Hypotéka před manželstvím + rozvod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.5.20 15:40

@zoidberg jako že se nemáme brát jen proto, že přítel má hypotéku, kterou si vzal za svobodna? :think: zajímavý názor, nedivím se, že je tolik nesezdaných párů

• Citovat
  • Upravit
17308
25.5.20 15:42
@Anonymní píše:
@zoidberg jako že se nemáme brát jen proto, že přítel má hypotéku, kterou si vzal za svobodna? :think: zajímavý názor, nedivím se, že je tolik nesezdaných párů

Samozřejmě. Dělá to pak jenom zlou krev. Ti nesezdani holt mají víc rozumu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
25.5.20 15:43
@Anonymní píše: @mackA159y právě ještě otázku společného účtu nemáme vyřešenou
já mám vzor v našich, kterým společný účet funguje perfektně, ale přítel je zvyklý, že jeho rodiče mají účet zvlášť. Na jednu stranu bych nechtěla řešit takové to „já platila minule, teď jseš na řadě ty“, ale jsem dost šetřivá a bojím se, že bych mu pak každou koupenou blbost vyčítala :lol:

Důležitý není společný účet, ale společné hospodaření, a to jsou dvě různé věci. My třeba máme společné hospodaření, ale oddělené účty. Já vím, kolik na měsíc potřebuju a na co, manžel to samé. Každý si tak na svém účtu nechává tuto částku a zbytek posíláme na společný spořící účet. V tom, co si necháváme na účtu, máme každý i částku pro sebe (osobní potřeba, kapesné, každý ať si to nazývá jak chce) a rozpočítané i roční platby. Když tak např. manžel ví, že ročně nasype do údržby a servisu dvou aut X tisíc, tak si každý měsíc nechává poměrnou částku, aby pak na to měl na svém účtu a nemusel sahat do spoření. Stejně tak když já vím, že v srpnu/září mě čekají výdaje na školáka, tak už s tím počítám já dopředu a částku si na svém účtu kumuluju. Nepředkládáme si účty do koruny, já se nestarám o to, co platí manžel, on se nestará o to, co platím já. Jednou za čas, když např. vidí, že jsem nakoupila dětem více vybavení najednou, se zeptá, jestli mi nemá poslat z další výplaty víc, nebo jestli si nechci stáhnout peníze ze spořícího účtu, já většinou řeknu, že ne, že jsem s těmi výdaji počítala. Nebo když on kupuje nové pneu, tak třeba řekne „tenhle měsíc pošlu na spořící účet míň, jsou potřeba pneu“. Dává nám to tu svobodu, že navzájem nevidíme do plateb a neřešíme, za co utrácí ten druhý, protože utrácí v rámci toho budgetu, který má k dispozici.
Ještě je důležité nejet na běžném účtu od nuly do nuly, ale nechat si tam nějakou částku (minimálně 10tis., spíš víc), kterou bude člověk brát jako nulu, a ta částka tam bude jako ta rezerva, kdyby se něco podělalo a bylo třeba zaplatit větší částku ihned (aby člověk nemusel přesouvat z účtu na účet).
Známe navzájem svoje příjmy a rámcově svoje výdaje, máme částku sami pro sebe (do které si nekecáme), máme společná spoření, ale ten základní účet máme každý svůj. A jestli si tam manžel ty částky pro svoji potřebu bude hromadit a pak si koupí něco za 20tis. je mi jedno, jen na úkor toho nesmí např. zanedbat ten servis aut. Stejně tak on nebude zkoumat, jestli jsme jako rodina opravdu projedli tolik a tolik nebo jestli jsem za zbytek koupila dětem nové tepláky - dokud nebude mít každý den k večeři krupicovou kaši, nebude mít důvod zkoumat, za co utrácím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7692
25.5.20 15:48
@Anonymní píše:
@Lexter jestli neumíte číst, tak píšu, že ho nechci oškubat, ale nechci se jednou ocitnout s holým zadkem a dvouma děckama
Zajimalo by mě jak to máte vy, když na to máte takovýhle pohled :think:

Číst umím. Podle mě by dnes každé nové manželství mělo být pojištěno smlouvou. Protože je to prostě prdelní a snadno se rozpadající instituce.

My máme oddělené účty, jeden společný kam se posílá na fixní náklady. Nakupujeme jak se kdo dostane do obchodu a kdykoli si může říct o peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.20 15:53

@zoidberg Myslím, že se na tomhle vážně neshodneme. V případě, že to chtějí oba, tak je to nic proti ničemu, ale když chlap udělá ženský dvě děcka a pak nemá ani koule na to si ji vzít (i když by ona chtěla), tak to u mě není chlap!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.20 15:57

@zrcadlo Tak my fungujeme podobně s tím rozdílem, že nemamé spořicí účet (zatím vše jde postupně do vybavení domu atd) a nemáme ještě děti.

• Citovat
  • Upravit
7692
25.5.20 15:57
@Anonymní píše:
@zoidberg Myslím, že se na tomhle vážně neshodneme. V případě, že to chtějí oba, tak je to nic proti ničemu, ale když chlap udělá ženský dvě děcka a pak nemá ani koule na to si ji vzít (i když by ona chtěla), tak to u mě není chlap!

A proč si nechá ženská udělat dvě děti bez svatby když ví, že jsou chlapy takový bezkulózní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.20 15:59

@Lexter tak v tom případě nechápu, proč si myslíte, že ho chci oškubat. Taky chci akorát mít pojištěný těm čas, energii a finance co nacpu do manželství. Protože možná sice nebudu platit hypotéku ze svého účtu a bude ji platit přítel, ale na úkor toho, že já ty peníze šetřím a stejně je ve finále nacpu do něčeho opět společného.

• Citovat
  • Upravit
7692
25.5.20 16:01
@Anonymní píše:
@Lexter tak v tom případě nechápu, proč si myslíte, že ho chci oškubat. Taky chci akorát mít pojištěný těm čas, energii a finance co nacpu do manželství. Protože možná sice nebudu platit hypotéku ze svého účtu a bude ji platit přítel, ale na úkor toho, že já ty peníze šetřím a stejně je ve finále nacpu do něčeho opět společného.

Však je to jasné, když máš pochybnosti tak je nejlepší se pojistit smlouvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.20 16:01

@Lexter tak to už se musíte zeptat jich. Možná prostě „naivita“, že si ji jednou přece ten chlap vezme. Já plánuju děti až po svatbě.

• Citovat
  • Upravit
káťa
25.5.20 16:22

Je to jak psaly holky v diskusi. Dům by byl v případě rozvodu i nadále jeho, ty bys měla nárok na polovinu splátek hypo, které se splatily po svatbě. A to i bez jakékoli předmanželské smlouvy.

• Citovat
  • Upravit
Pet32
25.5.20 16:43

Nevím, ale řešit případný rozvod před svatbou? Chcete se vůbec brát?

• Citovat
  • Upravit
21091
25.5.20 19:46
@Pet32 píše:
Nevím, ale řešit případný rozvod před svatbou? Chcete se vůbec brát?

No. On to nemusí být rozvod, ale nikdy nevíš, co se stane. Trefí ho auto teď a zakladatelka půjde s holým zadkem. A v případě dědictví po manželovi je taky rozdíl, jestli má na sebe napsanou polovinu domu nebo nemá nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pet32
25.5.20 20:05
@P4ja píše:
No. On to nemusí být rozvod, ale nikdy nevíš, co se stane. Trefí ho auto teď a zakladatelka půjde s holým zadkem. A v případě dědictví po manželovi je taky rozdíl, jestli má na sebe napsanou polovinu domu nebo nemá nic.

Tak může sepsat, závěť. Vem si příklad, ty máš dům, který nějakou dobu platíš, najdeš si nového partnera a ten bude chtít, ať mu půlku daruješ, že nebude investovat do cizího, ty zamilovaná to uděláš a on se s tebou po nějaké době rozvede a ty ho budeš muset buď vyplatit nebo dům prodat. Jen domněnka, ale myslím, že to by se nikomu nelíbilo.

• Citovat
  • Upravit
21091
25.5.20 20:21

@Pet32 já vůbec nehodnotím, jestli to přepsání je správné. Na obou postojích je něco. Ale jen jsem přidala další pohled. Ano závěť je asi ok. Ale zase nemůžeš vyřadit neopominutelné dědice, pokud je nějak nneporovnáš. Nebo pak můžeš ustavit manželku nebo přítelkyni jako obmyslenou osobu, tam kde to jde, když se s tebou neco stanem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí