Jak dávate dětem na zadek/jaké dáváte jiné tresty?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41603
16.9.22 20:21
@Lucie8484 píše:
Opravdu nic nedělám. Nikdy jsem neřekla, že jim oznámím výprask a poté si povídáme. Psala jsem, že nejprve probereme co provedly a poté jsem jim oznámila trest. Poté když jsem jim řekla, že dostanou na zadek, tak buď přinesu vařečku, přehnou se přes koleno a dostanou na zadek rukou a nebo vařečkou. Né nijak brutálně. A samozřejmě jsem několikrát i psala, že nikdy nedostaly na holou! A ani kalhoty si sundávat nemusely. A hlavně jak jsem psala potrestání výpraskem beru, aby byl opravu jen výjimečně.
Tak opravdu nevím, čím je psychicky deptám. Třeba rok nedostanou na zadek. Nemyslím si, že by je to traumatizovalo. Podle mě některé maminky, když slyší, že dítě dostalo na zadek, tak vidí rudě.

a o tom to je, neb ostatní ti to tady píší a to dost detailně. Ale ty stále opravdu nevíš. V tom případě to vzdávám, už jsem ti to tu já i ostatní psaly několikrát. Psychicky je takto deptáš a týráš a věř, že přesně to, si budou pamatovat. A stačí aby to bylo byť jednou za život, natož jednou dvakrát do roka. Ale je mi jasné, že to nepochopíš, protože nechceš a musela by jsi připustit, že je blbě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
16.9.22 20:55

@whitemirror Týden byl dosti náročný, v práci a pak ještě nějaké chození po doktorech, různá vyřizování, něco jsem nestihl a odloži. Přečetl jsem celé, ale omlouvám se, že nebudu reagovat na vše. Některé věci bych asi docela unavený neuměl vysvětlit. Zas nejsou tak podstatné, třeba ty argumentační fauly. Přišlo mi, že se to věci nějak týká, ale víc ze se dnes nevyplodím.

Pokud jde o dospělé, tak pokud manžel ponižuje svoji manželku, např. shazuji ji před druhými lidmi, je to velmi zlé. Ať to dělá jí za zády nebo i před ní. Stejně je špatné i když jí neustále peskuje, i když to je bez diváků. Ta facka, to je pochopitelně horší. Pro to manželku to je totiž především ponížení. Potom je to i ztráta pocitu bezpečí. A je to manipulativní a panovačné jednání, takové totalitní vynucení si poslušnosti. Vůbec tu nejde o nějakou výchovu a dobro té „trestané“ osoby. Já jsem té zásady, že vychovávají se děti. Kdo „vychovává“ dospělé, tak je na úrovni diktátorských režimů, taková politika cukru a biče. Tady jde o vládu nad těmi lidmi, lidi jsou jen využíváni, nejde ani náhodou o jejich dobro či blaho ap. U výchovy dětí, pokud je někdo nezneužívá (myslím třeba jako pracovní sílu, ne sexuálně), tak cílem výchovy je to dítě někam směřovat. Něco mu předat, rozhodně nejde jen o vynucení poslušnosti. Tam poslušnost do výchovy taky patří, ale první má být vlastní příklad, láska k tomu dítěti a řada dalších věcí. Poslušnost je spíše nástrojem, bez ní věci nefungují, není cílem. U špatnéh zacházení s manželkou je jediný cíl porobit někoho, tj. psychopat chce nad ní panovat. Cílem není, aby byla spokojená, zdravá fyzicky u psychicky, mít s ní dobré vztahy (což u dítěte taky). Nějaké hrubé ponižování nemusí být o tolik lepší než ta facka.

U dítěte si nemyslím, že ty fyzické tresty by nezávisely na věku. Zcela malým dětem tolik vysvětlit nejde, spíš se k poslušnosti donutí. Jak je větší, tak poslušnost je zavedena a tělesný trest spíš jen visí ve vzduchu. Od nějakého věku k němu fakticky nedochází, případně by k němu došlo za zcela výjimečných situacích. Tělesný trest chápu jako jeden prostředků výchovy, určitě ne první. Nechci stanovovat, od kdy už ne.

Trest má působit určitou újmu, i když já bych spíš řekl respekt. Tj. vlastně určitá forma strachu ve smyslu, že ne vše si k dotyčné osobě mohu dovolit. Nebo že určité věci nesmím a jasně narazím. U dvou sourozenců jsem viděl 2 typy výchovy, v jednom případě fyzické trest prakticky neexistoval, v druhém zas byl docela častý, nevhodnou formou, navíc ve vzteku. Výsledky ani jednoho mě nepřesvědčily. Sice ty tělesné tresty hájím, ale uznávám, že mnohdy se mi opravdu nelíbí (právě třeba ty facky). Mně fackování se samozřejmě nelíbilo, ale daleko horší pro mě byly jiné formy chování dospělých, i když ty facky byly neprávem (od učitele, doma mě nikdo nefackoval).

Co píšeš závěrem, tak já bych jako trest používal taky spíš zákaz mobilu, internetu ap. než dítě seřezat. A ten fyzický trest spíš jen visí ve vzduchu jako nějaká nejzazší forma donucení. Tj. pokud by dítě se bránilo nějakému trestu, třeba přes zákaz odejít z domova, tak fyzicky mu zabránit, pokud by se vzpouzelo, nějakou mu vrazit. Asi jako policie, nemá lidi vychovávat, ale kdo se vzpouzí, použijí na něj sílu.

Jedna herečka psala nebo říkala a pak to někdo psal v médiích, že doma fyzické tresty byly. Ona pak neuměla říkat ne a neuměla odmítnout nějakému deviantovi. Neznásilnil jí formou soulože, spíš po ní něco chtěl, nebylo zcela konkrétně, ale to se člověk domyslí. Já si myslím, že fyzický trest neovlivní schopnost věci lidem odmítat. Někteří lidi jsou takoví povahově, neumí odmítnout, moc to nesouvisí, jestli byli v dětství biti. U jiných to může zas být výsledkem něčeho, čím tím člověk třeba v dospělosti prošel. Takové lámání osobnosti, po malých krůčcích, za nesouhlas trestání afektovanou reakcí, mračením se, vyjadřováním roztrpčení a podobné manipulace. A když souhlasí, tak taková vyčůraná pochvala, kde nejde o ocenění člověka, ale zas je to jen manipulace. Zkrátka cukr a bič, ale ne ve formě bití, ale nějaké společenské manipulace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
16.9.22 20:56
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Asi mám stupidní dotaz, ale jak dávate dětem před zadek, aby to pro ně nebyla potupa? :think:.
Mám 3 děti.
Nejmladšímu řeknu, ať nastaví prdku a já/manzel jí jednu placnem..
U nejstarší to je problém, pořád se kroutí, snaží se jít pryč, tak nechci, aby to chytila na záda…i s prostrednim dítětem se to dá..
Trestame rukou, při nejhorším vareckou..
A jaké tresty davate? Na jak dlouho? Respektujou vaše děti tresty? zajímá mě to jak u malých deti, tak u pubertaku..
U nás jsou tresty třeba, že zákaz na 24 hodin Tv a je jim to úplně fuk..
Prosím anonym nebo smazat, nechci tady veřejné psát věci o mě rodině.
Žádný samozřejmě. Jste jako rodiče k ničemu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
16.9.22 21:03
@Keyllah píše:
a o tom to je, neb ostatní ti to tady píší a to dost detailně. Ale ty stále opravdu nevíš. V tom případě to vzdávám, už jsem ti to tu já i ostatní psaly několikrát. Psychicky je takto deptáš a týráš a věř, že přesně to, si budou pamatovat. A stačí aby to bylo byť jednou za život, natož jednou dvakrát do roka. Ale je mi jasné, že to nepochopíš, protože nechceš a musela by jsi připustit, že je blbě…

Opravdu nechápu co dělám, že je psychicky deptám. Když jste psala:
napřed pohovor, kdy holčinu už vědí, co přijde, mají strach a ty je ještě deptáš řečmi, potom se musí ohnout a dostanou. Nechceš po nich, aby si i donesli varečku? nebo sundali kalhoty?
Nic z toho nedělám krom toho, že se ohnou a dostanou. Pro lepší pochopení, když probíráme co provedly, tak nevědí, že dostanou na zadek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
16.9.22 21:06
@Lucie8484 píše:
Nechápu proč je nepřijatelné nutit dítě nastavit zadeček na výprask. Já si myslím, že dítě když něco provede by mělo pochopit, že následuje trest. Když si výjimečně moje holky vyslouží výprask, tak nejprve to v klidu probereme a pak holky bez protestování se připraví a přijmou výprask. Myslím si, že děti se musí naučit, že existují pravidla a povinnosti, které se musí plnit. Bohužel nyní mládež co přijde po škole do práce většinou to nezná…

Co? 8o Ty jsi máma k hounu. Takovou nikdo nechce mít. Gratuluji ti :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24857
17.9.22 05:57
@Náhodný host píše:
Týden byl dosti náročný, v práci a pak ještě nějaké chození po doktorech, různá vyřizování, něco jsem nestihl a odloži. Přečetl jsem celé, ale omlouvám se, že nebudu reagovat na vše. Některé věci bych asi docela unavený neuměl vysvětlit. Zas nejsou tak podstatné, třeba ty argumentační fauly. Přišlo mi, že se to věci nějak týká, ale víc ze se dnes nevyplodím.

Pokud jde o dospělé, tak pokud manžel ponižuje svoji manželku, např. shazuji ji před druhými lidmi, je to velmi zlé. Ať to dělá jí za zády nebo i před ní. Stejně je špatné i když jí neustále peskuje, i když to je bez diváků. Ta facka, to je pochopitelně horší. Pro to manželku to je totiž především ponížení. Potom je to i ztráta pocitu bezpečí. A je to manipulativní a panovačné jednání, takové totalitní vynucení si poslušnosti. Vůbec tu nejde o nějakou výchovu a dobro té „trestané“ osoby. Já jsem té zásady, že vychovávají se děti. Kdo „vychovává“ dospělé, tak je na úrovni diktátorských režimů, taková politika cukru a biče. Tady jde o vládu nad těmi lidmi, lidi jsou jen využíváni, nejde ani náhodou o jejich dobro či blaho ap. U výchovy dětí, pokud je někdo nezneužívá (myslím třeba jako pracovní sílu, ne sexuálně), tak cílem výchovy je to dítě někam směřovat. Něco mu předat, rozhodně nejde jen o vynucení poslušnosti. Tam poslušnost do výchovy taky patří, ale první má být vlastní příklad, láska k tomu dítěti a řada dalších věcí. Poslušnost je spíše nástrojem, bez ní věci nefungují, není cílem. U špatnéh zacházení s manželkou je jediný cíl porobit někoho, tj. psychopat chce nad ní panovat. Cílem není, aby byla spokojená, zdravá fyzicky u psychicky, mít s ní dobré vztahy (což u dítěte taky). Nějaké hrubé ponižování nemusí být o tolik lepší než ta facka.

U dítěte si nemyslím, že ty fyzické tresty by nezávisely na věku. Zcela malým dětem tolik vysvětlit nejde, spíš se k poslušnosti donutí. Jak je větší, tak poslušnost je zavedena a tělesný trest spíš jen visí ve vzduchu. Od nějakého věku k němu fakticky nedochází, případně by k němu došlo za zcela výjimečných situacích. Tělesný trest chápu jako jeden prostředků výchovy, určitě ne první. Nechci stanovovat, od kdy už ne.

Trest má působit určitou újmu, i když já bych spíš řekl respekt. Tj. vlastně určitá forma strachu ve smyslu, že ne vše si k dotyčné osobě mohu dovolit. Nebo že určité věci nesmím a jasně narazím. U dvou sourozenců jsem viděl 2 typy výchovy, v jednom případě fyzické trest prakticky neexistoval, v druhém zas byl docela častý, nevhodnou formou, navíc ve vzteku. Výsledky ani jednoho mě nepřesvědčily. Sice ty tělesné tresty hájím, ale uznávám, že mnohdy se mi opravdu nelíbí (právě třeba ty facky). Mně fackování se samozřejmě nelíbilo, ale daleko horší pro mě byly jiné formy chování dospělých, i když ty facky byly neprávem (od učitele, doma mě nikdo nefackoval).

Co píšeš závěrem, tak já bych jako trest používal taky spíš zákaz mobilu, internetu ap. než dítě seřezat. A ten fyzický trest spíš jen visí ve vzduchu jako nějaká nejzazší forma donucení. Tj. pokud by dítě se bránilo nějakému trestu, třeba přes zákaz odejít z domova, tak fyzicky mu zabránit, pokud by se vzpouzelo, nějakou mu vrazit. Asi jako policie, nemá lidi vychovávat, ale kdo se vzpouzí, použijí na něj sílu.

Jedna herečka psala nebo říkala a pak to někdo psal v médiích, že doma fyzické tresty byly. Ona pak neuměla říkat ne a neuměla odmítnout nějakému deviantovi. Neznásilnil jí formou soulože, spíš po ní něco chtěl, nebylo zcela konkrétně, ale to se člověk domyslí. Já si myslím, že fyzický trest neovlivní schopnost věci lidem odmítat. Někteří lidi jsou takoví povahově, neumí odmítnout, moc to nesouvisí, jestli byli v dětství biti. U jiných to může zas být výsledkem něčeho, čím tím člověk třeba v dospělosti prošel. Takové lámání osobnosti, po malých krůčcích, za nesouhlas trestání afektovanou reakcí, mračením se, vyjadřováním roztrpčení a podobné manipulace. A když souhlasí, tak taková vyčůraná pochvala, kde nejde o ocenění člověka, ale zas je to jen manipulace. Zkrátka cukr a bič, ale ne ve formě bití, ale nějaké společenské manipulace.

To, co pises, tu bylo už mnohokrát řečeno-je to manipulativni, ponizujici, dite/člověka to zlomí. Pokud si dítě neuvědomí, že udělalo chybu, tak bitim/placnutim/fackou/vareckou to do něj nevbiješ. Pokud něco visí ve vzduchu, tak to zavání terorem- strachem prinutit něčeho docílit. Ostatne sám to slovo „donuceni“ pouzivas. Dodnes se nenarodilo stvoření, které vždycky poslechne. „Zlobeni“ je naprosto normalni stadium ve vývoji, neni to patologických jev. Vůbec není zajímavé, co říká nějaká herečka, protože jaky člověk bude v dospělosti pochopitelně úzce souvisí s výchovou. V první řadě je povinností rodiče dítě vychovávat a ne, ikdyz se dítě vzpouzi, na něj použít sílu jako policie. Fyzicky trest nikdy nevzbudi respekt, vzbudí vždycky jenom strach. Bite dítě jenom přinutiš ke „klickam“ a lžím. Ostatne, zakladatelcina dcerka je toho důkazem. Strach a respekt jsou dvě naprosto rozlisne věci! Je absurdni, že u dospělých se Ti cukr a bič nehodí -úroveň diktatorskych rezimu a u deti je to zadouci-ve formě společenské manipulace. Dal to asi nemá cenu, bylo to z mé strany jenom zamyšlení nad Tvým příspěvkem. Ono každé dítě je jiné, na výchovu dětí manuál neexistuje. A kdyby existoval, tak tělesné tresty tam určitě nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yorkmut
17.9.22 08:29
@Lucie8484 píše:
Opravdu nechápu co dělám, že je psychicky deptám. Když jste psala:
napřed pohovor, kdy holčinu už vědí, co přijde, mají strach a ty je ještě deptáš řečmi, potom se musí ohnout a dostanou. Nechceš po nich, aby si i donesli varečku? nebo sundali kalhoty?
Nic z toho nedělám krom toho, že se ohnou a dostanou. Pro lepší pochopení, když probíráme co provedly, tak nevědí, že dostanou na zadek.
.

Jo, tak to je pak bonus. Jsi nechutna

• Citovat
  • Upravit
6429
17.9.22 11:25
@stock píše:
To, co pises, tu bylo už mnohokrát řečeno-je to manipulativni, ponizujici, dite/člověka to zlomí. Pokud si dítě neuvědomí, že udělalo chybu, tak bitim/placnutim/fackou/vareckou to do něj nevbiješ. Pokud něco visí ve vzduchu, tak to zavání terorem- strachem prinutit něčeho docílit. Ostatne sám to slovo „donuceni“ pouzivas. Dodnes se nenarodilo stvoření, které vždycky poslechne. „Zlobeni“ je naprosto normalni stadium ve vývoji, neni to patologických jev. Vůbec není zajímavé, co říká nějaká herečka, protože jaky člověk bude v dospělosti pochopitelně úzce souvisí s výchovou. V první řadě je povinností rodiče dítě vychovávat a ne, ikdyz se dítě vzpouzi, na něj použít sílu jako policie. Fyzicky trest nikdy nevzbudi respekt, vzbudí vždycky jenom strach. Bite dítě jenom přinutiš ke „klickam“ a lžím. Ostatne, zakladatelcina dcerka je toho důkazem. Strach a respekt jsou dvě naprosto rozlisne věci! Je absurdni, že u dospělých se Ti cukr a bič nehodí -úroveň diktatorskych rezimu a u deti je to zadouci-ve formě společenské manipulace. Dal to asi nemá cenu, bylo to z mé strany jenom zamyšlení nad Tvým příspěvkem. Ono každé dítě je jiné, na výchovu dětí manuál neexistuje. A kdyby existoval, tak tělesné tresty tam určitě nebudou.
:potlesk: :potlesk: :potlesk: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
17.9.22 11:28

@Náhodný host Ty bohužel vůbec nechápeš o čem je výchova. Ne o tom, že dítě a posléze i dospělý neudělá špatnou věc ze strachu před strestem, ale protože pochopí, že je to špatné, nevhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
17.9.22 11:38

To ze dite se tak jednou ročně musi ohnout a dostat na zadek varechou či rukou uz je fakt jako extrém. Rozhodne to neni žádná omluvitelna pochopitelná vyjimka 8o.
Jak tohle muže matce delat dobre a vesele si tu o tom vypisovat, ze depta a týrá své dite.
Fakt extrém, te dite v klidu probere, co udělalo a pak na závěr to skončí biti 8o :palec:,
Dite si zaslouží empatii a ne drsnost a bezcitnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
17.9.22 11:52

Přítel šel včera na pivo a vrátil se někdy k ránu. Až se probudí, oznámím mu, že po obědě dostane na zadek. Jen nevím, zda si mám nachystat vařečku nebo pravítko :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
17.9.22 11:55

„Výkon trestu“. Maminka v roli kata - hlavně, že to je na „zadeček“. :poblion:

• Citovat
  • Upravit
2603
17.9.22 11:57
@stock píše:

Ne, jako manipulaci, manipulativní jednání neberu, když policie někoho donutí k nečemu silou nebo obvykleji, ta hrozba síly tu visí ve vzduchu. Stejně tak pro mě není manipulace, když justiční stráž použije sílu vůči obžalovanému, který neuposlechne pokyn ap., nebo vězeňský dozorce, použije sílu, fyzicky nebo dokonce i zbraň vůči odsouzenému. Já těm legitimním použití síly (násilí) manipulace neříkám. Dokonce bych ani neříkal manipulace, když okupační voják namíří zbraň na civilistu a vynutí si klíče od auta nebo třeba poskytnutí sexu. To je jednoduše násilí, nevidím důvod to nazývat manipulací. Manipulací proti tomu je, když obchod udělá akci, vlastní zboží pak v regálu není, buď nebylo vůbec, nebo jen symbolicky, takže do hodiny to je pryč. A vedle toho je zboží zcela podobné, ovšem s dvojnásobnou cenou, klidně za menší množství. Cíle je člověka oklamat, splést, buď tu je přímo lež, nebo jasný úmysl klamat i když zjevná lež tu není. Jako manipulaci vnímám i to, když někdo na někoho něco má a využívá to jako hrozbu. Když neuděláš to a to nebo nedáš mi to a to, tak na tebe toto nahlásím. Obvykle se může hlásit věc, která je reálná, nějaká slabina manipulovaného (třeba něco ukradl a já mám důkaz, nebo holka pošle klukovi neslušné selfie a kluk jí vydírá, že to dá na internet ap.). Ale klidně může být, že obvinění je křivé, jenže je dobrá šance, že se více bude věřit žalující straně. Pokud tu je už přímá hrozba použití síly (vyhrožování nebo namířená hlaveň, vytažený nůže nebo nůže na krku), tak z mého pohledu nejde o manipulaci ale jasné použití násilí. Pro někoho taky manipulace, s tím takový problém nemám, ale pro mě je podstatné to násilí. U použití síly (násilí, v angličtině je toto jedno), tak vidím i legitmní vynucení, třeba sebeobrana není manipulací, i když donutí agresora utéci. Nebudu říkat, že násilník utekl poté, co žena použila pepřový sprej ap., že šlo o manipulaci z její strany. Přitom si něco vynutila silou, nebo její hrozbou, např. vytažená pistole, u napadných osob to neberu jako manipulaci. Přitom se tím významně ovlivní chování protistrany.
Oba označujeme za manipulaci zčásti stejné věci a zčásti věci jiné. Naše definice, co to je manipulace se liší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24857
17.9.22 12:10
@Náhodný host píše:
Ne, jako manipulaci, manipulativní jednání neberu, když policie někoho donutí k nečemu silou nebo obvykleji, ta hrozba síly tu visí ve vzduchu. Stejně tak pro mě není manipulace, když justiční stráž použije sílu vůči obžalovanému, který neuposlechne pokyn ap., nebo vězeňský dozorce, použije sílu, fyzicky nebo dokonce i zbraň vůči odsouzenému. Já těm legitimním použití síly (násilí) manipulace neříkám. Dokonce bych ani neříkal manipulace, když okupační voják namíří zbraň na civilistu a vynutí si klíče od auta nebo třeba poskytnutí sexu. To je jednoduše násilí, nevidím důvod to nazývat manipulací. Manipulací proti tomu je, když obchod udělá akci, vlastní zboží pak v regálu není, buď nebylo vůbec, nebo jen symbolicky, takže do hodiny to je pryč. A vedle toho je zboží zcela podobné, ovšem s dvojnásobnou cenou, klidně za menší množství. Cíle je člověka oklamat, splést, buď tu je přímo lež, nebo jasný úmysl klamat i když zjevná lež tu není. Jako manipulaci vnímám i to, když někdo na někoho něco má a využívá to jako hrozbu. Když neuděláš to a to nebo nedáš mi to a to, tak na tebe toto nahlásím. Obvykle se může hlásit věc, která je reálná, nějaká slabina manipulovaného (třeba něco ukradl a já mám důkaz, nebo holka pošle klukovi neslušné selfie a kluk jí vydírá, že to dá na internet ap.). Ale klidně může být, že obvinění je křivé, jenže je dobrá šance, že se více bude věřit žalující straně. Pokud tu je už přímá hrozba použití síly (vyhrožování nebo namířená hlaveň, vytažený nůže nebo nůže na krku), tak z mého pohledu nejde o manipulaci ale jasné použití násilí. Pro někoho taky manipulace, s tím takový problém nemám, ale pro mě je podstatné to násilí. U použití síly (násilí, v angličtině je toto jedno), tak vidím i legitmní vynucení, třeba sebeobrana není manipulací, i když donutí agresora utéci. Nebudu říkat, že násilník utekl poté, co žena použila pepřový sprej ap., že šlo o manipulaci z její strany. Přitom si něco vynutila silou, nebo její hrozbou, např. vytažená pistole, u napadných osob to neberu jako manipulaci. Přitom se tím významně ovlivní chování protistrany.
Oba označujeme za manipulaci zčásti stejné věci a zčásti věci jiné. Naše definice, co to je manipulace se liší.

Rozhodni se, jestli to beres ze situace biteho dítěte, nebo toho, kdo tresta/vykonáva trest!
Ne, je naprosto bezcenne michat do toho pistole a čerta i s jeho tetou,(pistole, nože, peprak atd) protože přesně to, je ukázková manipulace!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
17.9.22 12:13
@Jannena píše:
Přítel šel včera na pivo a vrátil se někdy k ránu. Až se probudí, oznámím mu, že po obědě dostane na zadek. Jen nevím, zda si mám nachystat vařečku nebo pravítko :pankac:

To ty je zas do jine diskuze :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect