Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Já se s touhle charakteristikou své osoby taky občas setkávám, ale spíše ve smyslu té faktické chytrosti nebo vzdělanosti, než rozdávání nebo respektování rad. A taky nějak nevím, co s tím. Prostě když se někdo na něco zeptá, nebo se něco řeší, tak se snažím přispět jak nejlépe dovedu a až zpětně mi dojde, že to druzí pravděpodobně považují za poučování a právě tu přemoudřelost. Mám dost široký přehled i vzdělání ve dvou oborech a neumím to skrýtMyslím, že je to asi důvod toho, že mám celkem málo kamarádek, asi ze mě nemají dobrý pocit. Chtěla bych to nějak menit, ale zatím mi to teda moc nejde.
E.
na tom byt inteligentni a vecne podat svuj pohled/nazor neni nic spatnyho, nic na tom proboha nemen. Ja mam kolem sebe vzdelany a uspesny lidi, ac sama podnikam v tomto na ne nemam. Ale ja strasne rada posloucham temata o kterych nemam paru. Zvlast pokud o nich ten jedinec opravdu hodne vi. Samotnou me to posouva a rozsiruje obzory. Takze bych se spis zamerila na interpretaci, nekteri lidi machrujou nebo vedi h… a stejne ti ho cpou. ( nerikam, ze je to tvuj pripad )
@Evulina píše:
No je fakt, že mě někdy to „mlčeti zlato“ taky nejde. Chci se podělit o to, proč třeba některé věci dělám, jak je dělám proto, aby si třeba někdo další z toho vzal příklad a nejde mi o mě, že já bych byla za „kinga“, ale o to, že cítím potřebu třeba hlásat nějakou myšlenku, která má širší dopad na celou společnost a životní prostředí (třeba to omezování obalů, hlavně plastů atd.).
Je to strašně těžké - mně to taky často nejde, i když se o to maximálně snažím.
Přesně, jak píšeš - člověk by moc chtěl předat to, k čemu se (po spoustě úsilí, zkušenostech, slz, letech) dobral, kde našel smysl, efekt… to, co je NAJEDNOU úplně jasné, zřejmé („přece každému pitomci, ne???!!!“)… ale snadno zapomene, že jeho okolí je na úplně jiných stupních úplně jiných žebříčků.
Čím větší znalosti a vědomosti máš, čím objektivně, fakticky dokonalejší osobnost jsi - tím vyšší školu empatie, tolerance, pochopení potřebuješ. A co je nejhorší - nejen, že tahle „druhá škola“ leckdy hodě bolí, ale nikdy v ní nedospěješ k absolutoriu.
@Evulina píše:
Ale je také otázkou, zda ty sama by jsi chtěla kamarádky, které z tebe nemají dobrý pocit..Jestli není lepší mít třeba jenom jednu nebo dvě, ale které tě berou takovou, jaká jsi a které nad tématy, které tě zajímají, taky rády přemýšlí a polemizují?
Já bych spíš chtěla působit na druhé tak, aby ze mě špatný pocit neměli. Ale nevím, jak na to. Bohužel jsem od povahy strašně ukecaná, což tomu nepřidá. Jenže když zkusím mlčet, tak je občas trapné ticho, když řeknu jen dvě věty, tak asi působím uměle nebo naštvaně, protože se v duchu krotím, abych se nerozkecala. Vždycky jsem si víc rozuměla s muži, ale s tím mám s manželstvím (mým i případně jejich ) a na RD s dětma utrum ![]()
Ale na to, abych pokaždé zaškrtla anonymitu dost chytrá nejsem, co už
![]()
@lucie.krajcarova píše:
@kontramatka hezky napsané. s tchánovcema už to dělám stejně, jezdím na akce, ze slušnosti se pobavím, ale nijak extra se neprojevuju.. samozřejmě s kamarádkama se pobavím víc. Je prostě jiné se bavit s kolegyní a její názor tak nějak vypustit, než s rodinou manžela.. to si prostě asi musím dávat větší pozor. O můj názor nestojí.
Trefila jsi hřebíček na hlavičku
@Anonymní píše:
@Kelsey jj občas je to daň za to být jiná.. taky na sobě pracuju, vzdělávám se, žila jsem v zahraničí. Asi to někteří lidé neumí zkousnout.
@Zuzulunka je fakt, že ve internetových diskuzích se nijak moc neangažuju a na drzé poznámky ani nereaguju, to je škoda energie. Ještě se to musím naučit v běžné řeči
Jojo to pujde
![]()
Podle mě je důležité úplně vypustit, co si ostatní myslí. Pak není ani potřeba na ně zapůsobit.
@Emimin7 píše:
Podle mě je důležité úplně vypustit, co si ostatní myslí. Pak není ani potřeba na ně zapůsobit.
jj mně samotnou to tolik netrápí, ale rodina manžela mi to dává sežrat a on na ně dá hodně…
@Anonymní píše:
jj mně samotnou to tolik netrápí, ale rodina manžela mi to dává sežrat a on na ně dá hodně…
Pak bych to nijak neřešil. Měl by podporovat spíš tebe.
@Anna766 Co jsou to opičí hory? jsem ještě neslyšela?
A k tématu - pokud má někdo sklon si vysvětlovat pochyby druhých tím, že - jestli ono to nebude tím, že já mám VŠ a oni ne - pak si myslím, že to bude asi ten problém. Pocit určité nadřazenosti a asi i dávání toho pocitu najevo, i když neverbálně. Protože normálně člověk v této kategorii - vzdělání- neuvažuje.
Myslela jsem, že to jsou nějaké konkrétní, jako třeba Orličky, Jestřebí nebo tak něco. Pořád se něco nového učím.
@inkakřivák píše:
Myslela jsem, že to jsou nějaké konkrétní, jako třeba Orličky, Jestřebí nebo tak něco. Pořád se něco nového učím.
To je spíš takový hovorový příměr než název určitých hor ![]()