Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Koneckonců, takové nepřímé vodítko máme i v tom, že před úředním zavedením příjmení (teď nevím - za Marie Terezie nebo za Josefa II.?) bylo mezi lidmi rozšířené tzv. jméno po chalupě (Jura z horního konce, Matěj z Olšiny…) nebo jméno po řemesle (Pavel, kovář z Újezda…) Protože v tom jménu po chalupě není zmínka o čísle chalupy (a nějak označit jednotlivá stavení a rodiny bylo asi potřeba…), tak si myslím, že nějaké jednotné číslování („občanské“ číslování) asi nebylo. Třeba jiné číslování mohlo být pro matriku a jiné pro důchodní knihy, co já vím..... Tohle je fakt hodně široké téma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Až teď mně trklo, že jsem pořádně nevysvětlil tu svoji řeč o vesnicích českého a německého typu. Proč o tom píšu? Protože při pohledu na mapu vím, že v téhle vesnici docházelo k rozsáhlejšímu vývoji a tak „něco bylo jinak“. A že obecní administrativa pak musela na tento vývoj nějak reagovat. No a změna se pak mohla promítnout i do matrik a může komplikovat naše hledání - není č.p. 56 jako č.p. 56, že ano… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Juro,teda drobet nerozumím těm typům vesnic.Teda žiju celý život v sudetech,ale jaksi se mi zdají všechny vesnice stejný.
- Citovat
- Upravit
Český typ vesnice má svoje kořeny snad ještě ve Velkomoravské říši. Jsou to chalupy rozházené po krajině, žádná namačkaná zástavba. Tehdy byla každá chalupa uprostřed přibližně čtvercového pole…
Německý typ vesnice je něco jiného. Jsou to dvě řady domů podél jedné nebo několika cest, průčelí (dlouhá stana obdélníkového půdorysu) otočené do cesty, pole bývaly (a pořád jsou) takové dlouhé úzké nudle, které pokračovaly dozadu za dům. No a kruhová vesnice byla postavená do kruhu, velice často okolo malého rybníčku (dost takových vesnic najdeš v jižních Čechách).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ten německý typ vesnic k nám přinesli němečtí kolonisti, které k nám pozval král Přemysl Otakar II., aby dosídlil pustou krajinu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to mě nikdy nenapadlo přemýšlet nad tím,jak jsou vesnice postavený,ale je fakt,že tady jsou spíše podél silnic i když třeba takové Lašťany,ty mají takové náměstíčko,pravda s rybníčkem.Ale jaksi mi to nepřišlo nějak divný,no a v horách jsou už chaloupky rozesety po kopcích.Člověk se fakt celý život učí.
- Citovat
- Upravit
Tak Vám jdu s radou, která sebere každičkou volnou minutku, co máte. Skoro všechno, o čem se tady bavíme, tedy i číslování domů, uzákonění příjmení, typy vesnic (tam si nejsem úplně jistá) - tak o tom všem a také celkově o genealogii obecně i konkrétně, pojednává pořad Kořeny, který vysílá ČRo České Budějovice. Jednotivé díly jsou ke stažení na netu - http://www.rozhlas.cz/…prani/archiv?… - je to od dnešního dílu, najděte si začátek (našla jsem Vám ho - http://www.rozhlas.cz/…rani/archiv/?…) a poslouchejte. Jsou to 10ti minutovky, ale zajímavé. Genealog, který tam mluví, je nejen jihočeská kapacita - Alois Sassmann, podle pořadu vyšly už 3 díly knížky Kořeny.
Zpovědní seznamy - pokud jsem četla a slyšela (od Sassmanna), tak se jedná o soupisy farníků, kteří nepřišli ke zpovědi, pozor na to. Ale nějaký použitelný zdroj jistě v pořadu Kořeny pan Sassmann zmíní. A myslím, že tyhle seznamy budou většinou pod správou panství, takže je nutné zjistit, komu vesnice patřila. Fondy velkostatků jsou většinou v oblastních archivech, fondy měst (coby velkostatku) prý jsou v okresních archivech. Zrovna v dnešním díle o tom padla zmínka v Kořenech.
Typy vesnice - měla jsem tu o tom jednu knížečku z knihovny, ale už jsem jí vrátila, zkusím se poptat v knihovně, jestli tu knihovnice má starý seznamy vypůjčených knih (funguje nám dobře meziknihovní výměna s okresní knihovnou). ( A asi si budu muset zavést čtenářský deník, nějak začínám zapomínat názvy knížek.) Tak to sem dám příští týden.
Úprava - odkaz na Kořeny jsem dala na nástěnku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bambo, taky mam ve vesnici, ve ktere hledam v 19. stol. vic nez 10 domu obyvanych lidmi se stejnym prijmenim…a to i ve vesnici predku babicky i dedecka…ja se orientuju hlavne na babiccinu stranu a tam jsem se rozhodla udelat ten rozrod, takze hromadim vsechny a prirazuju..takze u narozeni zapisu rodice…podle narozeni vsech jejich deti hledam toho nejmladsiho a podle toho oddavky rodicu…u tech je zaznam o jejich rodicich a nekdy i vek (u starsich matrik je prdlajs
) Kdyz je vek, dohledam jejich narozeni adt atd…potom to jeste overuju dle umrti…tak si dycky rikam, ze meli moc deti, jak se o to postarali a najednou zjistim, ze jim zbyli 3…ale o tom jsme uz mluvili. U nekterych lidi i deti byva u narozeni poznamka o svatbe nebo umrti, ale to spis na konci 19.stol. a ne vsude. No a pak projizdim ty matriky a vypisuju udaje o vsech lidech se stejnym prijmenim a pak je paruju a to je bomba, to me strasne bavi…Tak jsem jendou psala Michalu Sebelovi, ze jsme mozna vzdaleni pribuzni a on, ze asi ne, protoze jeho vetev pochazi z jine vesnice…a ja pred vanocema zjistila, ze nakonec ta moje vetev je taky z te jeho vesnice…prestehovali se cca v polovine 18.stol. No a me by teda zajimalo proc odesli z te vesnice, treba kvuli nejake lepsi praci…no nejradeji bych vedela vsechny realie te doby a nejradeji bych vedela jak driv bydleli a pracovali, zili jedli a pili atd…proste vsecko…a nekdy me to docela dooost trapi, ze se to nemuzu nijak dozvedet, jen si to predstavovat ![]()
tak jsem se vykecala…a jdu vas cist dal ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Batato,to jsme na tom stejně,hlavou se mi honí tolik otázek,jak žili,jak prožívali smrt dětí,jestli umíraly rychle,nebo se trápily.Jestli byly všechny ženy smířeny s rolí poslušného beránka,který ve všem podléhal vůli muže.
Ráda jsem poslouchala,když rodiče vyprávěli o svém dětství.Jak babička ve tři ráno vstávala,šla poklidit dobytek,pak si naštípala dřevo,zatopila ve sporáku,uvařila kafe k snídani a šla na pole,pak honem domů,uvařit oběd,který byl vždy v poledne na stole a hurá zase na pole.A že byla třeba těhotná?To není nemoc,takže do slehnutí plnila své povinnosti,porodila a pokračovala v práci.
Můj strýc byl po celém těle strašně pihatý,máma vyprávěla,že ho bába jako novorozeně položila na mez a on se tak moc spálil od slunka,že spihovatěl.Myslím,že spousta dětí umíralo zbytečně,bo nad nima matky celý den neseděly.
No to jsem se rozjela.
- Citovat
- Upravit
Batato, Bambo, to jste mi napsali přímo z duše. CHtěla bych mít kouzelný prstýnek a nachvilku nahlídnout do té doby. Jen nachvilku, nechtěla bych v té době žít, už vůbec ne jako žena.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Milarko, děkuji za nové informace, těším se, jak budu mít chvilku a pustím si to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jj,taky bych v té době nechtěla žít,ale nakouknout to ano.Už od ranného mládí jsem měla ráda historické knížky,ale ne data,na letopočty jsem byla makyn už ve škole.My máme tv program viasat history a ten je super,v pátek vešer tam dávají jak se kdy žilo.Je to spíš reality šou,přihlásí se tam lidi a pak třeba tři měsíce,někdy i dýl,žijou tak,jak se v té době žilo.Je to zajímavý i to,jak se ti lidi s tím dokáží vyrovnat.
Jsou tam i normoš pořady o té či oné době.
- Citovat
- Upravit
Juro, tak nad tou evidenci vselijakou premyslim…v 17 a do poloviny 18 stol. bylo ve vesnici par lidi se stejnym prijmenim…a najednou se to bud nejak rozrodilo a min umiralo, protoze nebyla epidemie nebo nevim…a behem par let bylo ve vesnici mnohem vetsi mnozstvi lidi a domu jednoho prijmeni. Tak premyslim, jestli to byl duvod k tomu zavest radnou evidenci, aby se jim ty lidi nepletli a nebo jestli diky teto evidenci se ty zaznamy tak uchovaly a proto to vypada, ze tam bylo najdou tolik se stejnym prijmenim ![]()
Bambo, aj si taky vzpominam, ze od detstvi mam nejake sklony k historii…hlavne od maicka me tahl Egypt. Ale presne jak pises…ty datumy jsou pro me silenstvi. Nejsem si schopna nic zapamatovat ![]()
takze realie do hlavy, data na papir
![]()
Zaukolovala jsem manzela, aby mi koupil tu knizku, co se davala tusim Milarka…o te vrchnosti a poddanych…doufam, zemi to na nejakou dobu „zavre pusu“. A poprosila bych Vas, jestli muzete udelat nejakej seznam knih, ktere doporucujete a hodit to na nastenku…myslim spis jako do jednoho odkazu, at to neni moc rozhazene, rada bych se k tomu vratila, abych to nemusela hledat v historii. Klidne mi to piste do SZ a ja ten seznam udelam a pak by se dal doplnovat. ![]()
Příspěvek upraven 08.01.11 v 12:41
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bianco, chtela bych te poprosit o konzultaci ![]()
Trochu me to vrta hlavou uz 2 roky
Jde o vesnici Rudice u Jedovnic.
Cislo domu 76 byloo drive pobliz silnice na Olomucany..v takove huste zastavbe. A ted je u silnice v jizni casti vesnice. Je to tak? Nejsem si jista, jestli nekoukam trebas na ruzny typy cisel
Jinak trebas dum c. 48 stoji porad na stejnym miste a pak jsem nasla c. 48 v severni casti a tam to bude asi nejakej pozemek??? Koukala jsem teda do Cisarskych otisku, aby bylo jasno…
Moooooc dekujiii
Příspěvek upraven 08.01.11 v 12:47
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Těhotenství bez příznaků - jak dlouho?
- 27.5.26 09:45
- Anonymní
- 9
Jak dlouho mixovat ?
- 27.5.26 09:16
- Platanka
- 17
Těhotná v MŠ – odejít na rizikové, nebo...
- 27.5.26 08:42
- Platanka
- 8
Jarní cibulka při kojení?
- 27.5.26 08:46
- Platanka
- 7
Dotaz na “zahradnice”
- 27.5.26 09:48
- Aspera
- 12
Potřeba sexu, ale bez nevěry. Co mám dělat?
- 27.5.26 09:46
- Pidulka1991
- 31
Zara parfémy: Na jaké pobočce v Praze jsou?
- 26.5.26 22:06
- Aneeek
- 5
Zaujala jsem ho?
- 27.5.26 09:45
- Premek_Orac
- 44
Chronicka pankreatitida
- 27.5.26 08:05
- makovka95
- 17
Může mít dítě ve školce opalovací krém?
- 27.5.26 05:57
- lucynka25
- 19
Nové příspěvky
Přítel poslal mé nahé fotky kamarádovi
- 27.5.26 10:03
- HornyHippo
- 189
Jak se vypořádat s tím, že už někoho...
- 27.5.26 10:02
- Anonymní
- 24
Bilance ČT - nízká porodnost
- 27.5.26 10:00
- Venetia
- 422
Jak vysvětlil chlapovi, že se má taky...
- 27.5.26 09:58
- Anna766
- 951
Nemáme rádi léto
- 27.5.26 09:57
- Venetia
- 9346
Nájem nebo vlastní bydlení s hypotékou ?
- 27.5.26 09:54
- Menton
- 311
Milenky sem nová diskuze
- 27.5.26 09:52
- Lorre
- 107879
Jaká byla vaše první jízda v autoškole
- 27.5.26 09:52
- martinsip
- 32
Dotaz na “zahradnice”