Finance od rodičů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2672
20.2.24 20:08

Asi takto… pokud máte kde bydlet a to stěhování by bylo především kvůli tomu, že oni vás chtějí mít blíž, tak bych se zkrátka nestěhovala. Prostě na rozhazování nemáme, bydlet kde máme, vy nám pomoct s přesunem blíž nechcete, tak nic stavět nebudeme. Povinnost pomáhat nemají, ale pokud zároveň chtějí, ať se přistěhujete blíž, tak bych asi taky čekala, že budou ochotní pomoct, když tu možnost mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13990
20.2.24 20:09
@Anonymní píše:
Myslela jsem, že teď by mohl ten nájem pomoct jim a pak třeba jednou chvíli nám. Kolikrát si stěžují, že musí pořád šetřit, tak jsem už hodněkrát přemýšlela proč to nepronajmou. Stávající dům jsme koupili a zrekonstruovali. Ještě zbývá něco doplatit. Určitě to není samozřejmost, ale okolo sebe mám lidi, kterým rodiče pomohli k bydlení. Třeba když zdědili byt nebo dům, tak ho neprodali a dali ho dětem. Samotný je mi to blbý a nikdy jsem od nich nic nechtěla, ani nedostala.Jen mě to tak napadlo a já bych to nejspíš pro svoje děti udělala.

Ne ze by mi rodiče nikdy nic nedali, ale do bydlení vůbec nic. Manzel podedil stary dům, penize z nej nám udelaly základ na hypotéku, takže nám někdo pomohl, ale až díky dědictví, což není žádná hitparada. Od rodiče taky nedostal přímo nic.
Jestli mate dům, skoro splaceny, tak nechápu proč se hnát do neznáma, stavět… ne, fakt nerozumím.

A co tu zaznělo (teď nevidím od koho) - do bytu můžete jít bydlet teď vy a dům prodat rovnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bedrisek
20.2.24 20:10
@Anonymní píše:
Myslela jsem, že teď by mohl ten nájem pomoct jim a pak třeba jednou chvíli nám. Kolikrát si stěžují, že musí pořád šetřit, tak jsem už hodněkrát přemýšlela proč to nepronajmou. Stávající dům jsme koupili a zrekonstruovali. Ještě zbývá něco doplatit. Určitě to není samozřejmost, ale okolo sebe mám lidi, kterým rodiče pomohli k bydlení. Třeba když zdědili byt nebo dům, tak ho neprodali a dali ho dětem. Samotný je mi to blbý a nikdy jsem od nich nic nechtěla, ani nedostala.Jen mě to tak napadlo a já bych to nejspíš pro svoje děti udělala.

Já zas kolem sebe neznám nikoho, kdo by nějakou nemovitost zdědil/dostal nebo mu rodiče věnovali velký obnos na nákup nemovitosti.
Nech to být. Je to jejich majetek, jejich rozhodnutí. A že ty bys to pro své děti udělala neznamená, že oni musí/měli by taky…

• Citovat
  • Upravit
41285
20.2.24 20:10
@Anonymní píše:

jsi jedináček? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.24 20:11

Chtěla bych být blíž rodnýmu městu a taky mi to tady kde teď bydlíme úplně nepřirostlo k srdci.Je to vesnice kde nic není. Chlap odtud pochází, ale už ho tady taky nic nedrží. Navíc to bereme jako možnost postavit si dům podle svých představ. Rodiče o tom právě pořád mluví tak jsem trochu myslela, že nám budou chtít pomoct, ale vím, že to třeba s tím nájmem taky není lehký.

• Citovat
  • Upravit
13990
20.2.24 20:14
@Anonymní píše:
Chtěla bych být blíž rodnýmu městu a taky mi to tady kde teď bydlíme úplně nepřirostlo k srdci.Je to vesnice kde nic není. Chlap odtud pochází, ale už ho tady taky nic nedrží. Navíc to bereme jako možnost postavit si dům podle svých představ. Rodiče o tom právě pořád mluví tak jsem trochu myslela, že nám budou chtít pomoct, ale vím, že to třeba s tím nájmem taky není lehký.

Tak třeba jim to projde hlavou a rozmyslí si to. Ale spis bych to fakt viděla na ten byt, pokud to není garsonka, rok-dva to tam vydržet a pak jít do domu. Rodičům byste asi neplatili plný nájem, takže by to dávalo docela smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5244
20.2.24 20:15

Ja kdysi nadnesla myslenku, ze by mi nasi mohli rucit domem po prarodicich, ve kterem nikdo nebydli, v ramci hypoteky. Nasi to odmitli, protoze nechteji mit nikde nic v zastave. A to v tom dome nebydli a ani neni obyvatelny. Byl to z me strany jenom navrh a jejich odmitnuti jsem naprosto akceptovala - je to jejich majetek, tak si s nim mohou udelat, co uznaji za vhodne. Vim, ze nekterym mym znamym rodice takto pomohli, ale nijak se me nedotklo, ze ti moji nechteji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2672
20.2.24 20:18
@bedrisek píše:
Já zas kolem sebe neznám nikoho, kdo by nějakou nemovitost zdědil/dostal nebo mu rodiče věnovali velký obnos na nákup nemovitosti.
Nech to být. Je to jejich majetek, jejich rozhodnutí. A že ty bys to pro své děti udělala neznamená, že oni musí/měli by taky…

Tak asi záleží na tom, v jakém prostředí se pohybuješ. V mém okolí bydlení většina lidí dědila, dostali od rodičů pozemky, hezké částky ze spoření… málokdo jel úplně od nuly sám za sebe. Málokdo nedostal od rodičů vůbec nic. Ostatně jsem už z generace, kterou výrazně zasáhly přísnější podmínky pro hypotéky a zároveň z oblasti, kde je bydlení drahé, takže bez pomoci rodiny by to bylo hodně těžké. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
20.2.24 20:20
@Anonymní píše:
Chtěla bych být blíž rodnýmu městu a taky mi to tady kde teď bydlíme úplně nepřirostlo k srdci.Je to vesnice kde nic není. Chlap odtud pochází, ale už ho tady taky nic nedrží. Navíc to bereme jako možnost postavit si dům podle svých představ. Rodiče o tom právě pořád mluví tak jsem trochu myslela, že nám budou chtít pomoct, ale vím, že to třeba s tím nájmem taky není lehký.

Zkusila bych navrhnout, že za stav bytu budeš ručit ty, o nájemníky se starat ty a výnosy si budete těšit na půl. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9067
20.2.24 20:21
@bedrisek píše:

Fakt? Já mám takových lidí kolem teda spoustu. A občas je to vtipný :D Líbila se mi třeba paní, která vše přepsala na své děti a oblíbená vnoučata. Z dětí jí navštěvují dvě. Z vnoučat jedno, zrovna jedno z těch které nic nedostalo a ještě je mu vyčítáno, že chodí málo často :D ty co dostaly nemovitost chodí babču akorát zkásnout na Vánoce o peníze :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bedrisek
20.2.24 20:22
@Livi92 píše:
Tak asi záleží na tom, v jakém prostředí se pohybuješ. V mém okolí bydlení většina lidí dědila, dostali od rodičů pozemky, hezké částky ze spoření… málokdo jel úplně od nuly sám za sebe. Málokdo nedostal od rodičů vůbec nic. Ostatně jsem už z generace, kterou výrazně zasáhly přísnější podmínky pro hypotéky a zároveň z oblasti, kde je bydlení drahé, takže bez pomoci rodiny by to bylo hodně těžké. :nevim:

Ale to je v pořádku. Jen jsem reagovala na zakladatelku, že většina okolo něco dostala. Tak jsem jí chtěla ukázat, že existují i lidé, kteří si museli poradit sami

• Citovat
  • Upravit
9067
20.2.24 20:25
@Afrikana píše:
Ja kdysi nadnesla myslenku, ze by mi nasi mohli rucit domem po prarodicich, ve kterem nikdo nebydli, v ramci hypoteky. Nasi to odmitli, protoze nechteji mit nikde nic v zastave. A to v tom dome nebydli a ani neni obyvatelny. Byl to z me strany jenom navrh a jejich odmitnuti jsem naprosto akceptovala - je to jejich majetek, tak si s nim mohou udelat, co uznaji za vhodne. Vim, ze nekterym mym znamym rodice takto pomohli, ale nijak se me nedotklo, ze ti moji nechteji.

Tohle mi zrovna přijde smutný. Na ten byt si sami nevydělali, je to rodinný majetek. Ty jsi taky součástí té rodiny, navíc předpokládám že jsi prarodičům ke konci života taky hodně pomáhala a když jsi potřebovala pomoct, tak ti rodiče nepomohli, i když by je to nic nestalo. Samozřejmě na to měli právo, ale mně to přijde smutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20909
20.2.24 20:26

Mě přijde strašně neekonomický mít 5 let prázdný být. To je uchylarna prostě. To je jen černá díra na peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69030
20.2.24 20:28

Jako kdybyste bydleli v umrněný garsonce… ale máte barák. Chcete se stěhovat? No tak si to zařiďte, pronajměte nebo prodejte váš dům (a než se postaví, holt potáhnete dvě hypotéky). Nijak po tom netoužíte? Promiňte, rodiče, nechce se nám. Nebo promiňte rodiče, je to nad naše finanční možnosti (a pak ONI mohou navrhnout, že vám přilepší, pokud vás chtějí mít blízko). Ale nedovedu si představit, jak rodičům navrhuji, jak by měli nakládat se svým majetkem, navíc za tím účelem, aby mně to pomohlo (k čemukoliv jinému než řešení hodně krizové stuace, což výměna jednoho domu za druhý není). A argumentovat tím, že všem kolem rodiče taky finančně pomáhají, mi připomíná argumentaci mého puberťáka, že žádný ze spolužáků nemusí doma pomáhat a nemá omezený čas na mobilu. I kdyby tomu tak bylo… jak se to týká mé situace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77008
20.2.24 20:43
@bedrisek píše:
Nech to být. Je to jejich majetek, jejich rozhodnutí. A že ty bys to pro své děti udělala neznamená, že oni musí/měli by taky…

to je divná sociální bublina - nikdo nic nemá, že dětem nedá, děti nezdědí? jinak si to nedovedu vysvětlit,
v mém okolí je naprosto běžné, že rodiče pomáhají dětem finančně nebo děděním nemovitostí a děti se zas starají o své rodiče, podle svých sil a možností,
a pokud lidé v tvém okolí vlastní nemovitost, tak po jejich smrti jsou potomci vydědění a majetky propadají státu? fakt zvláštní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová