Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Regina Hero píše:
@Borůvka1990 @Petruna21 dámy, smekám… z úvodního příspěvku sice nevyčtete vůbec nic, ale víte to ještě líp, než zakladatelka…![]()
![]()
jestli vy nebudete taky tak trochu přechytračelé…
![]()
![]()
No to my s Petrunou jsme, ale nám to nevadí
![]()
@kontramatka
Presne. Kdyz jsem chodila na brigadu, tak jsem zrovna hubla a tehdy se furt (stejna pani) vozila, urazrla, zesmesnovala, protoze jsem hubla a fungovalo to.
Nastesti mam hrosi kuzi, takze jednim uchem tam a druhym ven. V duchu jsem si myslela neco, ale dost nepekneho a rikala si, aby mi polibila. Horsi je, ze jsem fakt hodny blbec, tak muze mi nekdo 1000× vrazit kudlu do zad a stejne se s nim bavim (v uvozovkach, pracovne +- a delam, ze nic). Uz davno jsem ji mohla servat, ze si nejsme rovne, aby si podobne chovani zkousela na snachy nebo manzela. Ale co si na ni vezmu? Nic.
@Anonymní píše:
@Kača222 spíš je to tak, že když mi chce někdo radit, tak o to prostě moc nestojím. řeknu díky, ale udělaám si to tak a tak. no a to se asi nelíbí..
Tak to jsem taky prechytrela:-). Lidi vetsinou davaji rady v dobre vire, ze ta jejich cesta je lepsi/nejlepsi…proto je stve/mrzi kdyz se jimi neridis. Mozna nejsi prechytrela ty, ale tvoje mamma
kdyz ti porad neco radi.
@Anonymní píše:
@Kača222 spíš je to tak, že když mi chce někdo radit, tak o to prostě moc nestojím. řeknu díky, ale udělaám si to tak a tak. no a to se asi nelíbí..
Tak já dělám to samý popravdě. Nemám ráda nevyžádané rady tam, kde si vím rady sama. Nicméně snažím se dávat si pozor na to, aby to nevyznělo tak, že si názoru druhého nevážím..
@Kelsey jj občas je to daň za to být jiná.. taky na sobě pracuju, vzdělávám se, žila jsem v zahraničí. Asi to někteří lidé neumí zkousnout.
@Zuzulunka je fakt, že ve internetových diskuzích se nijak moc neangažuju a na drzé poznámky ani nereaguju, to je škoda energie. Ještě se to musím naučit v běžné řeči ![]()
@kontramatka hezky napsané. s tchánovcema už to dělám stejně, jezdím na akce, ze slušnosti se pobavím, ale nijak extra se neprojevuju.. samozřejmě s kamarádkama se pobavím víc. Je prostě jiné se bavit s kolegyní a její názor tak nějak vypustit, než s rodinou manžela.. to si prostě asi musím dávat větší pozor. O můj názor nestojí.
Jestli jsou to rady typu:„Neříkej že je krásná“
„Proč?“
„Protože krásná je jenom panenka Marie“.
Od té doby před tchýni a její mámou nepoužívám jiné slovo, než že je malá krásná ![]()
tchýni se taky pořád něco nelíbí, pořád proč nedělám tohle, proč to nedělám jinak…proč používám látkový pleny když přeci existují ty jednorázový atd atd. Taky už mi jedno naznačila, že já to musím určitě vědět líp když mám tu VŠ.
@kacenka16 píše:
Jestli jsou to rady typu:„Neříkej že je krásná“
„Proč?“
„Protože krásná je jenom panenka Marie“.
Od té doby před tchýni a její mámou nepoužívám jiné slovo, než že je malá krásná
tchýni se taky pořád něco nelíbí, pořád proč nedělám tohle, proč to nedělám jinak…proč používám látkový pleny když přeci existují ty jednorázový atd atd. Taky už mi jedno naznačila, že já to musím určitě vědět líp když mám tu VŠ.
jj v tom jsem právě taky jiná, dlouho jsem kojila i po císaři, látkovali jsme, nedávali jsme na nočník od půl roku.. zkoušeli jsme RABR. Jo ta VŠ asi taky bude brouk v hlavě.. jsem jediná ženská z obou rodin, kdo má VŠ..
@Borůvka1990 píše:
No to my s Petrunou jsme, ale nám to nevadí![]()
![]()
Přesně tak
![]()
@kontramatka píše:
No tak co se týká tchánů, tak se vždy řídím jednoduchým pravidlem a sice mlčeti zlato.
Toto je pravidlo, které se netýká jen tchánovců - tím by se měl člověk řídit vždy a všude, protože právě tím se poměrně snadno vyřeší to, že někdo působí „přechytřele“.
Tímhle výrazem se totiž většinou označuje to, že někdo zbytečně moc mluví.
Zbytečně často hlásá svoje názory (často odlišné od těch, které má momentální „protistrana“), snaží se za každou cenu stát za svým příp. dává hodně výrazně najevo, že názory druhých považuje za úplně hloupé.
Netřeba se na to dívat jen negativně, může to totiž ve skutečnosti pramenit z velmi silné osobnosti, která neúmyslně a nevědomky uvádí své okolí do stresu, protože má naprosto jasné názory, je velmi chytrá… ale chybí jí aspoň minimální empatie, tolerance, vcítění se do okolí. Chtěla by své okolí za každou cenu přivést k tomu, co jí samotné připadá samozřejmé - a přitom nerespektuje to, že její žebříček hodnot není univerzální.
Zakladatelko, za mne dvě doporučení - nikdy nevydávej žádné rady, nejsi-li na ně přímo tázána. A za druhé - měj na paměti, že nikdy a nikdo Ti jen tak lehko neodpustí, když mu navodíš pocit, že je hlupák a že mluví nesmysly. A to i kdybys měla objektivně stokrát pravdu, právě naopak.
Nesnaž se o dokonalost - nebo přinejmenším, nedávej tuto svou snahu ostentativně najevo.
Příspěvek upraven 23.02.18 v 11:11
@Anonymní píše:
jj v tom jsem právě taky jiná, dlouho jsem kojila i po císaři, látkovali jsme, nedávali jsme na nočník od půl roku.. zkoušeli jsme RABR. Jo ta VŠ asi taky bude brouk v hlavě.. jsem jediná ženská z obou rodin, kdo má VŠ..
Hele já kojila první dceru 2,5 roku, druhou necelé 2 roky, látkovaly jsme, nosily v šátku. Našla jsem si přátele podobného ražení a na kecaly se zhluboka vykašlala. A to ještě dělám jednu věc - hodně se zajímám o styl „zero waste“, tak chodím i sem do Jednoty s látkovými pytlíky pro pečivo atd. Lidi z vesnice na mě koukají jak zjara a co, třeba si vezmou inspiraci
.
Nedělej si z toho nic a snaž se na každém člověku vidět to, co je na něm dobré a ne co je špatné a o tom dobrém se s ním bavit a z toho dobrého od něj čerpat. A když na něm dobrého nevidíš nic, tak to nech plavat a nenech si jeho rýpáním kazit náladu. Řekni třeba jen „nám to ale takhle maximálně vyhovuje a ještě ušetříme za jednorázovky a umělý mlíko“ a myslím, že bude klid.
A kdo ti závidí školu, tak je jednoduché mysli. Můj brácha je taky jediný z rodiny, kdo má VŠ a jsme na něj hrdí a pyšní. Závidí jenom tupci, tak si z toho nic prosím tě nedělej
![]()
@BohunkaP píše:
Toto je pravidlo, které se netýká jen tchánovců - tím by se měl člověk řídit vždy a všude, protože právě tím se poměrně snadno vyřeší to, že někdo působí „přechytřele“.Tímhle výrazem se totiž většinou označuje to, že někdo zbytečně moc mluví.
Zbytečně často hlásá svoje názory (často odlišné od těch, které má momentální „protistrana“), snaží se za každou cenu stát za svým příp. dává hodně výrazně najevo, že názory druhých považuje za naprosto hloupé.
Netřeba se na to dívat jen negativně, může to totiž ve skutečnosti pramenit z velmi silné osobnosti, která neúmyslně a nevědomky uvádí své okolí do stresu, protože má naprosto jasné názory, je velmi chytrá… ale chybí jí aspoň minimální empatie, tolerance, vcítění se do okolí. Chtěla by své okolí za každou cenu přivést k tomu, co jí samotné připadá samozřejmé - a přitom nerespektuje to, že její žebříček hodnot není univerzální.
Zakladatelko, za mne dvě doporučení - nikdy nevydávej žádné rady, nejsi-li na ně přímo tázána. A za druhé - měj na paměti, že nikdy a nikdo Ti jen tak lehko neodpustí, když mu navodíš pocit, že je hlupák a že mluví nesmysly. A to i kdybys měla objektivně stokrát pravdu, právě naopak.
Nesnaž se o dokonalost - nebo přinejmenším, nedávej tuto svou snahu ostentativně najevo.
No je fakt, že mě někdy to „mlčeti zlato“ taky nejde. Chci se podělit o to, proč třeba některé věci dělám a jak je dělám proto, aby si třeba někdo další z toho vzal příklad a nejde mi o mě, že já bych byla za „kinga“, ale o to, že cítím potřebu třeba hlásat nějakou myšlenku, která má širší dopad na celou společnost a životní prostředí (třeba to omezování obalů, hlavně plastů atd.). Tak třeba se mi stává, že na jednoduchý dotaz místo jednoduché odpovědi začnu vysvětlovat víc obšírně, abych dotyčného s problematikou podrobněji seznámila, i se souvislostmi, které to má..netuším, jak to na druhé působí, jestli třeba taky ne přechytřele ![]()
Ale zatím mi připadá, že je to ok..
Příspěvek upraven 23.02.18 v 10:34
@Anonymní píše:
Určitě ta VŠ dělá hodně. Tchýně s tchánovcem jsou vyučení, jejich synové mají střední. Když si můj švarg najde nějakou holku co má nebo studuje vš, rozmlouvají mu to prý „co by s ním taková holka dělala“. Bude v tom i určitá závist, protože moji rodiče vydělávají docela slušné peníze, jsou majetní a hlavně hodně drží rodinu pohromadě - oslavy atd. Tchánovci se vídají akorát s tchýninou matkou a jednou sestřenicí, nic nemají a žijou z výplaty do výplaty. Takže mám taky dost často na talíři že moji rodiče jsou ty lepší, co všechno mají, že se uměli narodit atd.
Nedávnou jsem se s tchýní pohádala protože ji chtěla dát lipánka (9 měsíců). Řekla jsem že rozhodně ne, a ona že ji to prostě dá. Skončilo to tím že jsem ji raději na hlídání nedala ![]()
Já se s touhle charakteristikou své osoby taky občas setkávám, ale spíše ve smyslu té faktické chytrosti nebo vzdělanosti, než rozdávání nebo respektování rad. A taky nějak nevím, co s tím. Prostě když se někdo na něco zeptá, nebo se něco řeší, tak se snažím přispět jak nejlépe dovedu a až zpětně mi dojde, že to druzí pravděpodobně považují za poučování a právě tu přemoudřelost. Mám dost široký přehled i vzdělání ve dvou oborech a neumím to skrýt
Myslím, že je to asi důvod toho, že mám celkem málo kamarádek, asi ze mě nemají dobrý pocit. Chtěla bych to nějak menit, ale zatím mi to teda moc nejde.
E.
@Anonymní píše:
Já se s touhle charakteristikou své osoby taky občas setkávám, ale spíše ve smyslu té faktické chytrosti nebo vzdělanosti, než rozdávání nebo respektování rad. A taky nějak nevím, co s tím. Prostě když se někdo na něco zeptá, nebo se něco řeší, tak se snažím přispět jak nejlépe dovedu a až zpětně mi dojde, že to druzí pravděpodobně považují za poučování a právě tu přemoudřelost. Mám dost široký přehled i vzdělání ve dvou oborech a neumím to skrýtMyslím, že je to asi důvod toho, že mám celkem málo kamarádek, asi ze mě nemají dobrý pocit. Chtěla bych to nějak menit, ale zatím mi to teda moc nejde.
E.
Ale je také otázkou, zda ty sama by jsi chtěla kamarádky, které z tebe nemají dobrý pocit..Jestli není lepší mít třeba jenom jednu nebo dvě, ale které tě berou takovou, jaká jsi a které nad tématy, které tě zajímají, taky rády přemýšlí a polemizují?