Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
8.1.11 12:24

Batato, jakékoli změny prosazované shora byly vždycky ve „státním zájmu“. Zavedení povinné školní docházky (za Marie Terezie), tereziánský katastr a po něm stabilní katastr, Toleranční patent Josefa II. (povolení nekatolických náboženství…), odluka církve od státu..... No a nedávno jsem při přehrabování historie Československé lidové armády narazil na to, kde se vzaly „Husákovy děti“.
Když to domyslíš do důsledků, tak je mooooc zajímavé… Co všechno formuje náš život…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
8.1.11 12:28
Bianca123 píše:
Batato, já se na to podívám a napíšu, co jsem našla já…
:huban: :huban: :huban: ses mooooc hodna, dekuju
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
8.1.11 12:32

Juro,asi blbá otázka,ale jaký důvod vedl Mařku k zavedení povinné školní docházky.Pro šlechtu snad bylo výhodnější,když poddaní byli negramotní,nebo ne?

• Citovat
  • Upravit
18305
8.1.11 12:42

Bambo, je potřeba rozlišovat zájem šlechty a zájem toho, kdo seděl na trůnu. Zájmy trůnu byly velice často - skoro pořád - v rozporu s tím, co chtěla šlechta. No a povinná školní docházka, společně se snahou o zavedení povinné vojenské služby - sedm let, ale bohatší se z ní mohli „vyplatit“ - a se zavedením tereziánského katastru měly společnou příčinu: prohraná válka s Pruskem, díky které Marie Terezie přišla o Slezko. Možná si ze základní školy pamatuješ říkanku: Marie Terezie prohrála Slezsko, František Josef ztratil všecko…
Bylo potřeba přesně spočítat, jaké vojsko na svou obranu zvládne monarchie vydržovat. Zjistilo se, že podklady pro výpočet daní jsou katastrofálně nepřesné, umožňovaly, aby šlechta ve výkazech podváděla. No a císařští úředníci taky chtěli, aby poddaní měli naučenou „finanční gramotnost“ - čili aby zodpovědně zacházeli s penězma, s majetkem a pořizovali si tolik dětí, kolik jich skutečně uživí. (Dneska víme, že se to lidi dodnes nenaučili…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
8.1.11 13:03

Hm tak jo no.Právě dávají první díl té kolonie,To je něco,osm měsíců trvala cesta z Anglie do Australie.

• Citovat
  • Upravit
18305
8.1.11 13:08

Tak jsem si zadal do vyhledávače na www.castles.cz jméno šlechtického rodu Vřesovcové z Vřesovic - nejsou to moji předkové, ale vědět nezaškodí..... No a co jsem se dozvěděl, to jsou zase věci… 8-o 8-o 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
8.1.11 13:11

Juro a ja jsem se chtela dozvedet neco o fabrice na pera k otomanum, kde pracovala moje babicka a dozvedela jsem se zase pro zmenu velke kulove…zkus zadat Herbich & Linska…najde to neco? Nebo to pisu blbe??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
8.1.11 13:32

Batato, Rudice znám, mám kamarádku z Blanska a Moravský kras máme prolašovaný. Tam je to známé rudické propadání, že? Pěkný příklad okrouhlicového typu vesnice podle stabilního katastru s paprskovitými pozemky. Ten tvůj dům 76 jsem našla (mapa je z roku 1826), je to ten napůl zděný a dřevěný mimo střed obce směrem na Olomučany. Dnes je obec bohužel zdigitalizovaná, u pozemků je úplně nová číselná řada a v počítači není naskenovaná mapa původního pozemkového katastru. Takže nezjistíme, kde přesně dnes původní stavební parcela č. 76 leží a na co byla přečíslována. Číslo domu 76 je v obci obsazeno v jiném místě směrem na jih, kde dřív býval rybníček. Dnes místu s původním č.p. 76 odpovídá asi místo č.p. 56? Vývoj domu by ti přesně řekli na katastrálním úřadě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
8.1.11 13:39
batata píše:
Juro a ja jsem se chtela dozvedet neco o fabrice na pera k otomanum, kde pracovala moje babicka a dozvedela jsem se zase pro zmenu velke kulove…zkus zadat Herbich & Linska…najde to neco? Nebo to pisu blbe??

Myslíš totok http://www.philashop.cz/asp/detail.asp?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
8.1.11 13:42
Bianca123 píše:
batata píše:
Juro a ja jsem se chtela dozvedet neco o fabrice na pera k otomanum, kde pracovala moje babicka a dozvedela jsem se zase pro zmenu velke kulove…zkus zadat Herbich & Linska…najde to neco? Nebo to pisu blbe??
Myslíš totok http://www.philashop.cz/asp/detail.asp?…

8-o 8-o 8-o :dance: :dance: :dance: :huban: :huban: :huban:
ja to psala blbe, co??? ses proste nejlepsiiiii :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
8.1.11 14:48

Ale stejně - co se o té firmě dá zjistit? Já zjistila jen, že si Rudolf Harbich vzal Barbaru Linskou z Mikulova a dál Google mlčí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
8.1.11 14:55

No pokud to byla „firma v národní správě“, tak byli majitelé po roce 1945 odsunuti, majetek byl konfiskován podle Benešových dekretů… a dál bych pátral v aktech nějakého retribučního soudu, ještě vědět ve kterých a jestli už jsou archívně zpracované a badatelsky zpřístupněné… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
8.1.11 14:56

BINGO! Pro tu firmu musel být jmenován národní správce. Tak bych hledal jmenovací dekret toho národního správce. Ale nevím, na který archív se obrátit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
8.1.11 15:05

Marně hledám záznam o úmrtí,je možný,že kdyby nezemřel doma,ale třeba v nemocnici,že by v matrice nebyl zapsaán?Je to divný,bo u jeho ženy je napsané vdova po…ale jeho jsem nenašla.

• Citovat
  • Upravit
18305
8.1.11 15:16

No Google nemlčí zas tak úplně. Ta dvě jména se vyskytujou na těchto webových stránkách, ale nebádal jsem, v jaké souvislosti:

http://www.leininger-land.de/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny