Emma - Emmička?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
7.2.12 19:50

No anna je samozřejmě anička :-) rozhodně to není annička :-))

• Citovat
  • Upravit
9358
7.2.12 19:51
ncc1701 píše:
Proč je Emma tak populární, ale Emílie už se skoro vůbec nedává, i když je to defakto to samé a při výslovnosti se to vůbec nepozná?
Jinak já bych psala Emmička.

Nejsou to ta samá jména, ač se holčičkám stejně říká. Ema-Emma je německého původu a Emílie je latinského a znamenají úplně něco jiného. ;)

Pokud bych jméno Emma (s dvěma m) chtěla psát zdrobněle, budu psát Emička, s dvěma m to vypadá to hrozně.

Já mám v břiše Emílii. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
7.2.12 19:54

psala bych rozhodně Emička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Izz

wiki:
Ema v jiných jazycích

Slovensky, srbocharvátsky: Ema
Rusky, maďarsky, italsky, francouzsky, holandsky, dánsky, norsky, švédsky, německy, anglicky: Emma
Polsky, španělsky: Ema nebo Emma

Domácké podoby

Emička, Eminka, Emi, Emča

• Citovat
  • Upravit
ncc1701
zerezmijka píše:
ncc1701 píše:
Proč je Emma tak populární, ale Emílie už se skoro vůbec nedává, i když je to defakto to samé a při výslovnosti se to vůbec nepozná?

Nejsou to ta samá jména, ač se holčičkám stejně říká. Ema-Emma je německého původu a Emílie je latinského a znamenají úplně něco jiného. ;)

Pokud bych jméno Emma (s dvěma m) chtěla psát zdrobněle, budu psát Emička, s dvěma m to vypadá to hrozně.

Já mám v břiše Emílii. :D

Jasně, neřeším význam, ale fonetiku. Ani u Dana nebo Daniela, Dany nebo Daniely, Petry nebo Petronily atd. nepoznáš, co mají v rodným listě, když se ti představí jako Dan, Dana, Péťa a podobně…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.2.12 19:55

zerezmijko moc díky za názor, podle mě je to prostě logický a jsem ráda, že tak nepřemýšlím sama :palec:

• Citovat
  • Upravit
9358
7.2.12 19:56
Anonymní píše:
zerezmijko moc díky za názor, podle mě je to prostě logický a jsem ráda, že tak nepřemýšlím sama :palec:
:D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.12 19:56

díky za výklad z wiki :palec:

• Citovat
  • Upravit
64
7.2.12 19:58

Taky uvažuji o jménu Emma a nad skloňováním už jsem taky uvažovala. Mně jde třeba víc přes pusu psát(říkat) „Emminko“ než „Emičko“ a když to takhle vidím vedle sebe, tak dvě M v „Emmince“ mi prostě pásnou kdežto k „Emičce“ si řadím jenom jedno. :nevim:

Podobné mi to přijde i u Anny, není možné, že se v případě měkké souhlásky, která následuje po dvojitém písmenu to jedno dvojité vynechává?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5009
7.2.12 19:58
ncc1701 píše:

No, věř mi, že je rozdíl, jestli řekneš Emmičko a nebo Emilko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.12 19:59
rosslyn píše:
ncc1701 píše:
No, věř mi, že je rozdíl, jestli řekneš Emmičko a nebo Emilko…
:D :lol: :D
  • Citovat
  • Upravit
9358
7.2.12 20:00

Emílii se dá, kromě stejných oslovení a zdrobnělin jako u Emy-Emmy, říkat ještě Emilka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.12 20:01
kkatynka píše:
Taky uvažuji o jménu Emma a nad skloňováním už jsem taky uvažovala. Mně jde třeba víc přes pusu psát(říkat) „Emminko“ než „Emičko“ a když to takhle vidím vedle sebe, tak dvě M v „Emmince“ mi prostě pásnou kdežto k „Emičce“ si řadím jenom jedno. :nevim:Podobné mi to přijde i u Anny, není možné, že se v případě měkké souhlásky, která následuje po dvojitém písmenu to jedno dvojité vynechává?

právě o to jde, podle mě se vynechává, neznám žádnou anničku jen samé aničky… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
merett
7.2.12 20:01

no jenže když napíšeš že máš Emičku tak si každej bude myslet že máš obyčejnou českou Emu a ne moderní Emmu :)

• Citovat
  • Upravit
Izz
7.2.12 20:02

Mě se vždycky jméno Ema líbilo…je mi jedno, jak se jmenujou děti cizích lidí, jen nechápu, proč někdo to jméno prodlužuje o to další M na Emmu. V 1.třídě se nedopočítá těch obloučků :)
Stejně tak znám Sarah a stejně jí každej řiká Sááááro a píše samu sebe jako Sárinku. Když má záchvat blbýho chování vyžaduje, aby jí děti řikaly Sarah.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová