Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ginger77 ahooj, tak super, já končím teď 21tt a už jsem i zahlidla malý kopanecky přes bricho.
A stejně vždycky když to tam cítím, tak se smeju. ![]()
Jinak u vás co už mate děti to chapu úplně, já byla hrozne nastvana na sebe, protože žádné dítě ještě nemam a dost jsme si užili, než se zadarilo a já pak vypustim takový řeči.
Ale u mě to spis je fakt z vyděseni, aby ti dva byli v pořádku a hlavne se nenarodili brzo.
To je můj největší strašák proste. Chlap byl taky rad a podporuje mě, rodiny máme skvělý, zázemí taky, ale proste ten strach je hroznej. Navíc jsem si pak rekla, ze jsem úplně bl*a, protože u jednovajec stejně redukce nejde.
A babybox taky nelze, jelikož budou stejní a pak by se poznali.
(to už píšu úplně pro odlehčení situace) ![]()
V úterý mám ten druhy velký screening, tak zase budu predtim nervni, aby se nám nezačal třeba projevovat ten transfúzní syndrom, ale věřím, ze jsou na sebe ti dva hodni a neuziraji si nic. ![]()
No už ať jsme všechny aspoň 30tt
![]()
@Elleaa tak teď jsem se fakt zasmála 😂 😂 jooo to víš že to všichni zvládneme 💙 já se bojím i hlavně toho, abych ke konci nemusela třeba ležet v nemocnici skrz právě syna, jelikož je na mě hooodně závislý 🤔 ale holt by si musel poradit s tatínkem doma 😁 mě už teď děsí ty dny co budu muset být pak po porodu v porodnici, ale to s dvojčaty nesouvisí, tam bych ležela tak jako tak s jedním narozeným nebo se dvěma 😁 no a až se vrátíme, to bude koukat co přivezu s sebou a hned dvakrát 🙏 😂 no jinak já mám tu nejbezpečnější formu dvojčat prý, mají každý všechno své tak věřím, že žádné komplikace nenastanou a budou v pořádku až do konce 🙏 🙏 jsem napjatá, zda jsou jednovajecny nebo dvojvaječný 😁 no záleží prý, kdy se vajíčko jaký den rozdělilo, to, že mají všechno své neznáme že jsou hned dvojvajecny, kord kdyz je mám stejného pohlaví právě, takže se to dozvím až prý po porodu 😍 😁 tak bude překvápko 😁
@Ginger77 V tomhle to mam stejne. Synovi jsme chteli partaka, ale na tri deti jsem stavena nebyla. Jsem bejk planovac a kazda zmena me vykoleji
Mozna jsme tema nasema prvorozenyma i vic vyplaseny, sice vime do ceho jdem, ale ted ten vycet… Nespavost, zuby, ockovani, prvni horecky, spurty u kojeni a do toho urvany nejstarsi dite prahnouci po pozornosti
Kriste uz mlcim
Uz ted si rikam, ze ani nechci navstevu v porodnici. Syn place, i kdyz se konci hovor na facetime a ja si to vubec neumim s tema hormonama predstavit. Rikam si spis, ze se pokusim vysvetlit, ze maminka nekam jede a priveze deticky.. a budu se modlit at to neni brzo a nejsme tam mesic.
Jsem take rozhodnuta, kdyz bude cisar ( z gynekologickeho hlediska by mel byt na 99%), ze pujdu pri nem na podvazani. Stejne me ceka operace, nevim jeste jestli jen sitka nebo vyjmuti, ale na tu budu cekat do chvile kdy nebudu nic a nikoho nosit.. Takze je to treba dalsich ctyri pet let nervu aby nepraskla guma
Dobu snazeni mam jako obdobi temna, kazde tehotenstvi 300 injekci do bricha, s manzelem uz jsme domluveni, uprimne doufam, ze to klapne. Samozrejme bych se neohanela papirama s zadosti pri nejakym porodu 27tt, ale ve chvili kdy si trochu oddechnu bych to rada vyresila, a kdyz je clovek otevrenej na sale, tak je to zalezitost peti minut navic.
@Elleaa Aaa ja mam velkej zitra, jeste, ze trpim nespavosti kazdy den
Tesim se az pak porovname velikosti, jsme u sebe urcite nejbliz co to slo
![]()
@krispyna ano přesně tak, jelikož už zároveň víme co nás čeká, tak je to možná o to víc těžší se s tím vyrovnat v první chvíli 🙏 😁 bez syna jsem ještě nebyla nikdy přes noc a přes den maximálně na 4 hodiny, takže se toho opravdu děsím, jak to bude snášet 🙏 do toho má teď období, že fakt žárlí a na všechno, kolikrát mu vadí když chodím i plyšáka a dělám, že to je miminko, nebo když si chovám nějaké zvíře, tak se mu to taky nelíbí, takže to bude jako fakt zajímavý 😁 no ale doufám, že z toho vyroste ještě trošku než se narodí bráchové 🙏 😁 no jinak my jsme se s manželem ještě nebavili o tom jak se budeme chránit po porodu 😁 ale jako potřetí otěhotnět už za žádnou cenu nechci 🙏 😁
@Ginger77 Oboji ma fakt svoje. Ja sem prvni rodila, kdyz bylo zavrene podoli na malovani salu. Vinohradska praskala ve svech, vsechny pokoje na full a po me uz ani neprijimali. Sestricka mi ukazala jak se prebaluje aby mi ho mohla druhou noc nechat (prvni sem ho nemela, furt blinkal, byl nalokanej, horsi apgar a ja omdlivala) a tim pece zhasla
Takze ja sem se tak straslive bala jakykoliv manipulace, ze mit dve, tak sem asi sediva
Jeste doma sem byla uplne marna, prisel mi jak panenka a to mel 3,7
Pamatuju si, ze sem nedala jediny bodycko pres hlavu a diky bohu za to, ze sem instinktivne kupovala vsechno zavinovaci, byl by asi nahej
Takze ted si sice rikam, kez by byly dvojky na poprve, ale pak vim i to, ze pro prvorodicku to proste sranda neni ![]()
@Ginger77 no tak to jsem na tebe taky zvědavá, co se ti to tam klube.
A celkove jak všechny dopadneme. Taky se děsím toho pobytu v nemocnici, ale věřím, ze ho všechny budeme mít co nejkratší.
![]()
@krispyna budu na tebe moc myslet zitra, určitě dej vědět.
Jsem ti v patách.
![]()
Ahoj holky, tak to mam za sebou a uz je jisty, ze budu mit samy pindiky
Doktorka neustale opakovala, ze to je neuveritelny - jeden ma 512 a druhy 524g ![]()
Sekla sem se o den tak podle ms jsem 21+6 a ultrazvuk 22+3.
Krasne se ukazovali, nemusela nic hledat, vse by melo byt v poradku, jen za tri tydny musim jeste na kontrolu. Jeden ma plodovou vodu na dolni hranici a druhy ma horni.
@krispyna no tak krásný váhy tyjo 😍 tak je to jasný, budeš mít plnej dům chlapů, ti si tě budou hýčkat!😍 😍 😍 😝
Budu na tebe myslet s tou plodovkou, jak se to kdyžtak řeší u těch dvojvajek?
@krispyna tak to já jsem měla porod bez komplikací, bez nástřihu nebo poranění, takže v tomhle ohledu super
k_hand: 😁 bolesti ale samozřejmě byly jako prase, o tom žádná… 😬 😂 No a prvních 14 dní skoro ani nebrečel, prostě hodné miminko a pak to začalo 😂 teď mu bude 2,5 roku co nevidět a ještě stále nespí v kuse celou noc 🙏 😁 ale naštěstí se vzbudí jen třeba 2×, napije se vody a spí se dál, takže vlastně už je to pohodička 🙏 😁 no jinak taky jsem byla ze všeho vyplesklá ze začátku, bála jsem se s ním nějak manipulovat a to měl taky 3750g 😁 a gratuluji k pindíkum a vítej v klubu
k_hand: 😂 😂 taky budu mít samý pinďoury v domácnosti 😁
@Elleaa já taky doufám, že budeme mít všichni krátký pobyt v nemocnici 🙏 😜 💙
Prosím, jak dlouho u vás trvaly nevolnosti? Do kolikátého týdne? A taky by mě zajímalo, zda se u některé z vás objevovalo slabé špinění v průběhu těhotenství? Předpokládám, že asi nikdo z vás nebral léky na udržení těhotenství? Mám tento týden vysazovat léky a mám strach, aby se něco nepokazilo, ale doktoři snad vědí, co je správné
@Missaanek mne do začátku 13tt. A spinila jsem. Brala jsem jen ascorutin, protože mi dr řekl, ze nic nikde nevidí a ze je spineni normální. Kor u dvojcat. Musím zaklepat, ze jsem naposledy zaspinila nějak 14tt myslím, pak už nic. ![]()
@Missaanek Ahoj ja sem zaspinila parkrat po dlouhych prochazkach taky okolo toho 14tt jako @Elleaa a musela sem je ukoncit. Brala sem utrogestan, potratila sem trikrat takze sem ho nasazovala sama vzdy od pozitivniho testu. Jinak ty nevolnosti trvaji tak do toho 13tt, ale za me musim rict, ze pro me je utrogestan nikdy nekoncici prvni trimestr. Takze jestli beres ten v nejakych vyssich davkach at uz zavadeni nebo horem mozna se ti od toho dost ulevi
A hlavne pri spineni ho vzdycky muzes nasadit zpet ![]()
@Missaanek nevolnostmi jsem netrpěla vůbec. Slabé špinění se u mě projevilo ve 12tt, lékařka mě vyšetřila a oznámila mi, že by mohlo docházet k zániku menšího plodu. Nepředepisovala mi žádné léky. Čekám dvojvaječná dvojčata mezi kterými je týdenní rozdíl. Po týdnu na I. trimestrálním screeningu mi lékařka oznámila, že obě miminka se vyvíjejí dál naprosto v pořádku, stále jsem slabě špinila. Předepsala mi Utrogestan 2-2-2 a špinění asi po 2 dnech přestalo. Od poslední kontroly v 17tt beru Utrogestan pouze 2 tablety na noc. ![]()
@krispyna moc gratuluji krásné váhy, moje holky meli na screeningu 400g takže trosku menší. Ale myslím ze už jsou teď o dost větší, začínám 25tt a jsem tak dvakrát větší. A teda to jak kopou je šílený, jsou až moc aktivni
muj mocak by mohl mluvit ![]()
Bohužel se mi začali trochu vracet nevolnosti
což mě děsí ale zatím bez návštěvy zachová
tak snad to tak vydrží. O víkendu jsem měla velmi aktivní tvrdnuti, během jedné hodiny asi 10× musela jsem k lekari kvůli tomu, zvýšili mi dávky magneska a nakonec se jedna přetocila hlavou dolu a prý děla nepelechu. Jinak jsem díky bohu zavřena a čípek taky ok 😇
@Missaanek Ahojky já měla nevolnosti od cca 7tt do 10tt možná ještě trosku dal. Ale teda ja je měla fakt šílený, malém jsem skončila na kapackach, nemohla jsem jist jen záchod a ležet, tak moc doufám ze se mi to pomalu nevrací. Protože jakmile nemam něco v žaludku začíná mi být opět špatně.
Jinak spineni se u mě objevilo kolem 11tt asi na 5 dni. Taky jsem dostala Ascorutin, ale vysadila dva dny po tom co už byl klid. Já tehdy začala spinet v den odletu na dovolenou, vim ze jsem nevěděla zda odletět nebo ne ale proste jsem letela ![]()
Ale od těch par dnu už žádné spineni nebylo. Přeji ať je vše v pořádku ![]()
Tak já jsem dneska po screeningu. Kluci v pořádku, jsem dle ms 21+1 a kluci 22+2. A cca 458gr kazdej stejně.
![]()
Hrozne se mi ulevilo, mám i 3D a kluci se krasne ukázali, takže je jde skvěle vidět. Tak jsme si dělali srandu, ze mají kazdej jinej nos.
Jeden je holt celej manžel a druhej celá já 😍 aspoň to.🤣 Ale hlavne, ze jsou oba zdraví.
![]()