Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
bamba
8.1.11 19:35
Jura007 píše:
Tak jsem ti poslal ten nekrolog Ivana Medka, co jsem mezitím našel ve svém pidiarchívu.

JJ díky,jakmile mě manžel uvolní stolní PC,tak si to přeštu,na noťasu nemám šanci.

• Citovat
  • Upravit
bamba
8.1.11 20:02

Teda to by mě zajímalo,proč roky 1875-1878 se zapisovaly do zvláštních knih.Si říkám,že projedu indexy všech vesnic,moc se mi do toho nechtělo,bo jsou děsně nepřehledný a navíc spojený zemřelí a oddaní.No ponořila jsem se do toho a bum,opět poznámka,že tyto roky jsou zapsány v jiné knize.Tož PROČ?

• Citovat
  • Upravit
18305
8.1.11 21:18

Třeba špatně odhadli spotřebu stránek…

Jo a u toho Medka je zajímavá jedna věc - T.G. Masaryk byl tchánem jeho babičky, prý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
8.1.11 22:48

Juro,tak to snad ne,tchánem jeho babičky?To nějak nesedí.
Jo,kdyby ty matriky končily rokem 1875,tak bych to pochopila,ale ony pak pokračují dál.

• Citovat
  • Upravit
3329
9.1.11 01:39

Bambo - treba farar propil matriku a kdyz ji po ctyrech letech dostal zpatky, tak psal dal jako by se nechumelilo :lol:

Dneska vas stihat jsem vzdala :D ;-) na to ze je sobota tak je tu toho nejak moc…
Hrabu se v tech Korycanech a zaujala me jedna vec, se kterou jsem se v JC nesetkala. Projizdim matriky oddanych (a zaroven zemrelych, pac se to pomalu nacita, tak na preskacku ve dvou otevrenych oknech :lol:) a nachazim plno svobodnych zenskych ve veku 35-43 let, ktere si berou vdovce.. Proc myslite ze se nevdaly driv? :think: Nemely prachy, nechtely, rodice nesouhlasili, nebo naopak ony si nechtely vzit nekoho konkretniho? Vzdyt v te dobe to nebylo podle me tak bezne, aby zustala zenska stara panna :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.1.11 01:41

T.G.Masaryk se narodil 7.března 1850 a zemřel v září 1937. Tak myslím, že to možné bylo. (Ivan Medek se narodil v roce 1925, no a proběhlo tam nějaké ovdovění… bližší info ale nevím…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.1.11 01:45

Hani - nedostatek vhodných ženichů v dané lokalitě… Vhodných, myslím finančně zabezpečených, lásky se nenajíš… Moje prababička si taky vzala o sedm let mladšího, poznali se na statku, kde její otec pracoval jako kočí. (Hruškovice u Osvětiman…) Přeštože to byl opilec a jednu dobu ji mlátil… Prý to máme v rodině :twisted: , tak nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
9.1.11 01:49

Hm, chudaci holky, na tom neco bude… A cemu to prisuzujes, ze chlapi nebyli? Jsou to roky kolem 1880-1900.. Vubec jsem se divala, ze se ty holky vdavaly nejak pozde, tricetileta nevesta je skoro bych rekla standard :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.1.11 02:01

Hani, jednak ta plnoletost za c.k. monarchie byla těch 24 let, jednak to souviselo s vývojem výdělků v různých vrstvách obyvatelstva. Něco jako teď, kdy ty finančně zajímavější aktivity se stěhují do měst - a přednostně do Prahy, pak to vypadá tak, že kvůli výdělku nejsou chlapi v každodenním životě té vesnice vůbec přítomní. A než si něco vydělají „do začátku“, tak je čtyřicítka pomalu na krku… a nemusejí být ani vdovci. Tady bych viděl analogii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.1.11 02:03

A ještě by se k tomu měla přičíst nižší „pohyblivost“ vesnického obyvatelstva, taky jako dneska. Když bydlíš na zapadlé vesnici a nemáš auto, tak na lepší práci můžeš zapomenout… Tehdy to bylo spíš o obtížném shánění nájemního bydlení blízko zdroje výdělku (o zakoupení chalupy ani nemluvím…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
9.1.11 07:53

Myslím,že na závěr se Jura trefil,mám kamarádku,její maminka se vdávala v 37mi letech,tatínkovi bylo 3O.Sloužili u sedláka a neměli na bydlení,po sňatku bydleli v nějaké pastoušce.Po odsunu němců si zabrali statek a byli šťastni,že můžou dřít na svým.
Myslím si proto,že hlavní důvod byly peníze a nemožnost bydlení.Podle matrik oddaných si bralo hodně svobodných děvčat vdovce a myslím si,že ze stejného důvodu.Vdovec někde bydlel.

• Citovat
  • Upravit
bamba
9.1.11 07:58
Jura007 píše:
T.G.Masaryk se narodil 7.března 1850 a zemřel v září 1937. Tak myslím, že to možné bylo. (Ivan Medek se narodil v roce 1925, no a proběhlo tam nějaké ovdovění… bližší info ale nevím…)

No jo no,neumím počítat,nečetla jsem ještě to cos mi poslal,usoudila jsem podle toho,že se jeho otec podílel v 1925 na knize,tak že byl sterší.tak asi.

• Citovat
  • Upravit
18305
9.1.11 08:19

K těm pozdním svatbám - neuvědomil jsem si ještě, že tehdy bylo hodně důležité získat souhlas obojích rodičů. Kolikrát byla zásadní námitka rodičů, že „ten a ten (ta a ta) není z dobré rodiny“ ( a souhlas tím pádem nedali). U zplnoletnění je to jasné, ale důležité bylo i potom, že rodiče kolikrát po svatbě (nebo po určitém počtu let) předávali mladým hospodářství a sami se odstěhovali na výměnek. Pokud se syn nebo dcera zahleděli do někoho proti jejich vůli, tak se prostě výměna nekonala. A tehdy tolik možností k obživě nebylo…

Příspěvek upraven 09.01.11 v 08:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
9.1.11 08:21

Hanucho,myslím,že těch svobodných bylo docela dost,soudím podle matrik zemřelých,pravda některé byly svobodné matky,takže ne staré panny,ale i chlapů bylo dost svobodných,tak si myslím,že to bylo tou nemožností zabespečit rodinu.
Já zase přemýšlím na tím,jak se mohlo několik rodin poskládat v malém domku,bo ve větvi dědy je spousta narozených na jednom čísle.

• Citovat
  • Upravit
bamba
9.1.11 08:27

Juro,myslíš,že i chudí dávali souhlas,když byly děti plnoletý?
Když byl majetek,tak to beru,ale když měli prd,tak to snad bylo jedno.Si myslím,že naopak,aby jim dcera nezůstala na krku…i když určitě někde sloužila,tak třeba i něco dávala don.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny