Dušičky - byly jste?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
40270
3.11.13 11:37

@Pipet @Antonie Bolavá
Oznámila jsem doma, že miluju moře, tak jestli by byli tak laskavi a odvezli mě rozprášit tam. Tak prej ne, prej mě vysypou do Labe, ať si to doplavu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
3.11.13 11:38

My nemáme hrob, dědy urnu má babička doma - on nikdy nechtěl na hřbitov, byla to pro něj noční můra. A babička tvrdí, že s ním žila 62 let, tak že ho prostě nemůže jen tak zakopat samotného někam pod zem. Až umře babí (vím, zní to morbidně, ale je jí 92 a v tomhle věku už si o tom prostě dokáže normálně povídat), tak chce společně s dědou rozprášit na jejich oblíbené místo nedaleko od nás, v přírodě.
Zítra to bude 7 let, co umřel, takže dušičky moc neřešíme (každý si zavzpomíná po svém) a pak právě 4.11. se sejdeme celá rodina, koukáme na fotky a vyprávíme si zážitky :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
3.11.13 13:13

Zakladatelko, lidi jsou prostě hovada, ukradnou cokoli. Pravděpodobně byste to nasli na některém jiném hrobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7196
3.11.13 13:19

Chodím dost často, tak 6× do roka.
Je to místo kde myslím jenom na toho člověka, to se prostě při normálním shonu doma nedá. Jsou to chvíle které patří jenom té osobě.

Mám tam velmi blízkou rodinu, tatínka a babičku a dědu které jsem opravdu měla ráda a prožila s nimi krásně dětství. Nechci na ně zapomenout a chci aby na ně byla památka pro další generace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
3.11.13 13:22

Na hřbitov nechodím vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
3.11.13 13:55
@Camael píše:
@Pipet @Antonie Bolavá
Oznámila jsem doma, že miluju moře, tak jestli by byli tak laskavi a odvezli mě rozprášit tam. Tak prej ne, prej mě vysypou do Labe, ať si to doplavu. :)

nebylo to v nějakým filmu, že jeli někoho rozprášit někam do ciziny? Ale to asi nebylo k moři :think:
Každopádně to není špatný nápad, rodina si udělá výlet :palec: Měla bys svou smrt naplánovat na léto, pak by tam mohli ještě pár dní zůstat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
3.11.13 16:00

Já jsem o tom taky přemýšlela a mně by se asi „líbilo“, kdyby mě rozprášili tady na louce za barákem. Mám to tu ráda, měla bych pocit, že budu blízko svojí rodiny…

A třeba než to místo na hřbitově, tak by mi přišlo lepší udělat pro urnu třeba místo někde doma v zahradě na rozkvetlé skalce :oops: Nevím, jestli to není teda trochu morbidní :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38135
3.11.13 18:14

@Angua neni to morbidni, chlapova babicka chtela „ulozit“ u jeho rodicu na zahrade pod visni, mne to prijde hezky, proc ne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1723
3.11.13 18:48

Holky a jde to? nebo je to nezákonné? můžu se nechat čistě teoreticky nechat vysypat v lese nebo do moře nebo někam a nebo by to museli udělat mí drazí tajně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
3.11.13 20:28
@zuzice píše:
Holky a jde to? nebo je to nezákonné? můžu se nechat čistě teoreticky nechat vysypat v lese nebo do moře nebo někam a nebo by to museli udělat mí drazí tajně?

mám pocit, že by to museli udělat tajně. Jinak jsou na to ty speciální loučky, kde jsou pak všichni na hromadě :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
3.11.13 21:54
@Antonie Bolavá píše:
mám pocit, že by to museli udělat tajně. Jinak jsou na to ty speciální loučky, kde jsou pak všichni na hromadě :?

Přesně tak, oficiálně se to nesmí… ale po pravdě, kdo zjistí, co máte zrovna při procházce v batůžku ;) Hřbitovy jsou přeplněné a pro mě to je také dost děsivé, že bych tam jednou musela ležet mezi tisíce neznámými lidmi… A opravdu netoužím po tom, aby někdo chodil truchlit k mému hrobu. To si myslím, že ke vzpomínce není absolutně potřeba :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
3.11.13 22:03

My nikde nebyli. :oops: Sloužila jsem celý víkend a nedošlo na to.
Určitě se podíváme během týdne, stejně jako navštěvujeme během roku.

Moc nerozumím řeči - na hřbitov nechodím, radši si vzpomenu doma atp. Mně to, že udržuji místo posledního odpočinku blízkých, přijde přirozené pěkné a pozorné.
Ano, uvědomuji si, že přednost mají ti živí, to, co tu zanechám mi nikdo nevezme a zrovna tyhle (jakékoli, každá) chvíle se už nikdy nevrátí. Ale stejně tak mohu ve kterýkoli čas zasadit kytku na hrob mých blízkých a vyškubnout jim tam plevel. Ať to mají hezký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
3.11.13 22:13

@Virginia Tak samozřejmě, kdybych na hřbitově někoho měla (to teď zní strašně hloupě - jsem samozřejmě ráda, že nemám!), tak se také starám… Ale u nás v rodině se k tomu odjakživa přistupuje jinak. Navíc 2 generace přede mnou emigrovaly do ciziny, tudíž ty „staré“ hroby už zanikly, než jsme se stihli vrátit…
Každý to má hlavně mít tak, jak si přeje a ne, že ho automaticky šoupneme na hřbitov.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
3.11.13 22:46

@Koljinka Myslíš si, že by onen nebožtík mohl utrpět doživotní újmu při šoupnutí na hřbitov?? :mrgreen:
Jak je to dlouho, kdy se všichni pohřbívali na hřbitově? Bez výjimky?
Mně je v zásadě úplně jedno, kde bude mé tělo, ale svým blízkým to budu chodit zvelebovat a budu ráda, když si tam budou pěkně odpočívat pod pěknýma maceškama. Mně se zdá, a je to jen můj osobní názor, že by člověk měl umět říct sbohem. Rozloučit se fyzicky a následně i psychicky. Lidé opečovávající doma urnu mi přijdou trochu zvláštní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
3.11.13 23:13
@Virginia píše:
@Koljinka Myslíš si, že by onen nebožtík mohl utrpět doživotní újmu při šoupnutí na hřbitov?? :mrgreen:
Jak je to dlouho, kdy se všichni pohřbívali na hřbitově? Bez výjimky?
Mně je v zásadě úplně jedno, kde bude mé tělo, ale svým blízkým to budu chodit zvelebovat a budu ráda, když si tam budou pěkně odpočívat pod pěknýma maceškama. Mně se zdá, a je to jen můj osobní názor, že by člověk měl umět říct sbohem. Rozloučit se fyzicky a následně i psychicky. Lidé opečovávající doma urnu mi přijdou trochu zvláštní.

To že je to jedno Tobě/Vám neznamená, že tohle přání nesplním svým prarodičům, když mě o to celý život prosí. A nikdo doma urnu neopečovává, jen babička ve 92 letech prostě chce být rozprášena až společně s dědou, nic víc. A naopak nám zase přijde divné, že si někdo musí nechat vytesat náhrobek a lidé tam za ním chodí - to je naopak pro nás přesně to, že se nedokážete rozloučit ;)
Nevím, tohle je asi každého osobní věc a myslím, že už naše diskuze je v tomto tématu docela nemístná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová