Jaké rady od prarodičů ohledně výchovy dětí vás dostaly?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15043
4.2.11 13:21

Tak ja slysela „kam nedelka vstoupi, smulu prinese“ a mam kamaradku, ktera toto dodrzela a sest nedel nesla nikam na navstevu. Prijde mi to jako povera. :nevim:

A o lepku mi rikal Dr. u Jenika (pred 3mi lety) zavadet nejdriv po 8mes. a u Davci (letos) ze se ma zavadet kdyz je ditko jeste kojene (obecne ale vsechny veci, ne jen lepek), ze je to prave prevence alergii. Prijde mi to logicke vzhledem k tomu, ze z moji generace neni podle me tolik alergiku jako je ted mimin. A ja bastila piskoty uz ve 3mes urcite. :lol:

Jo a taky je podle me problem, ze driv mlada matka proste mela info jen od starsich zen. Nebyly knizky, internet, informace. Doktor nerekl skoro nic a kde to ta mama mela sehnat? No ptala se svoji matky a babicky a delala to jako ony, protoze jinou variantu ani neznala. V soucasne dobe si o vsem najdeme na netu, v knizkach a babicky jen koukaji, kolik je informaci. A mysli to s temi radami podle me dobre, proste byly zvykle predavat zkusenosti.
Ovsem jen inteligentni babicka pochopi novou dobu a toleruje dceru/snachu s jejimi metodami. Nase mama se taky pta, ale slusne. Ja slusne odpovim, vysvetlim a jedeme dal. Ucta na obou stranach. Jak nekde chybi, je problem - uznavam. :-D

Ja dostala od manzelovo tety vybornou radu v tehu: Nedrbej se na obliceji, miminko tam pak bude mit materske znameni. :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
4.2.11 13:32

uf,tak jsem to precetla :lol:
neco k smichu,neco k placi,ale urcite nektere super kousky si zapamatuju(cola light :mrgreen: ,placaci babicka :-? ..)
Ja par perel bych taky nasla,jako proc nedat liznout 5m pivo-vsak jen penu :cert: ,proc nedat diteti cokoladu a bonbony-vsak dite cukr potrebuje na stavbu kosti.Gumove bonbonky jsou dobre na klouby,v sestinedeli nabalit sebe i dite co nejvice(mam deti v cervenci a v srpnu pri 35Cvedrech..)Me deti jsou chudacci-chudacka hodili na zem,aby si plazil,chudacek plave v plavani,chudacek nedostava cokoladky,chudacek musi to a nesmi ono :lol: ..dnes uz se tomu vsemu fakt od srdce smeju,byly doby,kdy me to mucilo..Doufam,ze u druheho tohle to uz neprijde a vse budu brat s lehkosti a nadhledem..

Jo a vedci pry prisli na to,ze hodne pit je vlastne taky skodlive,clovek ma vlastne pit malo,takze presne naopak nez to delam(ze hlidam deti,aby dodrzovaly pitny rezim 8-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
4.2.11 14:28
Any píše:
Ahoj,precetla jsem tedy zatim jen posledni stranku :twisted: :oops: a uz se zenu vyjadrit :lol: ..
nevim jak kde,ale co ja mam informace,tak moc nevim,kde se hnaly zeny na pole,ani ty nejchudsi z chaloupek,kde jich v mistnosti bylo deset,mela zena svuj kout,zakryty plachtou koutnici a lezela cele sestinedeli.Sousedky ji nosily jidlo a pomahaly obstarat domacnost a mladsi deti..Batolatka se bezne privazovala k noham stolu,kdyz bylo potreba hospodarit na chalupe ci kolem..
Pokud ma nekdo moznost zajet si do Roznova do tech mini starych chaloupek(mi tam vzdy jezdime na Vanoce,takze jsou tam lide v kostymech a predvadeji stare zvyky),je to krasne a poucne.
A ted jdu precist tohle pekne tema az na zacatek

V tomto s tebou nesouhlasím,skanzen je jedna věc a skutečnost byla druhá věc.Namašlit figurýny,nebo lidi do krojů a předvádět turistům jak se kdysi žilo je sice hezké,ale skreslené.Když bylo hospodářství,tak práce nepočkala až se šestinedělka vyhajá.Krávy bučely hlady a potřebovaly podojit,pole bylo nutné okopávat posekat posbbírat,dát do otýpek,šindelů,svezt,vymlátit......Chlap to sám nezvládl a babičky až tak po ruce nebývaly.Pokud žily v jedné rodině,tak dokud to šlo,pracovaly,pak jen některé uvařily,ale o děti se nestaraly.
Moje bába než se vdala,byla ve službě,na tu dobu poměrně daleko,takže sama,co si neudělala,neměla,hospodařili a tak jí nic jiného nezbývalo.Taky hodně často babičky zemřely dřív,než se babičkama styly.Nebylo to tak růžové,jak si někdo myslí.Pro většinu lidí to byla zlá doba a na válení opravdu čas neměly.

• Citovat
  • Upravit
Mufina
4.2.11 15:10

Bambo v tomhle naprosto souhlasím. Ona se totiž ta doba hodně idealizuje. Hlavně První republika - z mých prarodičů (nar. 1913, 1919, 1923) na tu dobu nevzpomínal rád vůbec nikdo, protože měli velikou bídu - všichni měli malá hospodářstvíčka na Vysočině, která je ani neuživila.

• Citovat
  • Upravit
Mufina
4.2.11 15:18
Lucci píše:
Tak ja slysela „kam nedelka vstoupi, smulu prinese“ a mam kamaradku, ktera toto dodrzela a sest nedel nesla nikam na navstevu. Prijde mi to jako povera. :nevim:

A o lepku mi rikal Dr. u Jenika (pred 3mi lety) zavadet nejdriv po 8mes. a u Davci (letos) ze se ma zavadet kdyz je ditko jeste kojene (obecne ale vsechny veci, ne jen lepek), ze je to prave prevence alergii. Prijde mi to logicke vzhledem k tomu, ze z moji generace neni podle me tolik alergiku jako je ted mimin. A ja bastila piskoty uz ve 3mes urcite. :lol:

Jo a taky je podle me problem, ze driv mlada matka proste mela info jen od starsich zen. Nebyly knizky, internet, informace. Doktor nerekl skoro nic a kde to ta mama mela sehnat? No ptala se svoji matky a babicky a delala to jako ony, protoze jinou variantu ani neznala. V soucasne dobe si o vsem najdeme na netu, v knizkach a babicky jen koukaji, kolik je informaci. A mysli to s temi radami podle me dobre, proste byly zvykle predavat zkusenosti.
Ovsem jen inteligentni babicka pochopi novou dobu a toleruje dceru/snachu s jejimi metodami. Nase mama se taky pta, ale slusne. Ja slusne odpovim, vysvetlim a jedeme dal. Ucta na obou stranach. Jak nekde chybi, je problem - uznavam. :-D

Ja dostala od manzelovo tety vybornou radu v tehu: Nedrbej se na obliceji, miminko tam pak bude mit materske znameni. :roll: :mrgreen:

Tak s těma alergiema nesouhlasím, to se dle mě nedá posuzovat tak, že my jsme jedli lepek a proto nejsme alergičtí. Alergií prostě obecně přibývá, protože je životní prostředí ve špatném stavu a ne proto, že by se něco jedlo později. To se začalo spíš zkoušet,aby se těm přibývajícím alegrgiím vyhlo.

Jinak teda nevím kdy ses narodila, ale já v roce 1979 a to se určitě literatura sehnat dala a taky se jí matky řídily. Tchýně se mi chlubila že dělala všechno podle knihy péče o dítě od Švejcara. A co vím, tak moje bábička radila mojí mámě např. že má kojit kdy si dítě řekne apod. takže to že se má kojit po 3 nebo 3,5 hodinách, jak se dělalo, se určitě netradovalo z generace na generaci, ale je to produkt až pozdější.

• Citovat
  • Upravit
bamba
4.2.11 15:20

Jo,pokud nebyli boháči,nebyla to sranda.Hodně dřiny a jídla nebylo na zbyt.Můj táta nesnášel,když jsem si chtěla od sestry půjčit nějakej hadřík.Vyprávěl,že u nich ve vsi byla chudá rodina.měli hafol dětí,takže ten co vstal první,tak byl komplet oblečenej včetně bot a klobouku,no a ten poslední zůstal v trenýrkách.Bylo jedno,jestli byla zima,nebo léto.

• Citovat
  • Upravit
23505
4.2.11 15:51
bamba píše:
Any píše:
Ahoj,precetla jsem tedy zatim jen posledni stranku :twisted: :oops: a uz se zenu vyjadrit :lol: ..
nevim jak kde,ale co ja mam informace,tak moc nevim,kde se hnaly zeny na pole,ani ty nejchudsi z chaloupek,kde jich v mistnosti bylo deset,mela zena svuj kout,zakryty plachtou koutnici a lezela cele sestinedeli.Sousedky ji nosily jidlo a pomahaly obstarat domacnost a mladsi deti..Batolatka se bezne privazovala k noham stolu,kdyz bylo potreba hospodarit na chalupe ci kolem..
Pokud ma nekdo moznost zajet si do Roznova do tech mini starych chaloupek(mi tam vzdy jezdime na Vanoce,takze jsou tam lide v kostymech a predvadeji stare zvyky),je to krasne a poucne.
A ted jdu precist tohle pekne tema az na zacatek
V tomto s tebou nesouhlasím,skanzen je jedna věc a skutečnost byla druhá věc.Namašlit figurýny,nebo lidi do krojů a předvádět turistům jak se kdysi žilo je sice hezké,ale skreslené.Když bylo hospodářství,tak práce nepočkala až se šestinedělka vyhajá.Krávy bučely hlady a potřebovaly podojit,pole bylo nutné okopávat posekat posbbírat,dát do otýpek,šindelů,svezt,vymlátit......Chlap to sám nezvládl a babičky až tak po ruce nebývaly.Pokud žily v jedné rodině,tak dokud to šlo,pracovaly,pak jen některé uvařily,ale o děti se nestaraly.
Moje bába než se vdala,byla ve službě,na tu dobu poměrně daleko,takže sama,co si neudělala,neměla,hospodařili a tak jí nic jiného nezbývalo.Taky hodně často babičky zemřely dřív,než se babičkama styly.Nebylo to tak růžové,jak si někdo myslí.Pro většinu lidí to byla zlá doba a na válení opravdu čas neměly.

No mě to babička vyprávěla z doby 1. republiky i předtím stejně jako to říká Any. Šestinedělka byla prostě mimo, nečistá a pokud to jen trochu šlo, všichni se snažili za ní práci udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
4.2.11 16:21

Já už se na to těžko někoho zeptám, ale beru to podle toho, že rodiče mýho dědy žili sami (bez rodičů), služebnictvo určitě žádné neměli, když byli rádi, že jakž takž uživí sebe a navíc praděda byl veterán z první světové. Tak mi není jasné kdo jiný než prababička by tu práci udělal :nevim:

• Citovat
  • Upravit
23505
4.2.11 16:43
Mufina píše:
Já už se na to těžko někoho zeptám, ale beru to podle toho, že rodiče mýho dědy žili sami (bez rodičů), služebnictvo určitě žádné neměli, když byli rádi, že jakž takž uživí sebe a navíc praděda byl veterán z první světové. Tak mi není jasné kdo jiný než prababička by tu práci udělal :nevim:

Ale i chudý lidi spolu drželi a když mohli, tak si vypomohli. Takže se ženský slezly a pomohly šestinedělce s prací, kterou by jinak musela udělat sama. Fakt jde o to, že jí i ostatní brali jako nečistou, tak jí mezi sebou nebrali. To, že pak odkojila dítě mezi obděláváním pole, to je věc druhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
4.2.11 16:45

Ale bambo,snad si nemyslis,ze ti to pisu jen z informace z pozice turisty ze skanzenu? :lol: To byl snad jen priklad,i kdyz si nemyslim,ze zrovna tohle by si vymysleli, I ja mam sve vypravece v rodine..takze je to srovnani ruzne.
Je mozne,ze se to ruzne lisilo(proste to bylo tak i tak),ale co ja vim,tak sestinedelka byla mimo a to neni psano proto,ze by se to nejak idealizovalo.Myslim,ze na tom zas tak pekneho nic moc nebylo.(byla spise separovana)
Moje babicka,prababicka atd..meli hospodarstvi velke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
4.2.11 16:47
janine24 píše:
Mufina píše:
Já už se na to těžko někoho zeptám, ale beru to podle toho, že rodiče mýho dědy žili sami (bez rodičů), služebnictvo určitě žádné neměli, když byli rádi, že jakž takž uživí sebe a navíc praděda byl veterán z první světové. Tak mi není jasné kdo jiný než prababička by tu práci udělal :nevim:
Ale i chudý lidi spolu drželi a když mohli, tak si vypomohli. Takže se ženský slezly a pomohly šestinedělce s prací, kterou by jinak musela udělat sama. Fakt jde o to, že jí i ostatní brali jako nečistou, tak jí mezi sebou nebrali. To, že pak odkojila dítě mezi obděláváním pole, to je věc druhá.

jj,sestri,je to tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
4.2.11 16:51
Any píše:
Ale bambo,snad si nemyslis,ze ti to pisu jen z informace z pozice turisty ze skanzenu? :lol: To byl snad jen priklad,i kdyz si nemyslim,ze zrovna tohle by si vymysleli, I ja mam sve vypravece v rodine..takze je to srovnani ruzne.
Je mozne,ze se to ruzne lisilo(proste to bylo tak i tak),ale co ja vim,tak sestinedelka byla mimo a to neni psano proto,ze by se to nejak idealizovalo.Myslim,ze na tom zas tak pekneho nic moc nebylo.(byla spise separovana)
Moje babicka,prababicka atd..meli hospodarstvi velke.

Moje taky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
4.2.11 17:11
Any píše:
Moje babicka,prababicka atd..meli hospodarstvi velke.

No a o tom to právě asi je,tvý předci byli sedláci a tudíž měly na práci lidi,děvečky a pacholky,selka,ta na pole nepáchla,měla na to lidi.V lepším případě uvařila,ale ani to nebylo všude.
Nevím,jak by separovaly rodičku,když bydleli v jedné místnosti 20m2 a měli třeba už 5 dětí.
Moje bába byla ročník 1900,ještě si pamatuju,jak brblala,když se narodil můj synovec,beste se jenom válele a práca nigde.To me sme šle hned dělat.
Sedláci nikdy nikomu nepomohly,spíš naopak a ti chudí měli sami se sebou co dělat.Jo pomohly,třeba ten první den,uvařili slepičí polívku(slepicu často někde ukradli)pomodlili se a to bylo všechno.Byla to zlá doba.Taky umíralo spousta dětí a i rodiček.

• Citovat
  • Upravit
Mufina
4.2.11 17:18

No jo, jenže sedláci, navíc třeba někde na Hané je trochu něco jinýho, než malý rolníček někde na Vysočině, kde se mu na poli urodilo leda tak kamení. V tom vidím rozdíl a nevím nic o tom (aspoň podle dědova vyprávění), že by si lidi nějak pomáhali - každý měl dost starostí se sebou :nevim: A taky se to možná lišilo krajově :nevim:

• Citovat
  • Upravit
bamba
4.2.11 17:24

Nedávno jsem byla na návštěvě u jedněch lidí,kteří bydlí na gruntě.Ne že bych ještě žádnej neviděla,ale tento byl obr.Tak jsem se samozřejmě ptala,proč tak velké chodby,kuchyň.Bylo mi vysvětleno,že se tam vařilo pro čeládku a v síni byl velký stůl,kde se jedlo.
Byla jsem ale i v domku,manželovy mámy,kde se narodilo 10 dětí a nechápu dodnes,jak se do té jedné místnosti vešli.
Jsem starší jak vy a tak jsem měla možnost slyšet yprávění lidí,kteří žili opravdu v bídných podmínkách.
Děti se kojily a když nebylo mlíko,tak dostaly česrvě nadojený od krav.Taky podle toho vypadala úmrtnost dětí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML