Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já si udělám nějakej zdravej salát ze zeleniny, sýrem nebo tunákem.
Jinak ostatním udělám bram.salát s klobásou.
GAZOLDA píše:
Já si udělám nějakej zdravej salát ze zeleniny, sýrem nebo tunákem.
Jinak ostatním udělám bram.salát s klobásou.
myslíš vinnou klobásu?
jinak u nás to probíhá asi tak ,že den předem se strojí stromek a uklízí, ráno 24.12 si každý vezme vánočku a nebo cukroví s kafíčkem a pak už se zobe u pohádek ,salát je hotový od minulého dne,někdy na štědrý den děláme i brambor. kaši ke kuřecímu řízku,hlavně pokud čekáme dětskou návštěvu ,jinak v poledne asi čočková polévka,dělají se jednohubky a chlebíčky a odpoledne se jdou tradičně krmit kachny a labutě a jde se zapálit svíčka na hřbitov .Po příchodu už se obaluje rybka+řízky a chystá se sváteční stůl,usedáme různě,dle přání,běží pohádky..u samotné večeře se pustí koledy a svítí svíčky,poté se já vrhnu na mytí nádobí a ježíšek zatim připraví dárečky pod stromeček..u rozbalování dárků již běží pohádky..a začíná celovečerní futrování chlebíčků atd.. ![]()
saracenka píše:
jinak u nás to probíhá asi tak ,že den předem se strojí stromek a uklízí, ráno 24.12 si každý vezme vánočku a nebo cukroví s kafíčkem a pak už se zobe u pohádek ,salát je hotový od minulého dne,někdy na štědrý den děláme i brambor. kaši ke kuřecímu řízku,hlavně pokud čekáme dětskou návštěvu ,jinak v poledne asi čočková polévka,dělají se jednohubky a chlebíčky a odpoledne se jdou tradičně krmit kachny a labutě a jde se zapálit svíčka na hřbitov .Po příchodu už se obaluje rybka+řízky a chystá se sváteční stůl,usedáme různě,dle přání,běží pohádky..u samotné večeře se pustí koledy a svítí svíčky,poté se já vrhnu na mytí nádobí a ježíšek zatim připraví dárečky pod stromeček..u rozbalování dárků již běží pohádky..a začíná celovečerní futrování chlebíčků atd..
jo jo vinnou
no čočkovou bych si taky dala
akorát kojím a to by se Toníčkoj moc nezamlouvalo
to jo ..jak jsem tady četla o té polévce s bílými knedlíčky tak přemýšlím jestli jsou krupicové nebo kvasnicové ..já je mám ráda ,ale ten můj ne ..
…je to zvláštní, ale vůbec si nevybavuju, co máme k snídani. Vánočku peču každý rok až já, mamka jí nikdy nepekla… takže asi jsme měli tu vánočku nebo cukroví… K obědu jsem dělala i rizoto, kubu většinou máme na oběd, když jsme u našich, ale loni jsem jí nejedla, protože jsem kojila. Manžel zásadně celý den nejí maso - dokonce se zlobil, když mu moje mami nabídla řízek
Večer kapar a salát. Salát si většinou přidávám. Loni mi Honzík usnul už před večeří, bylo mu 5 měsíců - letos jsem hooodně zvědavá. Ani nevím, jestli už smí ryby, ale asi ještě ne. Na rybí polévku musí manžel ke svým rodičům druhý den, protože tu já nedělám. Nikdy jsme ji nedělali a ani nevím proč - mám k ní trochu odpor. Ale hodně jsem slyšela o hrachovce k obědu.
No, u nás je to asi tak, že až do večeře si každý jí, co chce. Děti jí standartně, já snídám vánočku a manža drží půst. Večeříme s první hvězdou,takže celkem brzy. Na stole máme klasiku:rybí polévka,kapr (chlapi smaženou verzi, já a děti pečenou) s bramborovým salátem.
Tak u nás byla vždy k snídani vánočka, ale tu já nejím, tak mě ráno máma ještě pekla jablečný štrůdl. K obědu hrachová polévka, bílá klobása a salát a večer klasika až na mě, protože nejím kapra, tak jsem měla třeba rybí prsty nebo pangase.
snídaně: vánočka s máslem a kakaem
pohádky
svačinka: cukroví
pohádky
oběd: rybí polévka s opečenou housčičkou „mnam“
pohádky
pohádky
večeře: kapříčekkkkkkkkkkkkk a bramborovej salátekkkkkkkkkkkkkkk „MŇAM!!!!!!!!“
s nacpanýma pupkama se odvalíme ke stromečku a rozbalujeme dárky. Přiznám se, že než na samotný dárky se těším na kapříčka a na vánoční pohodu, ta musí doma bezpodmínečně být!!!
![]()
já se snad nedočkááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááám ![]()
Na Štedrý den, tak většinou obědy nemáme, pt připravuju salát, polévku a další dobroty na večer, tak u toho ujídám a nemám ani hlad.
K večeři budeme mít rybí polévku + smaženého kapra a bramborový salát s jogurtem.
Tak my máme k obědu česnečku: namačkaný česnek a přelít vodou, do toho sádlo a vejce.
K večeři: rybí polévka, br.salát a řízek (někdo vepřový a někdo kapra).
tak jsem po letošních Vánocích zjistila, že máma vždycky pekla i štrůdl, tradice..:D a poprvý sem měla rybí polívku..od babi, byla výborná, chutnala jako slepičí vývar..prej má dobrej recept, je to asi umění udělat dobrou, všichni co měli rybí polívku řikaj, že je hnusná…:D
Mi nemluv o rybí polívce. Dělali ji u nás ve škole. Měli jsme družináře Vrhela, takového dědu protivného a ten nás nutil vše sníst - klidně nás i krmil. Tak jsem ji snědla, zvracela celou noc - od té doby jsem k němu nechodila do družiny a nejím rybí polívku - brrr.
Holky, co obědváte na Štědrý den? Máme dvě děti, takže jíst se musí, ale rádi dodržíme půst 😆… nějakou polévku? Dříve jsem dělala houbového kubu, ale to mrně nesní a mě se na se nechtějí dělat dva druhy jídel
Ahoj, tak my ráno když vstanem si dáme domácí vánočku s rozinkama a mandlema(mamka dává i kandované ovoce, které nemusím) namazanou marmeládou nebo medem, k tomu kakao, pak jdeme zdobit stromek a u toho koukáme na pohádky, k obědu si bud dáme polívku nebo užíráme cukroví, většinou ještě přes den uklízíme nebo jdeme ven, večeříme většinou až v 7,dřív se to nikdy nestihne.K večeři máme vývar ze zeleninou,krupicí,pórkem a knedlíčky(bílé, nevím z čeho přesně jsou - je to vánoční polívka, jindy jí nemáme), pak klasika řízek z kapra, bramborový salát,který děláme den předem do lavoru, aby se odležel (cibule,brambory,vajíčko,okurky,majonéza,lák z okurek,sůl), po večeři máme kompotované broskve, meruňky nebo jiný kompot.A jdeme na dárky, většinou to vyjde akorát na rozbalování u pohádky v 8.Já jsem sice narvaná k prasknutí,ale ono trochu slehne a pak si jdu ještě pro salát:D u pohádek jíme cukroví, občas zmrzlinu. Druhý den opět k snídani vánočka s kakaem, k obědu kachna s bramborovým salátem (většinou vydrží alespoň 4 dny) a pak jsme většinou u babičky, takže jíme co je tam. Jinak bramborový salát dáváme na velký oválný talíř jako kopeček, po stranách dáme na ježoury nakrájené okurky a navrch dvě muchomůrky(vařené vejce s kloboučkem z půlky rajčete a tečkami majonézy).