Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj,zažívám teď něco podobného
Bydlime v domě u mojich rodičů.. dodělavame domek.. ještě cca 1-2 pak už se budeme stěhovat..
jenže poslední dobou už mi to trošku i začíná vadit..
Moje sestra (studuje VŠ posledním rokem teď přijela „na prázdniny k rodičům“ takže je tady s náma.. místa tady je dost o to nejde..
ale moje dcera 14m je z ní uplně pominutá..pořád si chce hrát jenom s ní.. ja ji vůbec nezajímám..
Včera jsme byli nakupovat a hlídal tatínek a ja jsme vešle do domu a říkám ahoooj a ona jenom mávla..a když vešla segra tak byla uplně jako pominutá, běžela za ní.. a objímala jí
mě jakoby uplně ignorovala..
to stejné když si hrajeme na zemi.. vubec ji nezajímá když zahlídne segru tak letí okamžitě za ní..
a když jsme sami segra jde třeba někam s kamarádkama tak pořád říká jenom Gaga (to je jako Gabka..) ani mama skoro neříká pořád jenom gagaga..
jsem z toho celkem špatna.. teď s ní bude 2 měsíce..a mám strach, že ja pro ní buud uplně někdo cizí
Popravdě vůbec nechápu, co řešíš. Hoď si nohy nahoru, sedni na kolo a jeď na výlet, dojdi si zaplavat, na nákupy… A tetu s dítětem nech svému osudu a buď ráda, že máš hlídání.
Ty řeči „má někoho raději než mě“ - to mi připomíná dohady děcek z pískoviště. Buď trochu nad věcí, takovým ubohým žárlením na vlastní sestru všechno jenom zhoršíš.
@adam75 no ono se ti to říká když to třeba tak nemáš…
mám podobný problém s tchýní, bydlí vedle a myslí si jak je jen na rozmazlování a to moje zvíře (10měsíců) až to vycítilo. takže když jí ho beru, scéna jako prase a mě z toho teda taky neni donře. jako dopadnout jako zakladatelka opravdu nechci
![]()
Já mám tchýni suprovou ale na to že už má 4 vnoučata tak je na Kubovi strašně závislá..mě prostě to co píše zakladatelka děsí a nevím jak se tomu vyvarovat
![]()
@zrzule23 myslím, že je nesmysl řešit, koho má malé dítě radši, kor dítě do dvou let. Kolem něj je prostě několik blízkých lidí, dítě nemá rozum z toho, že by „mělo mít“ nejradši maminku a tatínka. Snad každé dítě tíhne k prarodičům, protože ti se nemusejí zabývat výchovou a každodenními starostmi a mohou si jen užívat vnoučete a dělat s ním blbiny.
Není třeba se bát, jednou dojdete taky do role prarodiče a budete si to moci užívat.
@adam75 já neřeším koho má radši, ale když vidím jak už teď tchýňuše ignoruje moje námitky( néé všechny) a Kubu rozmazluje tak se bojim že bude hůř. prostě jen malinko přitvrdím aby mi nerostl malý závisláček ![]()
@zrzule23 no tak rozmazlování je věc jiná… příspěvek, na který jsem reagovala já, nic o rozmazlování třetí osobou neuvádí. Ale jestli tomu zamezíš úplně, to nevím. U nás doma si taky pamatuju, že naši po prázdninách nadávali, jak nás musejí ještě měsíc po návštěvách babiček „rovnat“.
Holky ja zas resim ze bydlim u rodicu a malej taky vriska nechce poslouchat a furt jen s babou…jo kdyby to bylo jednou za cas. ale je to kazdy den…hrabe mi z toho…uz si pripadam jak blazen…a babka se v tom vyziva, ta je ta hodna a ja jen malymu zakazuju, skoro 3 roky…a kdyz reknu neco ne, tak baba ze jo…
@sunnybejby píše:
Holky ja zas resim ze bydlim u rodicu a malej taky vriska nechce poslouchat a furt jen s babou…jo kdyby to bylo jednou za cas. ale je to kazdy den…hrabe mi z toho…uz si pripadam jak blazen…a babka se v tom vyziva, ta je ta hodna a ja jen malymu zakazuju, skoro 3 roky…a kdyz reknu neco ne, tak baba ze jo…
no tak presne tohdle se bojim kdyz nezakrocim. u vlastni mamky bych to jeste snasela lip…
kuba ted rval u me na ruce ze chce k babe protoze ta nedela nic jinyho nez ze ho nosi a on to vi…takze jsem ji ho nedala a rval.no ona mi rekla ze trapim jeho i ji a urazila se.ale me je to jedno.
asi si budes muset taky s mamkou vazne promluvit. hold se nesmeji chovat jako babicky ktere vidi jednou za 14 dni
@sunnybejby píše:
A co ti brání v tom říct i před babou, že jsi řekla, že ne tak prostě ne. A že se poslouchá maminka. Řekni to důrazně a stůj si za svým. Pokud párkrát uvidí, že neustoupíš přestane ji to bavit. A ještě bych dodala, že pokud babička nemá rozum nemůžou si spolu hrát. Taky se ji nebude líbit, že o ní takhle mluvíš před dítětem.
Vždyť ona shazuje tvou autoritu a to do budoucna není dobré.
@sunnybejby píše:
Babičky vždycky trochu rozmazlujou, jsou ty hodné, vstřícné, co umí péct skvělé domácí buchty
Ale když spolu generace bydlí, tak tohle je problém
Ono je něco jiného když prcek vidí babičku jednou za týden anebo každý den, to se pak už musí nastavit přísnější pravidla.
Jsem ráda, že jsem narazila na tuhle diskuzi, začíná to u nás být totiž to samé. Tchýně bydlí o patro níž (+ ještě i její maminka) a poslední dobou stačí když malá (10 měsíců) tchýni zahlédne a okamžitě musí k ní, jinak je hysterák a ten samozřejmě doprovází i to, když si ji beru zpět. U nikoho jiného takové scény nejsou, jen s tchýní. Dělá to teď asi 14 dní a když je to několikrát denně (protože tchýně si zase nenechá ujít náš odchod - když slyší, že jdeme ze schodů, okamžitě vylézá na chodbu..), štve mě to a bojím se toho, co tu psala zakladatelka. Ale asi se s tím nic moc dělat nedá, snad jen snažit se domluvit s babičkou dítěte pravidla…snad to u nás půjde. Tchýně má sice malou pořád na ruce (a ta už si na to tak zvykla, že když ji dává na zem, tak řve, což doma vůbec nedělá, naopak, lezením po bytě tráví většinu dne), ale co se týče jídla, uspávání apod., tak jsem jí vždycky řekla, co kdy jak a ona to tak udělala, s tím nebyl nikdy problém. Takže to bude asi hlavně o těch pravidlech a o tom, abych já vnitřně ukočírovala svou žárlivost a přepla se na to si užívat, že mám v baráku fajn hlídání ![]()
@Tersuita Pěkně napsaný
u nás už se to o moc zlepšilo (malej má 2,5 roku), už nechá babičku odjet bez křiku a taky jsem pro něj začala i v její přítomnosti existovat
. Pokud se dá s tchýní domluvit, tak je to super
u mě byl taky největší problém ta žárlivost, protože tchýně se snaží a věděla, že se tím trápím… Za chvíli nám přibude další přírůstek, tak se i ta pozornost rozmělní a podle mě už to snad horší nebude ![]()
M.
@Anonymní píše:
@Tersuita Pěkně napsanýu nás už se to o moc zlepšilo (malej má 2,5 roku), už nechá babičku odjet bez křiku a taky jsem pro něj začala i v její přítomnosti existovat
. Pokud se dá s tchýní domluvit, tak je to super
u mě byl taky největší problém žárlivost, protože tchýně se snaží a věděla, že se tím trápím… Za chvíli nám přibude další přírůstek, tak se i ta pozornost rozmělní a podle mě už to snad horší nebude
M.
Díky, tos mě potěšila
Taky už pracujeme na dalším, tak si říkám, že tím se to zlepší - jak moje žárlivost, tak ta pozornost… v naší rodině je malých dětí hafo a navíc moje mamka pracuje, takže tam je to v pohodě, ale v manželově rodině žádný jiný prcek není a navíc manžel je jedináček, takže ani nebude, tím pádem je jasný, že jsou upnutí na nás…chápu je, obě jsou v důchodu a jinou náplň kromě venčení psa nemají, asi bych na jejich místě nebyla jiná ![]()
@Tersuita teda jako by jsi to psala za mě
u nás už se to trochu zlepšilo…už nedělá scény, ale jakmile je v blízkosti tchýně tak já jako bych neexistovla
no a moje pocity…megáááá žárlivost.
Jinak měla Kubíka od mala naučenýho na nošení a tak je tomu do těď. jinak se s ní v rámci možností taky dá domluvit, ale sklony ho rozmazlovat má veliké. jinak je skvělá ale tohle je takový můj vnitřní boj.
@zrzule23 To bude u nás podobné, o tom, že babičky jsou na rozmazlování slýchám od nich často…ale věřím (a hlavně doufám
, že když se na něčem domluvíme, tak to dodrží a to rozmazlování bude mít trošku nějaké meze… snad ![]()
Té žárlivosti se asi úplně nezbavíme, ale to si musíme vyřešit samy v sobě…ale fakt je, že kdyby to byla moje mamka, tak mi to taky tak nevadí - čímž víc vidím, jak je to iracionální a zbytečný a musím s tím bojovat
Ale lehký to není ![]()