Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pipet @Antonie Bolavá
Oznámila jsem doma, že miluju moře, tak jestli by byli tak laskavi a odvezli mě rozprášit tam. Tak prej ne, prej mě vysypou do Labe, ať si to doplavu. ![]()
My nemáme hrob, dědy urnu má babička doma - on nikdy nechtěl na hřbitov, byla to pro něj noční můra. A babička tvrdí, že s ním žila 62 let, tak že ho prostě nemůže jen tak zakopat samotného někam pod zem. Až umře babí (vím, zní to morbidně, ale je jí 92 a v tomhle věku už si o tom prostě dokáže normálně povídat), tak chce společně s dědou rozprášit na jejich oblíbené místo nedaleko od nás, v přírodě.
Zítra to bude 7 let, co umřel, takže dušičky moc neřešíme (každý si zavzpomíná po svém) a pak právě 4.11. se sejdeme celá rodina, koukáme na fotky a vyprávíme si zážitky ![]()
Zakladatelko, lidi jsou prostě hovada, ukradnou cokoli. Pravděpodobně byste to nasli na některém jiném hrobě.
Chodím dost často, tak 6× do roka.
Je to místo kde myslím jenom na toho člověka, to se prostě při normálním shonu doma nedá. Jsou to chvíle které patří jenom té osobě.
Mám tam velmi blízkou rodinu, tatínka a babičku a dědu které jsem opravdu měla ráda a prožila s nimi krásně dětství. Nechci na ně zapomenout a chci aby na ně byla památka pro další generace.
@Camael píše:
@Pipet @Antonie Bolavá
Oznámila jsem doma, že miluju moře, tak jestli by byli tak laskavi a odvezli mě rozprášit tam. Tak prej ne, prej mě vysypou do Labe, ať si to doplavu.
nebylo to v nějakým filmu, že jeli někoho rozprášit někam do ciziny? Ale to asi nebylo k moři ![]()
Každopádně to není špatný nápad, rodina si udělá výlet
Měla bys svou smrt naplánovat na léto, pak by tam mohli ještě pár dní zůstat ![]()
Já jsem o tom taky přemýšlela a mně by se asi „líbilo“, kdyby mě rozprášili tady na louce za barákem. Mám to tu ráda, měla bych pocit, že budu blízko svojí rodiny…
A třeba než to místo na hřbitově, tak by mi přišlo lepší udělat pro urnu třeba místo někde doma v zahradě na rozkvetlé skalce
Nevím, jestli to není teda trochu morbidní ![]()
@Angua neni to morbidni, chlapova babicka chtela „ulozit“ u jeho rodicu na zahrade pod visni, mne to prijde hezky, proc ne..
Holky a jde to? nebo je to nezákonné? můžu se nechat čistě teoreticky nechat vysypat v lese nebo do moře nebo někam a nebo by to museli udělat mí drazí tajně?
@zuzice píše:
Holky a jde to? nebo je to nezákonné? můžu se nechat čistě teoreticky nechat vysypat v lese nebo do moře nebo někam a nebo by to museli udělat mí drazí tajně?
mám pocit, že by to museli udělat tajně. Jinak jsou na to ty speciální loučky, kde jsou pak všichni na hromadě ![]()
@Antonie Bolavá píše:
mám pocit, že by to museli udělat tajně. Jinak jsou na to ty speciální loučky, kde jsou pak všichni na hromadě
Přesně tak, oficiálně se to nesmí… ale po pravdě, kdo zjistí, co máte zrovna při procházce v batůžku
Hřbitovy jsou přeplněné a pro mě to je také dost děsivé, že bych tam jednou musela ležet mezi tisíce neznámými lidmi… A opravdu netoužím po tom, aby někdo chodil truchlit k mému hrobu. To si myslím, že ke vzpomínce není absolutně potřeba ![]()
My nikde nebyli.
Sloužila jsem celý víkend a nedošlo na to.
Určitě se podíváme během týdne, stejně jako navštěvujeme během roku.
Moc nerozumím řeči - na hřbitov nechodím, radši si vzpomenu doma atp. Mně to, že udržuji místo posledního odpočinku blízkých, přijde přirozené pěkné a pozorné.
Ano, uvědomuji si, že přednost mají ti živí, to, co tu zanechám mi nikdo nevezme a zrovna tyhle (jakékoli, každá) chvíle se už nikdy nevrátí. Ale stejně tak mohu ve kterýkoli čas zasadit kytku na hrob mých blízkých a vyškubnout jim tam plevel. Ať to mají hezký.
@Virginia Tak samozřejmě, kdybych na hřbitově někoho měla (to teď zní strašně hloupě - jsem samozřejmě ráda, že nemám!), tak se také starám… Ale u nás v rodině se k tomu odjakživa přistupuje jinak. Navíc 2 generace přede mnou emigrovaly do ciziny, tudíž ty „staré“ hroby už zanikly, než jsme se stihli vrátit…
Každý to má hlavně mít tak, jak si přeje a ne, že ho automaticky šoupneme na hřbitov.
@Koljinka Myslíš si, že by onen nebožtík mohl utrpět doživotní újmu při šoupnutí na hřbitov?? ![]()
Jak je to dlouho, kdy se všichni pohřbívali na hřbitově? Bez výjimky?
Mně je v zásadě úplně jedno, kde bude mé tělo, ale svým blízkým to budu chodit zvelebovat a budu ráda, když si tam budou pěkně odpočívat pod pěknýma maceškama. Mně se zdá, a je to jen můj osobní názor, že by člověk měl umět říct sbohem. Rozloučit se fyzicky a následně i psychicky. Lidé opečovávající doma urnu mi přijdou trochu zvláštní.
@Virginia píše:
@Koljinka Myslíš si, že by onen nebožtík mohl utrpět doživotní újmu při šoupnutí na hřbitov??
Jak je to dlouho, kdy se všichni pohřbívali na hřbitově? Bez výjimky?
Mně je v zásadě úplně jedno, kde bude mé tělo, ale svým blízkým to budu chodit zvelebovat a budu ráda, když si tam budou pěkně odpočívat pod pěknýma maceškama. Mně se zdá, a je to jen můj osobní názor, že by člověk měl umět říct sbohem. Rozloučit se fyzicky a následně i psychicky. Lidé opečovávající doma urnu mi přijdou trochu zvláštní.
To že je to jedno Tobě/Vám neznamená, že tohle přání nesplním svým prarodičům, když mě o to celý život prosí. A nikdo doma urnu neopečovává, jen babička ve 92 letech prostě chce být rozprášena až společně s dědou, nic víc. A naopak nám zase přijde divné, že si někdo musí nechat vytesat náhrobek a lidé tam za ním chodí - to je naopak pro nás přesně to, že se nedokážete rozloučit ![]()
Nevím, tohle je asi každého osobní věc a myslím, že už naše diskuze je v tomto tématu docela nemístná.