Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na fb nedávám vůbec nic, mám ho v podstatě jen proto, že občas něco sháním, nebo prodávám v místní skupince pro maminky. Babičce bych to normálně řekla, že si nepřeju, aby bez mého souhlasu zveřejňovala fotky se mnou, nebo se synem. Pokud vím, tak by se fotka měla dát nějak nahlásit, nebo tak něco, nezjišťovala jsem jak přesně to funguje teda ![]()
@Simima píše:
Jednou mi k ní přišel dopis (dřív jsem tam měla trvalý pobyt a někde jsem asi zapomněla přehlásit adresu) no a hned ho otevřela. Tak jsem jí tenkrát slušně vysvětlila, že to Teda ne. No a on a se urazila, ještě mi nadala a vůbec se s náma nějakou dobu nebavilaono stačí když přijede na návštěvu a treba mi po obědě vzbudí syna a řeknu jí ať se ztiší, že ho budí, tak se šklebí a vzteká, že ho nebudí ona. Tak mám právě strach co by vyváděla, kdybych jí řekla tohle a nevím jak na ni
![]()
To bude vyvádět zcela určitě. Jakmile jí něco vytknete, naježí se. Bábině by prospěla nalejvárna v IT bezpečnosti, protože jak to vypadá, některým lidem, některé výdobytky nepatří do ruky. Ale nemyslím si, že by těma fotkama by vám mohla způsobit nějaký průšvih. Že by se jako na babču na FB nalepil nějaký psychouš, který by ji projel lidi v Přátelích, zrovna vy ho zaujmete, zjistí si vaši adresu a… No, neblbněte. Zablokujte si profil pro cizáky a klidně spěte.
@Ploskutáček píše:
To je asi nejlepší rada, ale zase bych to nenafukoval. Desítky tisíc maminek se chlubí na FB dětmi a pupíkem, kolik z nich může dát ruku do ohně nejenom za všechny Přátele, ale i přátele přátel. Kolik lidí má nepřístupný profil pro ty, jež je nemají v Přátelích? Kolik lidí má dvoufaktorové přihlašování? Těhule a mimča na FB nepatří. Ale zase, nebuďme paranoidní. Tak někdo z Dolní Lhotky lajkne váš vzdouvající se pupík.
Nezlehčovala bych to, nikdy nevíš
já kolikrát nestačím zírat, co jsou lidi schopný dát veřejně na internet ![]()
Ať to máš zabezpečené jak chceš kdykoliv se ti tam může kdokoliv dostat
proto radši už žádný facebook 6 let nemám a jsem v klidu
a žiju bez něj ![]()
@Ploskutáček píše:
To bude vyvádět zcela určitě. Jakmile jí něco vytknete, naježí se. Bábině by prospěla nalejvárna v IT bezpečnosti, protože jak to vypadá, některým lidem, některé výdobytky nepatří do ruky. Ale nemyslím si, že by těma fotkama by vám mohla způsobit nějaký průšvih. Že by se jako na babču na FB nalepil nějaký psychouš, který by ji projel lidi v Přátelích, zrovna vy ho zaujmete, zjistí si vaši adresu a… No, neblbněte. Zablokujte si profil pro cizáky a klidně spěte.
Zablokování profilu nic moc neřeší. Jak už jsem psala, zlehčuješ to. Spousta vykradených, případně znásilněných lidí si určitě taky myslela, jak se jich to netýká, že určitě zrovna na ně se přece žádný psychouš nalepit nemůže… ![]()
@Verunecka289 píše:
Nezlehčovala bych to, nikdy nevíšjá kolikrát nestačím zírat, co jsou lidi schopný dát veřejně na internet
Souhlasím, ale to souvisí s lidskou blbostí. A určitě bych se bál víc v Číně nebo USA než u nás. Chápu, že to není příjemný, ale že by mě to děsilo? Možná je to tím, že jsem chlap, ale fakt to nafukujete.
Spíš je to o slušnosti a zeptat se - můžu zveřejnit fotku? Prostě se jen chce pochlubit pravnoučkem, neuvědomuje si rizika, ale to nebezpečí je podle mě fakt malý.
@Ploskutáček píše:
Souhlasím, ale to souvisí s lidskou blbostí. A určitě bych se bál víc v Číně nebo USA než u nás. Chápu, že to není příjemný, ale že by mě to děsilo? Možná je to tím, že jsem chlap, ale fakt to nafukujete.Spíš je to o slušnosti a zeptat se - můžu zveřejnit fotku? Prostě se jen chce pochlubit pravnoučkem, neuvědomuje si rizika, ale to nebezpečí je podle mě fakt malý.
Možná to nafukuju, ale bezpečnost dětí je pro mně vším, nebudu riskovat ani malililinko ![]()
@Verunecka289 píše:
Zablokování profilu nic moc neřeší. Jak už jsem psala, zlehčuješ to. Spousta vykradených, případně znásilněných lidí si určitě taky myslela, jak se jich to netýká, že určitě zrovna na ně se přece žádný psychouš nalepit nemůže…
Nezlehčuju, jen nejsem paranoidní. U téměř všeho v životě máte určitá rizika, ale podle mě je větší riziko, že mě porazí auto, než někdo ošustí přes Facebook. A za rozvrat ve vztazích to nestojí, babča se nakrkne, to je tutovka.
Příspěvek upraven 08.12.17 v 17:36
@Verunecka289 píše:
Možná to nafukuju, ale bezpečnost dětí je pro mně vším, nebudu riskovat ani malililinko
Však je dobře, to vám chválím. On je problém někde jinde. Vůbec to není o magorech a psychouších, je to o tom, co sdílim. Vsadil bych se, že většina matek má na FB fotky svých potomků, a nevidím na tom nic špatnýho. Co mi ale přijde za hranou, je třeba kojení, odhalený břicho, to už jsou fakt intimní věci. Ale když tam někdo hodí fotky z lezení, z prvních krůčků, fotku s narozeninovým dortem, kde je jediná svíčka, nevidím na tom nic špatnýho ani nebezpečnýho.
Jejda vy mě děsíte
samozřejmě za tím nevidím nic až tak hroznýho( né že by se to nedělo, ale to by na fb musela dávat asi jiné věci)- jakože by mě kvůli fotce prodali na černém trhu, nebo okradli
spíš mi vadí takový zásah do soukromí
, ale bábi je holt pěkně nevrlá, když jí někdo něco řekne ![]()
@Simima píše:
Jejda vy mě děsítesamozřejmě za tím nevidím nic až tak hroznýho( né že by se to nedělo, ale to by na fb musela dávat asi jiné věci)- jakože by mě kvůli fotce prodali na černém trhu, nebo okradli
![]()
spíš mi vadí takový zásah do soukromí
, ale bábi je holt pěkně nevrlá, když jí někdo něco řekne
Jste hezká? ![]()
Můj manžel je IT, je těžce proti dávání fotek kamkoliv na internet a ví moc dobře proč. Ty fotky totiž zůstávají navždy na těch serverech, i když je dotyčný smaže, tak ve skutečnosti smazané nejsou.
Navíc nějaké zablokování profilů
když je někdo jen trošku šikovnej, dostane se všude, například i na rajče do zaheslovaných souborů, takže nějaké skryté informace na fb jsou už hračka ![]()
V řpípadě, kdy si vkládá fotky, které dělá sama, tak vůbec nemáš šanci s nimi sama něco udělat a to teda v tom případě nezbude nic jiného, než to babče říct na rovinu!
Sama si dávám velký pozor, abych nesdílela nic, co by byť jednou v daleké budoucnosti mohlo vadit. A všichni v naší rodině mají výslovný zákaz vložit cokoliv, kde jsme my, bez našeho výslovného vědomí. Jednou jsem takto donutila sestru promazat FB a od té doby raději fotí fotky tak, abychom tam nebyli my.