Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky já zítra razím do CARu na kontrolu. Tak doufám že po pátečních dobrých zprávách mě nečeká nic špatného. A konečně se domluvíme na OPU. Držte mi palce
Emily, moc mě to mrzí
, je těžké něco říct na útěchu, ale máš takový pozitivní přístup, že se chceš hned vrhnout na další pokus
Myslím, že kdybys šla na zavedení toho zamraženého, tak to můžeš jít hned další cyklus. Ale rozestup mezi stimulacemi by měl být 3 měsíce, aby se tělo trochu vzpamatovalo ![]()
Klárika80: Moc pozitivní nejsem, celý den jen bulím:(ale vzdávat to nechci. Zkusím vydržet do konce října a kdyby náhodou to šlo udělát hned ten další cyklus v listopadu tak asi teda zkusím ten KET, čekání je pro mě to nejhorší a navíc se bojím o práci, takže čím dřív, tím líp. Myslíš, že jedno embryo má šanci se vyvíjet po rozmrazení? Četla jsem, že ne všechny jsou kvalitní po kryo, nevím jak je to s vitrifikaci, ale asi je to to samý.
@Emily_em píše:
Klárika80: Moc pozitivní nejsem, celý den jen bulím:(ale vzdávat to nechci. Zkusím vydržet do konce října a kdyby náhodou to šlo udělát hned ten další cyklus v listopadu tak asi teda zkusím ten KET, čekání je pro mě to nejhorší a navíc se bojím o práci, takže čím dřív, tím líp. Myslíš, že jedno embryo má šanci se vyvíjet po rozmrazení? Četla jsem, že ne všechny jsou kvalitní po kryo, nevím jak je to s vitrifikaci, ale asi je to to samý.
Určitě bych šla do toho mrazáčka. Aspoň si tím ukrátíš čas a můžete to vyjít. To čekání je fakt nejhorší, ale i nám se to určitě podaří. Drž se ![]()
Marfuš: Děkuju))držím ti zítra palečky, ať všechno dopadne dobře a budeš mít hodně zdravých embryjek ![]()
Emily_em: Moc me to mrzi ze se embryjko neuchytilo a mam podobne obavy, stejne jak ty jsem dnes zacala „spinit“ tak jsem zvedava na ctvrtek kdy si delam tehotensky test. Co ja vim o dalsim postupu od me doktorky, tak jestli mas zamrazena embryjka tak muzes jit na dalsi ET hned pristi mesic a pokud ne a chces jit na dalsi stimulaci tak az po 3 mesicich aby se dalo telo a hlavne i psychika dohromady.
Tak moc jsem se tesila ze nam to spolu vyjde kdyz jsme meli ET tak blizko od sebe, myslim na tebe
a drzim palecky na pristi IVF. Je silene to cekani, clovek je vyzdimany fyziky po OPU a stimulaci a pak i psychicky.
Ahoj, dnes 13 den jsem byla na dalším ultrazvuku a za těch 5 dní od posledně narostli folikuly tak jen o 1-2mm. Stalo se vám to někomu taky prosím? Rozběhne se to potom? Jak dlouho si můžu píchat Gonal? Doktorka mi nechala stejně jak jsem měla před tím 75 jednotek kvůli hyperstimulaci.
@sharca Já to mám podobně jako ty. Mou první stimulaci jsem píchala taky pouze 75 jednotek. Myslím že 6 dní. Mám PCOS takže také obava z hyperstimulace. Po 6ti dnech mi to Dr zvedla na 112,5 a pak tuším na 150. Bohužel jeden folík rostl a ostatní ne. Takže nakonec z toho bylo neúspěšné IUI. No a teď jsme začínali na 112,5 prvních 7 dní. Pak mi to Dr zvedla na 150. Vaječníky začali reagovat tak, že folikuli kolem 8mm se zastavili a začali je dorůstat ty drobnější. Prý se tak polycystické vaječníky chovají. Tak že dávka zůstala na 150 a Dr mě dokonce začala připravovat na to, že se může stát, že dojde k OPU, ale ne k ET. Opět z obavy hyperstimuláku. Embrya by zamrazili a transfer by byl za měsíc nebo 2. Na poslední kontrole mě Dr potěšila. To bylo v pátek, 15tý den cyklu (14tý den aplikace gonalu) Folíky konečně začali reagovat. Od soboty píchám ke gonalu ještě cetrotide a dnes razím na kontrolu do CARu. Tam se doufám už dozvím, kdy dojde k OPU a doufám že mě čekají jen pozitivní info. Takže já včera píchala už 17tý den. Dr říkala, že tam měla paní, která píchala gonal 20 dní. Tak nevěš hlavu. Dám ti vědět jak jsem dopadla dnes já ![]()
Emily, s tím rozmražováním je to asi hop nebo trop - zrovna to jedno embryjko, které máš může rozmražení přežít. Někomu rozmrazí třeba tři a nezvládne to ani jedno. Musíš mu věřit, že je kvalitní a že to prostě zvládne
A co dneska, už je ti líp?
Shiny family: Moc dfěkuju za podporu, taky jsem doufala že se uchytí:( A ty se zatím moc nestresuj, v CARu mi řekli že do 14 dne špinění mít můžeš, hlavně ať to není čerstvá krev a může tě bolet i podbříšek, ale zase nesmi moc…To může být to uhnizďování. Proto věřím že vše bude v pořádku a mimčo se tam pořádně zavrtá a bude spokojený
Asi zkusím toho mrazáčka, ale až v listopadu, jelikož mě objednali na kontrolu až na 29.10
držím palečky, všechno dopadne dobře, uvidíš. Dej pak vědět ![]()
Klárika80: No snád to zvládne, mělo prodlouženou kultivaci, takže po 5 dnech se vyvíjelo dobře. Snad i po rozmrazení bude v pořádku, jinak další zklamání už asi nezvládnu
Chce to asi čas se stím neúspěchem vyrovnat, doktorka mě zatím nechává na neschopence, kvůli psychice(v práce mě čeká jen samý stres), musím se dát dohromady a pak jít do práce. Ještě uvažuji o lázních, ale nevím jak dlouho trvá zařizování, aby se mi to nepřekrývalo s dalším pokusem. Obdivuji ženy co byli na IVF více krát. Musejí mít železnou psychiku a hlavně sílu to neustále zkoušet.
Emily s tou psychykou s tebou naprosto souhlasím. Když mi to nevyšlo na první pokus tak jsem byla zklamaná. Tedy mě spíš skolilo že ani nedošlo k OPU. A teď když mi folikuly opět nerostli, tak jsem si říkala, že pokud to nedopadne, tak už na to kašlu. Ale člověk se asi otrká a nakonec do toho jde znovu. Ale ať chceš, nebo ne, pokud tím procházíš, nemyslíš na nic jiného. Takže mě se teď myšlenky neustále točí kolem um. opl. a když se to podaří, kdy se mimi narodí atd. A představa, že se to táhne třeba roky, je strašná. Takže taky obdivuji ženy co jdou třeba do pátého pokusu. Touha po miminku je veliká.
@Emily_em: Ještě k tomu pokračování v dalším IVF cyklu, tam je problém s pojišťovnou, schválej a platí 3 měsíce a o další cyklus se může žádat až po uplynutí doby toho předchozího a zase to trvá cca měsíc… Jinak si myslím, že je lepší počkat kvůli zdravotním důsledkům ![]()
Marfuš: Hodně krát jsem slyšela, že se to podaří třeba za 8-10 let. Tahle představa je strašná, nechci na to ani myslet, že by se to mohlo povést až za tak dlouhou dobu
Snažím se myslet pozitivně, že se to povede příště, ale ty pokusy nejsou nekonečné(mzslím hrazené pojišťovnou). A o to je to horší. Nehápu proč nehradí více pokusu, alespoň 6. Moc by to pomohlo jak s úspěšností tak i ze strany psychiky pacientek. Nezbývá nic jiného než doufát že se nám to jednou povede a budeme mít vytoužené mimčo ![]()
Lamika: Když jsem se teď objednávala na kontrolu, tak mi řekli že nemá cenu se objednávat dřív než od 22.10, že mi platí ještě to schválení od pojišťovny. Proto jdu až 29.10 a tam mi snad paní doktorka poradí co dál, jesli čekát na další stimulaci, nebo nechát rozmrazit sněhuláčka. No už aby to bylo.