Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak můj manžel měl taky v dětství zlomené ruce, nohy. Ale podle rodinných videí byl opravdu hodně živý, takže to tchýni jistěpřišít nemůžu.
Mně spíš třeba vadí, že z toho manželovi rodiče nedělají žádnou vědu- z žádného úrazu, z žádné nemoci. Z toho mám opravdu strach.
Když měla malá 4 měsíce, tak nakukali manželovi, že ji má v kočárku vystavovat hodně na sluníčko a sundat stříšku(v půl jedné odpoledne), aby se opálila. Sami to tak dělají odjakživa, chodí se opalovat v pravé poledne a schválně se nikdy nemažou. ![]()
Když jsem ji tam nechala jako miminko v zavinovačce na hodinku a odskočila si k sousedce kadeřnici, tak ji uklidńovali, aby nebrečela tak, že ji vytahovali za ruce ) ještě nedržela hlavičku) a nahrávali si to jak ječí na video. ![]()
Uf, to jsem se rozepsala, ale tohle mě trápí, i když už teď její přes rok. Zrovna teď začínáme řešit, co bude a nebude jíst a samozřejmě, že je tovelký problém. ![]()
@IvetJas No o pití, ani nemluvím, to se mi pokaždé vrátí plný hrníček, s tím, že pít nechtěla.(Oni taky nepijou, jen kávu a pak třeba jednu skleničku limonády.) A taky všechny plínky, protože ji nepřebalovali, když nebrečela.
Při prvním hlídání taky byla podmínka, že mi ji budou hlídat a když bude potřebovat přebalit, tak mi zavolají.
@sarusa4 Ty jo, malé miminko, co potřebuje uklidnit, si natáčet na video a ještě vytahovat za ruky. To mi přesně vadí, ta necitlivost. Já neříkám, že každý musí zbožňovat moje dítě jako já, ale sakra brečící dítě utišit, hladové nakrmit a unavené dát spát je základ plus ještě dohlédnout, aby si neublížilo. Ještě mě vadí, že pokud se něco stane, tak to třeba ani nepřiznají…
@sarusa4 No to taky, mamka mi pořád říká, že přebaluju nějak často, že nám stačilo jednou za tři hodiny. Syn pije fakt hodně a čistou vodu, takže pleny měním po hodině a půl, max. po dvou (a je jedno, jestli jsou to pampers, tesco pleny…), jinak to projede. A ještě mi pořád říkala, že mu mám kupovat levnější, jako kdyby to platila ![]()
@IvetJas píše:
@sarusa4 Ty jo, malé miminko, co potřebuje uklidnit, si natáčet na video a ještě vytahovat za ruky. To mi přesně vadí, ta necitlivost. Já neříkám, že každý musí zbožňovat moje dítě jako já, ale sakra brečící dítě utišit, hladové nakrmit a unavené dát spát je základ plus ještě dohlédnout, aby si neublížilo. Ještě mě vadí, že pokud se něco stane, tak to třeba ani nepřiznají…
To je fajn, že to někdo taky chápe.
Manžel se mě dost ze začátku zastával, ale teď už se mu třeba nechce, že říká, že se pořád jen s rodiči dohaduje a speciálně tchýně se pak uráží. Spát ji nedali vůbec „aby si jí víc užili“ to cituju. Když už lezla, tak usnula vyčerpáním u nich v obýváku na zemi, tak ji tam nechali, ani nepřikryli a šli si taky lehnout(do ložnice za roh) a u u ní otevřeli okno, aby se tam líp dýchalo. teda bylo to v létě, ale
Samozřejmě, že jsem byla moc pečlivá matka, co přehání.
@IvetJas Do druhu plínek mi naštěstí nemluví, ale to víš, že si už spočítali, že jedna je za 5 korun a taky to při přebalování komentují. Přesně-jak kdyby to platili.
@sarusa4 Tak to spaní je hustý, chuděra malá. Já nevím, jestli těm prarodičům někdy dochází, že dítě není hračka pro ně, ale oni tu mají být jako dospělí pro to dítě. Jinak s těma plenama, mamka to na mě zkoušela tak, že slyšela jiné maminky, jak si povídají, že jedny pleny - co jsou shodou okolností snad nejlevnější, jsou super a strašně se pak divila, že jsem jí říkala, že je znám a že jsou pro nás na prd. Ještě se pak ptala, jestli to fakt nejde ![]()
@IvetJas V našem případě asi nedochází. Tchýně se nechala slyšet, že chce být „úžasná“ babička. Ale mě to teda připadá, že se spíš zbláznila. Nedávno fotila svou tříletou pra-neteř, tak, že ji málem shodila z kola. A s naším dítětem vyvádí tak, že kolemjdoucí si ťukají na čelo. Vůbec jí nevěřím, co se hlídání týče. I když svou vnučku má ráda- tak jsem radši, když je mám pod dohledem a zarážím ty největší blbiny. Který teda dělají opakovaně a i když to zakážu. Dokonce třeba dceři říká, že až „půjde maminka pryč“, tak to stejně budou dělat" a to už fakt pěním.
@IvetJas píše:
@sarusa4 Tak to spaní je hustý, chuděra malá. Já nevím, jestli těm prarodičům někdy dochází, že dítě není hračka pro ně, ale oni tu mají být jako dospělí pro to dítě. Jinak s těma plenama, mamka to na mě zkoušela tak, že slyšela jiné maminky, jak si povídají, že jedny pleny - co jsou shodou okolností snad nejlevnější, jsou super a strašně se pak divila, že jsem jí říkala, že je znám a že jsou pro nás na prd. Ještě se pak ptala, jestli to fakt nejde
Tchýně to na mě dokonce takhle zkoušela i s kojením! Když jsem volala, ať manžel a dcera dorazí domů, že už přetahujou o hodinu a že taky potřebujem kojit, tak přemlouvala, že „si jí ještě neužila“ (oblíbená slova) a že jí dají sušenku nebo něco. No hrozně se divila, proč tam ještě nezůstanou. Omlouvá ji snad jenom to, že ani jednoho syna nikdy nekojila, protože jí to už v porodnici nešlo. ale mě už samozřejmě bolela prsa a malá byla hladová.
@sarusa4 píše:
Tchýně to na mě dokonce takhle zkoušela i s kojením! Když jsem volala, ať manžel a dcera dorazí domů, že už přetahujou o hodinu a že taky potřebujem kojit, tak přemlouvala, že „si jí ještě neužila“ (oblíbená slova) a že jí dají sušenku nebo něco. No hrozně se divila, proč tam ještě nezůstanou. Omlouvá ji snad jenom to, že ani jednoho syna nikdy nekojila, protože jí to už v porodnici nešlo. ale mě už samozřejmě bolela prsa a malá byla hladová.
Sušenku, no to by si malá smlsla
moje mamka taky skoro nekojila, já kojím ještě teď v 21 měsících a taky jsem si vyslechla, že mám řídký mlíko (přibíral kilo měsíčně), hustý mlíko, musím přidat sunar, krupici, rohlík…
@vlker píše:
Holky já jsem tak ráda, že to není jen u nás. Ne, tak nikomu nic zlého nepřeju, ale trochu se mi ulevilo, přišla jsem si jako potvora, že tchýni nechci dávat malou.
Mluvila jsem o tom i s mojí mamkou, takže ta jí klidně a ráda pohlídá. Dokonce by jí sama asi nedala ke tchýni, znají se a ví jaká je. Tak uvidíme. Ale jsem rozhodnutá, že buď tchýně pojede podle mého plánu nebo hlídat nebude. Koneckonců to nedělám kvůli sobě, ale kvůli dítěti a ta mi přijde ještě dost malá na to, aby jí třeba tchýně nedala spát nebo jí nechala dlouho řvát.
Moje tchýně se zase hlubí tím, že když už její syn seděl, tak mu vždy dala celý knedlík a jak pěkně dlabal. A všichni jak čuměli.
To je jak u pritele. Ve trech mesicich koprovku s knedlikem ![]()
Jinak pokud nebude tchyne respektovat tva pravidla, nemuze pocitat s tim, ze ji dite sveris. Je to tve dite, tva vychova, tvoje pravidla a pres to vlak nejede ![]()
@Anonymní píše:
@zuza23 Naprosto ti rozumim, to že tchýně porodila syna a ono z toho jejího stylu výchovy vyšlo relativně bez těžké újmy na zdraví, neznamená, že její schopnosti jsou na úrovni toho, že jí bez problémů svěříte své dítě za které máte zodpovědnost pouze a jen vy a váš manžel. Konkrétně u nás to je tak, že je ráda, že zvládá sama sebe, takže asi tak
Naprosto souhlasim ![]()
Slíbila jsem, že dám vědět co a jak.
O víkendu jsme jeli za tchýní se tedy nějak domluvit. Předtím mi volala a sama mi říkala ať přijedeme, že jí dám instrukce a koukne se co a jak dělat. No tak cca za hodinu návštěvy se nezeptala vůbec na nic, ale vůbec. Na malou koukala jen z dálky. Pak jí tedy muž řekl, jestli by jí nenakrmila, tak že jo, prý pohoda. Já jsem tedy odešla na záchod, abych jí neznervózňovala. A když přijdu, tak už je prý malá po jídle. Řekla jsem jí ale, že má hlad, byla protivná, protože ještě nejedla. Tak po mně dost prskla, že jí to odmítá a děti se nemají nutit, takže jí krmit nebude. A jestli chci, tak ať si jí nakrmím sama
.
Zeptala jsem se jí i, jestli nechtěla něco vědět, když má hlídat tak dlouhou dobu. A ona že ne, že všechno ví.
No, takže tady po tom jsem jí rovnou řekla, že z toho hlídání mám fakt strach, protože tohle k tomu fakt není a je to dlouhá doba, tak se na mě smála jak sluníčko, že přece nemusí vůbec hlídat. Prý mi to nabídla, ale není to vůbec povinnost a když budu klidnější, když bude malá u mé mamky, tak ať jí tam klidně dám. Tak jsem to odkývala a tchýni jí nedám. Mamce jsem už řekla, takže ta bude hlídat ráda.
Jako tchýně by mě zabila pohledem a bude se nám mstít, to je jasný, ale ze mě spadla obrovská skála
. A vím, že dítě bude v pohodě, to je pro mě nejdůležitější.
Ja nevim no, děláš jak kdyby tchyne mela hlídat tyden a ne několik hodin ![]()
@vlker hmm, tak to dopadlo nic moc. Dej ji na hlídání raději mamce, když se k tomu tchýně staví takto. Pokud nemá trpělivost s dítětem ani pět minut, když jsi na záchodě, jak chce zvládnout několik hodin ![]()
Tak hlavně jestli ti to s prominutím divadlo stálo za to. Nevím, co u tebe dlouhá doba, já pochopila, že bude hlídat několik hodin..
Každopádně od teď s jejím hlídáním nepočítej ani v případě nouze. ![]()