Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kamila80 tak to já bych nezakazovala jít za babičkou, ale zase bych musela vědět, že to nebude otravovat…
Jak jsem psala, záleží jak často také, každeý den asi ne ![]()
@elija píše:
A ještě jedna věc. Píšeš:Ano, přiznám se, asi jsem si na pomoc zvykla. ALe to není ten problém. Tchýně je autoritativní typ, vše musí být po jejím, syna se snaží vychovávat, na můj vkus až moc, když jsou spolu, je to spíše zástup matky než babička. No, pokud jí řeknu, že se mi něco nelíbí, urazí se, že jsem drzá, mladší a podle toho se mám chovat. Že jí mám vděčná, že mi hlídá a být zticha. Anebo, že ona to ví nejlíp, páč zná děti nejlíp (pracovala v jeslích, je to porodní bába).
To si právě myslím, že JE ten problém. Ty sis zvykla a vyhovuje ti to (no bodejť by ne, dost dobře si vzpomínám, jaký to byl se dvěma dětma v tom věku mazec). Ale pak se nediv, že dítě vychovává, když je s ním celý den. Kdo jiný by to dělal? Co by z dítěte bylo? Ona totiž de facto zastupuje matku. A vrazit jí dítě a diktovat jí, jak se k němu chovat, co si nechat líbit a co ne, je od tebe v téhle situaci opravdu drzost… Vždyť ona díky tvému režimu nemá vůbec vlastní život, je ti plně k dispozici, přebírá tvé povinnosti a ty bys jí za to měla být vděčná, nebo s tím něco dělat
Mně osobně by ale tohle vadilo, nepořizovala jsem si děti, aby se o ně staral někdo jiný
Přemýšlela jsem co napsat, ale tohle vesměs vystihuje to, co bych napsala já… ![]()
Ono i s tím uspáváním mladšiho to jde… Ale musí se chtít, mladší si musí zvyknout na trochu rámusu, starší zase být víc v klidu, když mladší spí, resp. se uspává… I když chápu, že je to s jedním dítkem všechno jednodušší, nepřijde mi to vůči tomu staršímu fér takhkehouklízet, když se ti zrovna nehodí…
Představ si, jak by bylo tobě…
Já nevím, kde máš vlastně mužskýho když uspáváš mladšího? Já bych povinnosti které jsou na matce nikdy nepřenechala ani vlastní mamce, taky bydlí nahoře. To čekám třetí dítě!! Já se teda bojím, že ty dvě ho nenechají spát, budou dělat rámus, mladšímu jsou 4. Ale pokud by nechtělo spát mimčo, hold ho necham chvíli brečet a jdu ke staršímu. No a 2 leté dítě chodí spát nejdéle v 8 hodin, nebo může ležet s vámi dokud neusne malinké.
Jinak my máme hlídací babičku jednu… Co se děje, když jsou děti s ní neřeším… Ale stejně hlídání využívám jen když někam musím, nebo když se mi nechce třeba k doktorovi, kam jde jen jeden z nich, tahat i toho druhýho (třeba logopedie se starším, kožní s mladším…)… ![]()
Já zase tahala dokud jsme nebydleli u našich kluka s sebou, ted si nemůžu zvyknout na to, že je mamka nahoře a stejně ho taham i na nákup ![]()
Jinak si ale myslím, že proč ne, využít pomoc s uspáváním, ale nějak mi to přijde, že to mají mezi sebou divné…
Unás je to tak, že bydlím teda s tátou, ale prostě já jsem mu vdečna za každou chvilku, co mi zabaví malého, když nahoru vyskočí - proč nechodí tchýně nahoru si třeba s dítětem sednout a pohrát než ho uspíš?? To si zase myslím, neni takové drama a proč toto nevyužít, ale spíš is myslím, že zakladatelka to bere spíš jako, zaměstnání tchýně nebo jak to napsat.. Trochu takové rodinného porozumění by neškodilo ![]()
Potřebuju požádám, zavolám tchyni na kávu, pohlídala bysme mi, potřebuji to či ono, na tom nic nevidím špatného, poděkuji..
Moje mamka klidne taky pohlida - ale opravdu v krajni nouzi - napr. kdyz potrebuji na gynekologii, ci litam po uradech (hlavne na urad prace kde je plno lidi)
Jinak decka taham vsude sebou - na nakupy, ted byli i se mnou kdyz jsem si sla vyrid obcasky prukaz. Teba v unoru mi mamka bude decka hlidat denno denne - protoze jde na operaci po ktere musi byt v klidu - tak za ni budu chodit uklizet kancelare.
Ale fakt ze kdyz uz nekdy takhle hlida (cca 1-2hod) stejne celou dobu premyslim jak to deti zvladaji ![]()
Zatim jsme je ani jednou neodlozili za ucelem, ze bysme si s manzelem udelali hezky vecer - delame si je proste i s detma. A babicka si deti dobrovolne nebere
Chce mit uz svuj klid ![]()
@alli_li takto přesně to mám s mámou kluk 4 roky u ní spal na jednu noc dvakrát a jinak hlídala opravdu párkrát tak dvě hodiny- tak jednou do měsíce
Většinoou mámu využíváme na Vánoční nákupy ![]()
Tak, teď to vypadá, jako by tam byl malej každej den. Já ho rozhodně neodkládám, ale mladší prostě beze mne neusne, byl by schopnej řvát hodně dlouho. A i tak to jeho uspávání není na 10 minut, ale i na půl hoďky či dýl, nevím jaké máte zázračné děti, ale ten můj rozhodně sám u pohádky či u hraní takhle dlouho nevydrží. Krom toho jsem napsala, že je problém v tom, že není se mnou, jestli náhodou neumí číst.
Přítel dělá na směny, takže pokud má volno a je doma, tak mi samozřejmě pomůže on. Někdy ho babička hlídá třeba jednou týdně, někdy je to víckrát. Jinak tchýně každý ráno luxuje - když je přítel v práci, malej začne na schodech volat, že chce dolů, tak hned na něj křičí, vydrž už jdu…- někdy jsme samozřejmě domluvený. Ono - např. když obě děti brečí najednou a ona to slyší, tak taky běží nahoru, aby mi „pomohla“. Prostě z poloviny jsme se domluvili a z poloviny tzv. nevyžádáná pomoc. Nezlobte se, ale pokud je s ní, tak mi snad záleží na tom, co s nim dělá.
Jinak samozřejmě, tchýně je na plnej úvazek i v noci k dětem vstává
, nemá svůj život a veškerej svůj volnej čas podřizuje mě ![]()
A to ti nevadí, že zatím tedy jedno z tvých dětí vyžaduje víc babičku než tebe? Co až si rozbije koleno a poletí do náruče babičce, ta lépe ukonější, to ti vadit nebude?
Dam ti příklad : Mam kamarádku, měla přítele, bydleli u jejich rodičů. Narodila se jim holčička a babička se jim o ni starala, v noci vstávala, houpala, dávala mléko. No chlapec to asi neunesl a utekl, do dneška nevím proč, na holku posílá 1000 korun a o holku od jejich 8 m neviděl, nevím co se tam stalo.
Ale té holčičce je dnes 15 let, každý víkend tráví u babičky, problém, vždy vše řeší s babičkou. Ted si vybírá školu a hádej, vybrala si jí tak, aby bydlela u babičky. Máma jí vůbec nezajímá a ona je snad i ráda. Já bych tohle nedala, aby mi babička ukradla dítě.
@statecna.oslice píše:
Tak, teď to vypadá, jako by tam byl malej každej den. Já ho rozhodně neodkládám, ale mladší prostě beze mne neusne, byl by schopnej řvát hodně dlouho. A i tak to jeho uspávání není na 10 minut, ale i na půl hoďky či dýl, nevím jaké máte zázračné děti, ale ten můj rozhodně sám u pohádky či u hraní takhle dlouho nevydrží.
Nevím jestli mám zázračné děti (myslím, že ne, že jsou celkem normální) a obě (starší 2 roky a kousek, mladší 3 měsíce) usínají vcelku sami, za mladší tedy zatím musím párkrát zajít, když začne brečet, starší si zas občas místo spánku v postýlce hraje, ale neuspávám ani jednoho, možná by stálo kouknout na knížku „Každé dítě může dobře spát“ ne že bych souhlasila se vším, ale něco na tom je ![]()
„mladší má problémy s usínáním, tak staršího musí někdo v tu dobu hlídat, většinou tam pak tak nějak zůstane.“ tak nevim, z tohoto přece logicky plyne, že tam denně bývá, navíc hlídání z důvodu, že uspáváš druhé dítě fakt není nejnutnější případ, takže souhlasím s ostatními
@statecna.oslice píše:
Tak, teď to vypadá, jako by tam byl malej každej den. Já ho rozhodně neodkládám, ale mladší prostě beze mne neusne, byl by schopnej řvát hodně dlouho. A i tak to jeho uspávání není na 10 minut, ale i na půl hoďky či dýl, nevím jaké máte zázračné děti, ale ten můj rozhodně sám u pohádky či u hraní takhle dlouho nevydrží. Krom toho jsem napsala, že je problém v tom, že není se mnou, jestli náhodou neumí číst.
Přítel dělá na směny, takže pokud má volno a je doma, tak mi samozřejmě pomůže on. Někdy ho babička hlídá třeba jednou týdně, někdy je to víckrát. Jinak tchýně každý ráno luxuje - když je přítel v práci, malej začne na schodech volat, že chce dolů, tak hned na něj křičí, vydrž už jdu…- někdy jsme samozřejmě domluvený. Ono - např. když obě děti brečí najednou a ona to slyší, tak taky běží nahoru, aby mi „pomohla“. Prostě z poloviny jsme se domluvili a z poloviny tzv. nevyžádáná pomoc. Nezlobte se, ale pokud je s ní, tak mi snad záleží na tom, co s nim dělá.
Jinak samozřejmě, tchýně je na plnej úvazek i v noci k dětem vstává, nemá svůj život a veškerej svůj volnej čas podřizuje mě
Tak podle úvodního příspěvku to vypadalo, že ti ho hlídá několikrát denně, když uspáváš mladšího, krmí ho a někdy tam zůstane i celý den
Každopádně se musíš domluvit s tchýní a stanovit si jasná pravidla. Ta poslední věta byl vtip???
Pokud ne a vstává k dětem i v noci, tak se nediv, že během dne přiběhne, když slyší děti plakat… Pokud ti její péče nevyhovuje, proč jsi to takhle nechala tak dlouho??? Všechno je to o komunikaci, tchýně asi ani netuší, co ti už vadí a co ještě ne ![]()
Zakladatelko, ja te neodsuzuji, taky byl starsi hodne ubrecene ditko, chodila jsem jako matoha, vse jsem tomu podridila..mozna to byla chyba, ale on trpel refluxem a opravdu sam neusnul, mozna tak po hodine intenzivniho rvani..Nastesti to byl ten starsi a nemela jsem k nemu dalsi ditko. My tady hlidani moc nemame, jenom kdyz jedeme k tchanovcum, tak nam obcas pohlidaji, ale oni k nam nejezdi. Nasi kdyz prijedou hlidaji docela dost, ale zase tak casto nejezdi. Mozna je ale opravdu dobre si s tchyni stanovit pravidla. Nelibilo se mi, kdyby mi moje tchyne rikala, ze jsem mlada a nicemu nerozumim a ona vsechno vi lip
To bych asi opravdu nesnesla. Mozna by si s ni mel promluvit manzel? Prece jen je to jeho matka. Pliny v 2,5 roce mi neprijde zadna hruza, ale ziju v cizine a tady behaji i starsi deti s plinama.
Mladsiho by mozna bylo dobre navyknout na nejaky rezim, abys ho nemusela vzdy tak dlouho uspavat. Ja jsem nakonec uspavala snad do 2 let a museli jsme ho to horko tezko odnaucit..
Preji pevne nervy, hlavne s tchyni..tchyni mam dobrou, ale taky bych asi nemohla bydlet v jednom baraku a to se mi do niceho nemota a nijak me nedepta..
Pokud mohu poradit, spoléhej se hlavně na sebe ne na tchýni, jsou to Tvoje děti a potřebují Tě. To starší bude na to mladší žárlit a když bude problém, tak zas poběží k babičce. Já patřím k těm tzv. odloženým dětem. Mám mladší sourozence a na mne hold nebyl čas, musela jsem si vždy nejak poradit, nikdo se mi nevenoval a když byl problém, pomohla babička. Pak jsem si vždy říkala, že to ona musí být moje máma protože ta moje fungovala jen pro sourozence
a bohužel, ani po letech se můj vztah k mámě nezměnil k lepšímu
![]()