chlapa bych hned neodsuzovala.
@jakuve tak já nevím, ale u nás třeba chlap mlátí do futer nebo do křesla, umí křičet. Ale do kluka nežduchá… Dá se to ventilovat i jinak, můj chlap je taky nervák. Ale musí odhadnout, kde už přestřeluje nějakou hranici, kor když kluk není jeho.
Možná tam pro puberťáka chybí nějaké hranice, pravidla, na kterých by dospělí trvali a on je dodržoval. Ale neznám jejich situaci, těžko posoudit. Fakt to jsou jen kusé informace.
@omites píše:
@jakuve tak já nevím, ale u nás třeba chlap mlátí do futer nebo do křesla, umí křičet. Ale do kluka nežduchá… Dá se to ventilovat i jinak, můj chlap je taky nervák. Ale musí odhadnout, kde už přestřeluje nějakou hranici, kor když kluk není jeho.Možná tam pro puberťáka chybí nějaké hranice, pravidla, na kterých by dospělí trvali a on je dodržoval. Ale neznám jejich situaci, těžko posoudit. Fakt to jsou jen kusé informace.
Jasne, v tom s tebou souhlasim. Tezko soudit, kdyz tech informaci je malo. Ja se „otcima“ nechci zastavat, jen si nemyslim, ze jsou na miste reci typu pryc s nim atd. Ale zakladatelka vi nejlil, jake maji vztahy jako rodina a jako jedinci syn vs. otcim a z toho bych vychazela.
Zakladatelko. drzim palce, at.po.vychladnuti vyresite situaci nejak rozumne ![]()
Tohle znám spíš z druhé strany, ač malíček jsem nelámala. Takže mám pochopení spíš pro chlapa
Na jeho místě bych asi vřele souhlasila s odchodem dítka na intr - ovšem zatáhla bych kohoutky, s tímhle chováním ať jde na státní školu, nejlépe dotovanou firmou, ne na školu, kterou platím. Pokud ho má chlapec dost, tak má jistě dost i jeho peněz.
Nemyslím, že byste nutně dělali něco špatně, v pubertě jsem si ústa taky otvírala a nemyslím, že by to bylo rodiči. Na druhou stranu, předvést to, co zakladatelka popisuje, asi neskončím se zlomeným malíčkem (nebo možná jo, to byla náhoda, ale pochybuju, že bych na pohotovosti mohla něco říkat).
@Anonymní píše:
Mám syna 16 let, je v pubertě. A pak malé dítě s novým partnerem. Chlap je dobrej, platí klukovi vše, snaží se ho vychovávat. No, dnes večer na sebe drzkovali, strčil do nej, a kluk spadnul na postel a měl z toho zlomenej malicek. Jinak spolu vycházejí. Jen chlap chce, ať se kluk učí a nedrzkuje na mě. Ale bylo to už podruhé, co se něco mezi nima stalo. Jsem z toho špatná. Kluk mi dnes řekl na pohotovosti, že nás má dost a že chce na internat.
a co ten první kiks to bylo co? ![]()
nečetla jsem diskuzi zatím, nevím jestli to někde nezmiňuješ..
@Anonymní píše:
@jakuve kluk stál a chlap mu řekl, ať si na něj neotvira pusu no a kluk se postavil blíž k němu a řekl, nebo co? Vyprovokoval ho. Chlap do něj strčil, ale věděl, že si sedne na postel. Nebyla to žádná velká rána. Ani zle, nebo úmyslně.
no tady byla chyba že se chlap vyprovokovat nechal, protože o to puboškovi šlo především, sama mám 16letýho tak vím o čem mluvím…
on opravdu zkoušel tu hranici - a co jako..a zjistil, že chlap je slabej - nechal se vytočit..
správná reakce by byla racionální - prostě říct že odeberu výhody - přehesluju wifi, omezím kredit v mobilu, nemůže za kamarády zkrátka sáhnout mu zatím pohrůžkou na to oč stojí..
hele situace u nás doma dnes - já :vykliď prosím myčku, odpověď : a když ne? já : no zaheslovat pc mi bude trvat tak 5 sekund??? On..a sakra…a šel.. v klidu..
Příspěvek upraven 09.03.14 v 00:49
@Anonymní píše:
@ruzovasrnka já ho neodsuzuju, on je klidak. Kluk je někdy fakt horor. Na druhou stranu, no štve mě to a stvou me oni dva, že jsou jako 2 kohouti. Chlap mu platí drahou školu, kluk se neuci, věcně je na pc. Ani jíst pořádně nechce. No, andilek to není. To fakt ne.
kluk se neučí a má volný přístup k pc???
![]()
tady není problém jen v něm, ale v tom, že jste ho nenaučili respektovat domácí pravidla – ty už má mít v 16 pod kůží.. můj syn ví moc dobře, že mu př nehlídám jak se učí jak dlouho a kdy - ovšem jen do té doby dokud je vše prospěchově ok..prostě si učební proces reguluje sám.. pokud by nastal problém, ví co by se dělo a proč..máme to vyjasněné..stejně tak večerku - řekla jsem mu názor, proč si myslím že by bylo fajn jít spát včas atd ale dokud nezaspává a neusíná ve škole chodí spát podle sebe..pokud by zaspal..ví co by následovalo..
s jídlem bych to nehrotila - nabídnu večeři nechceš? dobře - tvá věc
proč nemá hranice?
@jdukolem Taky by me zajimal prvni kiks
Jinak myslim, ze by jste meli pockat par dni tydnu, nez se situace uklidni a pak se zeptat na intr znovu, pokud i pak bude chtit, nevidim duvod proc by nemel jit na intr
Treba se mu tam nebude libit, nebo se bude chtit vratit zpet
Drzim palce
![]()
Přispěji se svým zážitkem. Byla jsem s bývalým partnerem, se kterým jsme cestovali. Zastavili jsme se na noc u nějakého jeho kamaráda, který tam měl nevlastního otce a vlastní matku.
Ve zkratce. Kamarád se oholil v rychlosti omylem žiletkou od nevlastního otce. Seděli jsme v obýváku i s jeho matkou a najednou tam vtrhl ten nevl. otec a začal neskutečně řvát. Vůbec mu nevadilo, že tam jsme my. Toho kluka zmlátil před námi tak, že mu tekla krev. Já chtěla volat policii a jeho matka mě zastavila, že se do toho nemám plést, že je to normální a prý si syn měl uvědomit, že ta žiletka není jeho.
Chlapec nebyl ani drzý a ani se nebránil.
Přesně toto beru jako HNUS. Ale to, co napsala zakladatelka, tak to si jen synátor v pubertě vyskakuje a žduchnutí neberu jako kdovíjakou agresi ani od nevlastního otce. Prostě ho vyprovokoval. Třeba vlastní otec by mu už jednu lepnul.
Tohle si já dovolit na svého otce v době puberty, tak z jedné strany přiletí facka a z druhé strany stěna ![]()
Já myslím, že chlap za to nemůže - strčil ho do sedu, určitě ne silou. Zlomený malíček byla nešťastná náhoda.
Kluka bych na internát dala, alespoň se vyčistí vody. Ale pod přísnou podmínkou, že se bude učit a žádný průšvih. Jinak by šel švihem zpátky. - Aby to nedopadlo tak, že budou chlastat, kouřit, dělat průšvihy a zdůvodňovat to tím, že má doma zle, že je tam odčím ble ble ble. ![]()
Já šla na intr ve 14ti a do podnájmu v 16ti letech od vlastních rodičů, kteří byli samozřejmě úplně blbí, nechápali mě a byla jsem přesvědčená, že mě intelektuální hvězdu jistě adoptovali
. Dalo mi to do života hodně, hlavně co se týče samostatnosti a zodpovědnosti. Nebrala bych odchod na internát jako odsunutí do lágru. Lepší určitě bude, když se na tom shodnete. Jinak já byla na specializované škole, takže na intru bylo 18 dětí ze třídy, kde celkem jich bylo 26. Na internát chtěli všichni, dobrá parta, jasný pravidla, výborný vychovatelky, spousta zábavy, dal se hrát volejbal atd.atd. doma oproti tomu děsná nuda.
Proberte to znovu v klidu za 14 dni, mesic. S horkou hlavou nic neresit.
@Anonymní píše:
@jakuve kluk stál a chlap mu řekl, ať si na něj neotvira pusu no a kluk se postavil blíž k němu a řekl, nebo co? Vyprovokoval ho. Chlap do něj strčil, ale věděl, že si sedne na postel. Nebyla to žádná velká rána. Ani zle, nebo úmyslně.
Kluk asi může být rád, že je otec natolik klidný, že mu za to nedal přes hubu
Já bych se asi neudržela.
Kluk je puber´ták, na intr chce ze vzdoru.. doma ho furt kontrolujou, otravujou, pruděj… se na to může vystolicovat. na intru bude mít klid od fotra i matky, kamarády, veget… tak vo co jako de? ![]()
určitě si zkuste promluvit, pokud se kluk s učením fláká doma, nemyslím že na intru to bude lepší… nebo to dát jako podmínku.
mmch předpokládám že zakladatelka není s otcem týden, ale nějaký rok už spolu žijou. A je jedno jestli je otec vlastní nebo nevlastní… zle se k němu tolik nechová a kluk by měl poslouchat ne? ![]()