Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já na homeoffice pracuju. Zkusím ti tu tedy popsat, co dělám, jak jsem se k tomu dostala, na co se musíš připravit, pokud se pro to rozhodneš a taky jaké máš konkrétně ty možnosti.
Už pět let pracuju z domova. Dostala jsem se k tomu tak, že jsem nechtěla, aby mi hráblo na mateřské a taky jsem chtěla mít víc peněz, než jen rodičák. Mám živnost a jsem novinář na volné noze. Píšu pro několik online magazínů články a dělám rozhovory. Není to klasická práce od-do, prostě dostaneš nějaké úkoly a když je splníš, máš volno. Já jsem se novinařinou živila už před mateřskou a mám docela dost praxe, takže mi práce zabere zhruba tři hodiny denně. Dá se dostat na průměrnou mzdu a kdybych to dělala opravdu osm hodin denně, určitě se dostanu na víc.
Problém s HO je, že si to lidi představují často zkresleně. Ano, je výhoda, že si můžeš pracovat v pyžamu od svého stolu, ale taky to má nevýhody. Doma tě od toho většinou vždycky něco vyruší - doprala pračka, zvoní pošťák, jdeš kolem kuchyně a uvědomíš si, že je potřeba uklidit nádobí… taky se mnohem hůř odděluje pracovní a soukromý čas, takže se ti může stát, že zjistíš, že pracuješ v podstatě pořád. Má to ale i výhody. Opravdu můžu pracovat kdekoliv, kde je signál na internet. Teď zrovna pracuju na chalupě pod slunečníkem od bazénu, běžně z kavárny nebo dětské herničky.
Teď jak se k takové práci dostat. Rovnou na úvod ti řeknu, že pokud nemáš ani maturitu, tak tvoje možnosti jsou dost omezené. Na administrativu, která se na HO dělat dá, ji po tobě určitě chtít budou. V mém oboru vzdělání nezajímá nikoho a upřímně s magisterským diplomem jsem na novináře možná i překvalifikovaná. Ale zajímala je praxe a taky schopnosti. A rovnou vidím, že čeština asi taky nebude tvoje nejsilnější stránka, takže to bych asi nedoporučila. Co v poslední době docela funguje je IT, ale vyžadovalo by to nějaké vzdělávání. Stejně tak spousta známých dělá účetnictví na živnost a do firem si jen dochází pro podklady. Úřad práce má na každého vyčleněný rozpočet, za který ti zaplatí rekvalifikační kurz. Zkus se kouknout, jestli se u vás nenabízí třeba to účetnictví nebo něco z oboru IT - hodně se hledají lidi třeba na správu sociálních sítí, jednodušší grafiku nebo tvorbu webovek. Jakmile bys ten papír měla, tak ti to otevře zase úplně jiné možnosti. Ještě mě napadá, že některá call centra zaměstnávají třeba maminky na mateřské, které telefony vyřizují z domova, tak po tom by se taky dalo kouknout.
Naopak se spíš vyhni věcem typu Avon, Mary Kay a podobně. Ne, že by se tím nedalo hezky živit, sama dvě takové kamarádky mám, ale je to opravdu strašná dřina s nejistým výsledkem, obě dvě jsou opravdu hodně pracovité, vzdělané v marketingu a podobně. Takže to bych doporučila leda lidem, co jsou opravdu duší obchodníci.
@Vajka04 - pokud chces do IT, priprav se na minimalni plat za hodne driny - minimalne ze zacatku.
Doporucim ti Czechitas, pyladies nebo i zkusit programovat ve svem volnem case podle youtube a uvidis..
@Vajka04 píše: Více
Já bych takřka neomezený home office mít mohla (nemám, protože jsem ráda mezi lidmi
. Mám dvě vysoké školy, nějaký ten cizí jazyk a 30 let praxe. To jen tak na okraj k tomu, že si bez problémů můžeš doplnit vzdělání a praxi - ono to prostě není lusknutím prstů.
@Vajka04 píše: Více
No a jaké vzdělání si doděláš? Trochu škoda, že jsi teď prošvihla veškeré přihlášky a příjimačky a budeš další rok čekat. ale už to můžeš pořádně promýšlet a na podzim se přihlásit. Proč třeba nepečeš na zakázku nebo nejdeš dělat do nějaké kavárny nebo obchodu? Nebo třeba asistentku pedagoga, ošetřovatelku…kurz máš hotový za chvíli. Vždyť není problém sehnat si kdekoliv po republice spolubydlení a vybrat si práci - nemáš žádné závazky, tak toho využij. Proč se zahrabat někde v díře v jediné fabrice.
Asi budeš mít méně peněz než za směny, ale mnohem lepší práci než 12 v ještěrce. ![]()
No tak vidíš bavilo tě IT, tak si dodělej maturitu, pak běž na vysokou. Ale záleží taky jestli tě bude mít kdo živit, nebo budeš stejně do té fabriky muset chodit.
Pak nějaká praxe a když dokážeš, že na to máš tak můžeš mít třeba časem HO.
@Králičice píše: Více
No on minimální plat v IT je pořád v úplně jiných astronomických sférách než v jiných oborech, takže toho bych se úplně nebála. ![]()
@Vajka04 chtěla jít na IT (i střední škola je s maturitou), ale ředitelka tě odradila a tak sis vybrala učňák… Velká chyba…
Každý ti tady poradí, ať jdeš dělat do IT oboru, ale mě přijde, že si to každý představuje, jako snadný výdělek. Ono na to je taky potřeba trochu vlohy.
Jsem programátor a ani jako programátor, který může pracovat na HO (můj druh práce je na to ideální) nedám ruku do ohně za to, že to každá firma umožňuje. Hodně se teď vrací do kanceláří, alespoň na pár dní v týdnu.
Jinak mám vysokou školu, mám perfektní angličtinu a 10 let praxe.
Chvíli jsem dělala i takové krátkodobé projekty, jako vedlejší činnost a musím říct, že Ho i ty vedlejsaky znamenají, že nakonec vlastně pracují víc než když docházím do kanceláře. ![]()
(Anonym nechci spojovat svou práci s nickem)
A počítáš s maturitou a dalším studiem? Pokud ano, kasli, na rady druhých, vystuduj to, co tě baví. Pokud te baví IT, máš před sebou kus cesty. Tam se pak na HO chytneš zcela určitě.
@prejeta_zaba píše: Více
No, tak to je právě zkreslená představa lidí z venku.
@unuděná píše: Více
On bývá háček v tom, že ti ve finále neumožní kolikrát slušně vybrat ani těch 5 týdnů, případně nikdy celý týden v kuse apod, protože by to „ohrozilo projekt“. Není o co stát, mnohem lepší je pevně a jasně daná dovolená a sick days.
@Králičice píše: Více
Já ne, manžel a skoro všichni známí, ale mám za sebou Czechitas. ![]()
Jinak pro zakladatelku, mně se podařilo získat pozici s HO jen s maturitou (tj cca obdoba toho tvého výučního listu) až po cca 10 letech na pracovním trhu, s tím že jsem musela hodně měnit pozice, stake se něco nového učit, a hrábla jsem si i na hranici vyhoření…a pak se náš šéf zhlédl v Elonu Muskovi a „přestal věřit na HO“, takže asi tak
Ale stále se HO získat dá, jen bez let a let práce na tvojí straně to nepůjde ![]()