Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
probůh, vždyt on tě jen sekýruje, chová se jako pán tvorstva
A ty ho ještě obskakuješ a podvědomně si podsouváš vinu ![]()
S tím bych hooodně zbrzdila a přenesla taky část povinností na panáčka! Když by se vzpouzel, zredukovala bych svou péči pouze na děti, o sebe at se postará sám
Když by zahartusil, že je binec, optala bych se, jestli má ruce k práci a ku pomoci ![]()
A vymezila bych si svůj prostor a volný čas pro koníčky a zábavu - jednou týdně večer s kámošou na kafíčko, zacvičit, zasportovat atd
Potřebuješ z toho kolotoče povinností vypadnout, najít ztracený klid a rovnováhu ![]()
@Anonymní píše:
ok, jenže co třeba - mám ráda společné večeře, kdy se s dětmi sejdeme u stolu a říkáme si, co kdo prožil, večeře je teplá, hlavně já ji potřebuji, protože řes den jsem na rohlíku a vlašáku anebo bagetě. Když mu hodím domácnost na bedra, tak - varianty: něco uvaří, ale bude to ostré, bude to minutka a děti to nechtějí jíst, přijde pozdě domů, kdy už není čas na večeři, chce, aby byly studené večeře - ale já nemám moc fantazii - chleba se sýrem, se salámem - a co dál? A on říká, ať nevařím a je studená a on by toto prosazovat. Je fakt, že nevím, jak dlouho by mu to vydrželo, rád jí. I když občas opovrhne večeří anebo sní málo a za půl hodiny vyjídá lednici.
Jinými slovy jsi přistoupila na jeho názor, že vše zařídí ženská. A proč si teď stěžuješ?
@pe-terka píše:
probůh, vždyt on tě jen sekýruje, chová se jako pán tvorstvaA ty ho ještě obskakuješ a podvědomně si podsouváš vinu
S tím bych hooodně zbrzdila a přenesla taky část povinností na panáčka! Když by se vzpouzel, zredukovala bych svou péči pouze na děti, o sebe at se postará sámKdyž by zahartusil, že je binec, optala bych se, jestli má ruce k práci a ku pomoci
A vymezila bych si svůj prostor a volný čas pro koníčky a zábavu - jednou týdně večer s kámošou na kafíčko, zacvičit, zasportovat atdPotřebuješ z toho kolotoče povinností vypadnout, najít ztracený klid a rovnováhu
nojo asi mi to zůstalo z mateřské, kde on přišel a když byly rozházené hračy nebo nepořádek, tak nadával , co jsem prý celý den dělala a jak on vydělává peníze a tedy musí mít prostor … to je blbé, po MD už jsem dlouho, ale tohle nějak zůstalo
@Anonymní píše:
ok, jenže co třeba - mám ráda společné večeře, kdy se s dětmi sejdeme u stolu a říkáme si, co kdo prožil, večeře je teplá, hlavně já ji potřebuji, protože řes den jsem na rohlíku a vlašáku anebo bagetě. Když mu hodím domácnost na bedra, tak - varianty: něco uvaří, ale bude to ostré, bude to minutka a děti to nechtějí jíst, přijde pozdě domů, kdy už není čas na večeři, chce, aby byly studené večeře - ale já nemám moc fantazii - chleba se sýrem, se salámem - a co dál? A on říká, ať nevařím a je studená a on by toto prosazovat. Je fakt, že nevím, jak dlouho by mu to vydrželo, rád jí. I když občas opovrhne večeří anebo sní málo a za půl hodiny vyjídá lednici.
navař ráno, místo ranního sexu
Nebo at on hodí dítě do školky, tobě vznikne protor pro přípravu teplého jídla
Další možnost je promyslet, aby se část jídla dala využít i druhý den, brambory třeba K tomu už hodíš jen mražku nebo kousek masa, a je navařeno i na druhý den (večer) ![]()
A zkusila jsi někdy zvolnit tempo? Ne jen pořád uklízet… Prostě si sednout, poklabosit s vínem… A úklid třeba nechat na jindy… Je to fajn občas nebýt vzorová matka zkus to ![]()
@pe-terka píše:
probůh, vždyt on tě jen sekýruje, chová se jako pán tvorstvaA ty ho ještě obskakuješ a podvědomně si podsouváš vinu
S tím bych hooodně zbrzdila a přenesla taky část povinností na panáčka! Když by se vzpouzel, zredukovala bych svou péči pouze na děti, o sebe at se postará sámKdyž by zahartusil, že je binec, optala bych se, jestli má ruce k práci a ku pomoci
A vymezila bych si svůj prostor a volný čas pro koníčky a zábavu - jednou týdně večer s kámošou na kafíčko, zacvičit, zasportovat atdPotřebuješ z toho kolotoče povinností vypadnout, najít ztracený klid a rovnováhu
sekýruje i své rodiče, taky je tam takový často bojový vztah, tchýně pak trucuje a vydírá všechny, tak on vyměkne, někdy nevyměkne, tak zas vyměkne tchýně, aby on přijel - nikdy jsem moc u nich dobře necítila - takové nějaké dusno ve vzduchu často bylo
Naprostý soihlas s @Adrasteia . Tne problém není u tebe, ale u něj. Ale obávám se, že v tak zajetém dlouholetém cyklu se něco bude měnit v lepší, aneb starého psa novým kouskům nenaučíš…
@Lucy1512 píše:
A zkusila jsi někdy zvolnit tempo? Ne jen pořád uklízet… Prostě si sednout, poklabosit s vínem… A úklid třeba nechat na jindy… Je to fajn občas nebýt vzorová matka zkus to
zkusím, máme velký starý dům, tady uklizeno není nikdy, žijeme na venkově
@Anonymní píše:
zkusím, máme velký starý dům, tady uklizeno není nikdy, žijeme na venkově
No vidíš tím spíš… U nás můžu uklízet celý den ale stejně to není poznat… Proto jsem místo každodeniho uklízení zavedla úklid každý druhý třetí den aby jsme se tu úplně nezblaznili… Ale je důležity taky relaxovat ![]()
@Anonymní píše:
nojo asi mi to zůstalo z mateřské, kde on přišel a když byly rozházené hračy nebo nepořádek, tak nadával , co jsem prý celý den dělala a jak on vydělává peníze a tedy musí mít prostor … to je blbé, po MD už jsem dlouho, ale tohle nějak zůstalo
ale tohle můžeš mít pod kontrolou! Situace se změnila, ty už nejsi na MD, přesto převládá velká nerovnováha v míře práv a povinností! Argumenty máš, holky ti v lecčem poradily
A když na ně nebude slyšet, s obskakováním jednoduše přestaň! A neboj se zapřáhnout i děti (hlavně ty větší), u nás tedy každé má své povinnosti
Jsi partnerka a maminka, ne služka ![]()
@pe-terka píše:
ale tohle můžeš mít pod kontrolou! Situace se změnila, ty už nejsi na MD, přesto převládá velká nerovnováha v míře práv a povinností! Argumenty máš, holky ti v lecčem poradilyA když na ně nebude slyšet, s obskakováním jednoduše přestaň! A neboj se zapřáhnout i děti (hlavně ty větší), u nás tedy každé má své povinnosti
Jsi partnerka a maminka, ne služka
děti své povinnosti mají - luxování, myčka, koš, úklid svých věcí + případná další pomoc, aby se nehádaly, máme na lednici papír, kde se zapisuje, co kdo dělal, pak je klid, protože je to jasné
@Lucy1512 píše:
No vidíš tím spíš… U nás můžu uklízet celý den ale stejně to není poznat… Proto jsem místo každodeniho uklízení zavedla úklid každý druhý třetí den aby jsme se tu úplně nezblaznili… Ale je důležity taky relaxovat
souhlasím! Když uklízím, za patama mi omladina vytváří další binec
Jedna místní uživatelka má na profilu rčení v duchu „Uklízet barák s dětmi je jako čistit si zuby s fidorkou v puse“
Což sedí přesně
Takže jsem se s určitou mírou chaosu v domě prostě smířila, a cca 2× týdně vyhlásíme úklidovou pohotovost pro všechny členy rodiny!
@Anonymní píše:
děti své povinnosti mají - luxování, myčka, koš, úklid svých věcí + případná další pomoc, aby se nehádaly, máme na lednici papír, kde se zapisuje, co kdo dělal, pak je klid, protože je to jasné
no vidíš, paráda! Tak tam ještě vyčlen kolonku pro chlapa - a máš vyřešeno
![]()
No tak, udělej občas den, že hodis nohy na stůl a udeláš jen to nejnutnější - čili nic. A klidně že si místo úklidu zahrajete s dětmi nějakou deskovou hru. S pokud bude manžel mrmlat, tak to musíš ustát. Ať si zvykne, že to tak pravidelně bude nebo si zvykne na paní na úklid. Bude to chtít pevné nervy. Plus jak moc máš čas na sebe: kadernik, kosmetika, kamosky cokoli, co tě těší? Udělej víc pro sebe…
Na tvém místě bych se naučila nezabývat se tolik jeho brbláním a náladovostí, vypouštěj to ze sebe hned ven. A hlavně sniž frekvenci kmitočtů, jedeš ve vražedném tempu.