Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka já někde píšu, že to moje dítě akorát rozzuří? Ach jo, to je dokola.
@Cuddy píše:
Zakladatelka se uz neozvala, napsala pouze uvodni prispevek. Takze dale v diskuzi to mohl psat pouze ten, kdo bud nerozumi psanemu textu nebo chce delat jeste vetsi problem z jiz existujiciho problemu.
no já ti jen píšu, proč kozenka toto napsala. A popravdě, i mě napadlo, že to zakldatelka uvedla na pravou míru, ale nezaškrtla anonym a dále raději nepsala.
@terinka4444 píše:
no já ti jen píšu, proč kozenka toto napsala. A popravdě, i mě napadlo, že to zakldatelka uvedla na pravou míru, ale nezaškrtla anonym a dále raději nepsala.
Ja uz na ten rozpor koukala vcera a neni to od zakladatelky.
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuji nějaký objektivní pohled na tuto situaci..Žiju dva roky ve společné domácnosti s přítelem (ten zatím svoje děti nemá), já má dva syny 4 a 7 let..Se svým otcem se vídají pravidelně..Dnes nastala taková situace, že mladší syn začal být na přítele drzý, nějak mu řekl vypadni, když ležel na gauči, tak mu lupl pořádnou na zadek a pak se mladší syn ještě víc rozzuřil, nějak na přítele vyběhl, tak mu přítel vlepil pořádnou facku..podotýkám, že jsem u toho nebyla, byla jsem v kuchyni, tak jsem přiběhla a vůbec jsem nevěděla, jak se mám zachovat..příteli jsem řekla, že nebude fackovat moje děti a synovi, že se nebude takhle chovat..podotýkám, že se mi moje děti nezdají nějak nevychované, občas jsou teda drzé, tak asi jako ostatní děti, ale žádná katastrofa..nikdo jsem je nikdy nebyl, maximálně dostali víc na zadek, ale přes obličej jim snad nikdo nikdy nedal..vůbec nevím, jak se k tomu mám postavit, nevím, kde jsou hranice toho, aby přítel takhle vychovával moje děti..ano, synek to sakra přehnal, na zadek bych mu dala taky, ale facku jako hrom dát sotva 4 letému dítěti, nevím, nevím..co si o tom myslíte?
celé je to špatně - pokud Ti přijde normální, aby tak malý kluk řekl dospělému vypadni, pak to není OK. chlapovi ruply nervy, taky to není ok.. musíte se dohodnout.. u nás dohoda jasná - pokud se něco děje, trestám jako matka já - chlap max zařve
ale jako já mám už puboše, občas by se mi hodilo, aby mu chlap jednu výchovnou fláknul, ovšem on to neudělá ![]()
Mě zaráží, že se nikde nepíše o tom, jak se zachoval přítel po té facce. A navíc je to takové všechno z druhé ruky, když u toho zakladatelka ani nebyla… pokud tedy dítě nemá otisk ještě teď. Třeba se teď přítel sám někde bije po hlavě, že mu ujela ruka. Jak tedy reagoval po „vyhubování“ co si to dovolil?
@Knihomyš můj manžel dělá 12 hodín denně 6 dní v týdnu a malý nedal ani přes zadek a „zlobí“ hodně. Když rodič nenastaví dítěti hranice v ranním věku pak se nedivím jak to dopadá
@terinka4444 ty ses proste rozhodla, ze tomu z nas evidentne rozumíš nejlíp co tim zakladatelka chtela rict a tak tady všechny opravujes a poucujes. Debata s tebou je pro me unavna a bezpředmětná ![]()
@Jitusee Většinou s Tebou Souhlasím, mivas dobrý názory, a někdy mi z huby vemes to, co jsem chtěla napsat já. Ale tady v tomto případě opravdu přítel přestřelil. Tohle chování je neadekvátní k věku obou jedinců. Takhle se problémy řešit nemají. Navíc já zastává názor, že nikdo krom mě nemá právo bít syna. Ani jeho otec. Ten na něj jen zařve a já už mám nervav
Ale já rvu v jednom kuse
ale já jsem magor, mám to v hlavě nastavený jinak. Ještě před porodem bych s tebou souhlasila, to jsem byla ještě normální ![]()
@Jitusee píše:
@terinka4444 ty ses proste rozhodla, ze tomu z nas evidentne rozumíš nejlíp co tim zakladatelka chtela rict a tak tady všechny opravujes a poucujes. Debata s tebou je pro me unavna a bezpředmětná
to pro mě s tebou též, protože nerozumíš psanému textu, domýšlíš si a překrucuješ. Já nenapsala nic o výchově a nevýchově, já nenapsala nic o vyhazování přítele, dokonce ani o tom mlácení přes zadek. Já psala o hrubé facce. Co tím zakladatelka chtěla říct mohu číst v jejím příspěvku, pořádná facka, facka jak hrom, když před tím nepomohlo lupnout pořádnou na zadek. Já se na rozdíl od vás prostě nedomýšlím, jak to zakladatelka myslela, jestli to nblo místo facky pomalu pohlazení po tvářičce. A mlátit děti po hlavě fackou jak hrom je prostě tupé. Nic víc nic míň. Že nerozumíš psanému textu a dodáváš tam spoustu jiných odstínů typu hrát si ano, vychovávat ne, nebo jak to zakladatelka vlastně myslela, za to já nemohu. Tak přeji krásný den, a už mě nečti, ať nejsi moc unavená.
@Muzz píše:
Důrazně bych příteli vysvětlil, že moje děti fackovat nebude. Pokud by byli na něj drzí, tak jim nafackuj sama (nebo spíš na zadek, facky se mi vůbec moc nelíbí), ale od přítele asi ne. A vysvětlil bych to stylem, aby pochopil, že když to jen jednou nedodrží, tak je konec. Krom dětí to je dobré i z principu. Dovolí si na děti (co nejsou jeho), může si jednou dovolit i vůči partnerce. S pár případy jsem se už setkal. Já bych si vážně nenechal vychovávat děti od nikoho jiného. Netrpěl bych to ani od prarodičů, samozřejmě v trošku mírnější formě. V extrémních případech bych připustil facku od babičky a nebo dědy, ne za běžné věci, ale spíš jen v extrémní situaci. Oni oni by neměli děti vychovávat. Ono cizí děti se mlátí snáz než vlastní, potom dítě mají vychovávat rodiče. Nemluvím od případu, kdy si někdo dítě adoptuje, přebere všecky otcovské povinnosti, dítě je na něj zvyklé od mala. Kdo nemá potřebu dítě i legálně adoptovat, tak bych mu nedovolil si hrát na rodiče.
Takze prava mit nema, ale po
vinnosti napr. platit najem, zmrzku detem apod., to uz musi? Jestli chce zenska vychovavat svoje deti sama, prestoze ma v domacnosti chlapa, nevidim duvod, proc by ten chlap prispel byt jen korunou na deti, ci se o ne staral v matcine nepritomnosti. Ani se nedivim, ze je tolik samozivitelek, dobre jim tak, jestli uvazujou takhle. Mmch co treba rovnou rict, ze ten kdo se osklive diva ma jen krucek k vrazde ![]()
@sebaanez jasnacka,každá rodina to ma nastavené jinak. Ja tu facku taky neobhajuji a fyzické tresty doma nepečeme-sem jak ty, ja raději ječim
a manžel to nema zapotřebí. Ale pravdou je, ze takový výstup jsme ani ze strany syna jeste řešit nemuseli. A kdyby tomu tak bylo, myslim ze pres zadek si proste zaslouží, musi vedet kde sou hranice. Problém ja osobně vidim v tom, ze tam vlastne přítel nema žádné práva (ani ted neobhajuji facku:mrgreen: ),me spis velmi vadi ta situace, kdy okrikla syna i přítele. Nezdá se mi normální, aby 4 lete díte a dospěly chlap byli v rovnoběžce a myslim, ze příteli to mela rict mezi 4 očima.
Možná sem trosku citové zabarvena, protoze můj manžel taky neni tatinek mého 6 leteho syna, ale vychovává ho od mala a ja bych si nikdy nedovolila ho okriknout pred synem -celkove mu jako muzi důvěřuji a respektuji a kdyz on ho bere jako svého nebudu ho z pozice,,je můj" poučovat. Ale to uz je zas o tom, ze každá musime vedet koho mame doma, mit plnou důvěru a jasne stanovené pravidla ![]()
@terinka4444 no evidentne sem uplne negramotna, kdyz reaguji na postupně se vyvíjející diskuzi. Diky bohu, ze si prispechala mi to vysvětlit ![]()
Ja zřejmě narozdíl od tebe chapu věc tak, ze cela vec ma hlubší podtext a pokud si maminka potřebuje ve výchově a partnerských vztazích nechat radit tady, řekla bych ze tam žádná nastavena pravidla nejsou.
@Annapavelkovaml hezký den a taky se nauč číst e nededukovat si své. Až se budeme všechny vyjadřovat k psanému textu a neprojektovat si k jasně napsanému své výmysly, nebudeme plácat energií.
A psychickou újmu jistojistě nemáš, přesto naprosto s klidem vypustíš z klávesnice, že Cekat na tvoje svolení jestli s nim může zachazet jak se mu zlíbí? Na víc na zadek dostal a nezabralo tak asi bylo nutné zakročit razantněji, vypovídá o tvém pohledu na výchovu dětí.
Všechno nejlíp nevím, kéž bych věděla, ovšem nespekuluju, když někdo napíše dostal pořádnou facku jako hrom, prostě to beru jako pořádnou facku jako hrom, od toho vedu diskuzi a nespekuluji, jestli to náhodou nebyla facka malá jen plácnutí nebo dokonce jen „facka“. Protože zakladatelce nešlo u lupnutí přes zadek, ale o facku jako hrom, jestli to je nebo není adekvátní. Ale je to marný, je to marný, je to marný. Tak všem hezký den.
@zuzouš přesně tak. Uz sem se to snažila podotknout výš, ale byla sem rozcupovana ![]()
To, že to tvoje dítě akorát rozzuří neznamená, že plácnutí nefunguje na jiné děti