Jaké rady od prarodičů ohledně výchovy dětí vás dostaly?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
424
4.2.11 17:33

Dámy, když jsem mluvila o šestinedělí v dřívější době, neměla jsem na mysli jen naše babičky a naši zem.
Třeba v Číně, Indii, v arabských zemích…se šestinedělí ctilo a ne proto, že by žena byla nečistá. Pomáhaly porodní báby, které v domácnosti zůstávaly po nějakou dobu, příbuzní, sousedi.
Mimochodem moje babička s dědou neměli žádné hospodářství (nar. 1898 a 1908) Dědeček živil celou rodinu a babička se starala o děti a domácnost. A po porodu rozhodně nespěchala na pole ani do fabriky, ale odpočívala a starala se o miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
4.2.11 17:43

Ano v těch letech ne všechny ženy pracovaly,většinou byl chlap živitel a ženy byly doma,s tím s tebou souhlasím,ale ne všechny.Právě na vesnicích to bylo jiné.
Tátova máma pracovala v cihelně a do práce šla hned po šestinedělí i s dítětem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.2.11 17:48
bamba píše:
Nedávno jsem byla na návštěvě u jedněch lidí,kteří bydlí na gruntě.Ne že bych ještě žádnej neviděla,ale tento byl obr.Tak jsem se samozřejmě ptala,proč tak velké chodby,kuchyň.Bylo mi vysvětleno,že se tam vařilo pro čeládku a v síni byl velký stůl,kde se jedlo.
Byla jsem ale i v domku,manželovy mámy,kde se narodilo 10 dětí a nechápu dodnes,jak se do té jedné místnosti vešli.
Jsem starší jak vy a tak jsem měla možnost slyšet yprávění lidí,kteří žili opravdu v bídných podmínkách.
Děti se kojily a když nebylo mlíko,tak dostaly česrvě nadojený od krav.Taky podle toho vypadala úmrtnost dětí. [/citace

Ohledně toho kravského mléka. Celá moje tchýně, neměla mléko - přišla o něj a můj chlap jí prý blinkal sunar. Tak mu začala dávat mléko přímo nadojené od krávy - ředěné vodou. Pořád říká, jak je mléko od krávy zdravé, plné vitamínů atd., to , že je tučné, to už neříká a že bych je měla dávat potom malému. Už jsem jí řekla jasně, že jsem alergička a malý to bude mít po mě, takže se budeme vyhýbat mléku, hlavně tomu čerstvému přímo od krávy. Později si může dát kupované, to mi nic nedělalo, ale z toho od nadojeného mi bylo hrozně zle.

• Citovat
  • Upravit
17026
4.2.11 19:53

Promin bambo,ale moje babicka teda na pole pachla!!!drela do umoru kosti!!Na nohou byla za tmy pred svitanim do tmy..Jeste na stara kolena se opirajic o motyku-kdyz uz nemohla chodit a mela nemocne srdce se vyskrabala na pole a sla okopavat.V sestinedeli ne.Nikde jsem nepsala ze meli x devecek a celedinu!Nebyli velkostatkari se stovkami kusu dobytka.Ale tak tezko vysvetlovat,kdyz nekdo nepripousti jinou variantu.Me je fuk,jak to mela tva baba,moje milovana babicka to mela zase takhle :wink:

Zvlastni,ze do kouta k sestinedelce se chodi jeste ted,plachty koutnice jsou bezne dokladany,kdy byl oddelen kout(ano skutecne v jedne male svetnicce pro deset lidi),bezne tohle doklada literatura i muzea,verim,ze to neni jen pro turisty a nasi predci si to taky nevycucali z prstu..

Ale tak co bylo to bylo,tohle je jinak pekne usmevne tema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
4.2.11 21:48

Tchýně je v pohodě, respektuje naše postupy. Moje máma je daleko, mluvím s ní občas, ale určitě by mě nadopovala moudrama taky (ročník 1940, odchovaný 4 děti). Teď se akorát diví, že nekoupu denně a ať to dělám. A kojení víc jak 3 měsíce je podle ní neestetický. Ale to chápu, je naočkovaná tehdejší masovou záležitostí s názvem Sunar:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
5.2.11 08:42

Any,nechtěla jsem se nějak dotknout tebe a už vůbec ne babičky.Napsala jse,že selky na velkých gruntech měly na práci lidi.
Nedalo mi,abych si nevyhledala něco o těch šestinedělkách.
S koutama a plentama jsi měla pravdu,ale ustoupilo se od toho v 90tých letech 19tého století,takže v době,kdy rodily naše babičky,už to bylo trochu jinak.
Nemyslím si,že by nám bába lhala,byla taky nesmírně pracovitá,stejně jak píšeš o své babičce.Holt neuměly žít bez spojení s půdou a bez dřiny.

• Citovat
  • Upravit
17026
5.2.11 12:11

Bambo-v pohode.Ja mela svou babicku opravdu velmi rada,byla pro me vsim..
Vim,ze koutnice ustupovaly v tehle dobe,nekde se to holt drzelo dyl../a ja se spis orientuju na ty doby starsi,dvacate stoleti je uz pro me prilis mladistve :wink: )Taky byly zajimave povery a nekde se na ne dalo hodne.(treba jedna je i prave o poli a sestinedelce,ze pokud by tam sla,prinesla by neurodu a pohromu v podobe krup a pod..a jsou jeste lepsi zajimavejsi povery k sestin. z tech dob)Dokonce jedna holcina v tehle diskusi psala,ze jeji kamaradka tomu verila jeste ted,v 21..stoleti.-myslim tim,ze sestinedelka nosi smulu,kam prijde..

Takze tak to mame.Preji prijemny vikend a dobry obed. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
5.2.11 12:43
Any píše:
Bambo-v pohode.Ja mela svou babicku opravdu velmi rada,byla pro me vsim..
Vim,ze koutnice ustupovaly v tehle dobe,nekde se to holt drzelo dyl../a ja se spis orientuju na ty doby starsi,dvacate stoleti je uz pro me prilis mladistve :wink: )Taky byly zajimave povery a nekde se na ne dalo hodne.(treba jedna je i prave o poli a sestinedelce,ze pokud by tam sla,prinesla by neurodu a pohromu v podobe krup a pod..a jsou jeste lepsi zajimavejsi povery k sestin. z tech dob)Dokonce jedna holcina v tehle diskusi psala,ze jeji kamaradka tomu verila jeste ted,v 21..stoleti.-myslim tim,ze sestinedelka nosi smulu,kam prijde..Takze tak to mame.Preji prijemny vikend a dobry obed. :kytka:

Já si o tom právě četla na netu,jó bylo spousta pověr.
Dělám si rodokmen a tak se právě dost zajímám i o doby,kdy předkové žili,je to zajímavý a úplně mě to pohltilo.
Objíždím i lidi,kteří si ještě pamatují moje prarodiče,bo máma už něžije.
Díky za přání k obědu,už jsme po.Taky přeji hezký víkend.
Babičku ti i závidím,ta moje mě vyloženě nesnážela,byla vůbec taková chladná.Myslela jsem si,že to bylo i tou dřinou,ale asi ne.

• Citovat
  • Upravit
17026
5.2.11 13:33

Bambo-zkus ten Roznov.Ani ne tak mestecko,jako vesnicku..tam to pohlti jedna dve :palec: Ja to teda znam jen za tech vanoc,kdy jsme tam jezdili s tridou deti,ale bylo to uzasne.Vetsinou tam vypraveli stari lide(nekdy teda i mladsi,ale vetsinou takove ty vetche babicky a dedecci,jako od B.Nemcove 8-))v kazde chaloupce nekdo jiny,s dobovym remeslem s historii chalupy,.Jinak,pravda,i literatury je k tomu dost,a v dnesni dobe internetu se da cist a cist..
A babicka,moje milovana babicka byla opravdu zavidenihodna :srdce: .Ja zas mela tvrdou mamu…Ale tak ono je to vzdy o lidech a o vztazich mezi nema..

Hodne uspechu s rodokmenem :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
5.2.11 14:17

Díky,Rožnov znám,nebydlím od něj tak daleko,takže jsem tam byla několikrát.
Rodokmen je super koníček,člověk se tak hodně dozví,třeba jen z těch matrik a mě i trochu odpověděl na to,proč byla bába taková.Aspoň si to myslím.

• Citovat
  • Upravit
Lena F.
5.2.11 14:22

Any, Bambo dobré ženske téma
Staré ženské tradice mně berou, ale jak píše Any, začatek minuleho stoleti je moc mladý :wink:
Jednu otázku, pls kde se o tom dá čist a čist?

• Citovat
  • Upravit
bamba
5.2.11 19:00
  • Citovat
  • Upravit
Lena F.
5.2.11 19:38
  • Citovat
  • Upravit
6256
5.2.11 23:06
domisek.b píše:
Přečetla jsem všechny příspěvky a moc jsem se pobavila :mrgreen: . Moje skoro tchýně plánuje, že až malý bude 6 měs tak jí k nim dovezu abych mohla chodit do práce a ona jí bude vychovávat, já budu jezdit tak jednou za 14 dní na návštěvu :nevim: bydlí 150 km od nás .

No vidis jak je hodna ale moje je lepsi :mrgreen:. Ja se 3 mesice po porodu muzu vratit do prace, muj pritel pujde ma materskou a ona nam bude vychovavat synka. a kdyz jsem se ji ptala co jako pritel bude delat tak v klidu odpovedela, prece se venovat svym konickum a odpocivat 8-o 8-o malem me kleplo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1906
6.2.11 00:23
girlie sage píše:
domisek.b píše:
Přečetla jsem všechny příspěvky a moc jsem se pobavila :mrgreen: . Moje skoro tchýně plánuje, že až malý bude 6 měs tak jí k nim dovezu abych mohla chodit do práce a ona jí bude vychovávat, já budu jezdit tak jednou za 14 dní na návštěvu :nevim: bydlí 150 km od nás .
No vidis jak je hodna ale moje je lepsi :mrgreen:. Ja se 3 mesice po porodu muzu vratit do prace, muj pritel pujde ma materskou a ona nam bude vychovavat synka. a kdyz jsem se ji ptala co jako pritel bude delat tak v klidu odpovedela, prece se venovat svym konickum a odpocivat 8-o 8-o malem me kleplo :roll:

Tak ta to teda měla perfektně vymyšlené :palec: To je teda mazec, co přítel na to? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí