Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Ecil píše:
@hačilka @kytka077 Já teda nevím, ale podle podle mne zmotala ta účetní dvě věci dohromady. Já dnes kvůli sobě (pořád něco čaruju s mateřskou a prací) volala až na Generální ředitelství úřadu práce a řekli mi následující. Na mateřskou máš nárok, jestliže jsi odpracovala za poslední 2 roky alespoň 270 dní a jsi v době nástupu na mateřskou zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě 180 dní od ukončení práce. Chlap na mateřskou může nastoupit nejdřívě po 6 týdnech po porodu (musí splňovat to, co jsem psala u ženské), musí podepsat dohodu se ženou, že přebírá povinnost péče o dítě. Tady platí, že nesmí pracovat dál na smlouvu, na kterou je na mateřské (lze samozřejmě uzavřít se zaměstnavatelem jinou smouvu na jiný druh práce). Její výše se vypočítává z hrubého měsíčního příjmu za posledních 12 měsíců. Rodičovská a rodičovský příspěvek vyplácí úřad práce. Automaticky 4letou variantu dostane ta, která nemá nárok na mateřskou nebo má nízký příjem (na výši jsem se neptala). Žádá se o ní po skončení mateřské (navazuje) nebo v případě, že ženská nesplňuje podmínky pro mateřskou, lze čerpat hned po porodu. Také lze čerpat rodičovskou přes chlapa (ten může bez omezení dál pracovat) - aby se mohla volit délka, musí chlap mít opět tu určitou výši příjmu. Při rodičovské můžeš normálně pracovat i na původní smlouvu.
Snad jsem to napsala srozumitelně.
Napsala jsi to sane co ja, jen jinymi slovy
akorat chlap nenastupuje materskou ale rodicovskou. Takze Hacilka bud je v ochranne lhute a tudiz ma materskou i rodicovskou na byvaleho zamestnavatele - pokud nedala vypoved ona sama, nebo neni a je na UP. A tim padem by mela materskou 7.800 a pokud by nenastoupil rodicovskou manzel, ma ona materskou na 9mesicu a pak rodicovskou 3.800,–
@Smajlinka123 píše:
@kytka077 Mužů se zeptat, jestli se ti někdo ozval na ten pás?
Ozval a chtela ho zmerit. Ted cekam na odpoved. Jinak je tvuj. Merila jsem ho, 104cm ten pas pod bricho a natahnes ho jeste o dalsich 10-15cm. Ja ho teda oblekla v pohode…
@kytka077 Já myslím, že neříká úplně to samé. Mateřská ale přece nemůže být nikdy 9 měsíců
Je maximálně 28 týdnů (takže max.cca 6 měsíců), ženská ji nastupuje 6-8 týdnů před porodem, porodí-li dříve, pak se o to prodlužuje doba čerpání po porodu. Nastoupit může nejpozději v den porodu, rozhodne-li se sama nastoupit později než těch 6 týdnů před porodem, krátí se jí o to celková doba čerpání (tzn. nastoupím-li dobrovolně až v den porodu, mám nárok jen na 22 týdnů po porodu). Chlap může také brát peněžitou pomoc v mateřství místo ženský, fakt. Rozdíl je jen v tom, že může na mateřskou nastoupit nejdříve 6 týdnů po porodu (to prý je z důvodu ochrany ženy v šestinedělí). Max. délka u chlapa je tak max.28 týdnů mínus 12 týdnů, tedy 16 týdnů. Pak navazuje teprve rodičovská. A ta lze čerpat přes chlapa (čili se dokládá jeho příjem), ale chlap normálně pracujedál bez omezení, doma je s dítětem ženská (když si to opravdu nechtějí úplně vyměnit
).
@Tinkka @kovarovakobyla Ahoj ano ja mam indikovanou sekci hned od zacatku.
Tinkka si dobre pamatuje ![]()
@Ecil píše:
@kytka077 Já myslím, že neříká úplně to samé. Mateřská ale přece nemůže být nikdy 9 měsícůJe maximálně 28 týdnů (takže max.cca 6 měsíců), ženská ji nastupuje 6-8 týdnů před porodem, porodí-li dříve, pak se o to prodlužuje doba čerpání po porodu. Nastoupit může nejpozději v den porodu, rozhodne-li se sama nastoupit později než těch 6 týdnů před porodem, krátí se jí o to celková doba čerpání (tzn. nastoupím-li dobrovolně až v den porodu, mám nárok jen na 22 týdnů po porodu). Chlap může také brát peněžitou pomoc v mateřství místo ženský, fakt. Rozdíl je jen v tom, že může na mateřskou nastoupit nejdříve 6 týdnů po porodu (to prý je z důvodu ochrany ženy v šestinedělí). Max. délka u chlapa je tak max.28 týdnů mínus 12 týdnů, tedy 16 týdnů. Pak navazuje teprve rodičovská. A ta lze čerpat přes chlapa (čili se dokládá jeho příjem), ale chlap normálně pracujedál bez omezení, doma je s dítětem ženská (když si to opravdu nechtějí úplně vyměnit
![]()
![]()
).
To jo, ale od 2015 pro maminy, co nesplnuji prave podminky na vymereni materske, je to stanovene takhle 9mesicu a pak zbytek.
@kytka077 Díky
vždycky jsem někde vyhrabala dobrou náladu a optimismus před dalším pokusem teď už fakt nevím kde brát
tak snad to zabere
![]()
@hačilka píše:
@kytka077 Díky![]()
vždycky jsem někde vyhrabala dobrou náladu a optimismus před dalším pokusem teď už fakt nevím kde brát
![]()
tak snad to zabere
![]()
![]()
![]()
To vis ze jo. Plac nicemu nepomuze, takze s chuti do toho a pul mas hotovo
Musis si verit, ja verim i na to, ze si to sama privolavas, kdyz na to myslis pozitivne a mysli na tebe vic lidi. Energie se spoji a priroda ti pomuze, uvidis
a ja ti ji posilam mega pozitivni davku!
@Smajlinka123 Ahoj ja sla na amnio. I kdyz jsem po tom mela komplikace tak toho nelituji.
![]()
@kytka077 píše:
To jo, ale od 2015 pro maminy, co nesplnuji prave podminky na vymereni materske, je to stanovene takhle 9mesicu a pak zbytek.
To jo, to mi také říkala
Rodičák 9 měsíců vyšší, pak pokles. Já ti dnes dostala nalejvárnu a to jsem si jen chtěla něco ujasnit
![]()
@hačilka píše:
@kytka077 @Ecil Holky jste hodné tak jako tak musím vybbrat dovču a pak půjdu k obvodní![]()
ve středu mám pohovor strašně ráda bych šla dělat sestru do terénu doufám že paní umluvím ať na mě počká
![]()
to bude aspoň nějaká dobrá věc pokud minimálka nevýjde
![]()
Snad ti to vyjde, budu moc držet palce
Ale to nic nemění na tom, že prostě ta minimálka vyjde
![]()
@Jana Vajnerová ahoj, já tvůj příběh sleduju, vím, že jsi to měla malinko komplikovanější. Trochu se bojím, ale pro klid v vím, že to musím podstoupit. ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat