Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak u nás je to tak, že když je manžel o víkendu doma, tak se stará o prcka a já mám víc času např. na velký úklid, žehlení apod. Malýmu se věnuje prakticky celý den a užívá si to. O víkendech buď vaříme spolu, nebo jeden z nás, jak se domluvíme. Na výletě jsme ještě nebyli, čekáme na jaro až bude teplo. Zatím jezdíme většinou po návštěvách po rodině. V neděli má manžel dopoledne kynologický kroužek se psem, tak to bývám doma sama ty 2 hodinky a odpoledne chodíme společně na procházku.
Já se trochu bála, jak bbude náš rodinný život s mimčem vypadat, když po návratu z porodnice mi manžel řekl hned druhý den, že jde do práce. Ale vysvětlilo se to a došlo mu, že musí pomáhat. Ve všední dny se starám já a manžel štafetu převezme po návratu z práce a tak mám čas na své věci večer. O víkendu jsme všuichni spolu a manžel se opravdu hodně stará. Bohužel má ale vážnou nemoc a tak nemůže chodit na dlouhé vzdálenosti. Takže na vycházky chodíme jen krátké do dvou kilometrů. Ale nákupy a vše ostatní o víkendu obstaráváme společně. Já mám hobbby, které můj manžel nesdílí (lítám a on lítání nesnáší
) ale to je hobbym, které bohužel nejde s mimčem dělat hlavně kvůli finanční náročnosti. Když zaplatím jen to, co musím každoročně, aby mi nepropadly papíry, tak už tak z toho mám černé svědomí, jak rodinu okrádám, když teď na nic moc nevydělávám ![]()
A z čeho ty jsi smutná? Manžel ti nepomáhá? Možná stačí mu to vysvětlit, jako v tom mém případě, těsně po porodu. Oni ti chlapi jsou dost nechápaví a nedochází jim, že potřebujeme pomoct.
ahoj u nas to o vikendu vypada tak, ze ja vetsinou kolem poledne chodim v sobotu cvicit a pritel hlida malyho. rano teda ho nechavame spat, protoze malej tedka vstavat brzy. pak jedeme ke tchyni na obed a pak jdeme vetsinou na kavu a nebo nekam na prochazku ci nejakou navstevu spolecne. na nakup jezdim vetsinou sama a pritel hlida ,ale nekdy chodime vsichni. planujeme spolecne vylety az se otepli. pritel chodi v tydnu cvicit a ja taky , a jinak jsme tak nejak spolu porad.
Nevím, zda si přesně vzpomenu, jak to bylo ve 4 měscícíh malýho, ale zkusím to…
Kdo a jak se stara o mimco?
Hraje si partner s miminkem, stara se o neho delsi dobu?
Kdo vari?
Co delate spolu?
Jezdite na vylety?
Na nakup?
Jak resite uklid?
Kolik casu travite spolu a kolik casu si kazdy dela svoje?
Mate nejaky zajimavy konicek, ktery lze provozavoat i s mimcem (moje ma ted 4 mesice)?
Ale každý jsme jiný, každému vyhovuje něco jiného. Pokud jsi ve vztahu a s nastavením režimu nespokojená, tak to prober s partnerem a udělejte to jinak. A hlavně se nenech zastrašit argumentem: „takhle je to všude“ nebo „už tak dělám víc než jiní chlapi“. Vy nejste „všude“ a ty jsi prostě nespokojená. Je potřeba to probrat z obou stran (s čím je případně nespokojený partner) a hledat kompromis. Pokud toho druhého miluji, tak chci, aby byl ve vztahu spokojený (stejně tak, jako já bych se měla cítit spokojeně).
Tak náš víkend(když má manža náhodou volno):děti dvě,3roky a druhý 2 m.Vstávájí v 7,starší se kouká na pohádku,manža chrápe
Postarám se o děcka,pouklízím a dám vařit oběd.Manža pak vstane a stará se o staršího,hrajou si spolu nebo podle počasí jdou ven.Já dovařím,mezitím samo péče o mladšího.Nekojím,takže dělání mlíka,přebalování atak.Pak když je potřeba jedem všichni na nákup.Potom pojíme,děcka jdou spát,manža mi bud pomáhá ještě něco málo uklidit nebo čumíme na TV.Když se děcka vzbudí,tak podle počasi bud jdem všichni ven,nebo ted,když je hnusně,tak si děcka rozdělíme a hrajeme si s něma.Pak sváča,většinou něco peču.No a pak je večer,děcka umýt,nakrmit a jdou spát.Pak se díváme na TV,já mezitím žehlím nebo ještě něco uklízím.Momentálně na výlety nee,ale až bude jaro,budem jezdit každé manžovo volno někam.Když jsme měli jen jedno dítko,taky jsme to tak dělali.Veškerý volný čas trávíme spolu jako rodina.Manža sem tam zajde zahrát hokej nebo výjimečně na pivo s kámošema-ale to tak 1×za půl roku
Já žádné koničky nemám
Baví mě péče o děti a když už potřebuju vyvětrat hlavu,tak uklízím nebo peču
Sem tam zajdu s kámoškou kočárkovat.Jsem asi divná,ale mě to takhle vyhovuje.Jsem taková ta domácí puťka,co věčně sedí u plotny nebo gruntuje
a stará se o děcka.Po manžovi toho většinou moc nechci a když už něco tak to bez remcání udělá a většinou ho dokonce samo napadne mi helfnout
Chystám si letos konečně pořídím in-liny,takže budu chodit jezdit s kočárkem.No a pak když už je hezky tak chodím každý den na děcké hřiště,mám to asi 30 minut cesty.Většinou sama,v mém věku tu nikdo děti nevede ![]()
Tak když má přítel volno,tak s malou (4měsíce) ráno kolem 7 hodiny vstane a je s ní tak do 9 abych se já vyspala.Někdy v noci vstane dát jí dudlík,ale většinou ho malý vrtění nevzbudí.Když pak kolem 9 vstanu tak nakojim,pak si s malou tak půl hodinky hraju,pak jde na chvíli malá spát.My si mezi tím povídáme u vaření,někdy vařim já,někdy přítel,podle toho co vaříme,jeho to baví.Malá se kolem 11 vzbudí,já si s ní hraju,přítel třeba hraje playstationa a po půl hodině se vystřídáme.Po 12 nakojim,my se najíme a jdem všichni ven.Do lesa se psem,nakoupit,na kafe do kavárny.Někdy dáme kočárek tchýni a jdem třeba na bowling.Kolem 4 odpo se vrátíme a do 7 se o malou střídáme nebo si s ní hrajem spolu.Pak koupem,většinou já sama,máme minikoupelnu tak se tam oba blbě vejdem.Kolem 8večer malá usne a my se věnujem sobě,koukáme na film,přítel mě maže těl.mlíkem atd.O malou se prostě střídáme,přítel si s ní hraje rád a abych si taky oddechla,většinou celý týden dělá 12ky,tak jsem na ní přes týden sama.Při větším úklidu se mi vždycky zeptá jestli chci pomoct,ale já většinou nechci,nádobí myje,koš taky vynese.A rád se účastní všeho nového,první návštěva poradny,první plavání atd.Pak s námi chodi podle toho jestli má volno,ale poprvé si vždycky volno zařídí ![]()
Příspěvek upraven 21.02.11 v 12:49
ahoj,
my jsme spolu pořád…manžel příjde v týdnu z práce a věnuje se naší 4leté dcerce…a vždycky to tak bylo…
na nákupy jezdíme společně a o víkendu mě nachali vyspat vždycky…manžel chyslat snídani a většinou i oběd,protože ho vaření báví,ale zase aby sis nemyslela jak dokonalý to doma mám…máme to spíš naopak,přivrtat poličku a podobně…to dělám já…:-)))jinak bych se toho nedočkala…2 roky mám koupený nebesa…a ještě mi je nikdo nepověsil,tak se na to chystám do novýho bytu…ale jinak vaří vážně skvělě…a o týdenní mimi se postaral stejně jako já,jen bez kojení,po porodu měl týden dovolenou,aby mi pomohl a při příchodu z porodnice jsem měla krásně vygruntovanej celej byt a uvařenej slavnostní oběd:-)))
teď čekáme rduhý mimi…tak uvidíme jak budeme stíhat
když byla Lucinka miminko…tak jsme jezdili na bruslích s kočárkem a chodili na bazen…teď je blbý počasí,až začne jaro samo vás vytáhne ven…zoo,dlouhý procházky…
ahoj… ja myslim ze jaky si to udelas takovy to mas…u nas teda veskera pece o dite je na me…to pritele proste nebavi a nedela to…ale klidne uvari…dojede nakoupit…nebo jedem spolecne…terka se narodila v zime..uz jako s mesicnim miminkem sme byli na horach…pak jsme jezdili na kola s vozickem az bylo tepleji..jak jen to jde tak jsme nekde vsichni spolu po vyletech
a co se tyka konicku…jezdime na tech kolech..v zime na prkno…chodime plavat..jezdim na konich…to na nas terka kouka z kocaru zatim…i kdyz uz se taky svezla
chodim jednou tydne hrat na saxofon…taky chodi terka se mnou…chodi se mnou na masaze…ja myslim ze mimco muze delat uplne vsechno s tebou pokud mas zatim jen jedno ![]()
V té době - manžel přišel z práce k večeru, vyřídil si mail cca 30 min až hodinu. Nás si všimnul tak na 5 minut a pak zase usedl k PC. Nakupuje, sežene vše, co mu řeknu, vynáší odpadky a plíny. Měl by i luxovat a vytírat, ale dostane se k tomu tak jednou dvakrát za měsíc. Ale je to moje chyba - k ničemu jsem ho ze začátku nepustila. Tenhle stav trvá do teď. Včera si nás začal enormě všímat a je to děs. Jeho přístup k mimi je příšerný. Už když bylo mimi malé, říkám mu, hlavně ho neber pod krkem. Jak myslíte, že to dopadlo? A takhle bych mohla pokrčovat. Pouštění DVD z knihy něžná náruč nemá smysl. Přitom když jsme na návštěvě u někoho jiného, tak k ostatním dětem se chová jak k tomu nejkřehčímu zboží. A navíc, když mu řeknu jak to je - fakt jsem pozorovala hodiny, kolik přesně času s námi stráví. Tak podle něj je 5 minut hodina. A on tomu věří.
Je to i moje chyba. Odmítám ho chválit, i když on je ten typ chlapa, co pochvala je pro něj snad víc jak orgasmus. Vím, že je sem tam i za co, ale on mě taky nikdy nepochválí. Něco udělám a mám z toho radost a on mi vyčte, že tamto ale hotové není a tamto taky ne. Je to bludnej kruh. A oba jsme tvrdohlavý. Jeho věty typu: Jakto, že jiné matky na mateřské to zvládají? A já chodím do práce a vydělávám, zatímco ty jsi celý den doma…
Kudy z toho bludného kruhu ven?
Ahojky, my spolu také trávíme celkem dost času, resp. když bylo malé 4 měsíce,tak byl manžel hodně doma a pracoval spíš přes mobil, jezdili jsme spolu různě na návštěvy a třeba na procházky, ale výlety nějak nešly, pze s takovým malým mimčem nebylo kam a byla už skoro zima a na hory jsme začali jezdit, až odteď… jinak vařím já, uklízím také já, ale manžel třeba vysává a utírá prach, hlavně na elektronice
Já také nejsem takový typ hospodyňky, ale umím uvařit spoustu věcí a baví mě to, jinak když byla malá malá a vyžadovala hodně pozornosti, tak manželovi třeba nevadilo, že máme studené jídlo nebo jen něco rychlýho
Malé se věnoval a věnuje, ale samozřejmě většinou já.. Teď je manžel více v práci, jelikož máme na starosti dva podniky a do toho se budeme za týden stěhovat, tak pořád vyřizuje a tak, ale přesto si s malou hraje, když je doma, nebo jdeme občas ven, nebo na jídlo, i když teď už míň, ale myslím, že to přijde, apíš teˇdchodím sama, ale práce je prostě důležitá… Koníčků máme oba spoustu, ale poslední dobou je moc nerealizujeme, neboť na to není čas, hlavní je teď naše malá a práce
Myslím, že je důležité, aby rodina trávila čas pohromadě v nejužším kruhu, aby partnerský vztah vydržel, tím myslím, že je třeba jezdit na společné dovolené nebo výlety, tady samozřejmě záleží také na finanční situaci, ale když nejsou peníze, tak jet jednoduše na Petřín nebo do Stromovky, nebo tak nějak, podle toho kde bydlíte…Taky je asi důležité, abyste trávili čas třeba jenom sami dva, když byla malá miminko, tak se musím přiznat, že nám jí skoro nikdo nehlídal, byla prostě pořád s náma, akorát občas s mamčou na procházce, ale teď už je to jiné, už nekojím, takže můžeme občas večer zajít do kina nebo do hospody (naše práce) ale záleží na možnostech, zda vám má kdo hlídat… přeju vám, aby vaše partnerské životy ustály všechny životní situace
a přejeme hezký den ![]()
nečetla jsem odpovědi …
u nás bylapéče o dítě i domácnost na mě. jako pomohl když jsem mu řekla, nakoupil, vynesl ko .. jedinné ale co dělal dnně bylo napuštění a vylití vaničky bo tu jsem neunesla. Dítěte si moc nevímal, spíš že já mu ho vrazila do ruky. Mimino mu nic moc neříkalo … jako pochoval, pomazlil to jo, ale nějaký extra hraní a všímání to ne. To přišlo trošku později když z mimina bylo akční batole
.
Výlety a tak se u nás nekonají dodnes … spíš se o víkendu válíme, bo já s malím v týdnu cestovala pořád někam, přítel v práci takže jsme si vegetili doma.
když jsme měli jenom klárku, tak manžel jezdil večer domů, aby stihl koupání, pak si s ní lehce pohrál, najedla se a spala a my oba dodělávali resty on z práce, já z domácnosti. v sobotu jsem ho nechala vždycky vyspat, pak mu nacpala dítko a jela na 3 hodiny na větší nákup a vyčistit si hlavu do nákupního centra. jinak s klárkou jsem chodila na dětské cvičení, na plavání. o víkendech jsme jezdili na výlety a nebo se jen tak váleli doma. teď s vikim manžel často vezme klárku o víkendu do akvaparku a já relaxuju jen s prckem doma. přes zimu taky hodně jezdíme do nákupních center. klárka si pohraje v dětském koutku a my si vyřídíme pochůzky a nákupy. milujeme knížky, takže tam jdeme vždycky. o děti se teď staráme napůl. většinou já koupu viktora, manžel trochu později klárku. mezitím já vikiho nakrmím, předám manželovi a jdu obsloužit klárku, uložit do postele a přečíst pohádku. chlapi mezitím spolu koukají na PC. manžel většinou uspává viktora - jde mu to lépe.
o domácnost se starám většinou já, vaření taky. ale když potřebuju pomoct a řeknu si, tak vůbec není problém.
manžel chodí hrát florbal a basketbal, já chodím cvičit pilates (u cvičení je hlídání). pak ještě máme kroužky s klárkou. taky chodím pravidelně na gelové nehty, ke kadeřnici apod. to všechno je ožné vzvládat bez problémů s prckem v kočárku.
fakt je to o tom, jak si ten život nastavit, aby vyhovoval vám oběma.
ahoj, tak po představení dokonalých manželů a partnerů ti napíšu jak to chodí u nás, je to asi normální a nemám z toho vrásky.
Během týdne se starám já, krmení, koupání, přebalování, vycházky…
Občas vykoupe partner - cca 1 za měsíc
během víkendu většinou stávám k prckovi já, občas se stane že si o hodinu přispím a stará se partner - přebalí, nechá v pyžamu a nakrmí. Až vstanu, převléknu, udělám snídani, přebalím, jdu nakrmit, pak hodina a půl spánku dítěte, to zatím vařím a uklízím, když prcek vstane, přebalím, hrajeme si spolu - všichni, jdu dát sváču, obléknu a jdeme ven, o víkendu chodíme aspoň jeden den celá rodina tzn. prcek, já a partner. Když se vrátíme z prochajdy nakrmím, partner udělá něco rychlého k véče pro nás, jdu koupat, hrajeme si, opět krmení a ukládání - dělám ze zásady já. Večer žehlím - jednou týdně a lehce uklidím, pak si děláme každý své a povídáme si u toho. Partner přes den se věnuje převážně svému koníčku který má možnost dělat doma. Prakticky shrnuto, starám se o domácnost, dítě, nákupy - na malé jako „kup pečivo“ chodí partner, na velké jednou za týden já, když prcek spí - v noci do tesca. K partnerovým „povinnostem“ patří vynášení odpadků a venčení psa.
Jednou za 14 dnů je vyženu samotné na dvě hodiny ven a udělám věší úklid.
Občas si říkám že on je vysmátý a já urvaná, ale jsem s prckem strašně ráda a za nic bych neměnila.
Na koníčky mi zatím nezbývá energie, ale doufám že se to s příchodem teplejšího počasí zlepší.
Anonymní píše:teď jsem si přečetla Tvůj příspěvěk a napadá mě j
V té době - manžel přišel z práce k večeru, vyřídil si mail cca 30 min až hodinu. Nás si všimnul tak na 5 minut a pak zase usedl k PC. Nakupuje, sežene vše, co mu řeknu, vynáší odpadky a plíny. Měl by i luxovat a vytírat, ale dostane se k tomu tak jednou dvakrát za měsíc. Ale je to moje chyba - k ničemu jsem ho ze začátku nepustila. Tenhle stav trvá do teď. Včera si nás začal enormě všímat a je to děs. Jeho přístup k mimi je příšerný. Už když bylo mimi malé, říkám mu, hlavně ho neber pod krkem. Jak myslíte, že to dopadlo? A takhle bych mohla pokrčovat. Pouštění DVD z knihy něžná náruč nemá smysl. Přitom když jsme na návštěvě u někoho jiného, tak k ostatním dětem se chová jak k tomu nejkřehčímu zboží. A navíc, když mu řeknu jak to je - fakt jsem pozorovala hodiny, kolik přesně času s námi stráví. Tak podle něj je 5 minut hodina. A on tomu věří.Je to i moje chyba. Odmítám ho chválit, i když on je ten typ chlapa, co pochvala je pro něj snad víc jak orgasmus. Vím, že je sem tam i za co, ale on mě taky nikdy nepochválí. Něco udělám a mám z toho radost a on mi vyčte, že tamto ale hotové není a tamto taky ne. Je to bludnej kruh. A oba jsme tvrdohlavý. Jeho věty typu: Jakto, že jiné matky na mateřské to zvládají? A já chodím do práce a vydělávám, zatímco ty jsi celý den doma…
Anonymní píše:
V té době - manžel přišel z práce k večeru, vyřídil si mail cca 30 min až hodinu. Nás si všimnul tak na 5 minut a pak zase usedl k PC. Nakupuje, sežene vše, co mu řeknu, vynáší odpadky a plíny. Měl by i luxovat a vytírat, ale dostane se k tomu tak jednou dvakrát za měsíc. Ale je to moje chyba - k ničemu jsem ho ze začátku nepustila. Tenhle stav trvá do teď. Včera si nás začal enormě všímat a je to děs. Jeho přístup k mimi je příšerný. Už když bylo mimi malé, říkám mu, hlavně ho neber pod krkem. Jak myslíte, že to dopadlo? A takhle bych mohla pokrčovat. Pouštění DVD z knihy něžná náruč nemá smysl. Přitom když jsme na návštěvě u někoho jiného, tak k ostatním dětem se chová jak k tomu nejkřehčímu zboží. A navíc, když mu řeknu jak to je - fakt jsem pozorovala hodiny, kolik přesně času s námi stráví. Tak podle něj je 5 minut hodina. A on tomu věří.Je to i moje chyba. Odmítám ho chválit, i když on je ten typ chlapa, co pochvala je pro něj snad víc jak orgasmus. Vím, že je sem tam i za co, ale on mě taky nikdy nepochválí. Něco udělám a mám z toho radost a on mi vyčte, že tamto ale hotové není a tamto taky ne. Je to bludnej kruh. A oba jsme tvrdohlavý. Jeho věty typu: Jakto, že jiné matky na mateřské to zvládají? A já chodím do práce a vydělávám, zatímco ty jsi celý den doma…
teď jsem si přečetla tvůj příspěvek a je mi líto, že máte vztah teď takhle na houby, co třeba se s ním domluvit, aby něco doma byla jeho povinnost, např. koupat mimi? nebo třeba se vám věnovat a chodit na procházky, když je čas? zkus si s ním promluvit, že je parterský život pro Tebe už nesnesitelný… znám hodně rodin, co se rozpadly jen proto, že si rodiče na sebe neudělaly čas… A hlavně bys mu měla ukázat, že ho v domácnost potřebuješ a ne ho k n ičemu nepouštět a chválit chválit chválit
fakt…
Jsem nejaka smutna z naseho partnerskeho a rodinneho zivota po narozeni mimca. Nechci rady (zatim
), spis jen obhlednout, jak to vypada jinde, a zjistit, jestli mam naivni predstavy.
Chtela jsem vas poprosit, jestli byste mi popsaly, jak vypada vas vsedni vikend. Kdo a jak se stara o mimco? Hraje si partner s miminkem, stara se o neho delsi dobu? Kdo vari? Co delate spolu? Jezdite na vylety? Na nakup? Jak resite uklid? Kolik casu travite spolu a kolik casu si kazdy dela svoje? Mate nejaky zajimavy konicek, ktery lze provozavoat i s mimcem (moje ma ted 4 mesice)?
Diky predem za odpovedi, jsem na ne zvedava.