Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Uju píše:
No, tak já taky přidám. Tchýně s tchánem, mi zakazovali jít o šestinedělí ven a tchýně do mě chtěla lejt plnotučné mléko s rohlíkem nekecám s půlcentimetrovým plátkem másla, když jsem se dozvěděla o jijich přístupu k šestinedělkám, tak jsem raději zdrhla a řekla, že tam teda rozhodně nebudu. Jinak moje matka je nejspíš proti autosedačkám. Pořád má pusu plnou řečí typu, je tam zkroucená a když někam jedem, tak jsem si dokonce všimla, že dceru v zadu uvolní z pásů ať si může lehnout jak je ji pohodlněji![]()
![]()
Takže když jeden měkam s babičkou a ta se nakybluje do zadu, tak nejenom-že hlídám dceru ale i svou matku
Tak to já bych u nich byla šťastná, já jsem poporodu měla na máslo a mléko šílenou chuť ![]()
O tom šestinedělí mi to furt vykládala dětská doktorka a strašila mě zánětem prsu
Přitom jedním dechem dodávala, jak už v šestinedělí sama chodila na dlouhé procházky s kočárem ![]()
Anonymní, o kojení tatínků je náhodou na kojeni.net celá sekce ![]()
kdysi mi tchýně taky občas dávala rady, ale respektovala mě. Některý vaše příhody jsou fakt k zasmání nebo k vzteku, ale mnohdy si to moc berete. Ono to bývalo dřív jinak a nemuselo to být všechno špatně.
Třeba zkroucená zádíčka ve vajíčku, nedivte se těm babičkám, vždyť mají pravdu. Původně se kdysi dodržovalo šestinedělí tak, že žena ho proležela v posteli.
Nebo jak tady jedna maminka psala, že babička se bála, když mimču mačkala hrudníček, aby se nevyplo srdíčko…babča o tom nic neví,jsou to nové metody.Mě je babči úplně líto, když si představím, že má strach o mimi a nemyslí to zle ![]()
Mamči, buďte rády, že ty babičky máte.
No holky to je fakt nářez, se bavím
.
Já mám tchýni celkem v pohodě, ale jediné co řeší je kojení - ty ještě kojíš a proč? dej mu sunar ( malému je 9. měsíců) a říkám proč bych mu dávala UM když mám mlíko a ona už je velkej už by měl pít sunar:-)).
Mufina píše:radsi anonym píše:Tak to byli předchůdci bezplenkové metody
To nemluvim o tom,ze jeji deti byly na nocniku uz od 3 mesicu
jejda to bylo přelouskat 10 stránek. Zezačátku jsem se hodně bavila, pak už jen nevěřícně kroutila hlavou.
Jen od str 9, co se řeší šestinedělí a názory rodičů a babiček. No nevím, já dostala podobné instrukce i před rokem.
Ž e se v 6 nedělí nemá chodit ven, ale ne kvůli mimi, ale právě kvůli matce. Navíc že krev, která odchází je „infekční“ očistkama a odpočinek je důležitý právě pro mámu, aby měla klid, dost mlíka apod… a už v porodce do nás hustí hlavně nedávat mimino k sobě na podložku, na tkeré je pánev, kdyby ukáplo krve, ať nenakazí mimčo…ale teda čím konkrétně nevím.
POkud je toto mýtus, pak jsou teda mladé školené sestřičky a PA opravdu 100 let za opicemi. ![]()
Jinak luxusní diskuze
![]()
Naštěstí toto fakt neřeším a řešit nemusím.takové rady fakt nedostávám. Jen si sem tam manžel rýpne,ž e je Kačka lenošek, protože ona jeho dcera chodili v 7 m kolem nábytku do 9 m sami a on, že byl ve 12 m bez plínek, protože musel do jeslí a jinak to tenkrát nešlo.
lleennttiillkkaa píše:
Jooo o tom, že v šestinedělí nikam nesmím jsem slyšela celý těhotenství.
a proč se nikam nesmí?!
Markit.Hl píše: Ž e se v 6 nedělí nemá chodit ven, ale ne kvůli mimi, ale právě kvůli matce. Navíc že krev, která odchází je „infekční“ očistkama a odpočinek je důležitý právě pro mámu, aby měla klid, dost mlíka apod… a už v porodce do nás hustí hlavně nedávat mimino k sobě na podložku, na tkeré je pánev, kdyby ukáplo krve, ať nenakazí mimčo…ale teda čím konkrétně nevím.
Tak já nevím, ale já jsem žádný velký odpočinek v šestinedělí nepotřebovala. Jo, byla jsem unavená, ale to by se rozhodně nezlepšilo kdybych trčela měsíc a půl doma, já nevydržím doma ani 2 dny bez možnosti jít ven (leda když mám horečky). A když byly malé 3 týdny tak jsme jeli k našim na Moravu (160 km) a úplně v pohhodě. Moje máma teda nic o nechození ven v šestinedělí navěděla ![]()
Jinak to, že jsou očistky infekční tu snad nikdo nezpochybňoval, nebo jsem si teda nevšimla ![]()
revu píše:
kdysi mi tchýně taky občas dávala rady, ale respektovala mě. Některý vaše příhody jsou fakt k zasmání nebo k vzteku, ale mnohdy si to moc berete. Ono to bývalo dřív jinak a nemuselo to být všechno špatně.
Třeba zkroucená zádíčka ve vajíčku, nedivte se těm babičkám, vždyť mají pravdu. Původně se kdysi dodržovalo šestinedělí tak, že žena ho proležela v posteli.
Nebo jak tady jedna maminka psala, že babička se bála, když mimču mačkala hrudníček, aby se nevyplo srdíčko…babča o tom nic neví,jsou to nové metody.Mě je babči úplně líto, když si představím, že má strach o mimi a nemyslí to zle
To je právě to RESPEKTOVALA TĚ. To se o mojí tchýni říct nedá, protože já jsem mladý blbeček (je mi 32) a ona je starší a proto všechno ví
Takže logicky, když ona nerespektuje mě, těžko budu respektovat já ji.
A to že by dřív něco nebylo špatně? No já nevím, ale konkrétně za dob našich matek podle mě bylo všechno postavený na hlavu - zatím jsem nenarazila na jedinou věc, o které bych mohla říct, „jo tohle mi připadá rozumný, to taky budu dělat“. I když samozřejmě chápu, že to mysleli dobře a jednali v dobré víře, jen prostě zapomínali na selský rozum, či jak to tak říct a to je velká škoda.
mabit píše:lleennttiillkkaa píše:a proč se nikam nesmí?!
Jooo o tom, že v šestinedělí nikam nesmím jsem slyšela celý těhotenství.
No co jsem se dočetla, tak šestinedělky jsou náchylnější k nemocem.
No asi dřív ty šestinedělky chodily třeba dojit krávy no a když si sedla na tu stoličku, která je běžně v tom chlívě, tak mohla něco chytit spodkem a umřít.
Akorát teda mě by zajímalo, kdo by dal mýmu chlapovi 6 týdnů dovolený ![]()
radsi anonym píše:
Mabit,musim se smat,promin!!Uz vidim,jak ma tvuj kluk privazany krk.Moje tchyne ma takovych napadu,ze bych kolikrat praskla vzteky.Ale ja ji vzdycky slusne poslu nekam,protoze nema cenu se sni dohadovat,ji nepresvedcim,ze to,co placa je nesmysl.
Tak treba:nas malej ma odstale ouska,neni to nic hrozneho si myslim,ale ma.A tchyne mi rekla,at mu obvazuji usi satkem,ze se mu ty usi casem srovnaji!!Ze to pry uz ma vyzkousene v mladi na nejakem diteti,nebo co.
Nebo,ze nemam kluka cesat na patku,protoze se mu pak udela na vlasech takove to „prasatko“ a uz takhle bude mit vlasy porad!!Nedokaze pochopit,ze to je proste samotnym rustem vlasu,ne cesanim.
Je toho vice,az si vzpomenu,zase napisu.
Radsi anonym,chodi sem take svagrova.
Začala jsem teprve číst,ale budu mět(podle tebe) blbou poznámku.Vlasy si opravdu zvyknou,třeba na pěšinku.Vím to z vlastní skušenosti.Za mlada jsem nosila pěšinku uprostřed a i když už dlouhá léta si ju češu jinde,piřát se mi dělá vprostřed takovej hrb.
Děvčata,nečetla jsem všechno,ale dohoním to.
Chtěla bych říct jen tolik,že každá generace pečovala o děti jinak.I my četly knížky a některé rady maminek se nám zdály postavené na hlavu.I já radila a občas se divila.Je to přirozené.
Myslím si,že už jen kvůli jisté úctě ke starším stojí za to,nekomentovat,eventuelně vysvětlit,že doba je jiná.
My radilky to myslíme dobře a že je to dnes jinak,občas holt nechápem.
Co jsem ale stačila zaregistrovat je,že v rozmezí tří let se od spousty tehdejších rad upustilo a pomalu,ale jistě se vrací k tomu,jak jsme to dělaly my.
revu píše:
Nebo jak tady jedna maminka psala, že babička se bála, když mimču mačkala hrudníček, aby se nevyplo srdíčko…babča o tom nic neví,jsou to nové metody.Mě je babči úplně líto, když si představím, že má strach o mimi a nemyslí to zle
Moje bába večer porodila a na druhý den ráno šla na pole.Nemusí se ležet,ale šestinedělka je oslabená těhotenstvím a porodem,tím pádem náchylnější chytnout nějakou nemoc,např.chřipku.To je důvod,proč by na sebe měla být opatrnější.
Háta_x píše:
Přesný! Když jsem mu jí frkla na klín, ať jí dá napít ze skleničky, chtěl utíkat, že to neumí. Jsem ho usadila, že malá to umí tak ať jí kontroluje, no a byl úplně na měkko a držel jak beranTaky chtěl odcházet při přebalování a tak, tak jsem ho usadila a on normálně ronil slzy dojetím, že to nikdy neviděl a že je to krásný a že tenkrát chlapi s dětma takhle do styku nepřišli.
domisek.b píše:
Háto, s tím chováním mi to připomělo mýho tátu, ten si nikdy nepochval ani mě ani bráchu když jsem byly malý, protože se nás bál. Tak když jsem byly z porodnice doma a poprvé přijely na návštěvu tak jsem mu malou vrazila do náruče, no seděl jak když spolkl prmno a bál se i nadechnout, od tý doby se nebojí a pokaždý když malou vidí tak natahuje ruce, že chce chovat
Koukám, že mám opravdu výjimečného tchána. Když se můj muž narodil (1969), chodil s kočárkem na procházky , chodil s ním v noci po bytě, když řval a prý si hodně hráli
Nekecá, podobný přístup má i k vnučce. Akorát si ji poprvé pochoval až držela hlavičku, předtím se bál.
Pro Bamba :
Několik poznámek. Tzv. vír ve vlasech není z česání (my tomu říkáme líznutí od telátka a máme to v rodině). Malá ještě skoro nemá vlásky a už je vidět, že jí telátko lízlo ![]()
Tvoje bába možná šla na pole, moje babička teda ne. To je ošklivý, jak říkáš babičce.
Někde jsem to četla, že dřív šestinedělky ležely.
Já se teda bavím
Přidám taky jednu radu od souseda, je to docela dobrej chlap, ale rád si přihne a byl u nás v ltě na grilovačce a ptal se mě jestli mi muž odsává mlíko
když jsem nechápala, tak říkal, že to se má, že je to zábava a za druhý se to musí aby se mi udělalo další
No myslela jsem že ko nakopu
Je to dost intimčo, tak radši inko