Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
EvušeŠ píše:
jo a ještě jsem věděla , že u nich v práci se bude uvolňovat další pozice nadřízeného. Tak jsem se ho ptala jestli o tu pozici bude usilovat (stejná pracovní doba) řekl, že ne.Já ho přeci nechci do ničeho tlačit.
Jen bych si přála, aby chtělv životě více než v půl čtvrté skončit v práci a koukat na telku …
Opravdu vím, že schopný je. teď na jaře nám bude dělat bydlení, ale… v tomhle směru jsem taková zklamaná a stojí mě to dost sil to přecházet
Tak třeba se bojí,nechce mít mít za někoho zodpovědnost.Zkus se ho na to zeptat proč to nechce dělat(nevím zda jsi se už ptala).Netlač,nanaléhej…Akorát se zasekne a nebude s ním řeč..Jak by bylo tobě kdyby ti mluvil do tvé práce a nutil tě dělat něco co třeba dělat nechceš ![]()
Evuše tohle asi opravdu nezměníš.. když jsem psala to : „jak já to znám“ nemluvila jsem o příteli ale o sobě..jsem taky flegmatik jak poleno, a jen tak se mi do ničeho nechce..„jako proč bych měla? co mi chybí?“
možná, že přesně takhle uvažuje tvůj partner, a myslím, že když nedokážu namotivovat sama sebe, nedokážu si představit, že by mě namotivoval někdo jiný. Nemám se špatně ale mohla bych se mít líp..
ovšem udělat proto něco? Nechce se mi ![]()
U vás by mohlo pomoct třeba to mimčo.. kvůli dětem dělá člověk divy ![]()
Každý hold nejsme takoví. Když si představím, že bych měla možnost povýšení v mém oboru (polepšila bych si možná o pár tisíc. Asi bych to taky nebrala - uplně jiná práce, víc starostí, nutnost pracovat doma. Radši si v klidu udělám co musím a odjedu s klidnou hlavou domu ( i když to taky vždycky nejde)
Nevím, proč ho do toho chceš nutit, když on sám evidentně nechce. Je vaše situace tak špatná, že nutně potřebujete lepší příjem? Ono pozice nadřízeného není jen o vyšším příjmu, ale někdy také o větším obětování se. Nemusí to být jen pracovní dobou (btw stejná pracovní doba také hned neznamená skutečnou dobu strávenou prací), ale větším stresem, někde třeba za cenu častějšího cestování apod. Každému to nevyhovuje. Někdy obnáší změna funkce i změnu druhu práce, což třeba člověku také nemusí vyhovovat. Moje mami učitelka takhle odmítla pozici zástupkyně ředitele. Řekla, že nešla do školství, aby dělala úředničinu, administrativní práci, a k dětem přičichla na pár hodin týdně. Že chce dělat to, co ji naplňuje a z čeho má radost. Je to jen jeden příklad z mnoha, ale důvodů, proč se do toho Tvůj přítel nehrne, může být celá řada. Třeba vztahy na pracovišti.. Co je důležité pro Tebe, nemusí být úplně stejně pro něj. Pokud nestrádáte, tak bych ho nenutila, protože se to může nakonec obrátit proti Tobě. Může být ve stresu, podrážděný, unavený, to se může promítnout do vašeho soužití.
Promluvte si o tom, jaký máte každý pohled na danou věc.
jizvíková píše:
a nebyla by ta lépe placená práce n ÚKOR volného času?? mimochodem víc zodpovědnosti taky nic moc
muj muz chodi domu v 19, radsi bych ho videla denne vic nez 2hod
jizvíková má pravdu ono je většinou vždy něco za něco…Můj chlap je někdy pracovitej až moc. Každý třetí den má službu 24 hodin, pak má 2 dny volno, ale i tak vstane brzy ráno a jde zas pracovat do dílny a vrací se až večer v šest nebo v sedm
a takto je to i v sobotu, v neděli, o svátcích.....Doma sedět a relaxovat nevydrží (a to nemluvím o dovolené, to by bylo na samostatnou diskuzi, stačí asi když řeknu, že nejvíc se těší na poslední den, protože se už přeci jede domů…), takže spolu trávíme tak 2 hod. denně - což je tedy dost málo a ještě tím stylem, že on poletuje po domě (než se nají, vykoupe, pak jde na počítač zas něco vyřizovat…),takže v podstaně doba, kdy je fakt fyzicky se mnou je minimální…Takže já bych brala, kdyby zas tak aktivní nebyl. No jo nejlepší by byl asi nějaký střed, každý přístup má své plusy a minusy ..... ![]()
verenika píše:EvušeŠ píše:Tak třeba se bojí,nechce mít mít za někoho zodpovědnost.Zkus se ho na to zeptat proč to nechce dělat(nevím zda jsi se už ptala).Netlač,nanaléhej…Akorát se zasekne a nebude s ním řeč..Jak by bylo tobě kdyby ti mluvil do tvé práce a nutil tě dělat něco co třeba dělat nechceš
jo a ještě jsem věděla , že u nich v práci se bude uvolňovat další pozice nadřízeného. Tak jsem se ho ptala jestli o tu pozici bude usilovat (stejná pracovní doba) řekl, že ne.Já ho přeci nechci do ničeho tlačit.
Jen bych si přála, aby chtělv životě více než v půl čtvrté skončit v práci a koukat na telku …
Opravdu vím, že schopný je. teď na jaře nám bude dělat bydlení, ale… v tomhle směru jsem taková zklamaná a stojí mě to dost sil to přecházet
netlačím nenaléhám… to určo ne. Jen se snažím přijít na to jak ho nenápadně motivovat
aaya píše:
Nevím, proč ho do toho chceš nutit, když on sám evidentně nechce. Je vaše situace tak špatná, že nutně potřebujete lepší příjem? Ono pozice nadřízeného není jen o vyšším příjmu, ale někdy také o větším obětování se. Nemusí to být jen pracovní dobou (btw stejná pracovní doba také hned neznamená skutečnou dobu strávenou prací), ale větším stresem, někde třeba za cenu častějšího cestování apod. Každému to nevyhovuje. Někdy obnáší změna funkce i změnu druhu práce, což třeba člověku také nemusí vyhovovat. Moje mami učitelka takhle odmítla pozici zástupkyně ředitele. Řekla, že nešla do školství, aby dělala úředničinu, administrativní práci, a k dětem přičichla na pár hodin týdně. Že chce dělat to, co ji naplňuje a z čeho má radost. Je to jen jeden příklad z mnoha, ale důvodů, proč se do toho Tvůj přítel nehrne, může být celá řada. Třeba vztahy na pracovišti.. Co je důležité pro Tebe, nemusí být úplně stejně pro něj. Pokud nestrádáte, tak bych ho nenutila, protože se to může nakonec obrátit proti Tobě. Může být ve stresu, podrážděný, unavený, to se může promítnout do vašeho soužití.
to uplně nejdůležitejší je, že ho do toho nenutím. a abych pravdu řekla, tak si myslím, že až budeme mít v budoucnu mimčo, tak ty penízky navíc budou určitě zapotřebí.
Sama píšeš,že vám teď bude dělat na jaře bydlení,třeba se na změnu práce a rekonstrukci nebo co budete dělat necítil.Píšeš,že peníze má slušné.
verenika píše:
Sama píšeš,že vám teď bude dělat na jaře bydlení,třeba se na změnu práce a rekonstrukci nebo co budete dělat necítil.Píšeš,že peníze má slušné.
ano peníze má slušné na druh profese co dělá.
s tou změnou práce se to táhne už delší domu. kdybych mu jí nenašla tak je na pracáku snad ještě do teď. sám říkal, že by si rád našel něco jiného. ale nic pro to nedělá.
Anonymní píše:
Raději jako anonymní, protože teď budu pomlouvata nechci, aby mě tu vypátrali.
Zakladatelko celkem tě lituji. Já tedy patřím mezi ty, které bys ty nazvala bez motivace, klid doma nebo i v práci je pro mě cennější, než pocit, že jsem dosáhla něčeho, co okolí ocení. Pro mě je to úspěch spokojenost. A i kdyby to se mnou manžel myslel dobře a snažil se mě motivovat třeba vyhlídkou na drahou dovolenou, tak si prostě hodím pár přesčasů a pak sklouznu do styrých kolejí.
Ale k tomu pomlouvání, mám známou, která je také taková aktivní a manžela má dle jejích slov líného bez cíle a bez motivace. Jsou spolu už dlouho, na její popud si začali zlepšovat bydlení, do toho děti… stále je co dělat. Ona má pocit, že on se vlastně vůbec nesnaží a nic nedělá (úplně to pravda není, protože změny tam jsou), že jí táhne k zemi. Vlastně už jsem od ní dlouho neslyšela nic pozitivního na jejího manžela. Myslím, že kdyby nebyly děti, tak už jsou od sebe (ale to je jen můj dojem).
Vzpomeň si na to, proč jsi s ním začala chdit, co je na něm dobrého, protože jestli na něm budeš vodět jen jeho nízkou motivaci, tak skončíš nespokojená, jako ta moje známá.
tak já moc dobře vím proč ho mám ráda. Taky nejsem nijak moc extra pracovitá. ale prostě se snažím abychom se měli lépe. nejít od výplaty k výplatě atd. občas si něco koupit.
EvušeŠ píše:aaya píše:to uplně nejdůležitejší je, že ho do toho nenutím. a abych pravdu řekla, tak si myslím, že až budeme mít v budoucnu mimčo, tak ty penízky navíc budou určitě zapotřebí.
Ale taky bude zapotřebí, aby na tebe a miminko měl manžel čas a náladu a aby se na vás usmíval a ne chodil zdrchanej z práce a myslel na další pracovní den
a nebo by ti to nevadilo? Mě teda jo ![]()
Ale zase si uvědom,že je spousty lidí co jde od výplaty k výplatě.A nic si nekupují.Je to prostě život.
Já osobně dělám jen na půl úvazku.Kdybych dělala na celý tak se máme úplně jinak
Nám to takhle stačí.Je pro nás důležitější trávit nějaký čas spolu.A hlavně pro mě je důležité být se synem.
Původně jsem myslela,že to bude diskuze,že přítel/manžel nemaká a válí se doma.Ale tvůj pracuje,nosí výplatu a máte se normálně.To jsi si měla najít nějakého uhlobarona
-vtip.Ale to byjsi zase byla nespokojená,že není vůbec doma a kdesicosi.Na každém je něco.Pro mě je důležité být spolu.Taky bych chtěla to či ono,ale není to v našich možnostech.Nikdy by mě nenapadlo,nutit manžela do jiné práce ![]()
nemyslím to zle,když máš pocit,že žijete od výplaty k výplatě tak zkus začít někde šetřit…
Já myslím,že je to o povaze.Každý jsme jiný a každýmu něco jinýho vyhovuje.Můj přítel je pravý opak-pořád někde v luftě(kvůli práci)pořád schání kde a na čem by se dalo ještě přivydělat,bere si k práci ještě melouchy a to jen proto,že chce abychom se měli ještě líp a chce něco dokázat,někam to dotáhnout-založit si vlastní firmu,koupit si lepší auto atd.ALE.....je to na úkor našeho společně stráveného času.Já jsem teda taky docela ambiciozní a znám kluka,který mě kdysi balil a já ho nechtěla právě proto,že byl spokojenej s tím co má a nechtěl víc.Dělal v bance,ale bydlel v podnájmu.Na co by si prej kupoval vlastní byt,když ho jednou zdědí po mámě,která je dost bohatá.Neměl ani řidičák a auto,na co když prej může jezdit autobusem
Takovýho chlapa bych vedle sebe nesnesla!
![]()
Zakladatelko, motivací se dost zabývám, ať už na VŠ (dodělávám si doktorát na Ústavu managementu), tak ve firmě (vedoucí pozice, účastním se pohovorů). A mám pro tebe špatnou zprávu: skutečně účinná motivace je pouze ta VNITŘNÍ nikoliv dodaná z VENKU. A tu vnitřní formuje povaha, výchova, životní postoj, hodnoty atd. A buď tam pak je a nebo není. V dospělém věku má vnější motivace pouze krátkodobý účinek (pokud vůbec nějaký), musí se neustále opakovat a stejně to většinou nevede k požadovaným výsledkům…
Lidsky řečeno: prostě takovej je a moc toho s tím nenaděláš. On musí chtít, v něm to musí dozrát, on musí mít pocit, že chce něco změnit, že by o něco zásadního přišel apod. Někoho změní zásadní životní zlom a s někým nehne vůbec nic. ![]()
verenika píše:
Ale zase si uvědom,že je spousty lidí co jde od výplaty k výplatě.A nic si nekupují.Je to prostě život.Já osobně dělám jen na půl úvazku.Kdybych dělala na celý tak se máme úplně jinak
Nám to takhle stačí.Je pro nás důležitější trávit nějaký čas spolu.A hlavně pro mě je důležité být se synem.
Původně jsem myslela,že to bude diskuze,že přítel/manžel nemaká a válí se doma.Ale tvůj pracuje,nosí výplatu a máte se normálně.To jsi si měla najít nějakého uhlobarona
nemyslím to zle,když máš pocit,že žijete od výplaty k výplatě tak zkus začít někde šetřit…-vtip.Ale to byjsi zase byla nespokojená,že není vůbec doma a kdesicosi.Na každém je něco.Pro mě je důležité být spolu.Taky bych chtěla to či ono,ale není to v našich možnostech.Nikdy by mě nenapadlo,nutit manžela do jiné práce
ano má práci. ale říkám si proč se nemít lépe? proč se nesnaží, aby jsme se neměli lépe? na tom přeci není nic špatného.