Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Jirinka81 - vím, že to již neovlivním, ale myslím, že i tak je potřeba se ozvat, aby se toto nestalo i jiným pacientkám. IVF není zadarmo a stojí to spoustu peněz a proto i předpokládám, že budou svou práci dělat pořádně. Když ji nedělám pořádně já, taky mi to nikdo nedaruje, tudíž nevidím důvod, proč se slušně neozvat a nevyjádřit svou nespokojenost. A ano, stesuje mě to, že iscare neupolechl mého přání a že by se mi nedejbože narodila dvojčata nebo když budou všechna embrya v pořádku trojčata!!!
tím ale nechci říci, že bych byla v iscare s prací lékařů nespokojená, ba naopak, co se týče všech, které jsem zatím poznala, tka byli úžasní!
@lilia81 píše:
@f-l-e-a - super, skvělé! to je bezvadné! tak ať si brzo v pořádku!!!
@f-l-e-a - oni to mysleli dobře, aby se zaváděla 2 embrya, ale já chtěla jedno!!! takže mě to naštvalo, což ale neznamená, že chci z iscare pryč, jsou tam zlatí, jen udělali chybu a já na ni chtěla upozornit, nezměním to už, ale ono pouze z principu… KET ještě přesně nevím, uvidíme dle sliznice!
Ahojky holky,
moc vám všem držím pěsti, máte dobře našlápnuto ![]()
@lilia81 Taky Tě chápu a napsala jsi to hezky, jak to má z prací být. Napsala jsi tam? co odpověděli?
@pajinkaa28 - napsala, klidně Vám tu hodím text, myslím, že jsem byla slušná a chtěla poukázat pouze na pochybení, ale ještě neodpověděli.
Vážený pane primáři Hulverte,
Vážená paní inženýrko Teplá,
bohužel má velká nespokojenost s postupem při zmražení mých embryí mě nutí zaslat Vám tuto stížnost.
Dne 29.5. jsem absolvovala OPU s krásnými výsledky a embryotransfer byl naplánován na sobotu 2.6. V pátek 1.6. jsem bohužel skončila v Podolí v nemocnici se zánětem na antibiotikách a kapačkách. Ráno 2.6. (okolo 7:20) jsem tedy informovala Dr. Jaržembovskou a zároveň jsem hovořila i s pracovnicí laboratoře, kterou jsem žádala o zamraženích všech embryí. Vzhledem k tomu, že mne představa dvojčat velmi děsí a i ET byl anplánován pouze na 1 embryo), jsem se u pracovnice laboratoře exaktně informovala na to, jak se embrya zamražují tj. po kolika kusech. Bylo mi řečeno, že zpravidla po dvou. Požádala jsem ji tedy výslovně, aby embrya byla zmražena po 2 vědoma si toho, že jedno z nich nemusí následné rozmražení přežít a tedy že při KET pokusech může být transferováno pouze 1, neboť jsem chtěla transferovat pouze 1 embryo, v případě, že by přežila obě jsem se chtěla na místě rozhodnout, zda podstoupím riziko dvojčat.
Jaké bylo tedy mé zděšení, když jsem se ve čtvrtek 7.6. na kontrole dozvěděla, že embrya jsou zamraženy po 3! Naprosto nesouhlasím s tímto postupem, neboť jsem exaktně žádala o zamražení embryí po 2. Vaše centrum mě tak obralo o 2 možné KET pokusy (zamražovalo se celkem 9 embryí) a navíc musím říct, že můj psychický stav díky tomuto není opravdu nejlepší. Zavedení 2 natož 3 embryí je pro mne velmi stresující představa, protože dvojčata opravdu nechci. Zároveň vyhodit embrya, pokud ještě nejsem těhotná mi přijde naprosto nefér po tom, čím vším jsem si už v rámci IVF prošla.
Vím o možnosti znovuzmrazení embryí po rozmražení, ale toto je samozřejmě zpoplatněno, což je logické, ovšem v mém případě bych platila peníze navíc Vaším pochybením.
Chápu, že teď se již počet spoluzamražených embryí nedá změnit, přesto ale požaduji Vaše vyjádření k této věci a návrh kompenzace.
Věřím, že tato stížnost povede i k zefektivnění práce Vaší laboratoře tak, aby se toto již žádné Vaší pacientce nestalo!
promin ale paní dostane max pokárání a to bude vše a podobných stížností čtou plno a pochybuji že by to něco dali přijde mi to fakt hodně ubohé promin ono i z jednoh vajíčka ser ti můžou udělat dvojčátka my tu také na hídání nikoho nemáme a pevně věříme že to zvládneme prostě když člověk chce tak to zvládne
@SarkaC pokud člověk udělá chybu, měl by se o ní alespoň dozvědět a lili snad má právo se vyjádřit k tomu, jak to chce, jedná se o její děti a její život a ne o to, jak by to chtěla paní v laborce.
Lili napsala jsi to dobře, budu držet palce at je vše podle tvých představ!
To sice ano ale asi nevíte o postupech českého zdravotnictví oni se budou snažit se krýt málo kdy kolega kolegu nebo spolupracovníka kryjí jen píšu jak to opravdu je a chápu že to stojí peníze a řekla bych že i ne malé a klidně se tu do mě obujte je to prostě jen můj názor
@SarkaC no tady se ani tak nejedná o to, jak to dopadne, jsme realisti, ale ozvat se je určitě správné, pak holt děj se vůle…
@SarkaC píše:
@lilia81promin ale paní dostane max pokárání a to bude vše a podobných stížností čtou plno a pochybuji že by to něco dali přijde mi to fakt hodně ubohé promin ono i z jednoh vajíčka ser ti můžou udělat dvojčátka my tu také na hídání nikoho nemáme a pevně věříme že to zvládneme prostě když člověk chce tak to zvládne
Myslím že stěžovat si není ubohé. I kdyby stížnost nevedla k ničemu, nemyslím si, že je vhodné něco takového přecházet mlčením.
Lili je dobře že jsi to napsala a napsala jsi to hezky ![]()
@SarkaC - já nečekám, že mi dají slevu nebo tak, myslím jen, že ozvat se není ubohé a že jde i o zkvalitnění práce v iscare. Myslím, že jsem to napsala slušně, nikoho jsem neosočila, nenadávám jim, jen jsem upozornila na jejich chybu. I kdybych tím změnila jen to, že se to už nestane nebo si budou dávat větší pozor, tak si myslím, že to za to stojí. víc stejně nečekám.
@SarkaC - jako chápu, že když člověk chce, tka to zvládne se dvojčaty, ale já dvojčata nechci a proto jsem vždy od začátku léčby mluvila o přenosu 1 embrya. Samozřejmě, že když to budou dvojčata, tak si nenechám 1 vzít, to bych nedokázala, ale je to pro mě stres… ty máš možná kamarádky nebo tak, já nemám nikoho, kdo by mi pomohl a prostě se na to necítím a myslím, že pokud jen trochu lze ovlivnit počet dětí, což u umlka lze, tka mám na to právo…
Holky, jen vyjádření VZP k tomu, jak je to se 4 cyklem IVF a neproběhnutým ET při prvním cyklu:
Dobrý den,
bohužel ve Vašem případě musím konstatovat, že i když byl Váš první cyklus přerušen již před samotným transferem, dle znění zákona nebyla dodržena podmínka aplikace 1 embrya v prvním pokusu, a tudíž máte celkově nárok už jen na 3 pokusy, tj. po tomto nezdařeném máte platné již jen 2 hrazené pokusy. Proto je u těchto pokusů již jedno, kolik embryí Vám bude přeneseno, nárok na 4 hrazené cykly Vám již zanikl.
Je mi líto, že Vám musím toto sdělit, protože chápu, že to musíte cítit v podstatě jako diskriminující podmínku – v tomto smyslu jsme to i my jako Pojišťovna již sdělovali tvůrci zákona, a tím je Ministerstvo zdravotnictví ČR, ale do doby, než dojde k event. úpravě platného předpisu jsme coby plátci povinni se tím řídit.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.