Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lioness34 píše:
Mame rodinný dům. Samostatný se zahradou dostatečně velkou. Nikoho nerusime. Mužu prát i v noci a spát, není to slyšet.
Klidně per celé dny i noci , ale naprosto nesmyslně plýtváš pitnou vodou, elektrickou energií a pracími prostředky.
@inkakřivák píše:
@lucenka A vypínáš při odchodu i lednici, sporák ze zdi, veškeré tyhle spotřebiče? A jinak - klidně zapnu pračku a odejdu, nebo vrazím maso do trouby a jdu nakoupit nebo na zahradu, a co?
Taky taky.Troubu mám na časovač,sama se vypne.Pračku mám taky na program kdy se dá nastavit čas zapnutí praní tak,aby pračka doprala v době předpokládaného návratu.
Jinak triko syn nosí i 2-3 dny,rifle od po do pátku,pak jdou do prádla.
Ale bund máme všichni několik,dost nechápu lidi co nosí jednu bundu bez vyprání celou zimu,bych si připadala jako šmudla.
@divine woman píše:
Klidně per celé dny i noci , ale naprosto nesmyslně plýtváš pitnou vodou, elektrickou energií a pracími prostředky.
Pro mě to nesmyslné není. Programy mam i eco
prášek eco…a elektrikou? Nespotrebuji ji tolik jako bych hrála na PC od rána do večera. Navíc tridime odpad. Proste pro mě to je důležité.
Dceru prevlikam komplet kazdy den, my mame trika/kosile kazdy den ciste a kalhoty tak kazdy dvoje tydne. A peru max. 3 ( spis 2 )pracky tydne, coz zvladnu se susickou v 1 den.
@Lioness34 píše:
Pro mě to nesmyslné není. Programy mam i ecoprášek eco…a elektrikou? Nespotrebuji ji tolik jako bych hrála na PC od rána do večera. Navíc tridime odpad. Proste pro mě to je důležité.
ale epičky… 3 pračky a tři sušičky na eko program mi vychází celkově minimálně na deset hodin čisté práce. A nechceš mi snad tvrdit, že notas žere víc energie, než prečka nebo suška, že? ![]()
@Lama Lama píše:já ale netvrdím ze používám stále susicku… mě prádlo visí venku na snure nebo i doma. Internet mam na mobilu - notas momentálně nepotřebuji až na výjimky… a upřímně k kdybych potřebovala - mě tyhle vaše narazky jsou jedno - neber to ve zlem, ale nepřestanu sobě ani dětem prát prádlo jen proto ze Tobě nebo komukoliv na netu to přijde moc. A programy mam od 20minut
ale epičky… 3 pračky a tři sušičky na eko program mi vychází celkově minimálně na deset hodin čisté práce. A nechceš mi snad tvrdit, že notas žere víc energie, než prečka nebo suška, že?
@Lioness34 Nemusíš. Ale faktem je že tohle přehnané udržování čistoty - a přehnané je - je skutečně velkou zátěží . Protože nejsi zdaleka jediná, kdo takto pere, uklízí, používá chemii dnes a denně. Proč? V jakém prostředí se to pohybuješ ty i tvoje děti, že nutně musí mít denně čisté komplet oblečení? nezdá se ti to bezohledné vůči světu? A uvědomuješ si, jak je voda vzácná? 6e příští válka se povede kvůli vodě?
@Lioness34 píše:
já ale netvrdím ze používám stále susicku… mě prádlo visí venku na snure nebo i doma. Internet mam na mobilu - notas momentálně nepotřebuji až na výjimky… a upřímně k kdybych potřebovala - mě tyhle vaše narazky jsou jedno - neber to ve zlem, ale nepřestanu sobě ani dětem prát prádlo jen proto ze Tobě nebo komukoliv na netu to přijde moc. A programy mam od 20minutdo 3 a půl hodiny. Prani. Plus sušení… a nemusím se tobě ani nikomu zpovidat ani dokazovat jak často a proč Peru
nemusíš, já se tě neptala. začala jsi s tím ty. já jen sepisuju poznámky,co mi tak napadaj při čtení těch příspěvků. rostě jen že mi to uplně nesedí. To jsi psala ty, ne… 2 minuty zapnou, 5 minut přeházet do sušky, 10 poskládat. S věšenim už ty časy taky tak neseděj.
Ahoj, tak zas mi neprijde, ze v dnesni dobe to, co dela tvuj syn, neco divneho. Nekdo mu mohl rict treba ve skole, ze smrdi, ve 12 uz to bude puberta, chce se treba libit holkam, taky tu je vliv spoluzaku, youtuberu, vsude ten duraz na cistotu, uz je to prehnany, ale da se tomu asi tezko branit u deti. Osobne mi prijde pro kluka meneni tricka kazdy den ok, po venceni psa tak to muze byt jak po sportu, jestli s nim beha nebo sbira po nem a tak. Jinak moc nechapu tohle predhaneni se v hygiene, mne se tak extremni prani zas nelibi z eko hlediska, ono to totiz asi i castecne zpusobuje vyskyt plastu a dalsich v pitne vode, coz je problem. Taky jsem nedavno cetla o studii a souvislosti vyskytu akutni leukemie u deti a te prehnane cistotnosti - neco jako ze se to vyskytuje u tech cistotnych a hygienizovanych lidi, tak pozor na to. Pokud clovek nesmrdi a chodi v cistym, tak proc hned prase, trochu tolerance by to chtelo.
@Lama Lama píše:a kde jsem psala ze to prehazim do susicky? Já to mam v jednom… nespletla jsi se? Ale mě fakt nepřijde jako velká zátěž prát…
nemusíš, já se tě neptala. začala jsi s tím ty. já jen sepisuju poznámky,co mi tak napadaj při čtení těch příspěvků. rostě jen že mi to uplně nesedí. To jsi psala ty, ne… 2 minuty zapnou, 5 minut přeházet do sušky, 10 poskládat. S věšenim už ty časy taky tak neseděj.
@alatheia1 já zase nechápu lidi co kupuji plastový lahve s vodou… coca Colu stavy … sampony kupuji v litrovych balení…tridim…proste přírodu setrim zase jinak … ![]()
Holky ale já nesoudim druhé zda perou často nebo naopak málo. Mě je to u nich jedno. I kdyby praly jednou tydne jednu pracku… to je fakt každého věc a nechci se predhanet.. já jen napsala zakladatelce a pak se to tady rozjelo. Ale já o tom doma s nikým nemluvim ani s kamoskama to nerozebiram ani se neprehanim a nemyslím si ze jsem lepší … pro mě to je proste jen normální to je cele.
Tady má půlka uživatelek ocd ![]()
Tričko peru klidně po dvou dnech, nebo i déle, pokud se člověk nezpoti nebo nezašpiní. Někdo se potí hodně, tak je jasné že se převlíká denně, já třeba skoro vůbec, tak nevím proč bych si brala čistý triko každý den.
Mně připadá tvůj kluk jako přehnaně cistotny, ale zas asi lepší, než kdyby byl špindíra. Ať si svoje oblečení semtam vypere sám, pokud se chce prevlikat i po venčení psa. Trocha práce nikomu nezaškodí.
@ospalámyš holka asi ji mam
ja nevím. Ja se fakt necítím dobre pokud nemám ciste oblečení. A nádobí do mycky rovnam k sobě
a uklizim postupně - nejprve spodní talíře atd pak kos s příbory - postupně lžičky vidlicky lžíce noze.. a pak vrchní část skleničky a přejdu na skleničky hrnecky misky a talirky malé. Skleničky ale dávám stejne k sobě a hrnecky taky. Takže možná svihla jsem ![]()
@Lioness34 píše:
@ospalámyš holka asi ji mamja nevím. Ja se fakt necítím dobre pokud nemám ciste oblečení. A nádobí do mycky rovnam k sobě
a uklizim postupně - nejprve spodní talíře atd pak kos s příbory - postupně lžičky vidlicky lžíce noze.. a pak vrchní část skleničky a přejdu na skleničky hrnecky misky a talirky malé. Skleničky ale dávám stejne k sobě a hrnecky taky. Takže možná svihla jsem
jsi