Finance od rodičů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9079
20.2.24 23:11
@Oriseka píše:
Nevim, jestli moderni, spis nutnost, kdyz na zaklad hypoteky neni. Ano, bydlelo se v najmech. Byly regulovane a nestalo to moc v te dobe. Moji rodice i manzelovi bydleli v najmu.

Tak pochopitelně na základ hypotéky bez pomoci rodiny není. Těžko člověk našetří, když platí nájem a ještě chce mít dítě v rozumném věku a do světa jde s holým zadkem. Nám taky nikdo nic nedal, nemysli si. Ale ne teda kvůli tomu, že by neměli. Já o nikom kdo by žil v nájmu v generaci 85+ prostě nevím a i u dnešních 50+ vím jen o pár lidech v městských bytech za pár korun, jinak mají všichni své bydlení, čímž nechci říct, že ti lidé nejsou, ale v mém okolí prostě nejsou. Jdu spát, končím debatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18697
21.2.24 07:04
@Stazinka2018 píše:
Nečetla jsem to tu celé, ale smysl mi to dává. Postavit si novostavbu, navíc blízko hlidacich prarodičů je fajn. Nájem z bytu je taky velké výhoda, nevím, proč se tu všichni ohání neslusnymi podnajemniky, I normální lidi potřebuji někde bydlet. Navíc by to bylo dočasně než se domek postaví, původní hypotéka se doplatí, dům prodá, pak by nájem pobirali rodiče. Klidně si můžou mezi sebou sepsat dohodu, že veškeré škody v bytě a starost o nájemníky by řešili mladí. Stávající dům už má určitě slušnou hodnotu a stavba svépomocí nemusí vyjít tak draho.. mně to přijde rozumne. V normálních rodinách se lidé umí domluvit.

Já zase chápu i ty prarodiče. Jasne, ze by se jim líbilo kdyby byli blíž. U nás to tchyně stále zkouší u po skoro 20 letech. Jasný, necháme tu pražský platy a veškeré zázemí a pujdeme na malomesto, kde většina lidi děla ve fabrice a když mas přes 20 cistyho tak jsi král :roll: prarodiče si zrekonstruovali byt pro sebe na staří, dali do toho určitě nemalé částky a energie a pak si tam narvou nějaký lidi co jim to zniči a oni půjdou do vybydleneho? Takhle proste ta generace 60+ uvažuje. Mám to z první ruky. Jsou to šetřilci a nevidí, ze z bytu můžou mít za těch 5 let klidně několik stovek tisíc a pak by stačila nějaká základní oprava. Oni vidí tu cenu rekonstrukce teď. Jako rodiče reknou, ze by bylo super kdyby bydleli blíž a ty jim odvetis, ze pronajmes jejich hnizdecko na staří a prachy si vezmes bez ohledu na to ze třeba za opravy a vybavení dali 300-400 litru? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77078
21.2.24 07:15
@Serpentini píše:
Myslím, že tím děděním byl myšlen buď přepis majetku ještě za života, když rodiče těch nemovitostí mají více nebo „dědění“ po prarodičích, kdy zemřou prarodiče a rodiče nemovitost nechají svým dětem. Teda aspoň takhle je to v mém okolí.

ano, tak jsem to myslela i já, dědění po rodičích, prarodičích, přepis majetku za života - prostě to, že v podstatě starší generace pomáhá finančně mladší generaci,
a mladší generace jim to „oplácí“ určitým druhem péče

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77078
21.2.24 07:16
@Temnástranasíly píše:
Okolo nás žijí lidé dlouho. Napr. mně je 33 a mám naživu obě babičky.
Takže dědici se teprve stanou naši rodiče, v tomto směru teda mojí bublině nebylo jak pomoci. Všichni jsme si mákli, abychom měli vysoké mzdy.

jsem o trošku mladší než ty, a prarodiče už žádné nemám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77078
21.2.24 07:19
@Anonymní píše:
„…jen nevím, jestli si plně uvědomují dnešní ceny a nase platy“.
  • tuhle uvahu nejak nechapu- co tim chtel basnik rict? :think:

tak každý nevydělává stovku čistého, jak tady tvrdé jádro emimina prezentuje, že je to normální a běžné a že to má každý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
696
21.2.24 07:27

Tak ještě že by nikdo v našich rodinách nedělal takovou kravinu, jako je několik let prázdný byt, který může krásně vydělávat.
A ještě že je v našem okolí naprosto běžné a samozřejmé, že si všichni pomáhají. Teda jasně, ti, co se mají rádi :D
Také máme pro dítě byt - třeba aby v něm bydlel po dobu studií, jestli bude potřeba. Je to za dlouho až. Zatím je samozřejmě pronajatý a už se kupní cena vrátila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6687
21.2.24 07:32
@stinga píše:
jsem o trošku mladší než ty, a prarodiče už žádné nemám

To je mi líto. Samozřejmě hraje roli i to kolik je rodičům. Až moje nejmladší sestra řekne, že je jí 33, bude ráda, když rodiče budou samostatní. (Tuším, že teď by je občas nejraději pohřbila)

Každopádně v mém okolí je spousta rodin, kde jsou dvě děti, jsou dávno dospělé a zatím neměly co zdědit. Takže bydlení holt pořešili sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77078
21.2.24 07:36
@Temnástranasíly píše:
To je mi líto. Samozřejmě hraje roli i to kolik je rodičům. Až moje nejmladší sestra řekne, že je jí 33, bude ráda, když rodiče budou samostatní. (Tuším, že teď by je občas nejraději pohřbila)Každopádně v mém okolí je spousta rodin, kde jsou dvě děti, jsou dávno dospělé a zatím neměly co zdědit. Takže bydlení holt pořešili sami.

tak jasně, když není co dostat, tak jediné co zbývá je pořešit si to sám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77078
21.2.24 07:37
@johanka.1987 píše:
Tak ještě že by nikdo v našich rodinách nedělal takovou kravinu, jako je několik let prázdný byt, který může krásně vydělávat.
A ještě že je v našem okolí naprosto běžné a samozřejmé, že si všichni pomáhají. Teda jasně, ti, co se mají rádi :D
Také máme pro dítě byt - třeba aby v něm bydlel po dobu studií, jestli bude potřeba. Je to za dlouho až. Zatím je samozřejmě pronajatý a už se kupní cena vrátila.

to je ono, to bude jádro pudla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41287
21.2.24 07:50
@Temnástranasíly píše:
To je mi líto. Samozřejmě hraje roli i to kolik je rodičům. Až moje nejmladší sestra řekne, že je jí 33, bude ráda, když rodiče budou samostatní. (Tuším, že teď by je občas nejraději pohřbila)Každopádně v mém okolí je spousta rodin, kde jsou dvě děti, jsou dávno dospělé a zatím neměly co zdědit. Takže bydlení holt pořešili sami.

asi tak, mě je 40+ a maminku i babičku stále mám, takže jaképak dědění. A přepis za života je ti stejně k ničemu, když tam dotyční bydlí. A to nejsem jedináček. Manžel rodiče taky stále má, babička zemřela dva roky zpět, jenže chlapovi je 45, má sourozence a čekat, že po 40 něco zdědím :think: v našich letech máme už rodinu a bydlet se potřebovalo a čekat na nějaké dědění, tak čekáme stále…navíc obě rodiny spíše dělnické profese, takže žádné další nemovitosti či velké dary.
Ale máme skvělé vztahy, často se navštěvujeme, děti jezdí po babičkách, jezdíme společně na výlety atd…Takže jsme se museli zařídit sami. Moc lidí v okolí, co by dostalo nemovitosti teda nemám, jak v rodině, kamarádi, tak v práci 90% splácí hypo a ti zbylí stejně museli investovat do rekonstrukce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15919
21.2.24 08:05
@stinga píše:
tak jasně, když není co dostat, tak jediné co zbývá je pořešit si to sám

Přesně tak. Nevím, proč by neschopné děti měly parazitovat na rodičích a ještě vlastním rodičům diktovat, jak mají nakládat se svým majetkem, aby se dětičky mohly napakovat.

To je mi těch rodičů dost líto, mít z dětí morální parazitické zmetky, kteří se neumí uživit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.24 08:11

My se v rodině taky máme rádi, ale máma je taková zvláštní povaha. Je stará škola a nikomu nevěří. Je jim 70 a nevěřím tomu, že by do toho bytu šli z baráku bydlet. Ani nemají důvod. Ale třeba pořád řeší topení v domě. Maji zatím kotel na uhlí a máma si pořád stěžuje jaká je s tím práce a, že je stejně uhlí drahý. Ale nechápe to, že kdyby třeba už dřív ten byt pronajali, tak mohli mít třeba na čerpadlo. Mě spíš štve, že při každý příležitosti o tom mluví, abysme se konečně přestěhovali. Kolikrát mluví o nějakých pozemkách nebo domech na prodej. Jenže pozemky se pohybují mezi 2 a 3 miliony a třeba nedávno barák v ulici vedle od nich, před rekonstrukcí za 6 milionů. Jo my bysme o to stěhování taky stáli, ale nevím právě, jestli ji dochází, že nemáme někde ulitý miliony na účtu a máme dvě malý děti. Říkám jen, že mě to mrzí. Stejně jednou ten byt zdědíme my a brala jsem to tak, že by se to mohlo využít už ted no.

• Citovat
  • Upravit
13991
21.2.24 08:22
@Keyllah píše:
asi tak, mě je 40+ a maminku i babičku stále mám, takže jaképak dědění. A přepis za života je ti stejně k ničemu, když tam dotyční bydlí. A to nejsem jedináček. Manžel rodiče taky stále má, babička zemřela dva roky zpět, jenže chlapovi je 45, má sourozence a čekat, že po 40 něco zdědím :think: v našich letech máme už rodinu a bydlet se potřebovalo a čekat na nějaké dědění, tak čekáme stále…navíc obě rodiny spíše dělnické profese, takže žádné další nemovitosti či velké dary.
Ale máme skvělé vztahy, často se navštěvujeme, děti jezdí po babičkách, jezdíme společně na výlety atd…Takže jsme se museli zařídit sami. Moc lidí v okolí, co by dostalo nemovitosti teda nemám, jak v rodině, kamarádi, tak v práci 90% splácí hypo a ti zbylí stejně museli investovat do rekonstrukce :think:

V 25 jsem už neměla žádného prarodiče a jen jednoho rodiče. Manzel má ještě jednu babicku. Někdy se to proste semele… já tedy nic nezdedila a manzel ano, byla to tedy ruina prodána v hodnotě pozemku, ale udělalo nám to naštěstí základ na hypotéku. Máme štěstí.
Ale kamarádka třeba zdědila pozemky po dedeckovi, ozval se nejaky spekulant, odkoupil je na stavební pozemky a kamarádka je s penezma asi po zbytek života v pohodě.
Bydlím na vesnici a půlka sousedů tu bydlení zdědila. Akorát museli hodně peněz pak vrazit do rekonstrukce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
21.2.24 08:24
@Anonymní píše:
My se v rodině taky máme rádi, ale máma je taková zvláštní povaha. Je stará škola a nikomu nevěří. Je jim 70 a nevěřím tomu, že by do toho bytu šli z baráku bydlet. Ani nemají důvod. Ale třeba pořád řeší topení v domě. Maji zatím kotel na uhlí a máma si pořád stěžuje jaká je s tím práce a, že je stejně uhlí drahý. Ale nechápe to, že kdyby třeba už dřív ten byt pronajali, tak mohli mít třeba na čerpadlo. Mě spíš štve, že při každý příležitosti o tom mluví, abysme se konečně přestěhovali. Kolikrát mluví o nějakých pozemkách nebo domech na prodej. Jenže pozemky se pohybují mezi 2 a 3 miliony a třeba nedávno barák v ulici vedle od nich, před rekonstrukcí za 6 milionů. Jo my bysme o to stěhování taky stáli, ale nevím právě, jestli ji dochází, že nemáme někde ulitý miliony na účtu a máme dvě malý děti. Říkám jen, že mě to mrzí. Stejně jednou ten byt zdědíme my a brala jsem to tak, že by se to mohlo využít už ted no.

Tak jí to příště řekni, az zase začne: víš mami, my bychom se radi přistěhovali blíže, ale není to v našich finančních možnostech, vždyť nemáme ještě ani splaceny dům. Takže bych tě požádala, abys to respektovala. A šlus

Na druhou stranu jsi si jistá, ze se chceš stěhovat blíže k matce se zvláštní povahou? A tvůj manžel? Ono to není vždy výhra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sahrazad1
21.2.24 08:26

Hele, já chápu, ze té to mrzí. Nic s tím ale neudelas. Tahle stará generace zamrzla někdy v komunismu, a vůbec nepobira, jak se svět od té doby změnil, a ze i ceny všeho jsou jiné. Navíc někdo se proste rozdělit nechce, ač sám dostal vše, tak to dal neposila. Ale nic s tím neudelas. Je to jak to je. Znám to velmi podobně od tchyně. Možná ještě trochu hůř :) ale co, jestli nejste pod mostem, je to v pořádku. Akorát teda kvůli tvé mamce bych všechno nezahazovala - nechce ona, nechtěla bych ani já. :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová