Jaké rady od prarodičů ohledně výchovy dětí vás dostaly?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27265
4.2.11 11:41

omlouvám se za OT, ale Vítek je vzadu na hlavě taky lízlej teletem a to teda řádně :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
4.2.11 11:47
bamba píše:
Děvčata,nečetla jsem všechno,ale dohoním to.
Chtěla bych říct jen tolik,že každá generace pečovala o děti jinak.I my četly knížky a některé rady maminek se nám zdály postavené na hlavu.I já radila a občas se divila.Je to přirozené.
Myslím si,že už jen kvůli jisté úctě ke starším stojí za to,nekomentovat,eventuelně vysvětlit,že doba je jiná.
My radilky to myslíme dobře a že je to dnes jinak,občas holt nechápem.
Co jsem ale stačila zaregistrovat je,že v rozmezí tří let se od spousty tehdejších rad upustilo a pomalu,ale jistě se vrací k tomu,jak jsme to dělaly my.

hele,ale některý rady starších babiček za to stojí, a jídle a přístuem k miminku se k minulesti teda nevrací,nevím jak si na to přišla :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17058
4.2.11 11:52
mabit píše:
aaaaja píše:
My teda máme super babičky i prababičku ale ty jejich rady jsou někdy… no hlavně naše dcera na 1,5 roce nechodí (jezdíme s ní na neurologii, ale prej je jen pomalejší a bude to ok, dle info od dr je to vrozené), no a dle babiček nechodí protože nespí v postýlce, nosím jí v šátku, nenutím jí chodit atd (naštěstí si to dali vyargumentovat doktorským potvrzením).
No je fakt že já jim taky dávám, když dělám všechno jinak než ony kdysi (dítě s náma v posteli, nosíme jí na zádech, nesladím jí pití, odmítám ohrádky, nechci jí dávat brumíky, čokoládu atd,..)
mi chodíme a vojtovku a mačkáme hrudníček a moje mamka je z toho an větvi ,prej na levo mu nemačkej abys mu nevypla srdíčko :mrgreen:

My to taky cvičíme a ještě pak jeden cvik na bříšku.Mama mi říkala,že co jí to dělám,že jí to musí bolet!A jestli prý ty ostatní děti taky řvou.Pojala podezření,že to dělám úplně špatně a že mě asi baví,když vidím malou,jak u toho řve :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
4.2.11 12:17
revu píše:
Pro Bamba :
Několik poznámek. Tzv. vír ve vlasech není z česání (my tomu říkáme líznutí od telátka a máme to v rodině). Malá ještě skoro nemá vlásky a už je vidět, že jí telátko lízlo :-)
Tvoje bába možná šla na pole, moje babička teda ne. To je ošklivý, jak říkáš babičce.
Někde jsem to četla, že dřív šestinedělky ležely.

No jo,říkám jí tak ze dvou důvodů.Su z Hané a toto oslovení je běžné.
Ten druhý důvod je ten,že jsem k ní neměla téměř žádný vztah. Toužila jsem po babičce,která by mě milovala a zatím jsem měla bábu,která se o mě vyjadřovala,jako o svini,tož asi tak.
A fakt prý dřív bylo normální,že žena porodila a hned makala,ale moje bába rodila v třicátých letech.

• Citovat
  • Upravit
bamba
4.2.11 12:22

miminku se k minulesti teda nevrací,nevím jak si na to přišla :think:

U mého tříapůlletého vnuka dr. trval na lepku od jednoho roku a u druhého,kterému je rok od půl roku.

• Citovat
  • Upravit
Mufina
4.2.11 12:25
bamba píše:
A fakt prý dřív bylo normální,že žena porodila a hned makala,ale moje bába rodila v třicátých letech.

To je fakt, to mi říkala moje bábička taky, že dřív ženská porodila a šla dodělat práci na poli, takže o nějkém ležení v šestinedělí nemohlo být řeči. To leda u panstva.

• Citovat
  • Upravit
5173
4.2.11 12:30
bamba píše:
miminku se k minulesti teda nevrací,nevím jak si na to přišla :think:U mého tříapůlletého vnuka dr. trval na lepku od jednoho roku a u druhého,kterému je rok od půl roku.

lepek se má už zkusit podávat v druhé polovině prvního roku života- nebo si snad myslíš,že osatní mamnky doma pečou ty rohlíky co mamiča cucaj bezlepkový :wink: KRAVSKŽÝ MLÍKO NEPRAVENÝ DO UM BY SE NĚMLO DÁVAT DO 1 ROKU A MŽNÁ JEŠTĚ DÝL :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
4.2.11 12:31
bamba píše:
miminku se k minulesti teda nevrací,nevím jak si na to přišla :think:U mého tříapůlletého vnuka dr. trval na lepku od jednoho roku a u druhého,kterému je rok od půl roku.

To jo, tyhle výživový doporučení se strašně rychle mění, ale to je taky asi tím, že nikdo pořádně neví co je z hlediska vzniku alergie lepší. To je právě blbý, že v tomhle se moc ten selský rozum použít nedá, protože alergie je dost nevyzpytatelná. ALe co jsme se tak shodly s vícero maminama, že jestliže má být dítě alergické, tak mu nepomůže ani svěcená voda, takže je asi jedno kdy se lepek a další alergeny nasadí :-)
Jinak se ale snažím řídit spíš svým citem, než doporučeními ostatních a i kdyby mi 1000 lidí říkalo, že chováním v náručí si dítě rozmazlím tak s tím nepřestanu :-)

• Citovat
  • Upravit
14598
4.2.11 12:33
Mufina píše:
bamba píše:
To je fakt, to mi říkala moje bábička taky, že dřív ženská porodila a šla dodělat práci na poli, takže o nějkém ležení v šestinedělí nemohlo být řeči. To leda u panstva.

Proto taky tolik mami umíralo na horečky omladnic.

Ale pravdou je,ž e my jsme životním stylem a konzumní společností mnohem rozmazlenější a ejich živ.styl bychom nezvládli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
4.2.11 12:37
Markit.Hl píše:
Mufina píše:
bamba píše:

Proto taky tolik mami umíralo na horečky omladnic.

Ale pravdou je,ž e my jsme životním stylem a konzumní společností mnohem rozmazlenější a ejich živ.styl bychom nezvládli.

O té horečce omladnic jsem četla (pravda, nebyl to vědecký článek), že se nejvíc rozšířila v době prvních porodnic, když se ještě tolik nedbalo na hygienu a jak se tam sešlo těch rodiček hodně tak si infekci rychle předávaly.

• Citovat
  • Upravit
16557
4.2.11 12:39

Nečetla jsem celou diskuzi,ale taky přispěju.Přišla jsem na návštěvu za kamarádkou,která má roční dvojčata.Holky seděly na zemi,v jedný ruce párek,v druhý čokoládovou sušenku 8-o Na můj vyjevený výraz mi kamarádky máma odpoví-„No co,my to taky jedli a žijem“ :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
4.2.11 12:40

Ahoj,precetla jsem tedy zatim jen posledni stranku :twisted: :oops: a uz se zenu vyjadrit :lol: ..
nevim jak kde,ale co ja mam informace,tak moc nevim,kde se hnaly zeny na pole,ani ty nejchudsi z chaloupek,kde jich v mistnosti bylo deset,mela zena svuj kout,zakryty plachtou koutnici a lezela cele sestinedeli.Sousedky ji nosily jidlo a pomahaly obstarat domacnost a mladsi deti..Batolatka se bezne privazovala k noham stolu,kdyz bylo potreba hospodarit na chalupe ci kolem..
Pokud ma nekdo moznost zajet si do Roznova do tech mini starych chaloupek(mi tam vzdy jezdime na Vanoce,takze jsou tam lide v kostymech a predvadeji stare zvyky),je to krasne a poucne.
A ted jdu precist tohle pekne tema az na zacatek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
4.2.11 12:44

Jo a co ty všelijaké pověry, že šestinedělka nesmí to a tohle, třeba že se nesmí naklánět nad studnu (tzn aby nemusela tahat těžká vědra) Báby se holt dělaj zajímavé, jak musely makat, ale taky se na tom poli nepředřely :mrgreen: a to nemluvím o tom, že měly za zadkem babičky, tetičky, prostě rozvětvenou rodinu co pomohla, v lepším případě dokonce kojnou a služebnou - ještě za první republiky nic neobvyklého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
4.2.11 12:46

O horečce omladnic jsem zas četla, že se šířila v době prvních porodnic právě proto, že doktoři byli prasata a nemyli si pořádně ruce před vyšetřováním rodičky a nezřídka zavlekli infekci do porodních cest. Jo, zlaté porodní báby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
4.2.11 13:00

ahoj zatím jsem nepřečetla vše, ale taky troškou přispěji i když spoustu už jsem zapoměla. Např. že dcera nemusí být v sedačce že se může schovat dolů k nohám aby ji neviděli policajti 8-o :zed: . Nebo jsem taky krkavčí matka že nedovoluji sladkosti, děti se musí pozazovat jinak nebudou sedět, musí se vodit za ruce aby se naučili chodit, leváctví se musí přeučit takže od mimina se musí vše dávat jen do pravé ruky.
Jsem špatná matka protože dětem něco zakazuji, tak tchýně příjde a musí je utěšovat jací jsou chudáčci. Je toho spousta a bylo by to na knížku asi jsem si to měla zapisovat :mrgreen: .
Jo a d neska přišla tchýně zděšená nad tím že se neteř učí už v 10 letech ve škole o tom jak vznikne miminko :mrgreen: . Tak jsem ji řekla že naše holky už tohle vědí dávno :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí