Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@11kvetinka11 píše:ja jsem urcite raději, ze jsme se stomie zbavili. Ty začátky byly hrozný, ale lepší se to.
Dobry vecer, nas maly na hirschprunga, ma vyvod a teraz za mesiac mu maju robit operaciu a vnarat stomiu naspat, bude mat rok. chcem sa spytat mamiciek, ktore maju uz dlhsie po operacii, ci deti maju problemy s kakanim, s hnackami a tak, ak by ste to mohli zmenit, ci by ste suhlasili s tym, aby detom ostala stomia aj s tymi problemami okolo, alebo su znesitelnejsie komplikacie s tym kakanim, co je mensie zlo? dakujem vsetkym za odpoved,
Já teda zkušennost se stomií nemám. mi pom operaci, ale měli děs, ale taky jsme vše zvládli. Honza je po operaci už 6 let a stále má průjmovité kakání.
@Rendulina píše:
Tak jsem se konečně dostala k doktorce, prý mi pleny bez problémů předepíše, ale mám si zjistit jaké a kolik. V lékárně jsem zjistila kdo na huggisky a pak ještě na nějaké u těch mi řekla, že máme nárok na 6 balíků na měsíc, 13 na dva nebo 19 na 3 měsíce. U těch huggisek to tam neměli. Jaké objednáváte a kolik vám jich doktorka píše?
Teraz mi holky na fb rekli co taky maju na predpis plenky, ze se domluvili z lekarnou a ta im dava pampersky… takze teraz bude jezdit po lekarnach taky a zistovat kdo mi ich bude davat… teraz mame Bambo zobrala jsem pulku navlikacich a druhu pulku zapinacich… no nam moc nevyhovuju lebo maly nam to precura… takze v cervnu si podam na tie pampersky.. a teraz co dostavam tak v jednom baliku jsou 22 ks… a dostala jsem tusim 24 balikov.. na 3 mesice tusim.. ![]()
@Rendulina píše:
ja jsem urcite raději, ze jsme se stomie zbavili. Ty začátky byly hrozný, ale lepší se to.
taky jsem rada, ze sme sa stomie zbavili… neni to cesta ruz. sadem na zacatku, ale teraz jsem rada ![]()
@aisha.sk píše:
Teraz mi holky na fb rekli co taky maju na predpis plenky, ze se domluvili z lekarnou a ta im dava pampersky… takze teraz bude jezdit po lekarnach taky a zistovat kdo mi ich bude davat… teraz mame Bambo zobrala jsem pulku navlikacich a druhu pulku zapinacich… no nam moc nevyhovuju lebo maly nam to precura… takze v cervnu si podam na tie pampersky.. a teraz co dostavam tak v jednom baliku jsou 22 ks… a dostala jsem tusim 24 balikov.. na 3 mesice tusim..
Já jsem dostala 19 balíků. Zatím nám ty navlíkací docela vyhovují, jen venku se blbě převlékají. na tu výměnu se můžu zeptat vlastně taky, mamina pracuje v lékárně, jen mě to vůbec nenapadlo
@aisha.sk píše:
taky jsem rada, ze sme sa stomie zbavili… neni to cesta ruz. sadem na zacatku, ale teraz jsem rada
No začátky byly hodně krušný, ale je to začátek k normálnímu životu. Se stomií to musí být v životě komplikovanější
@faflina píše:
Tak ty lazne takynejsou pravda na diagnozu hirschprung lazne jsme nedostali. Na slepaka uz bychom je dostali a na rakovinu strev kde operace je uplnestejna jak u hirsch. Lazne dostanete. Aspon to mi bylo recenopred 5-ti lety
Posílala jsem dotaz na pojišťovnu a přišla mi odpověd
reaguji tímto na Váš mailový dotaz.
Problematiku jsem konzultovala s revizním lékařem. Na základě doložených informací sděluje:
„… s ohledem na uvedenou dg. je možné čerpat lázeňskou léčebně rehabilitační péči v indikaci XXIII/2-Megacolon vrozené v délce 28 dnů.“
S pozdravem a přáním pěkného dne
Bc. Kateřina Racková
odborný referent
@Rendulina muzu vedet v cem je lepsi byt bez stomie nez ze stomii?? Jake krusne zacatky byly?? My sme od kvena v nemocnici. bohuzel sme se neobesli bez stomii, mel 4 reoperace.. Kdyztak kdokoliv kdo ma nebo mel stomii at se mi ozve.budu velice rada..
@aisha.sk jestli se muzu zeptat co se delo po vraceni stomie ze jste psala ze zacatky byly tezke…
@kytynka píše:
@Rendulina muzu vedet v cem je lepsi byt bez stomie nez ze stomii?? Jake krusne zacatky byly?? My sme od kvena v nemocnici. bohuzel sme se neobesli bez stomii, mel 4 reoperace.. Kdyztak kdokoliv kdo ma nebo mel stomii at se mi ozve.budu velice rada..
My měli v první fázi operace 4, biopsii, pak stomii o den později mu praskly stehy, tak měl operaci další a za dva dny měl ileus, tak šel na sál znova. Zanoření proběhlo normálně, ale má líná střeva, tak dost dlouho trvalo, něž se rozběhly. Po 10ti dnech měl opět ileus. největší problém byly opruzeniny, byly až do masa a on jak ho to bolelo, tak mi začal stolici zadržovat. byl dva měsíce na klystýrech, musela jsem ho i vypouštět, protože i vodu zadržel. jak to nešlo ven všechno, dostal zánět střev.
@Rendulina diky za odpoved..my mame za sebou tez komplikace 4 operace behem mesice a ta posledni se stejne nepovedla zase..takze me zajimalo kdyz mame casem nadeji na zanoreni vcem byly ty problemy…
Holky, co meli deti stomii a ted uz ji maji zanorenou. ridsi kakani vim ze bude ale zajima me zda udrzi stolici.jak dlouho se upravovalo nez udrzeli a nespinili?? Dekuju
@kytynka píše:
Holky, co meli deti stomii a ted uz ji maji zanorenou. ridsi kakani vim ze bude ale zajima me zda udrzi stolici.jak dlouho se upravovalo nez udrzeli a nespinili?? Dekuju
Rok a půl po zanoření. Nedříve měl stolici hodně řídkou, ted už je to lepší, ale pořád se pokakává. Mám pocit, že nepozná ten signál, kdy potřebuje kakat. je to asi 14 dnů, co si to pomalu začíná uvědomovat a řekne si. Ale i tak usí mít plenu, protože ukakává. prý je to na dlouho, ale co tím doktorka myslí, to nevím. třeba napíše někdo, kdo je po zanoření déle.
Jako mi stomii naměli, a už je to 6 let od operace a ještě se stane že si uprdne a u toho se pokadí jen malinko, ale stále se stává. Další problém je že nepoužíváme klasický toal. papír, ale musí používat vlhk. ubrousky. Papírem to prostě nejde, ať dělám co dělám, jen dřu zadek a hovínka, spíše rozmažu. To mě zajímá zda taky někdo tohle řeší, s tím papírem.