Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Schara Jinak taky holt patrim mezi maminky, ktere jsou prisnejsi kdyz to nejde jinak. Domlouvam jednou, dvakrat, trikrat a kdyz to nezabere zarvu a kdyz ani to ne, tak na ten zadek dostane (samozrejme ze ho placnu rukou, nic extra, ale jemu to staci) to vi, ze uz jako fakt jsem hoooodne nastvana.
Celá já ![]()
@J_Doe v tom si zase kazdy najde to svoje, ze? Srovnavam to, ze me vyhovuje ji vest k nejake poslušnosti a čistotě a kdyz to porovnám s ditetem, kde mu je dovoleny opak, pak jsem rada za svuj model, chápeš?
@atominnka no kdybych nebyla, tak z nej je pekne spratecek, kor kdyz patri mezi zivejsi deti ![]()
@jezzz ja nevim, jestli jsem zmiňovala konkrétně tebe, a i kdyby, tak netvrdím, ze můj názor je správný-jsem skoro výjimka, která se neřídí pravidlem Bordel v bytě, šťastné dite, takze ja jsem asi fakt „jiná“.A NEVYCHOVA je psaná takto, protoze tim nemyslim, ze nekdo deti nevychovana, ale přímo metodu, která ma vlastní web, videa atd.
@atominnka píše:
@Schara Jinak taky holt patrim mezi maminky, ktere jsou prisnejsi kdyz to nejde jinak. Domlouvam jednou, dvakrat, trikrat a kdyz to nezabere zarvu a kdyz ani to ne, tak na ten zadek dostane (samozrejme ze ho placnu rukou, nic extra, ale jemu to staci) to vi, ze uz jako fakt jsem hoooodne nastvana.Celá já
Taky tak ![]()
@Schara no právě
i když u dcery (5) nevím nevím, jestli to má nějaký účinek ![]()
@Hoa Mai jen si to tu procitam.. Ale nedá mi to a musím říct, že máš skvělý přístup
![]()
@Rakosnicek1983 píše:
@J_Doe v tom si zase kazdy najde to svoje, ze? Srovnavam to, ze me vyhovuje ji vest k nejake poslušnosti a čistotě a kdyz to porovnám s ditetem, kde mu je dovoleny opak, pak jsem rada za svuj model, chápeš?
Tys ale nepsala, že kamarádka dítě neusměrňuje.
Já jen, že znám víc případů, kdy se dítě navzdrory výchově po procházce může strčit komplet celé do pračky.. A matka s tím (téměř) nic neudělá… Jo, může řvát, dítě plácat, „přivazovat k noze“, pak by to asi nějaký efekt mělo, ale výchova není jen o tom dítě cepovat.
Jinými slovy, to co se tobě podaří dosáhnout s určitým úsilím u tvé holčičky, tak se nemusí s tím samým úsilím podařit dosáhnout jiné matce s jejím synem. Tak to prostě je, stejné metody a úsilí u různých dětí nevedou ke stejnému cíli…
Jen jsem chtěla napsat, že matka raubíře nemusí nutně svého syna neusměrňovat. ![]()
@Rakosnicek1983 píše:
@zrcadlo souhlas,jak muze dvouleté dite vnímat nejake monology vysvětlovani? To funguje u starsich, mas mu změnou intonace „ukázat“,co je a neni dobre. A pak holt i placnout-ale to dnes neni moderní a je to proti všem NEVYCHOVAM apod, taky bys mohla byt za spatnou matku. Nicmene podle sebe mužu rict, ze občasné plácnutí funguje lip nez tisic slov-ja nemam dite, ktere běhá do silnice, naopak se na povel zastaví a to je o čtyři měsíce mladší nez tvůj.
Moje slova. Nemlátím dítě hlava nehlava, ale neposlechneš 3×, 5×, dostaneš. Nebo zákaz něčeho (u starší). Byla jsem vychovávaná stejně a víc si pamatuju jiný věci, jak to, že jsem sem tam dostala.
Mám dvě známé, jedna učí na zakládce, druhá ve školce a dnešní metody výchovy se na dětech dost ukazují a jsou z nich docela nešťastný.
Jinak nemám proti domlouvání nic, nic proti žádné metodě, ale každý dítě je jiný a to, co platí na jedno, na další platit nebude. Tak jak na jednoho nebude platit rana, tak na další neplatí domluva. Jako naše - nejstarší musí dostat a s prostřední to musím domluvit. Když dostane, tak se z 80% zasekne ještě víc.
@Hoa Mai To se mi líbí. Zatím teda nemůžu dávat na výběr, protože nemluví, takže mi neřekne, kterou možnost si vybral, ale v budoucnu zavedu, děkuji
Zatím to řeším tím „teď se najíme a pak půjdeme ven“, ale taky ne vždy mi na to skočí ![]()
@Rakosnicek1983 píše:
@jezzz ja nevim, jestli jsem zmiňovala konkrétně tebe, a i kdyby, tak netvrdím, ze můj názor je správný-jsem skoro výjimka, která se neřídí pravidlem Bordel v bytě, šťastné dite, takze ja jsem asi fakt „jiná“.A NEVYCHOVA je psaná takto, protoze tim nemyslim, ze nekdo deti nevychovana, ale přímo metodu, která ma vlastní web, videa atd.
Nevychovu znam
Pochopila jsem, jak to myslis.
@Anonymní píše:
@blobfish Rikam mu porad par veci dokola.At si sedne, ze bude papu.At si sedne poradne, jelikoz kleci, misto sezeni.At nerve, kdyz mu nikdo nic nedela.To teda rikam spis sobe.Ze ho buzeruju bych nerekla. Venku chciaby stal, kdyz jede kolo a aby mi dal ruku, kdyz jdem pres silnici, ci kdyz jede auto.Pak aby nelezl do louzi, nesbiral vajgly, nedaval spinu ze zeme do pusy.Pak aby nebehal s klackama, hrat si s nima muze. A nesmi behat za psama a sahat na ne. Reknu mu at stoji, ze za hafikama se nebeha a on se co, rozbehne.
Vím, že možná moje rada bude znít jako od protivy, ale všechno tohle, co tu vypisuješ a pochybuju, že je to všechno…je toho daleko víc
,děti prostě dělají. Děti mají rádi vodu a je jim úplně jedno, jestli je to voda „vanová, loužová, bazénová nebo s příměsí čehokoliv, u čeho ani nechceš znát přesné složení“,vajgly…no ale to, že je to hnus, který smrdí a který měl někdo v puse…ble a určitě byl nemocný…,to víš ale zas jen Ty.Pro malého prcka je to zajímavý váleček a tím spíš, že nechceš, aby na něj sahal, bude asi něco zvlášního…Špína ze země do pusy…ve většině případů je to věk, kdy děti poznávají nové chutě a do té pusy prostě jsou schopné strčit cokoliv…No a kolo, auto a neběhání do silnice? Proč najednou jít za ruku, proč být najednou omezený v pohybu, když doteď se pohyboval sám a bez omezování.. Víš, tohle všechno, protože máš prcka, musíš korigovat Ty nebo prostě dospělák. Jestli to, co píšeš bude dělat 8 leté dítě, bude nasnadě pochybovat, jestli je v pořádku, ale 2 leté dítě fakt ne. Nechci, aby to znělo, že přizvukuji, ale souhlasím s @blobfish . Prostě na ty naše prcky musíme dát pozor a někdy na ulici není čas vysvětlit, že když nezastaví, něco ho přejede…„dej mi ted ručičku, jdeme přes silnici“..nedá, tak ho vezmu sama.Jde do oblouku, vezmu ho na ruku.Na druhé straně, v bezpečí, postavim na nožky a řeknu, ať upaluje nebo že ho chytnu a čím dýl se budou v jeho životě opakovat stejné situace-přechody na silnici (třeba),časem bude na stejnou situaci reagovat, jak Ty chceš. Ještě ten pes..no, děti a zvířata. Přijde mi téměř přirozený oboustranný zájem. Psi čichají, děti sahají a rodič/dospělák musí hlídat. Alespon do věku, než dítě pochopí, že i tohle má určitá pravidla…třeba já dělala takhle..„zeptej se páníka“.Syn… „dobrý den paní/pane, můžu si pohladit pejska? Ano? Děkuji“ A já šla se synem, a pohladili jsme společně a i tak dál, i když už komunikoval, jsem hlídala, aby hlazení nebylo třeba moc tvrdé nebo nepříjemné a pes se neohnal.Pak jsem postupně dětem rvala do hlaviček…neutíkat před psem,..když vás bude honit cizí pes (i velký)zastavit se a dát si ruce na obličej..,nekřičet a vydržet..A umí to.Ale nejsou jim už 2 roky. Říkám to pořád dokola. Holky, i když se to ted třeba zdá úděsné období, jak jsou děti, malé děti pořád v opozici, jak se vztekají a pod..přejde to.Oni ted v tom maličkém věku poznávají..okolí, vás, vaše reakce a jak jim to nastavíte, tak to bude.Je to krásné období
@Aries6 píše:
Moje slova. Nemlátím dítě hlava nehlava, ale neposlechneš 3×, 5×, dostaneš. Nebo zákaz něčeho (u starší). Byla jsem vychovávaná stejně a víc si pamatuju jiný věci, jak to, že jsem sem tam dostala.
Mám dvě známé, jedna učí na zakládce, druhá ve školce a dnešní metody výchovy se na dětech dost ukazují a jsou z nich docela nešťastný.
Jinak nemám proti domlouvání nic, nic proti žádné metodě, ale každý dítě je jiný a to, co platí na jedno, na další platit nebude. Tak jak na jednoho nebude platit rana, tak na další neplatí domluva. Jako naše - nejstarší musí dostat a s prostřední to musím domluvit. Když dostane, tak se z 80% zasekne ještě víc.
Já jsem spíš „domlouvací“ typ… Pokud už fakt plácnu, beru to jako svoje selhání, protože to je fakt o tom, že mi „rupnou“ nervy. S klidnou hlavou „výchovně“ plácat prostě neumím… ![]()
I tak si na naše kluky nikdo nijak nestěžuje. Spíš znám děti, kde rodiče pro ránu nejdou daleko a jsou to fakt neřízený střely, který nerespektujou nic… Na to, že dostanou jsou prostě zvyklý a neřeší to…
![]()
@klafina123 Přesně tak
Navíc někdy, pod dozorem a když máš situaci pod kontrolou, je lepší nechat je, ať si na to přijdou sami. Včera byl třeba malý u babičky a honil po baráku kočku - vždycky se mu schovala, pak vylezla jinudy, prostě blbli. Ale pak zalezla pod sedačku do kouta a malý začal pod tou sedačkou šmátrat, no hned dostal packou přes ruku, chvilku uvažoval a nechal kočku být, pochopil.
A když stojí metr od plotu se psem, tak je nechávám koukat na sebe a když natáhne ručku (samozřejmě ho držím, aby nedosáhl) a pes zaštěká, malý stáhne ruku a jede hned pryč. Teď už ruku nedává a volné psy obchází obloukem. Takže můžeš taky zkusit „nacvičovat“ v kontrolovaném prostředí. Třeba že by tatínek jezdil na nějaké klidné cestě a vy procházeli jako kolem a pod.?