Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
6.1.11 16:25

Obecní kroniky by měly být povinně v okresních archívech..... Otázka je, co všechno obsahují. Takže nezbývá než se zase ponořit do „formální stránky bádání“..... což je pro mě úkol nejdřív na léto a podzim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
6.1.11 16:33

Tak při zběžném průletu okresním archívem v Hodoníně (seznam archívních fondů) mě ještě napadla možnost, dohledávat rodiny podle školní docházky jejich dítek. No ale to je na dlouhé vysedávání v badatelně, tam asi digitalizace v dohledné době nezačne… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
6.1.11 19:49

Juro, přečíslování domů zjistíš na katastrálním úřadě. Jen si nejsem jistá, jak hluboko do 19. st. Jistě přelom století, je možné, že starší jsou uloženy na úřadě v Praze. Pokud by to nepospíchalo, příští týden se chystám zastavit do práce, tak bych se ti na ty Stavěšice podívala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.1.11 07:32

Blani, Stavěšice jsem použil jenom jako příklad. Tam mám jasno. Mně nejvíc vrtají hlavou Želetice a Vřesovice, Speciálně ve Vřesovicích znám jenom mapu z roku 1817 a současný stav. Moji předci kdysi obývali „obecní pastoušku“ č.p. 56. No a současné č.p. 56 se neshoduje s tím č.p. 56 na historické mapě. A říkám si, že taky mohlo být „Něco mezitím“, takže přečíslování nemuselo být jenom jedno… Ale že by to bylo něco nutného, to zase ne. Spíš mně jde o získání takových povšechných informací, jako třeba jestli nebyla nějaká úprava číslování nařízena centrálně z Vídně nebo Prahy… Taková analogie k nařízenému vedení indexů matrik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
7.1.11 09:17

Kroniky a přečíslování domů

Dám zkušenost z malé obce v jižních Čechách. Kroniky se občas nedochovaly, občas jsou tam jen útržkové zápisy. Povinné vedení kronik bylo zavedeno kolem r. 1920, ale ne všechny obce to dokázaly splnit.

Přečíslování domů - občas se nějaký zápis najde v okr. archivu ve fondu dané obce, většinou to je tak, když se starý dům zboří, jeho číslo dostane nově postavený. Málokdy je ten zápis o použití čísla ale k nalezení. Taky se mi stalo, že se přesunulo několik domů do úplně jiného katastru a zápis nikde, jednalo se o r. 1880.

Katastr - tam by mohli něco najít. Ale najít by se mohlo i v okr. archivu - fond Extrakty pozemkových knih (nevím, jestli je to i mimo jižní Čechy). Tam jsou sice záznamy z let cca 1850 - 1884, ale třeba na Strakonicku byl r. 1880 udělaný ve všech vesnicích soupis majitelů a jejich pozemků, včetně rozpisu, na jaké stavební parcele stojí jejich budovy.

Školní docházka - při vyhledávání č.p. by mohla pomoci, ale ne vždy chodilo dítě ze svého rodného domu, mohlo někde sloužit, bacha na to.

Centrální přečíslování - nikde jsem o něm neslyšela, v žádné diskuzi. Většinou se dělo dle potřeby dané obce či města.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.1.11 09:20

Ahoj.Milarko,ta školní docházka se dá najít taky na netu?

• Citovat
  • Upravit
18305
7.1.11 13:27

Milarko, já vycházím z jednoho pravidla, u kterého tuším (tak nějak neurčitě…) jeho zavedení mezi roky 1880-1900.
To pravidlo spočívá ve stanovení „vztažného bodu“ na katastru města, u obcí se většinou neuplatňovalo. Tan „vztažný bod“ je např. v Praze socha sv. Václava na Václaváku (příp. jiný bod v její blízkosti), v Brně je to nějaké (nevím jaké) místo na náměstí Svobody. No a když stojíš na „začátku ulice“ a máš ten vztažný bod za zády, tak se číslování k němu vztahuje tím způsobem, že veškeré domy po tvé levé ruce mají lichá čísla a domy po tvé pravé ruce mají čísla sudá. Platí to pro orientační čísla (ne čísla popisná) a potkal jsem se s tím ve víc jak dvaceti městech. Striktně se to dodržovalo u domů postavených tak do r. 1940-1945, pak to někde bylo a někde ne. Ale kdy a jak konkrétně to bylo zavedené a čeho všeho se takové nařízení týkalo, to netuším - přitom by to mohlo třeba být v nějaké situaci při bádání užitečné. Představuju si to nařízení nějak ve formě vyhlášky nebo nařízení úřadu..... Něco jako jsou dnešní technické nebo hygienické normy. Ale to fakt jenom hádám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.1.11 13:33

Vidíš milarko, jak píšeš o letech kolem r.1880, tak se v Rakousko-Uhersku děly docela významné změny. Mimo jiné se přestalo platit pomocí krejcarů a zlatých (zlatek) a byly zavedeny haléře a koruny. A určitě by se těch změn dalo dohledat víc (jazykových na úřadech, státoprávních, zákonem kodifikovaný pokrok v organizaci řemeslné činnosti tad.atd. …)

Tak mě napadá - ve Vídni existuje Technologické živnostenské muzeum (Technologische gewerbe museum), tam by se nějaké nepřímé indicie z té doby mohly vyskytovat, ale že by se mně chtělo do Vídně, to neee…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
7.1.11 14:38

Juro, konkrétně u těch Vřesovic to máš jednoduchý. Nevím ,jestli jsem přesně pochopila, co hledáš, ale pokud chceš zjistit, kde je dnes místo, kde stával dřív ten který dům, tak to dělám takto : podívej se do stabilního katastru http://archivnimapy.cuzk.cz/…4_index.html toto je konkrétně mapa z r. 1827, postupně se mapy udržovali a doplňovali a přečíslovali, ale Vřesovice to mají v tomto směru jednodušší. Na svou digitalizaci teprve čekají, mapování je tam stále sáhové a k přečíslování nedošlo. Tedy čísla parcel jsou stejná i dnes, černá čísla domů z map stabilního katastru odpovídají číslům stavebních parcel. Pak srovnej s pozemkovou a dnešní mapou http://sgi.nahlizenidokn.cuzk.cz/…default.aspx?…. Ten dům čp 56 stával na pravé straně v té prudké zatáčce do kopce směrem na Osvětimany. V dnešní mapě je ještě stavební parcela č. 56 zakreslena, ale dům již není. Stával u silnice, vlastní kdosi (jméno jsem zapomněla) z Kyjova, Palackého.
Obecně k přečíslování domů - žádné hromadné nebylo, byla to věc obcí, třeba v Kyjově kvůli připojení částí města, aby byla jedna číselná řada a tak. Nejsem si ale jistá, jaké jsou dnes pravidla k přidělování čísel popisných u domů, které se odstraní a postaví se nový. Jestli dostane původní číslo popisné? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
7.1.11 14:47

Ještě se dívám, že dnes číslo domu 56 prskli někam k návsi. Je to tak, nebo se špatně dívám? No raději se k mým informacím neupínej na 100%. Jsem v poslední době nějaká vygumovaná. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.1.11 15:34

Nevím,jak je to jinde,ale v naší vesnici jsou čísla pěkně přeházený,jo na hlavní staré domy jsou čísla za sebou až na konec obce a pokračují na druhé straně zpět.Pokud se dům zboural a postavil nový,dostal jiný číslo.Nebo když se pozdavil později,než ty první tak už nejdou čísla za sebou.Dcera měla č.33,my bydlíme ob barák a máme 41,sousedi,kteří postavili na pozemku,který patřil původně k našemu domu je č.47.Tož asi tak.Nebo sousedi měli velkou výměnu a děti si z ní upravili bydlení ,bylo jim přidělený jiný číslo.

• Citovat
  • Upravit
18305
7.1.11 16:40

Bambo, ty mně přímo nahráváš..... Ve vaší vesnici bylo kdysi provedeno jednorázové očíslování (případně spojené se zrušením starých čísel) a pak se pokračovalo přírůstkovým systémem, jak kdo postavil dům..... Tento systém je mně docela známý. Já očekávám hlavní problémy u obcí, které mají odhadem víc jak 400-500 domů a moji předci tam žili na jednom místě víc jak 100 let. To bude ten správný guláš… :pocitac: Takže ty Vřesovice a Želetice beru spíš jako rozcvičku na „věci příští“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.1.11 16:42

Blani, s tím vřesovickým č.56 máš naprostou pravdu - stával asi na pravé straně silnice na Osvětimany, vystrčený do pole, na okraji části, které se říká „Palata“. Dnešní č.56 je poblíž kapličky na návsi, za pomníkem občanům, kteří zahynuli v obou světových válkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.1.11 16:57

Tak si tu říkám,jestli si nemám rači vzít pletení a PC někam důkladně uklidit.Připadám si fakt jako úplnej debil.Zkoušela jsem si najít tu starou mapu a jak jinak mi to nejde.Připadám si čím dál hloupější.Už je mi trapný se pořát na něco ptát.

• Citovat
  • Upravit
87
7.1.11 17:18

Školní záznamy - našla jsem je v okresním archivu, na netu nebudou asi hodně dloouho, rozhodně ne v jižních Čechách, tam se budou prý digitalizovat gruntovnice a sčítací operáty r. 1921 (pořadí nevím).

Juro007 - tenhle systém (já mu říkám zip) jsem viděla ve městech dodneška, ale já mám zkušenosti spíš s vesnicema, tam se při prvním číslování r. 1770 (nebo to bylo 1776 ?) začalo u tvého „vztažného bodu“, což byl třeba velkostatek nebo největší statek ve vsi nebo třeba fara. A postupovalo se postupně. Novější domy pak mají čísla následující nebo po zbořených domech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny