Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bábrdl píše:
Ano a tohle uvažování tomu napomáhá. Ty máš přece příspěvek na péči, tak si z něj ušetři na to a na to.
Já neuvažuje. Já jsem pečující. A vím, jak se musím ohánět, abych měla z čeho slušně žít. Proto se mi nelíbí zmínka o moři apod. Čekat na něci peníze, na které vůbec ona nárok nemá… Dle práva.
@zrcadlo píše:
Souhlasím, taky mi z toho bylo až úzko, když jsem to četla. Ale ono to není jen na smrtelné posteli. Moje blízká kamarádka má dvě malé děti, její babička se v létě rozhodla, že nebude sedět na penězích, ale protože vnoučata už jsou dospělá a starají se o sebe (a v minulosti jim taky pomáhala a vkládala na stavebko peníze), tak že podaruje pravnoučata (kterým se to třeba bude hodit na vzdělání a do začátku, měla jen přání, ať s tím zacházejí rodiče=vnoučata zodpovědně). Každému pravnoučeti dala okolo sta tisíc. No a sestra té mé kamarádky šla dělat babičce peklo, že finančně doplácí na to, že se jim podařilo jenom jedno dítě, a že je babička pěkně nespravedlivá, dokonce po té asi osmdesátileté babičce chtěla příslib, že když se jim ještě jedno dítě povede, tak těch sto litrů babička ještě někde vyštracháDokonce pak ještě řešila na Vánoce, že to taky není spravedlivý, když její rodiče koupí každému vnoučeti dárky za stejné peníze, že děti té mé kamarádky (její sestry) si s hračkami můžou hrát navzájem a mají jich v podstatě dvojnásobek, tak že by rodiče měli dát jí např. 3tis. na dárky pro jedno dítě a její ségře 4tis. na dárky pro dvě děti, protože dvojnásobek spravedlivý není. Její rodiče ani babička nechápou, výchovu měly holky stejnou, a jedné pak takhle hrábne kvůli penězům
![]()
Já zase znám případ, kdy starší syn měl dítě (syna), ale snacha ho víceměně odmítala půjčovat, dělala dusno,. tchyhně a tchán s miminem dělali všechno špatně, nějaké hlídání přes noc neexistovalo.
Pak porodila dvě dcery jejich dcera, tam vztah k vnoučatům úplně jiný,. Od začátku hlídali atd. Přesto pečlivě dbali na to, aby na Vánoce dostali všichni stejně atd.
Ale třeba s holkama jezdili k moři. A ozval se syn, že si s manželkou myslí, že je to nefér. Tak mu rodiče řekli, že rádi vezmou i jeho syna. A on že ne, že není zvyklý být bez nich, ale že by bylo fér jim na dovolenou přispět.
![]()
@zrcadlo No to člověk zírá, co si někdo vůbec dovolí…to snad ani není možný…jako pobavilo mě jak je blbá a chamtivá, ale uznávám, že k smíchu to teda není ![]()
@zrcadlo píše:
Souhlasím, taky mi z toho bylo až úzko, když jsem to četla. Ale ono to není jen na smrtelné posteli. Moje blízká kamarádka má dvě malé děti, její babička se v létě rozhodla, že nebude sedět na penězích, ale protože vnoučata už jsou dospělá a starají se o sebe (a v minulosti jim taky pomáhala a vkládala na stavebko peníze), tak že podaruje pravnoučata (kterým se to třeba bude hodit na vzdělání a do začátku, měla jen přání, ať s tím zacházejí rodiče=vnoučata zodpovědně). Každému pravnoučeti dala okolo sta tisíc. No a sestra té mé kamarádky šla dělat babičce peklo, že finančně doplácí na to, že se jim podařilo jenom jedno dítě, a že je babička pěkně nespravedlivá, dokonce po té asi osmdesátileté babičce chtěla příslib, že když se jim ještě jedno dítě povede, tak těch sto litrů babička ještě někde vyštracháDokonce pak ještě řešila na Vánoce, že to taky není spravedlivý, když její rodiče koupí každému vnoučeti dárky za stejné peníze, že děti té mé kamarádky (její sestry) si s hračkami můžou hrát navzájem a mají jich v podstatě dvojnásobek, tak že by rodiče měli dát jí např. 3tis. na dárky pro jedno dítě a její ségře 4tis. na dárky pro dvě děti, protože dvojnásobek spravedlivý není. Její rodiče ani babička nechápou, výchovu měly holky stejnou, a jedné pak takhle hrábne kvůli penězům
Ano, je až neskutečné, kam až někteří lidé dokáží zajít kvůli penězům. Bohužel je to velmi časté. Kéž bych se toho od dětí nikdy nedožila.
@Bábrdl píše:![]()
![]()
Já zase znám případ, kdy starší syn měl dítě (syna), ale snacha ho víceměně odmítala půjčovat, dělala dusno,. tchyhně a tchán s miminem dělali všechno špatně, nějaké hlídání přes noc neexistovalo.Pak porodila dvě dcery jejich dcera, tam vztah k vnoučatům úplně jiný,. Od začátku hlídali atd. Přesto pečlivě dbali na to, aby na Vánoce dostali všichni stejně atd.
Ale třeba s holkama jezdili k moři. A ozval se syn, že si s manželkou myslí, že je to nefér. Tak mu rodiče řekli, že rádi vezmou i jeho syna. A on že ne, že není zvyklý být bez nich, ale že by bylo fér jim na dovolenou přispět.![]()
![]()
Taky pěkný. Chudáci rodiče se zřejmě někdy nestačí divit, co vychovali. ![]()
@carola píše:
Ano, je až neskutečné, kam až někteří lidé dokáží zajít kvůli penězům. Bohužel je to velmi časté. Kéž bych se toho od dětí nikdy nedožila.
Já se nedožiju, mám jedno dítě, to schrábne vše ![]()
Nicméně, kdyby nebyl můj muž, tak tam je závěť tak složitá a propletená, sestavená právní firmou… TEď všichni souhlasí, ale kdo ví…
@Bábrdl píše:
Já se nedožiju, mám jedno dítě, to schrábne všeNicméně, kdyby nebyl můj muž, tak tam je závěť tak složitá a propletená, sestavená právní firmou… TEď všichni souhlasí, ale kdo ví…
Tak to máte alespoň jednodušší. ![]()
Dámy, děkuji všem za rady a zkušenosti. Je mi o něco lépe. Zakl.
@Anonymní píše:
No prostě se s tím smiř, pokud nechce manžel, tys tím neuděláš už vůbec nic. Švagr by pro mě skončil…říkej si, že se mu to vrátí…
@carola píše:
Já jsem taky hrozně vděčná, že je to u nás v klidu. Jsem ze tří dětí, se sourozenci vycházíme skvěle (ne vždycky, taky jsme měli ponorku, ale od narození našich dětí je to opravdu bezvadný), přejeme si úspěchy, rádi se hostíme, peníze si navzájem doslova cpeme (např. když brácha doveze 5 sklenic medu a já mu ho chci zaplatit a on si to nechce vzít). Mám kliku i na švagra a švagrovou. Určitě je to i tím, že se nám všem poměrně daří (nejsme na minimálních mzdách, neřešíme existenční potíže), ale fakt si toho neskutečně vážím a pevně doufám, že když naše děti budou vyrůstat v tomto prostředí, tak se jim to zaryje do krve a budou stejné. I když ten případ kamarádky a její sestry mě docela vyděsil (ale ona teda byla taková závistivější už dřív, a našla si k sobě chlapa, který moc charakteru nepobral).
@Anonymní píše:
dočetla jsem okolnosti, budeš to asi muset rozdýchat, protože pokud to nechce řešit tvůj manžel a nechce „přijít o bratra“ (což by se podáním tr. oznámení snadno mohlo stát s nejistým výsledkem), tak asi nezbývá, než si vzít tu jednu část a tu druhou holt brát tak, že se o dědu švagr staral více než vy z dálky..
v této situaci bych to nehrotila, protože budeš nakonec za megeru ty
a lepší nějaké prachy, jak žádné…
asi tak bych to viděla já..
@zrcadlo píše:
Já jsem taky hrozně vděčná, že je to u nás v klidu. Jsem ze tří dětí, se sourozenci vycházíme skvěle (ne vždycky, taky jsme měli ponorku, ale od narození našich dětí je to opravdu bezvadný), přejeme si úspěchy, rádi se hostíme, peníze si navzájem doslova cpeme (např. když brácha doveze 5 sklenic medu a já mu ho chci zaplatit a on si to nechce vzít). Mám kliku i na švagra a švagrovou. Určitě je to i tím, že se nám všem poměrně daří (nejsme na minimálních mzdách, neřešíme existenční potíže), ale fakt si toho neskutečně vážím a pevně doufám, že když naše děti budou vyrůstat v tomto prostředí, tak se jim to zaryje do krve a budou stejné. I když ten případ kamarádky a její sestry mě docela vyděsil (ale ona teda byla taková závistivější už dřív, a našla si k sobě chlapa, který moc charakteru nepobral).
To je hezký, to se hezky čte. Věřím, že je spousta rodin, kde to takhle dobře funguje. ![]()
Jak mnoho pečoval svagr o sveho otce? Návštěvy, vozil ho k lékaři, uklid, atd?
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o zanechání anonymu. Vím, ze peníze nejsou všechno, ale máme nemocné dítě a manželův bratr nás obral o 190 000. Stalo se to tak, ze manželův otec napsal všechny účty na bratra s tím, ze az na nich doběhne terminovany vklad, tak se rozdělí vše na polovinu. Ted je to ale tak, ze nám bratr dá polovinu jen z jednoho účtu, kde je 250 000, a druhý účet, na kterém je 380 000 si nechá a pres to nejede vlak. Strasne se ted kvůli tomu hadame už několik dní. Je mi z toho uplne špatně. Nechtěla jsem mu to nechat jen tak bez boje, ale je fakt, ze když je to napsané na nej, tak s tím ani otec ani nikdo už nic nezmůže… Vím, ze karma je zdarma, ale pro nás by ty peníze znamenaly několik dovolenych u moře, což by malému moc pomohlo. Navíc jsem na rodičovské a kvůli nemoci malého nebudu moci v nejbližších letech do práce… Je mu z toho špatně. Prosím o radu, jak se nad to co nejrychleji povznést? Děkuji za přečtení.
Anonym- protože neradím jen,,sluníčkové" věci- Vy nemáte nárok na nic, tvůj muž má nárok, ale to až po smrti otce- může uplatňovat tzv. kolace- že bratr dostal víc- i když nepíšeš nic o tom, zda bude součástí dědictví i něco dalšího- ale prostě obecně může ten z potomků, kdo má pocit, že dostal míň, to uplatňovat. Můžete vlastně obrat teoreticky i vy (tvůj muž) bratra- pokud by hypoteticky bratr vybral peníze hotově a hotově muži dal, co řekl, že mu dá- tak oba účty byly na bratra, můžete tvrdit, že vám nic nedal..Nebo může otec žádat soudně navrácení daru- ale chudák otec, aby se jako ležák soudil se synkem..