Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
pomeranca píše:
Obed jsme neměli, ale letos určitě bude. Asi nějaká polévka. Kvůli synovi, abychom mu nekazili režim a kvůli mně taky, já bych hlady celý den nevydržela.Takže ráno vánočka, kakao, oběd polívka a večere kapr a salát.
Taky tak.
Ahojky. K snídani vánočku a k obědu máme krupicovou kaši. Také chceme vidět zlaté prasátko
Dělala to tak moje babička, i mamka. Manžel sice frfňá, ale nakonec to vždycky sní
K večeři klasicky salát a kapr, jo a polévka hrachovka. ![]()
My snídáme na co má kdo chuť, oběd je každý rok jiný (minulý jsme měli masové fondue) ale večeře každoročně striktně dodržujeme: polévka-hrachová se slaninkou, 1 chod-kuba, 2 chod-chlupatý se škvarkama, 3 chod-salát a kapr či řízek. Od každého trošku musí sníst každý
A na Boží hod máme tradičně svíčkovou s brusinkama. Plus samozřejmě cukroví a chlebíčky.
My máme večer chleba s medem - aby byl nový rok sladký, dále předkrm z kapra - je to super recept - dá se na olej plátky česneku (třeba více stroužků) a na kolečka nakrájený citrón, to se trošku ohřeje, na to se pak dají plátky kapra - malé kousky, jde o předkrm - to se dusí a až je to hotové zaleje se omáčkou z červeného vína, kečupu a rozmačkaného česneku a dosolí se to dle chutí, to se dusí.
Pak máme houbovou polévku se smetanou, troškou kořenové zeleniny a hráškem - aby byl rok pestrým, pak smaženého lososa s bramb.salátem. Během rozbalování dárků pak bezmoučnou tmavou roládku se šlehačkou.
Ale jak jsem psala, v poledne nejíme, jen vydatně snídáme. Synovi dám asi k obědu ještě vánočku, aby si zvykl, že se neobědvá, ale aby něco měl a nenatláskal se cukrovím -minulý rok měl ještě nějakou lahvičku.
Osmanka píše:
My máme večer chleba s medem - aby byl nový rok sladký, dále předkrm z kapra - je to super recept - dá se na olej plátky česneku (třeba více stroužků) a na kolečka nakrájený citrón, to se trošku ohřeje, na to se pak dají plátky kapra - malé kousky, jde o předkrm - to se dusí a až je to hotové zaleje se omáčkou z červeného vína, kečupu a rozmačkaného česneku a dosolí se to dle chutí, to se dusí.Pak máme houbovou polévku se smetanou, troškou kořenové zeleniny a hráškem - aby byl rok pestrým, pak smaženého lososa s bramb.salátem. Během rozbalování dárků pak bezmoučnou tmavou roládku se šlehačkou.
Ale jak jsem psala, v poledne nejíme, jen vydatně snídáme. Synovi dám asi k obědu ještě vánočku, aby si zvykl, že se neobědvá, ale aby něco měl a nenatláskal se cukrovím -minulý rok měl ještě nějakou lahvičku.
Ty jo nápadité menu. ![]()
Většinou se to prodává v obchodě- spíš je to znázornění oplatku co dávájí v kostele faráři při mši..
je to taková placička a většinou se to maže medem před jídlem… Je to docela v našem kraji známé i pro nekřesťanské rodiny- myslím co nechodí do kostela a tak
to taky neznam tu oplatku,ale spis me prekvapuje,ze tady nikdo neji cernou omacku,
to znam z manzelovy rodiny,tam se to delalo,ja v tom nepokracuji,je to kralici maso ,svestky,mandle a nevim co vse jeste
mmonica píše:
to taky neznam tu oplatku,ale spis me prekvapuje,ze tady nikdo neji cernou omacku,
to znam z manzelovy rodiny,tam se to delalo,ja v tom nepokracuji,je to kralici maso ,svestky,mandle a nevim co vse jeste
tak to delala moje babicka, akorat, ze tam byl zajic s cernou omackou a moje mamca ani ja to nedelame, nejede nam to…
janik73 píše:mmonica píše:tak to delala moje babicka, akorat, ze tam byl zajic s cernou omackou a moje mamca ani ja to nedelame, nejede nam to…
babička u nás dělá kapra s černou omáčkou, je to docela dobrý.
anecak píše:janik73 píše:babička u nás dělá kapra s černou omáčkou, je to docela dobrý.mmonica píše:tak to delala moje babicka, akorat, ze tam byl zajic s cernou omackou a moje mamca ani ja to nedelame, nejede nam to…
to nevim, babi delala tohle, jak uz nebyl deda tak to prestala delat
Tak k snídani je vánočka, na oběd se doma dělala polívka bramboračka, letos bych chtěla zkusit udělat kubu, k večeři ryba - ale štika, (kapr se u nás nejí) a salát. Přes den se uzobává cukroví a ovoce.
kvaček píše:
Většinou se to prodává v obchodě- spíš je to znázornění oplatku co dávájí v kostele faráři při mši..
je to taková placička a většinou se to maže medem před jídlem… Je to docela v našem kraji známé i pro nekřesťanské rodiny- myslím co nechodí do kostela a tak
aha, tak my asi to nahrazujeme chlebem s medem, protože ten zvyk budeme mít z jíží moravy
Ahoj, my taky snídáme vánočku, kterou se mi podaří upéct den předem, k tomu čaj, kakao nikdo nepije. Na oběd vařím valašskou kyselicu a udělám pár chlebíčků, k večeři klasika, polévka falešná rybí, já se synem krůtí řízky, manžel smažený kapr a bramborový salát, malému bez majonézy. Pak si během večera uděláme poháry s ovocem, zmrzlinou a šlehačkou a ujídáme cukroví a celkově si lebedíme. Večeříme kolem páté.