Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@j.a.n.i1 píše:
Jo, takže využívat tchýni je ok, ale když ona plánuje to samé, tak je oheň na střeše.
Běžná životní situace, nebo ne?
Psala jsi, že švagr to musel taky řešit, tak se zkus poradit s ním, když už tím problémem prošel a ještě ke všemu s tou stejnou osobou. Říct jí to hned a s citem, nejlépe manžel. Buď pochopí anebo ne. U nás to tchýně nepochopila. Vždy, když jí to muž říkal, přišla její klasická otázka: ‘A já tady snad někomu vadím?’ Pojem soukromí, osobní prostor jsou jí prostě cizí, takže v tomto ohledu si nenechá bohužel vysvětlit nic.
Zažila jem něco podobného, ale nám se do nového domu kvartýroval tchán. zkusil to nejdřív na jedno své dítě, které postavilo dům, tam nepochodil, chvilku dělal scény a pak přesedlal na druhé své dítě - mého muže. ale ani jeden nejsme žádné ořezávátko a dokážem si ve vší slušnosti prosadit své. už to tady padlo x-krát - slušně jí vysvětlete, že si dům pořizujete pro sebe a svou rodinu, kvůli soukromí. že ji máte moc rádi, vždy ji rádi uvidíte, za vše jste jí vděční a blabla…ale sestěhování s ní neplánujete. a souhlasím s příspěvky výše, řekněte jí to hned při další příležitosti. čím dýl se v té své představě bude motat, tím hůř ji bude opouštět.
@Anonymní píše:
Ze to budeme řesit az daná situace nastane.
Zbytecne pozde.
Uz ted je zrejme, ze tyhle situace budou nastavat, proto si myslim, ze je lepsi to zarazit vcas ve verbalni rovine.
Měli byste jí říct na férovku, že bydlet s ní rozhodně nechcete a zahradu si osadíte dle vlastního uvážení.
@Kazimíra Olejovka píše:
Nenechávej tchýni v iluzi. Nevyplatí se ti to. Teď možná budeš žít klidně, ale peklo nastane, až se odstěhujete. Jednat by s ní měl hlavně tvůj partner.Dům a zahrada bude vaše a jen vy budete rozhodovat o tom, co si kde zasadíte.
Tchyne by je mela po vylozeni karet okamzite vyhodit.
@divine woman píše:
Měli byste jí říct na férovku, že bydlet s ní rozhodně nechcete a zahradu si osadíte dle vlastního uvážení.
No, mozna se boji ji to rict, aby nemuseli fo najmu ![]()
@divine woman píše:
@j.a.n.i1 Lepší do nájmu než si nechat organizovat život.
No možná kdyby se necpali tchýni do bytu, necpala by se jim teď ona do baráku.
@AndulkaMa píše:
Psala jsi, že švagr to musel taky řešit, tak se zkus poradit s ním, když už tím problémem prošel a ještě ke všemu s tou stejnou osobou. Říct jí to hned a s citem, nejlépe manžel. Buď pochopí anebo ne. U nás to tchýně nepochopila. Vždy, když jí to muž říkal, přišla její klasická otázka: ‘A já tady snad někomu vadím?’ Pojem soukromí, osobní prostor jsou jí prostě cizí, takže v tomto ohledu si nenechá bohužel vysvětlit nic.
A co tchynin osobni prostor a soukromi?
@jita22 píše:
No možná kdyby se necpali tchýni do bytu, necpala by se jim teď ona do baráku.
Tchyně je tam asi chtěla, ne? Jinak by tam asi nebydleli. Pokud ona jede jakože něco za něco, tak to neplatí a je to manipulace. To si měla rozmyslet dřív. Buď pro někoho něco udělám protože sám chci a nebo je lepší to nedělat. Ono se tě tchyni asi s mladými taky žilo lépe, než bez nich. Měli z toho všichni něco a tím to končí.
@afd
Takže když půjdu do banky a chci si půjčit peníze, domluvím se s nimi na podmínkách, za jakých mi je banka půjčí, je potom naprosto automatické, že mi banka z ničeho nic bez svolení, bez domluvy vezme peníze z účtu?
Jde vždy přeci o domluvu. Slušnou a pohodovou. Dokud funguje vzájemná domluva, je to skvělé.
@divine woman píše:
@j.a.n.i1 Lepší do nájmu než si nechat organizovat život.
Tam uz meli byt pred tema 2 roky.
@Anonymní píše:
To je celkem zajimavá uvaha. Hned se mě o tom premýslí lepe
Tchyně bydli na bytě, tak asi se tesí na zahradu, ale tu stejnou ma i u svoji dcery. Jenze tam pohořela a po nekolika dohadech se svagrem. Ano i tam sadila a urcovala co kde bude. Hmm mozná mate pravdu. Kdyz to delala tam proc by to nedelala i u nasstačí ten podat prstícek..
No, tak vidíš, už to tady jednou bylo. Takže je třeba utnout to v zárodku. Na zahradě ať nic nesadí a vy si prostě s tou stavbou pohněte. Už u tchyně strašíte docela dlouho a na vaše soužití si zvykla. Tudíž se jejím cílům až tak nedivím.
Stavíme dům, jsme v bytě, máme dvě děti, po nikom nic nechceme. Natož se k někomu na několik let nastěhovat. Ono je to výhodné, že? Ale pak se nediv, že chce něco na oplátku.
Vylepšete komunikaci. Žít v takovém stresu co se bude dít, by se mi rozhodně nechtělo. Však nejste malé děcka. Nebo ano? Chováte se tak.
Nečetla jsem tedy všechny příspěvky.
@j.a.n.i1 jenže je velký rozdíl vyuzívat zahradu a privlastnit si zahradu. Vím co delala u svagra. Organizovala kde co bude a co mají koupit. I přes to že se mu to nelibilo. Jenže jeho žena stala vzdy pri matce a az pod výhroužkou rozvodu se probrala a uvědomila si, že jí nemusí organizovat život
je to tezké, takze napsat všechno do jednoho odstavce. Samozřejmě si uvědomuju, že u ní bydlime za levněji a tak, bych ji chtela nejak potěsit. Ale pozváni na obedy jako velký dík v tomhle případe bude lepší nápad. Má velká organizační a manipulačni schopnosti… takže je dost možné, že po jednom vikendovém obědu zrovna zůstane a počká na ten dalsí