Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mě se všichni ptali, jestli jí dávám čaj. Všem jsem odvětila, že kdyby příroda chtěla, aby mimina pily čaj, tak mi dá do jednoho prsa mlíko a do druhýho čaj. Od tý doby už se radši na nic neptaj.
Mooch dobrá odpověď
![]()
Jinak, moje máma je taky v pohodě,taky se jen zeptá jestli se to a to dělá, a když řeknu, že ne, tak už to dál nepitvá. A občas i uznají, že se něco dělá líp než dřív, třeba nedávno mi můj tatík říkal, že je škoda, že bráchu nedávali na zem, ale býval v postýlce, že na zemi by se líp vyřádil a pak by třeba tolik nebrečel ![]()
Ale tchýně, ta je přesvědčená, že všechno dělám blbě a ona má patent na výchovu protože vychovala 3 děti. Co na tom, že se sebevědomím na tom nejsou úplně nejlíp apod. ![]()
mooch píše:
Mě se všichni ptali, jestli jí dávám čaj. Všem jsem odvětila, že kdyby příroda chtěla, aby mimina pily čaj, tak mi dá do jednoho prsa mlíko a do druhýho čaj. Od tý doby už se radši na nic neptaj.
hezká odpověď ![]()
Mufina píše:
Mooch dobrá odpověď![]()
Jinak, moje máma je taky v pohodě,taky se jen zeptá jestli se to a to dělá, a když řeknu, že ne, tak už to dál nepitvá. A občas i uznají, že se něco dělá líp než dřív, třeba nedávno mi můj tatík říkal, že je škoda, že bráchu nedávali na zem, ale býval v postýlce, že na zemi by se líp vyřádil a pak by třeba tolik nebrečel
Ale tchýně, ta je přesvědčená, že všechno dělám blbě a ona má patent na výchovu protože vychovala 3 děti. Co na tom, že se sebevědomím na tom nejsou úplně nejlíp apod.
dřív ta výchova prostě taková byla vím to podle sebe,a proto to nedělám,ale určitě se taky snažili dělat vše nejlépe,ale měli by uznat že dnes je to prostě jinak a je víc informací.
janinka4444 píše:Mufina píše:dřív ta výchova prostě taková byla vím to podle sebe,a proto to nedělám,ale určitě se taky snažili dělat vše nejlépe,ale měli by uznat že dnes je to prostě jinak a je víc informací.
Mooch dobrá odpověď![]()
Jinak, moje máma je taky v pohodě,taky se jen zeptá jestli se to a to dělá, a když řeknu, že ne, tak už to dál nepitvá. A občas i uznají, že se něco dělá líp než dřív, třeba nedávno mi můj tatík říkal, že je škoda, že bráchu nedávali na zem, ale býval v postýlce, že na zemi by se líp vyřádil a pak by třeba tolik nebrečel
Ale tchýně, ta je přesvědčená, že všechno dělám blbě a ona má patent na výchovu protože vychovala 3 děti. Co na tom, že se sebevědomím na tom nejsou úplně nejlíp apod.
no nevím,mě je 27 a když se máma pochlubila doktorce v mýh 8 měsících,že jím úplně to samý jako oni-guláš atd. tak jí doktorka prej pěkně seřvala,že do 2 let žáddná sůl
jenže dřív se na to tak nehledělo,prostě se dalo co bylo
Tak u nás byla diskuze o botičkách - malá začala chodit pozdě, až v 15m - ale od roku jsem poslouchala, že když jí dám boty, bude chodit dřív
že bez nich nemá tu správnou stabilitu. Že by to prostě mohlo být tím, že měla Frejkovu peřinku na kyčle a holt to dohání, to nikdo moc slyšet nechtěl.
A buchty a koláče by do ní babičky cpaly taky asi tak od půl roku, včas jsem zasáhla a už se „bojí“
Autosedačka byla taky trnem v oku - jak je tam chudinka malá zkroucená, vez ji radši na klíně, tam ji udržíš rukama, kdyby se něco stalo… to mě dostalo asi nejvíc ![]()
Tak u nas jsou tchyne v pohode
akorat manzela sestra je trosku mimo misu…/ jsou anglicani/ ma 3leteho chlapecka. Kluk ma vecne zizen, protoze ona razi myslenku, ze kdyz bude hodne pit, tak ji nebude jist
![]()
mabit píše:
holky včera tady byla tchýně a přišla s pervektním nápadem, malý má přeleženou hlavičku k jedné straně,ale už jí otáčí na obě dvě strany a tchýně přišla s tím,že by mu hlavičku otočila k neoblíbený straně a krk převázala obvazam,aby nemohl otáčet na druhou stranu hkavu a hlava se mu spravilano dost mě to vyděsila,ale musím říct,že jsem se tomu pak s chlapem dost zasmála,co je schpná vymyslet
tak se chci zeptat,taky vás některý rady prarodičů takhle sundají,jak na to vůbec příjdou![]()
![]()
Nečetla jsem celou diskusi, ale na toto musím reagovat
Já jsem od mamky dostala jinou babskou radu - vzala kilovku mouky a hlavičku mu podepřela na tu protěžovanou stranu. Chvíli se rozčiloval a když se naštval úplně, začal do té kilovky hlavou mlátit tak, až ji odsunul o kousek dál a hlavu si stejně položil jak chtěl
Kdybych neviděla, tak bych neřekla, že to v podstatě ještě novorozeně dokáže
![]()
mabit píše:janinka4444 píše:no nevím,mě je 27 a když se máma pochlubila doktorce v mýh 8 měsících,že jím úplně to samý jako oni-guláš atd. tak jí doktorka prej pěkně seřvala,že do 2 let žáddná sůlMufina píše:dřív ta výchova prostě taková byla vím to podle sebe,a proto to nedělám,ale určitě se taky snažili dělat vše nejlépe,ale měli by uznat že dnes je to prostě jinak a je víc informací.
Mooch dobrá odpověď![]()
Ale tchýně, ta je přesvědčená, že všechno dělám blbě a ona má patent na výchovu protože vychovala 3 děti. Co na tom, že se sebevědomím na tom nejsou úplně nejlíp apod.jenže dřív se na to tak nehledělo,prostě se dalo co bylo
tak to je asi pravda nebo třeba se takové doktorky také našly ale zase vím že mně na doporučení máma dávala od třech měsíců šťávy a ovoce ale je fakt že se na to tak nekoukalo
Taky už jsem se leccos dozvěděla: např. že syn je vybíravý v jídle (tj. něco prostě nejí a nezlomím ho) proto, že jsem ho moc dlouho (tj. 13 měsíců) kojila a on si tím jako nezvykl na pestrost v jídle.
Nejlepší ovšem je, že už mám neomylný protiargument a sice, že s holkama vše dělám do puntíku stejně /kojení, zařazení příkrmů, druhů zeleniny atd./ a výsledek naprosto odlišný. Matyho by v životě nenapadlo chtít jíst, co držím já v ruce, např. čokoládu, Fidorku apod. Před holkama si bohužel už nemůžu dávat do nosu, jak m ě napadne, ty chtějí vše - tu sladkost, ale i jitrnici, zeleninový salát, česnekovou pomazánku - COKOLI.
Musím říct, že až když vidím, jak si určitý věci ty děti přinesou bez ohledu na výchovu, že mě to úplně demotivuje se o něco snažit.
Dělám si srandu, na výchovu nerezignuju, ale už čím dál víc věřím vývoji, že něco přijde samo. U Matyho např. se teď začíná dít, že sám chce něco ochutnat. Prostě tchýně nebrat vážně! ![]()
Taky se bavím, super téma
.
Tak u nás naštěstí až takové rady nejsou, ale několikrát jsem už slyšela (u první dcery, u té mladší to přijde za pár týdnů určitě taky), že svému dítěti nic nedopřeju, když jí ani tu čokoládku, piškotky, pribiňáky atp nedám, vždyť od roka se už může všechno, ne? ![]()
jinak kamarádky tchýně, ta teda vede,malá je mamánek,ale snad od 3 msíců se bojí cizích lidí
jak na ní mrkl někdo cizí byl řev,teď jí jsou 2 roky a furt se bojí,když příjde chvilku někdo na návštěvu tak řve,po chvilce se uklidní a její tchýně-musíšjí střískat páskem a dá tklečet na hrách,aby pochipila,že se nesmí bát
![]()
na vánoce vnučce koupila plýácačku se slovama,tohle ti přinesl ježíšek,když se budeš bát tak ti dáme na zadek ![]()
holka babičku vidí a řve jak tur, se ani nedivím
Tak můj otec nemohl pochopit,že syn nemá dudlík,prostě nechtěl,měla jsem snad všechny druhy a nechtěl,tak prostě neměl.Jeho rada zněla-namáčet do medu,však on ho veme
Můj mladší bratr totiž od malička dostával pravidelně na dudlíka med,takže od miminka sedmička zavařeninová medu byla během 10 dnů fuč.Dovede si pak představit,jaké měl ve třech letech zuby
Nebo švagrovčin otec(rád si vypije)chtěl 4m vnučce namočit dudlíka do vodky,prý ať si zvyká
A bude pak i dobře spát ![]()
Můj strejda dal mojí desetiměsíční holčičce Hermelín
Než jsem se stačila otočit a zasáhnout, tak ho spolkla.
A taky jsem často slýchala, že jak je dítěti půl roku, musí se posadit na nočník, protože jinak se to nenaučí už nikdy ![]()
U starší jsem dostávala rady, že když v roce ještě nechodí, tak je „divná“ a měla bych s ní jít k doktorce, protože pokud dítě v roce nechodí, znamená to, že je postižené.
mabit píše:
jinak kamarádky tchýně, ta teda vede,malá je mamánek,ale snad od 3 msíců se bojí cizích lidíjak na ní mrkl někdo cizí byl řev,teď jí jsou 2 roky a furt se bojí,když příjde chvilku někdo na návštěvu tak řve,po chvilce se uklidní a její tchýně-musíšjí střískat páskem a dá tklečet na hrách,aby pochipila,že se nesmí bát
![]()
na vánoce vnučce koupila plýácačku se slovama,tohle ti přinesl ježíšek,když se budeš bát tak ti dáme na zadek
holka babičku vidí a řve jak tur, se ani nedivím
Bych řvala taky, mít takovou babičku.