Dvojčata 2016

Napsat příspěvek
Velikost písma:
537
25.1.16 15:14

@maminka201: Já mám už skoro dvouletá dvojčata počatá přirozeně. Ale u mě to ovlivňilo hned několik věcí, moje prababička měla v době před sto lety dvojčata dokonce několikrát, už mi pomalu táhlo na čtyřicítku, když jsem jsme je počali a taky tomu snad pomohlo to, že se tak stalo v červnu, kdy je nejvíc slunce (to na to snad taky má mít údajně vliv).
Ale jinak, zcela upřímně, těhotenství s dvojčaty není nic, co bych někomu zrovna doporučovala. Začíná to u takových „drobností“, jako že kamarádka s jedním dítětem mi říkala, že druhý trimestr byl takový oddechový, já jsem se od druhého trimestru nevyspala celou noc, jak mi začali tlačit na močák… A končí u morálních otázek, zda jít třeba na screening plodovky, jednak dvakrát vyšší riziko na potrat, jednak uvažování, co by si člověk počal s výsledkem, kdyby jedno dítě bylo v pořádku a druhé ne. Nebo třeba, když ti říkají, že si máš kontrolovat pohyby dítěte, u dvojčat se to kontroluje jen velmi složitě, aby člověk věděl, kde které dítě zrovna kope nebo nekope. Vůbec je to celé náročnější, jak psychicky, tak fyzicky, ženské tělo není na vícerčata dělané, u některých typů dvojčat se doporučuje neschopenka od pátého měsíce, já jsem to sice zvládla bez ní, ale pak chvíli po začátku mateřské jsem skončila v nemocnici a už z ní před porodem nevylezla, dvojčata se narodila předčasně v 36+0. Třeba průměrná porodní váha monodítěte je 3,5 kg, u těch dvou 2,5 kg. Což souvisí s tím, že dvojčata se častěji rodí předčasně, narozdíl od čtvrtiny u normálního porodu je u dvojčatové císař v polovině případů… zkrátka není to legrace. A ani z finančního hlediska, třeba mateřská je o pár týdnů delší, ale rodičovský příspěvek se čerpá vždy jen na to nejmladší dítě. A těch necelý osm tisíc u nás měsícně padlo bez problémů na plenky a na Bebu, protože jak byla mrňata menší, tak se nějak nepovedlo rozkojení a odásávala jsem jen zlomek potřebné denní dávky. Takže bez bočních úspor bychom to z jednoho platu táhli asi jen docela složitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maminka201
25.1.16 15:39

@šerifka Děkuji.Já tomu ani nevěřím, že by se zadařily, ale ted spíš doufám, že to poslední dítě(za 5 let) bude jen jedno…mám problémy s postavou, mám po dětech převis, nevím asi vše by bylo jen horší a horší, jak finance tak vše ostatní..no byla to touha no :oops:

• Citovat
  • Upravit
602
25.1.16 20:34

@šerifka Uf tak to je hodně pesimistický pohled na věc 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1171
25.1.16 20:52

@LenčaKi. Já bych řekla, spíš pohled z druhé strany. Dvě miminka jsou krásná věc, mít parťáka do života je super, ale má to i své zápory. Kdybych si mohla vybrat, měla bych svoje mimča radši po sobě a donošená. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maminka201
25.1.16 21:05

Holky nesháníte věci na miminko? po 15 kč potřebuji se toho zbavit, klidně sleva při větším nákupu+dárky navíc.

• Citovat
  • Upravit
148
25.1.16 21:35

@nickoun @šerifka teda holky, nebudte pesimistky, ja to beru jako dar, ze cekame dve naraz a jako jeste vetsi dar budu brat, kdyz budou obe zdrave :palec:
@šerifka jinak k vašemu komentáři…jsem ve třetím trimestru a připadám si líp než kdejaká těhule s jedním, tak bych řekla že je to dost individuální :nevim: a morální otázku zda-li jít na screening plodovky jsem třeba já vůbec neřešila :palec: a nad tím zdali je jedno zdravé druhé ne by člověk neměl vůbec uvažovat a brát to tak jak to je :? nad tím může uvažovat i u jednoho…
Já za sebe můžu říci, že to není tak hrozné i po fyzické stránce a to mi všichni říkali, že si nedovedou představit já s mou postavou a dvojčata (60kg a 180cm-cili velmi hubena postava-strizlik) jo občas mě bolí záda, člověk už není tak pohyblivý, ale to k těhotenství prostě patří, ať čekáš jedno nebo dvě :) a narození dvojčat v 36tt se u dvojiček bere už ne jako předčasny :palec:
Jediný, s čím bych možná souhlasila je ta finanční stránka - přece jenom dvě je víc než jedno, ale i to se dá u více věcí ukočírovat - bazary, kde se dají věci sehnat za pusinku…

tak to jenom můj pohled k dvojčecímu těhotenství - že to není takový horor :palec:
na miminka se moc těšíme, už se jich nemůžeme dočkat, ale doufáme, že ještě minimálně měsíc zůstanou pěkně v teplíčku v bříšku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
25.1.16 21:40

@maminka201 jake konkretne? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maminka201
25.1.16 22:21

@miska.siskaa vše :D body, dupačky, overaly, mikiny, kombinézy, čepičky :) Ovšem kombinézy jsou za jinou cenu, ale nemám jako stejné..vím, že někdo na dvojky shání vše 2×..

• Citovat
  • Upravit
149
25.1.16 22:23
@miska.siskaa píše:
@nickoun @šerifka teda holky, nebudte pesimistky, ja to beru jako dar, ze cekame dve naraz a jako jeste vetsi dar budu brat, kdyz budou obe zdrave :palec:
@šerifka jinak k vašemu komentáři…jsem ve třetím trimestru a připadám si líp než kdejaká těhule s jedním, tak bych řekla že je to dost individuální :nevim: a morální otázku zda-li jít na screening plodovky jsem třeba já vůbec neřešila :palec: a nad tím zdali je jedno zdravé druhé ne by člověk neměl vůbec uvažovat a brát to tak jak to je :? nad tím může uvažovat i u jednoho…
Já za sebe můžu říci, že to není tak hrozné i po fyzické stránce a to mi všichni říkali, že si nedovedou představit já s mou postavou a dvojčata (60kg a 180cm-cili velmi hubena postava-strizlik) jo občas mě bolí záda, člověk už není tak pohyblivý, ale to k těhotenství prostě patří, ať čekáš jedno nebo dvě :) a narození dvojčat v 36tt se u dvojiček bere už ne jako předčasny :palec:
Jediný, s čím bych možná souhlasila je ta finanční stránka - přece jenom dvě je víc než jedno, ale i to se dá u více věcí ukočírovat - bazary, kde se dají věci sehnat za pusinku…tak to jenom můj pohled k dvojčecímu těhotenství - že to není takový horor :palec:
na miminka se moc těšíme, už se jich nemůžeme dočkat, ale doufáme, že ještě minimálně měsíc zůstanou pěkně v teplíčku v bříšku :)
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maminka201
25.1.16 22:24

Mám i savičky na flašku(použivané, ale nezničené),1ks za 5kč :-)

• Citovat
  • Upravit
maminka201
25.1.16 22:24
  • Citovat
  • Upravit
149
25.1.16 22:25

Holky, dnes 32+2, citim se jak hroch, hlavne vecer. a pekne mi praska brisko. u dcerky par prasklinek kolem jizvy az kolem 38tt, ted to brisko asi pekne odprdne…ale hlavne, aby miminka jeste vydrzela a byla v poradku :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
25.1.16 22:27
@miska.siskaa píše:
@maminka201 ahoj, jsem prvorodicka, cekame dvojvajecna dvojcatka, prirozene. Mame to v rodine, pritel ma oba rodice z dvojcat a z moji strany deda :-)

Tak dvojvajky jsou zalezitosti zeny, muz to nijak neovlivni, jen se trefi ve spravny okamzik :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maminka201
25.1.16 22:40

@maity-star já jsem plodná dost, tak by se mohlo zadařit, ale bojovat o dvojky to nebudu :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
537
25.1.16 22:46

Ja bych tomu nerikala pesimisticky, spis takovy realisticky ;-) Dvojceci tehotenstvi neni zadna prochazka ruzovou zahradou. Treba jen to, ze lekar ma asi povinnost informovat tehotnou o moznosti redukce. Na netu jsem cetla dost pribehu, spousta zenskych je i nekolik tydnu v nemocnici, ja jsem se do konce tehotenstvi docela bala, aby to dobre dopadlo. Treba kdyz jsem zvladla nastup na materskou bez neschopenky, propadla jsem mylnemu dojmu, ze ted uz to bude dobre. No a necely tyden po te me s tachykardii u becka hospitalizovali a tri tydny jsem lezela na rizikovce, denne i vice monitoru, az ten posledni me poslal na poradnik k cisari. Kazdopadne budme rady, ze cekame/mame dvojcata v jedenadvacatem stoleti. Moje prababicka mela dvojceci porody tri, pokazde prezilo jen jedno dite a ten posledni porod neprezila ani ona.

Nerikam, ze mi dvojcata je spatna vec, v tech dvou letech si uz i trochu hraji spolu, ale krome narocnejsiho tehotenstvi jsou i libustky jako je faze zvedani se a hlavne pak faze „nozicek bez rozumu“. Jsem opravdu rada, ze to obdobi, kdy si delali, co chteli a nenechali se nijak vest uz mame za sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí