Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Jsme všechny na tom tak nějak podobně. Já si také celou dobu myslela, že když mi nic není a nebolí, že je to všechno v pořádku a mimčo jednou přijde.
Já to zase neřešila kvůli práce a pak, když jsem to řešit začala, tak jsem zjistila, že v pořádku nejsem a že to s miminkem nebude tak snadné.., ale pomohli mi tam.
Přístup je tam suprový a to takový, že já se tam fakt těšila a těším doposud.
Doma mám nervíky, pak si popovídám se sestrami a je mi hned lépe… ![]()
Nechci to zakřiknout, ale já je tam mám opravdu ráda a cítím tam z jejich strany péči.. ![]()
Ty infomace tam, to je právě to super. Přesně jak píšeš, když člověk nic neví, tak si připadá divně a pořád se hlídá a zjišťuje nesmysly na netu.
Já to tak měla v tom gyncentru. Já jsem si fakt poprvé myslela, že když jsem měla jít na první IUI, že jdu na umělko.
Tak neznalá jsem byla. Tak jsem sedla k netu a zjišťovala informace o IUI a IVF a tam jsem se také poprvé setkala s těmito zkratkami a už jsem si připadala chytřejší.
.No a v Polance už jsem zaprvé věděla, o čem doktoři mluví a mohla jsem se případně i ptát. Taky se mi tam moc líbí, že tam manžel může být semnou, hlavně teď, jak jsem těhotná, tak mně doktor nejprve vyšetřil na UTZ, já pak dala vědět manželovi že už jsem a on šel dovnitř, alespoň poslouchat, co mi doktor říká.
Taky je to k něčemu dobré.
Jsem teď vždycky plná dojmů, takže manžel poslouchá pozorně a já mohu trošku své smysly uvolnit…
ale ne, poslouchám stále, ale ať si manžel na vlastní oči vyslechne, co všechno je třeba, ať nemůže potom nic mluvit, čím vším my holky procházíme…
![]()
O staveništi mi ani raději nemluv.
Už mi to celé leze krkem i spodem. My nejprve dělali a dostavovali část baráku u mamky a teď už konečně děláme sebe. Všude sám prach…
všichni pčikáme a slzíme a celkem to už trvá cca 4.roky ( i s tou mamkou)… no, šílené. My teď bydlíme v jedné menší části mamčiného bytu. Všechno se dá vydržet, ale už mně to prostě nebaví. Všechno se nám neustálým stěhováním rozpadá. Něco mám v jedné skříni, ale zbytek věcí mám ve vakuovaných obalech..pračku mám naopak už nahoře v našem budoucím podkroví, ale protože se tam neustále práší a dělají se zdi a řežou se tam cihly, tak tam sušit prádlo nemůžu, takže do nedávna jsem chodila po žebříku, teď asi dva měsíce jsou tam konečně provizorní schody a tak chodím s prádlem sem a tam ..no děs..O víkendu začal taťka rovnat zdi v chodbě, právě u našeho bytu, tak už oba pčikáme z toho smradu, ( štuková omítka)…no šílím…fakt už to tvá všechno šíleně moc dlouho. A včera jsem se už řehtala. Mamka po nás chtěla, abychom se vystěhovali do konce července. Jenže manžel nestíhá a už se tady začínáme hádat. S tou mamčinou stavbou jim totiž pomáhal, ale teď, když potřebuje pomoc on, tak mu nepomůže nikdo, jelikož my máme doma kamión a jak byla tak krize, tak i my jsme se svezli a dlouho jsme stáli, pak se taťkovi porouchalo auto a musel kopit nové, no prostě, nemůže mu pomáhat, musí teď jezdit a jezdit a můj manžel je v práci od rána do večera, takže dělá sám a hlavně o víkendech a pak přijde náš generál mamka a kdy už budeme finišovat..no hrůza tady prostě !!! Hrůza…
Ale v pátek nám začal unikat plyt…
dobře. manžel to zpravil, vyměnil hadičku a včera? Odpoledne tak ležím, jak začalo pršet a buch bác
spadla jedna polička ve skříni. prostě asi vlhmem a suchem - povětrnostní vlivy, nevím ale spadla..
a večer? Manžel jel dneska do Prahy na školení, tak jsem u dělala řízky. Chudák, chtěl jít brzy spát…ha híí !!!
Normálně začala téct baterie..no šílené..tak už jsem pak jenom seděla a říkala jsem si, že ten byt už začíná stávkovat a buď tu máme nějakého šodka a nebo nám to tajně dělá mamina, abychom se už začali stěhovat, no prostě, jako by nám všechno říkalo, dókončete to tam, už je čas a konec července se blíží !!!
Dneska: ťuk,ťuk,ťuk, se ještě nic nepřihodilo… ![]()
No, přeji ti Zuzi štěstíčko, jdeš tam ve středu, že? Tak fuj, fuj, fuj !!!!!
Lucka2010 ty si dobrá spisovatelka
ale dakujem za nádej ktorú dávaš ostatným. Tiež verím, že to dobre dopadne a my sa mimča dočkame ![]()
Blahoželám a dúfam, že si budeš tehotenstvo len užívat ![]()
Ahoj, jmenuju se Jana a chtěla bych se přidat k vám, ale nevím, jak přidat komentář, tak jen reaguju… ![]()
Dozvěděla jsem se tady dost užitečných informací a tak chci taky ev. přispět nebo se zeptat na pár věcí.
Myslím, že začínám bláznit, mám za sebou 6 IUI ve Fertimedu a v Září se chystáme na 1. IVF, mám ale strach, že problém je spíše v psychice, „myslím, že na to moc myslím“… (to zní dobře
), chci se zeptat jak to řešíte??? a taky vám každý říká, že to nesmíte tolik chtít??? Jak můžu nechtít něco co chci??? asi jsem už zralá na psychaitra… ![]()
Jinak manžel měl 1. spermiogram v horším průměru, tak jsem mu sehnala selen se zinkem a další měl už nadprůměrný, jen donutit ty chlapy aby něco brali pravidelně…to je teda nadlidský úkol.
To víš, že miminko bude !!!
Pokud nemáte žádné vyšetření, tak vám ho tam udělají sami !!!
My v první den, v den pohovoru přijeli domů skoro utahaní ..hi hííí !!!
Ćekali jsem jen pohovor, ale pak následovalo mé vyšetření UTZ a manžel ještě ten den den dával spg a ten den se i dozvěděl výsledek. Trošku pomalejší, ale dobré, tak byl rád. ty čísla tam mi nic neříkají. Pro mně je důležité, co nám řeknou. Že je to dobré !!!
No a já hned první den věděla, že na mně v Gyncentru pěkně kašlali a psychicky jsem se už začala připravovat na Lapárku a hysteroskopii. Mezitím jsem tam jezdila častěji, jelikož jsem zrovna měla mít MS, takže se tam dojíždí na krev 3 a 4 den v MS. Ale co už vím od jiných holek.., pokud ti to nevychází jezdit do Polanky, krev si můžeš prý nechat odebrat i jinde a pak ji tam přivézt..
Všechno se dá a na všem se dá domluvit. Já s manželem do Polanky jela s tím, že jim asi ani neřekneme, že už jsme v jednom centru byli, ale pak po nás chtěli krev na kariotipy a ještě něco a to proplácí pojišťovna pouze jednou, tak jsem to řekly sestrám a ty byly suprové a hned, že si máme v tom prvním CAR zjistit, jestli nám je brali nebo ne, aby jsme zbytečně za něco neplatili.
No, tak jsme si tam pouze zavolali a samozřejmě, že nám je tam nebrali..to už jsem začala fakt silně uvažovat, co nám tam vlastně dělali, když taková hlavní vyšetření ne..
No a po výkonu už jsem zkoušela IUI, mohla jsem, ale nemusela, ale já chtěla a pak už IVF a čekáme mimčo.
Na středu se nestresujte..ani ty a ani manžel nebo přítel. Prostě se vyspinkejte a běžte tam. Nejprve si popovídáte s docentem a on vám řekne, co dál. Jen si všechno značte. Je toho z počátku víc. Budeš tam hlavně ty " asi" jezdit na tu krev, budete muset vyplnit formuláře na genetiku.., jo na tu vám taky myslím vezmou krev hned ten první den a oběma, vy pak vyplníte ty formuláře a příště je přinesete sebou a budete mít konzultaci s genetičkou. No, nějak šíleně se nepřipravuj. Oni vám řeknou další postupy..
Přeji hodně štěstíííčka !!! A hlavně spokojenost !!! Já za sebe Polanku doporučuji na prvním místě !!! A není to jen teď, kvůli vydařenému miminku, mně jejich přístup dostal už hned na začátku a kdybych ještě miminko nečekala, přesto všechno bych vám o nich podávala jen ty nejlepší zprávičky, tak já moc doufám, že vás všechny tady nesklamu a že i vy všechny se tam budete těšit stejně jako já !!!
Je to stejně sranda, jsem to říkala i manželovi …
kdyi byl pro mně nejhorší zubař a gynekolog a v poslední době se na gyndu těším a k zubaři jsem se naposledy těšila tak, že jsem i rychlosti překračovala..hi hííí
bolel mně tak šíleně zub, že už jsem chtěla sedět v tom jeho křesle…
Jen doufám, že mi nepříjde za dva měsíce dopis s pokutou…
![]()
Takže Tfuj, tfuj, tfu !!!!!!!! A podávej pak zprávy !!! Já tam jedu zítra a budu tam snad půl dne a pak mám další už běžnou kontrolu ve čtvrtek…
![]()
Tak ja za seba som rada, že tam idem a že sa to niekde pohne. Neistotá je hrozná, tak radšej nech viem ako si na tom stojíme
Ja som taký analitický typ, ja si nazhromaždím informácie a závery urobím až potom
, takže pre mna bude CAR zdroj informácii.
že mimčo nebude si nepripúštam, ved dnes je už medicína na tak vysokej úrovni …
pevne verím že do roka budeme všetky chodit s mimi pod srdiečkom
![]()
No, jediné co ti poradím je asi to, co už znáš, opravdu na to tak nemysli, vzmuž se a buď na tom psychicky v pohodě. Já kdysi taky šílela, ale právě, že jsem prostě začala věit doktorům a nějak jsem se uklidnila a já ti nevím, prostě jsem si říkala, že to přece neí už možné, po všech různých vyšetřeních tam už jsem se celkově zlepšila, všechno se vyvíjelo a rostlo a mimčo pořád ne a ne se do mně zavrtat. Já mám za sebou taky celkem 6×IUI. První mi dělali celkem nechápavě v prvním CAR a ostatních 5 jsem vyčerpala v Polance.
Neztrácej naději. Já už si potom začalaříkat a celkem se i na IVF těšit a to proto, že právě, že to IUI stále nevycházelo, tak jsem si říkala, no, počkáme tedy na to IVF. Pokud nám první nevýjde, nevadí, alespoň se zjistí, v čem je třeba zádrhel. Víš jak, kolikrát se až v laboratoři zjistí, proč se třeba IUI nedařila, i když máš všechno v pořádku, čímž myslím, že to dorůstaly folíky, děložní sliznici jsem taky měla v normě, jednu dobu dokonce až abnormálně vysokou..tak kde je zádrhel? No a všechno se IVF -kem skutečně vyřešilo. Mám málo vajíček. některé holky jich po punkci mají třeba 20. Oni pak ty vajíčka v laboratoři prozkoumají a vybeou ty nejlepší - musí mít správnou vystýlku a tvar. Pak jich po domluvě s párem několik oplodní podle metody, kterou si domluví a některé kalsicky IVF - kem a pak se čeká až 5 dní, která z nich jsou nejkvalitnější a nejvhodnější pro přenos a zbytek se může zamrazit. No a já měla pouze dvě vajíčka. naštěstí obě kvalitní, takže u mně se ani nepřemýšlelo a i když má manžel spg celkem dobré, přesto jsme šli do ICSI a hned za dva dny jsem jela na ET. Měla jsem štěstí, že se obě vyvíjely dobře, tak jsem měla dvě 4 buněčné buněčky. Ujmulo se pouze jedno mimčo, ale jsem přešťastná.
![]()
Takže takto to ber. To, že půjdeš na IVF není konec světa, ale naopak ti to může říct víc, proč to třeba doposud nešlo. Můžiu v laboratoři zjistit, jestli třeba nemají spermijky problém, prokousat se přes obal k vajíčku, nebo hustota hlenu prostě cokoliv a kdyby první IVF nevyšlo, i oni už jsou potom zase o krok chytřejší a mohou nastavit novou a účinnější léčbu. Mně třeba celou dobu před umělkem krásně rostly folíky a při hormonální stimulaci rostly pomalu, že mi to málem zrušili. No, nakonec dostala doktorka osvícení a zvšila mi jednotky u injekcí a já šla na punkci ( OPU )..takže tak..
Takže říkej si pro sebe, že všechno bude oK, že vám jistě pomůžou a naděje umírá poslední. Injekcí..jéjky..těch se vůbec, ale vůbec neboj. Je to sranda. Mně pak i ty potvůrky chyběly..hi hííí
Já si píchala Puregon 2×denně. Jsou to jehličky v peru a pícháš to do špečku na bříšku. Jehličky jsou tak, ale tak tenké, ony jsou tenčí než je nej´tenčí jehla na šití. Jsou to takové pidi jehličky, co si asi píchají cukrovkáři. No, není to nic a nic necítíš..
Jen pak chodíš na kontroly, jak ti folíčky rostou..
Pak tě čeká krev a moč - jako předoperační vyšetření, tu já si nechala vzít v nemocnici na Fifejdách a šla jsem na punkci. Pohoda klid, pak jsem byla doma a žila normálním životem, jen jse netahala těžké věci a najednou tu byl 11 den od ET a mně jen tak napadlo udělat si testík, i když ještě bylo brzy a byly tam krásné dvě čárečky…Podotýkám, jak některé holčiny píšou a nebo se ptají, jestli někomu něco je.., mně nebylo absolutně nic. Žádné bolesti a ani píchání, normálně mi bylo a mimčo čekám !!!
Takže i tobě přeju hoooooooodně štěstíčka, vesel se a směj se, užívej si sluníčka ajenom se těš na IVF !!! A dopadne to určitě dobře !!! ![]()
ja sa snažím zamestnávat mysel, športom
začínam na korčulach a kolobežke
čo mi pomože aj sa ako odreagovat tak aj sa dostat do lepšej fyzickej kondicie, takže pripravujem telo ![]()
chcela by som sa ešte spýtat, vo fertimede robia hydrolaparoskopiu, ktorá je vraj šetrnejšia k telu, podstupili ste teda hydrolaparoskopiu, alebo klasickú laparoskopiu ?
Moc díky za zvednutí nálady ![]()
Zkusím to s tím IVF brát teda pozitivně, máme sice špatnou genetiku, podle testů je u mě pravděpodobnost 30%, že budeme mít mimčo s Downovým syndromem, ale ani to si snažím nepřipouštět, protože bych se z toho strachu musela zbláznit, nicméně žádné vysvětlení potíží s otěhotněním tam není, tak se třeba na něco příjde a další už půjde samo nebo budem vědět jak na něj… ![]()
Jinak já na laparce nebyla, protože už se nám jednou podařilo otěhotnět, ale v 6-tém týdnu jsem potratila, ale moje sestra jezdí do Zlína do CARu a tam měla klasickou laparku a chválila si, že by ani nevěděla, že něco dělali, kdyby neměla na břiše 3 malé stehy. ![]()
Ahojky Luci, zítra budu držet pěstičkyyyyyyyyyyy
Jináč vidím, že jsme se tu pěkně rozmnožily
Ani to nestíhám číst
Tak já, jak už jsem psala, tak papkám kyselinku listovou a pila jsem i Femigard, jsou to docela příjemný nasládlý sirup. Takže se to dá zvládnout vypít. Problémek je trošku s tím, že se to musí pít 3× denně a musí být uchováván v chladu. co se týče toho IVF, tak já šla na to rovnou, ne že bych tak spěchala, ale bylo mi „doporučeno“, že nic jiného nemá smysl. No nevím, kde to ten doktor vzal, jak vidím, tak jsem mohla podstoupit plno zákroků a IVF beru jako „poslední“ šanci. Ale ne zas tak poslední Charlie
Můžu říct, že IVF, možná mi Lucinka potvrdí, že je náročné nejen fyzický (hormony, dělají s tělem divy) ale hlavně psychické. To čekání doma, ležení a zase čekání a pak test a nic, tak to je na psychiku záhul. Když tak chodím ven, ať už do práce nebo někde lítám, tak kolem mě samé kočky s kočárky a tak si tak říkám, že já píchala hormoníky, ležela jak lemřík
a nic
. Takže si někdy říkám, jestli to fakt není na psychologa
. Už mám i kontakt, myslím, že to není ostuda, ale tak si říkám, co bych s ní(m) probírala. Vždycky to tak nějak rozchodím a jedu dál. Jediné co rozcházím velmi těžko jsou ty řeči kolem sebe… tak co … kdy bude mimi… už jsi stará… měla bys s tím něco dělat..... U nás je trošku výhoda, či nevýhoda, že nejsme svoji, takže se spíše od nás očekává svatba, ale to zatím neřešíme. Někdy mám sto chutí říct, že se snažíme, ale máme problém, ale proč ještě někomu (rodičům) udělat velkou hlavu
Ale, vždycky si říkám, přežila jsem horší věci a tohle taky přežiju a navíc přivedu k zdárnému konci
. Holky, bylo by moc fajn se sejít někdy s kočárky
No naše Lucka už vykročila, tak teďka jí musíme následovat ![]()
Ahojky Zeeivi, stimulovala jsem Gonalem. Ale píchal mě přítel, já bych se nebodla ![]()
Jůva, teďka si čtu, že tu rekonstruuje více lidí
Tak já Vás taky potěším, my rekonstruujeme taky
Přítel má byt, tak se ho snažíme dát do pořádku… no vlastně už více než 2 roky. Pořád není čas, já ho mám, ale on ne
. Nic ho netrápí. Bydlíme u mě, teda u nás v novém, tak proč by měl spěchat
Takže holky, já sice v tom nebydlím, ale dneska jsem taky měla hlavu plnou prachu a různých zbytků omítky
Tak držím pěstičky, ať to jde u Vás rychleji než u nás ![]()
My taky rekonstruujem byt a teď Kačulínka trumfnu…u nás je rozkopaný poslední pokoj už 3 roky a manžel…
nemá čas…
asi jsou všichni stejní… ![]()
Má to být dětský, takže ho musíme rychle dodělat, co kdyby se podařilo a v září IVF opravdu vyšlo… ![]()
Dneska v noci jsem to dostala…
takže naše poslední IUI je zase nanic…
bylo už šesté, takže jsme letos skončili a teď máme přes prázdniny volno.
Ahoj holky
![]()
Luci dneska drzim moc palec a neboj se nic, bude to vsechno v poradku
Musim uznat, ze ty jsi teda cislo
a spisovatelka, ale mam ted opravdu lepsi naladu.Na zitrek uz se tesim, jsem tak stastna, ze se s nima bude dat komunikovat,protoze kdyz se doktor tvari neurcite a jeste ti k tomu nic nerekne, tak samozrejme vznika v mem mozku prostor na dedukce a psychika je na bodu mrazu.
Jsem uz taky zvazovala psychologa, ale zatim jsem kazdy negativni test obrecela a jak tady pisete, proste uvazovala, proc to k sakru nejde, kdyz je vse o.k., foliky taky rostou, podle BT a OVu testu snad taky ovuluju, dle UZV také a porad nic.Ale rekla jsem si, ze musim dat hlavu vzhuru do dalsiho boje a nejradsi bych chtela uz hned I.U.I. Okoli je nekdy protivne, kazdy se pta, co vy, uz tehotnite, uz mate nejvyssi cas atd…Pritom to vime vsechny moc dobre samy, ze jo? Takze se opravdu na zitrek diky vam tesim.S tema chlapama a pravidelnzm uzivanim mate naprostou pravdu,nekdy bych
.
Kaci a ostatni,co mate po I.U.I.muzu se zeptat, jak jste snasely tu stimulaci, mam na mysli, jestli se objevovaly nejake deprese, nevolnosti nebo pribyvani na vaze,at vim, co cekat a na co se pripravit. Ja Clostik teda snasela dobre,ale jak je to treba u Puregonu? A jeste jsem se chtela zeptat, jestli po I.U.I. musite byt nejakou dobu doma na nemocenske nebo ne…
Diky moc, preji hezky den
![]()
xCharlinesmutni, vycistite si hlavu pres prazdniny, telo si odpocine a v zari pujdete do IVF odpocati, urcite to prospeje i te psychice…Ja to take celkem hrotim a tlacim a snazim se nepromeskat ani jeden cyklus(navic, kdyz mi rekli, ze po laparce ucinek osetreni ovarii ma jen 6 mesicu), ale to muze byt ten hlavni zadrhel. Posledni rok co vim o PCO nedelam nic jineho nez se sleduju, merim, hlidam, depkarim, nechci MS a chci //, pak zase kdyz nejsou // tak chci dostat MS a desim se, jestli prijdou jak maji atd…Navic pilne s manzou pracujeme na mimcu a to urcite pohodu neprida, tak jsem se zarekla, ze na to nebudu myslet, stale verim, ze se mimco podari, jak pise Malunke, dneska uz je medicina na opravdu dobre urovni a vsechny pro to delame maximum, takze vic uz delat nemuzeme, jedine se pozitivne naladit,at se pripadne mimiskovi u nas zalibi a zustane…Takze si odpocin a netrap se, uzivej odpocinku a pripravuj se na IVF ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.