Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nečetla jsem odpovědi.
Já bych ji vyfotila v nějaké trapné situaci a dala to na FB všude bych to sdílela, ona by to ta babička pochopila. A u mě doma bych ji vzala telefon s fotákem, aby pochopila, jak se má chovat. Na internetu je to na věky, musíš chránit sebe a svoje děti. Kdyby to udělala jednou, dají se přivřít oči, ale pravidelně…
Mě tohle udělali mladí zedníci, měli u mě nějakou práci a přišlo jim hrozně vtipný se u mě doma fotit a dávat to na Fb jak jsou v práci tam a tam. Magoři, vůbec jim to nedošlo.
![]()
Neříkám, ze na FB nic nedávám, pár neskodnych fotek tam taky mám, ale určitě bych nedávala fotky nahatych dětí nebo tehotensky pupik, dle mého takové fotky patří do rodineho alba a ne na sociální síť.
@Ploskutáček píše:
Nezlehčuju, jen nejsem paranoidní. U téměř všeho v životě máte určitá rizika, ale podle mě je větší riziko, že mě porazí auto, než někdo ošustí přes Facebook. A za rozvrat ve vztazích to nestojí, babča se nakrkne, to je tutovka.Příspěvek upraven 08.12.17 v 17:36
Jo, to je sice pravda, ale na „co je větší riziko“ nehraju, to nás několikrát vyškolil život, takže fakt nevidím důvod riskovat.
@Ploskutáček píše:
Však je dobře, to vám chválím. On je problém někde jinde. Vůbec to není o magorech a psychouších, je to o tom, co sdílim. Vsadil bych se, že většina matek má na FB fotky svých potomků, a nevidím na tom nic špatnýho. Co mi ale přijde za hranou, je třeba kojení, odhalený břicho, to už jsou fakt intimní věci. Ale když tam někdo hodí fotky z lezení, z prvních krůčků, fotku s narozeninovým dortem, kde je jediná svíčka, nevidím na tom nic špatnýho ani nebezpečnýho.
Děti máme tři, fotku ani jednu, ségra má děti dvě a taky ani jednu fotku… žijeme život v reálu, ne na sociálních sítích
A v životě by mě nenapadlo dát na FB něčí fotku bez dovolení, to je pro mně extrémní narušení soukromí. To bych teda hodně nahlas řvala ![]()
Ony ty babičky nemají tu „Mediální výchovu“ ony se s některými věcmi prostě nesetkaly, nevidí tam ty souvislosti a rizika. Jim nedochází, co se může stát. Je potřeba jim to vysvětlit.
A taky si myslím, že spousta lidi by si některé věci měla nechat do soukromí, třeba ty zmíněné těhotenské fotky, nebo fotky ve spodním prádle. Mě vždy spadne brada, jak se na Fb někdo chlubí bříškem, a ta maminka si tu fotku udělala sama doma ve spodním pradle, protože nemá na profi fotografa. Nebo ty tatínci, co jsou po porodu a sdílí novorozeně ještě celé od krve s pupeční šnurou…
Člověk nikdy neví, co bude dělat za práci, kam ho život dovede. Tak by neměl zveřejnovat nic, co proti němu může později někdo použít.
@ivašot. píše:
Snažila bych se vysvětlovat a třeba i trošku postrašit tím, co by se mohlo stát
No, neber to zle, ale celkem by mě zajímalo, co by se mohlo stát…
@Envie píše:
@Simima to ze je to na FB zena, neznamena, ze to ve skutecnosti neni nejakej uchyl, co nad fotkou syna delal buhvi co. Normalne bych ji rekla at to smaze, ze na netu jsou ruzni uchylove a kdyz ma v pratelich lidi, co ani nezna, ze si neprejes aby tam davala vase fotky. Jinak kolik ji je? Nedovedu si nasi prababi predstavit na FB
Já jsem taková tupá… Jak se tě to dotýká, že „někdo dělá nad fotkou bůhví co“?
A než se do mě někdo pustí - já fotky sdílím jenom s přáteli, a to jsou fotky z 95% jenom z veřejných akcí typu sportovní zápasy, soutěže a pod.
@Procházející píše:
Ony ty babičky nemají tu „Mediální výchovu“ ony se s některými věcmi prostě nesetkaly, nevidí tam ty souvislosti a rizika. Jim nedochází, co se může stát. Je potřeba jim to vysvětlit.A taky si myslím, že spousta lidi by si některé věci měla nechat do soukromí, třeba ty zmíněné těhotenské fotky, nebo fotky ve spodním prádle. Mě vždy spadne brada, jak se na Fb někdo chlubí bříškem, a ta maminka si tu fotku udělala sama doma ve spodním pradle, protože nemá na profi fotografa. Nebo ty tatínci, co jsou po porodu a sdílí novorozeně ještě celé od krve s pupeční šnurou…
Člověk nikdy neví, co bude dělat za práci, kam ho život dovede. Tak by neměl zveřejnovat nic, co proti němu může později někdo použít.
selfíčko bubnu se striemi, našpuleným kačerem a
vysavačem v pozadí.
Tak když ti to tak vadí, tak bych na tvém místě ty fotky smazala a dávala bych je tam jen občas nebo vůbec. Na mém profilu mám jenom tři fotky, dvě jsou ze školy a jedna je profilové selfíčko. Nechci sdílet jakékoliv intimnější věci. Připadá mi na hlavu, když někdo si dá na sociální sítě fotografie (i na soukromých profilech) a pak se hrozně divý, že si je můžou prohlédnout i cizí lidé. ![]()
@Burj Chalifa píše:
selfíčko bubnu se striemi, našpuleným kačerem avysavačem v pozadí.
Máme stejný kamarády na Fb?
![]()
@Envie píše:
Predstava ze nad fotkou myho ditete si nekdo dela dobre mi prijde nechutna a uchylna. Jinak se me tov podstate nedotyka nijak. Neovlivnim to, co si kde kdo stahne, proto fotky nezverejnuju. Jako mam na FB v pratelich spoustu lidi, kteri zverejnuji i fotky nahych deti z bazenu apod. A zily jim to netrha. Me to prijde pres caru no. Kazdy jsme jiny.
No na to je lehká pomoc, tak si to nepředstavuj! Já to taky tak dělám ![]()
Anebo si můžeme říct, že když se někdo ukojí nad fotkou, tak nebude postávat u školy…
Nahé děti nezveřejňuji, ale ne kvůli pedofilům, ale kvůli jim samotným… Aby se jednou necítily trapně.
Zveřejňuji, jak jsem řekla, fotky z veřejných akcí, protože jsem na jejich sportovní výsledky hrdá, a vůbec mi nevadí, když to někdo sdílí dál.. A to by asi byl i návod pro zakladatelku - sdílej jenom to, co je pro veřejnost, soukromé fotky posílej jinak.
Příspěvek upraven 08.12.17 v 22:15
A co teprve když školka dá na stránky fotky z výletu, na které je moje dítě s batohem na zádech! A starší je na fotkách na stránkách zš, jak přebírá diplom ze soutěže! I v novinách byla! Šmankote, radši to hodíme na domácí výuku, děti pod zámek, ideálně do sklepa, přivázat a nikam!
A ještě vlastně byli všechny moje díťata coby novorozenci v novinách. No a fotky z vítání občánků! teď se budu bát projít s dětma městem. Kdo ví kdo nás už kolik let sleduje.
Jako lidi, nepřehánějte.
Sdílení s přáteli vašich přátel bych zakázala, nahatý děti bych zakázala, fotky s pupeční šňůrou bych zakázala a těhotenský pupky asi taky.
Jako nevim. Pravděpodobnost, že si hacker-pedofil vybere zrovinka můj profil na fb… to mi přijde pravděpodobnější, že si nás vyhlídne naživo.
Já n FB moc fotky nedávám a když, tak neutrální např. že jednou za rok třeba jdem na trhy a fotku, a nebo známým jak mám svítí dům..
Zakázala jsem i manželovi, různé fotky z pláže a jiné, kde jsme v plavkách atd..
Mě se jednou stalo je to tak 2,3 roky zpět, že mě požádal o přátelství mladý chlap- tak 30 let.. A první co bylo, tak mě napsal, že mě žádá o přátelství, že mám pěkné děti.. hned jsem ho odmítla..
Jako mohl to být kdykoliv i třeba ženská s mužským profilem, a dělat si srandu ale i tak..
@Svítící žárovka ve školce jsme museli podepsat ne/souhlas se zveřejněním fotek ![]()
@Simima fotky briska fakt na FB nepatri, budu uprimna, nikoho ani nezajimaji. Fotky si delej pro sebe a mozna jako pamatku, ale proc to vystavujes na FB, to fakt nechapu. Je velice intimni vec, kterou by mel videt maximalne tvuj manzel a mozna tva matka, pokud ji to zajima, ale to je asi tak vsechno. Nechapu tuto potrebu exibicionizmu a pak se jeste delat, ze jses vlastne citliva na soukromi. Jako vtip to neni spatny.
Příspěvek upraven 08.12.17 v 22:48