Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@kalie @Oli.Lyon @TeSudička Máte pravdu všechny. Já sto tisíc rozhodně nemám a nebudu. Jsem ta nižší třída. Já jsem spokojená u knížky a když koukám jen tak do stromů. Nepotřebuji cestovat a mít 3 auta a luxusní oblečení. Jenže když to člověk nemá, tak je asi divnej. Získávám falešnej pocit, že musím mít něco víc. Kvůli internetu. A tady jsou taky všichni milionáři. To bude asi běh na dlouhou trať, tohle odbourat.
Si to po sobě přečti - vždyť jsi vlastně bohatá tím, že dokážeš být šťastná s málem.
To, co tě nutí jet na vyšší točky, je komerce a zase ty jsi vítězka, protože nepodléháš - nepodléháš? Nepodlehni.
Já taky lituji ty, co by si neužili dovolenou, když není all inclusine, nebo nedejbože, kdyby neměli vlastní sociálky na pokoji. Skromnost je velké bohatství.
@Anonymní píše:,, Změn vztah k věcem, které tě znepokojují a budeš mít od nich pokoj,, Tak praví jeden citát. Fb a spol zruš, internet vypni. Zas uvidíš normální život.
Anonym, osobní údaje.
Internet mi ničí život. Nevím co s tím. Přijde mi, že jde jen o to kdo má lepší práci, vydělá víc peněz, má lepší bydlení a dovolenou, umí líp všechno. Člověk má dělat co ho baví, ale ne všichni se můžou živit jako instruktorka jógy a ezo guru. A jezdit po světě. Je toho na mě prostě moc. A cítím se na nic s pod strašným tlakem.Poraďte někdo jak z toho ven a omezit pomalu ale jistě internet celkově? Nic mi to nedává, spíš bere. Ale zaměstnávám tak ve volných chvílích hlavu, abych nebyla sama se svýma hlučnýma myšlenkama. Tupé projíždění diskuzí a Instagramu. Je to hrozné. A šíří se to jak mor. Všude kam se člověk vrtne jsou dospělí i děti s obličejem vraženým do mobilu.
Internet není příčina. Je to jen takové pokřivené zrcadlo, ve kterém vidíš sama sebe v podobě, která se ti nelíbí a které se bojíš. Digitální svět je místo, které dává velký prostor pro fantazii o tom, jaké to asi je tam venku, kam normálně nedohlídnem. Ten, kdo má zdravý vztah k sobě, to dokáže využít ve svůj prospěch jako inspiraci. Ten, kdo je ovládaný strachem ze selhání a nízkým sebevědomím, si z toho všeho uplete na sebe bič a všude pak vidí potvrzení, že on není tak dobrý jako ostatní.
Mně při pocitech srovnávání se vždycky pomůže si položit otázku, jestli chci být primárně úspěšná nebo šťastná. Protože mezi tím ne vždycky leží rovnítko. A taky platí, že pocit štěstí často vede bez větší snahy k pocitu úspěchu, ale naopak už to úplně pravidlem není. Jestli chceš být úspěšná, dělej věci podle návodů druhých. Jestli chceš být šťastná, dělej si je podle svých pocitů a potřeb.
Trochu z tvého příspěvku cítím, že chceš být ujištěna, že jsi „dobrá a v pořádku“, i když nevyděláváš statisíce a nemáš úžasný život z IG. Jasně že jsi
Vždyť je to jen iluze. Ty jsi člověk z masa a kostí, tak jdi a žij tak, jak se ti líbí a na široké okolí se vykašli. Jo a s tou závislostí na internetu něco určitě udělej, ze začátku to bude nepříjemné a budeš mít bez toho pocit prázdna, ale to se rychle změní k lepšímu ![]()
@Pudloslava píše:
Si to po sobě přečti - vždyť jsi vlastně bohatá tím, že dokážeš být šťastná s málem.
To, co tě nutí jet na vyšší točky, je komerce a zase ty jsi vítězka, protože nepodléháš - nepodléháš? Nepodlehni.Já taky lituji ty, co by si neužili dovolenou, když není all inclusine, nebo nedejbože, kdyby neměli vlastní sociálky na pokoji. Skromnost je velké bohatství.
Skromnost má mnoho projevů, ale to že někdo nechce dovolenou bez vlastní koupelny za to nepovažuji ![]()
Protože proč by si to měl někdo užívat, když tohle nechce.
Zakladatelka myslím už podlehla, prostě závidí. Kdysi jsem nad tím uvažovala, mám dost peněz, ale šéf jich má logicky mnohem více. Kupuje luxusní věci, pořád, já si je mohu koupit, ale.. pak už bych třeba nekoupila nic do domácnosti, takže to až tak moc nedělám. A v hodně slabé chvilce jsem chvíli záviděla a pak jsem se začala smát, že co vlastně závidím, vždyť já jsem se svým životem spokojená a vím, proč prostě nejdu koupit šaty za čtyři tisíce. Za on má jen to nej, přeji mu to. Já ne, mám kuchyňského robota kterého jsem dostala darem a kitchen aid to není, ale on mi skvěle slouží, tak co ![]()
Zakladatelka naopak sama sebe právě ztratila. To nemyslím zle. Jen musí hledat co naplňuje ji, když bude spokojená bude jedno co uvidí.
EM tobě nevadí, že tady si stěžuješ?
To vypni a máš klid. Máš po stresu.
Ono si taky uvádím že kdo prostě není ma to předvádění pozlatek, není ho plny internet. Ja taky nemám hodne peněz, miluju knížky, které si pujcuju v knihovně, miluju přírodu, trávím volný čas v ní. Nevydělávam hodne, ale práci mám celkem ráda. S nikým bych svůj život nemenila, když občas někomu závidím, uvědomím si ten zbytek jeho života, a ten bych nechtěla. A jistě že se v tom lese nefotim na socialni site. Instagram nemám, co bych tam dělala. Takových lidi bude hodne, jen nejsou vidět. Tak hledej podobné mimo internet. A zij podle sebe, jak ty se cítíš dobře. Ale něco ti v tvém životě asi chybí, jinak bys na jine kaslala, víš, co to je?
@Altavista když na internetu se ten život zda tak jednoduchej a super. Útěk před realitou. Jak psala ta Ou.
@Anonymní píše:
Ono si taky uvádím že kdo prostě není ma to předvádění pozlatek, není ho plny internet. Ja taky nemám hodne peněz, miluju knížky, které si pujcuju v knihovně, miluju přírodu, trávím volný čas v ní. Nevydělávam hodne, ale práci mám celkem ráda. S nikým bych svůj život nemenila, když občas někomu závidím, uvědomím si ten zbytek jeho života, a ten bych nechtěla. A jistě že se v tom lese nefotim na socialni site. Instagram nemám, co bych tam dělala. Takových lidi bude hodne, jen nejsou vidět. Tak hledej podobné mimo internet. A zij podle sebe, jak ty se cítíš dobře. Ale něco ti v tvém životě asi chybí, jinak bys na jine kaslala, víš, co to je?
Asi opravdoví přátelé. A nějaká ta vnitřní spokojenost. Ale já na tom pracuju. Bohužel jsem teď nemocná, je mi blbě fyzicky, nic nemůžu a padlo to na mě. A jinak jsi to hezky napsala, souhlasím s tím.
Internet se dá vypnout, ale musíš to zvládnout i ve svý hlavě,… jinak to co píseš jsou opravdu jen tvoje pocity, zapracuj na sobě a nebudeš tak těžce snášet „dokonalej“ život druhých ![]()
@Anonymní píše:
@Altavista když na internetu se ten život zda tak jednoduchej a super. Útěk před realitou. Jak psala ta Ou.
Nikdo ho nemá jednoduchý. Také dávám na instagram to hezké, ale není to póza. Je to jen to, že nikdo nechce slyšet můj nářek nad péčí o ležícího pacienta. A já třeba miluji cestování a vaření a cestování může být úplně obyčejné a fotit západ slunce
aspoň to tam mám z „blbého“ Chorvatska.
Ty bys také dokázala svůj život stylizovat a právě tohle vědomí by ti mohlo pomoci k tomu si uvědomit, že ty fotky jsou jen výběr, že nejde ukázat a napsat vše. A pokud máš ráda obyčejné věci, tak proč ne, vyfoť si knihu v paprscích slunce s nějakým zeleným pozadím (přírodou).. pro mě je taková fotka představa krásného klidu a moc příjemná a proč ne ![]()
@Altavista píše:
Nikdo ho nemá jednoduchý. Také dávám na instagram to hezké, ale není to póza. Je to jen to, že nikdo nechce slyšet můj nářek nad péčí o ležícího pacienta. A já třeba miluji cestování a vaření a cestování může být úplně obyčejné a fotit západ slunceaspoň to tam mám z „blbého“ Chorvatska.Ty bys také dokázala svůj život stylizovat a právě tohle vědomí by ti mohlo pomoci k tomu si uvědomit, že ty fotky jsou jen výběr, že nejde ukázat a napsat vše. A pokud máš ráda obyčejné věci, tak proč ne, vyfoť si knihu v paprscích slunce s nějakým zeleným pozadím (přírodou).. pro mě je taková fotka představa krásného klidu a moc příjemná a proč ne
Je to tak.
A kolikrat clovek vidi fotku nejakou peknou nekde v lese a rekne si „je, ten se ma, to je super“ - a pak si uvedomi, ze uplne v podobnym lese byl vcera, bylo to taky super, akorat se tam nevyfotil no
.
@Anonymní píše:
Asi opravdoví přátelé. A nějaká ta vnitřní spokojenost. Ale já na tom pracuju. Bohužel jsem teď nemocná, je mi blbě fyzicky, nic nemůžu a padlo to na mě. A jinak jsi to hezky napsala, souhlasím s tím.
Tak si pořiď na tu dobu než budeš zdravá pořádnej román, ať čteš něco smysluplnějšího než blbosti na netu
. A myslím si, že zrovna s Tvými zájmy bys přátele mohla najít, když se budeš dívat kolem sebe. Při těch „obyčejných“ činnostech se hledají líp než v drahém baru. Taky si můžeš zkusit na tom internetu najít nějakou skupinu lidí s podobnými zájmy, kde nejde o předvádění životního stylu. To je zase ta naše výhoda, kterou nám ti instagramisti můžou závidět, že se s námi nikdo určitě nebude přátelit kvůli penězům
I když vlastně mám pár přátel i docela hodně bohatých, a nevím no, sice jezdí na drahé dovolené, ale nepozoruju, že by byli nějak šťastnější. Řeší spíš vztahy, rodiny, nemoci a tak, jako každý jiný. A podle mojí zkušenosti čím víc se fotí na sociální sítě ty dokonalé rodinky/páry, tím méně je to dokonalé v realitě.
Zrovna včera jsem někde četla tohle: Nikdo není tak ošklivý jako na fotce v občance a nikdo není tak šťastný jako na facebooku.
Tak se tím zakladatelko řiď ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Zrovna včera jsem někde četla tohle: Nikdo není tak ošklivý jako na fotce v občance a nikdo není tak šťastný jako na facebooku.![]()
![]()
Tak se tím zakladatelko řiď
Včera o tom mluvili na rádiu Impulz ![]()