Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky dekuji moc ze jste me podrzeli:) no nemam vlastni zivot snazila jsem se co se dalo. Mám mamku ale ta rikala ze na to nema stacili ji tu 3 dny a rekla ze by ju dala hned do domova.Kdo to nezazil tak to proste nepochopi @kaca35 a mate pravdu i sama babicka kdyby byla zdrava tak by stim souhlasila i ted jsem se ji to snazila vysvetlita vzala to dobre. Kdyby se semnou stridaly tak by jsem to brala ale oni se na me vykaslali pohlidaji my jednou za par mesicu a stejne je to problem pro vsechny. Vsichni neco maji jako vzdy… a uz se nebudu spolihat a prosit se.Dala jsem do toho vse co se dalo.Ja vim ze se o me starala, a rada by jsem ji dochovala, ale oprravdu uz su na pokraji zhrouceni.to uz bude 3 rok co ma tu demenci. Musim byt ted silna bude to este tezky kdyz my este budou z rodiny vycitat tak musim to ustat.Este tu sni budu do novyho roku. Dekuji vam moc ste zlaty
Holky, moje matka ma demencistr. stupne, staram se o ni ted 2 roky, kdy se jeji stav zhorsil. A jsem psychicky uplbe na dne.Deti uz mam velke, nebydli se mnou. Nemaji cas se starat se mnou. Vyuzivam jen odlehcovacich sluzeb. Zijeme s matkou spolu od meho rozvodu pred 16 lety. Nemam novou rodinu, vse se mi zhroutilo, zadny vztah mi nevydrzel.Ted mam pritele a nas vztah je timto poznamenany.Mam deprese, beru leky, moc nepomahaji. Sourozence nemam.Je to silene. Zivot uz me nebavi, nechce se mi zit. Matka je v pohode. Vubec nechape, jak me zatizila.Ve vsem je zavisla na me. Znicila mi uplne nervy. Neudrzi stolici, sice je klidna, nemluvi, spatne slysi, nic po me nechce, jen chce byt foma. A co ja a muj zivot? Je mi 48 a matce 86.Ted mi zavolali, ze je misto v domove, ale na 5ti luzkovem pokoji, kde jsou lezaci. Musim se rozhodnout do zitrka Silim z toho, nezvladam peci, ale mam pocit, ze tam ji to zabije.Ja jsem v nejhorsich chvilich chtela zabit sebe nebo ji. Nevim co delat.Jsem na vse sama. Kamaradky ne uz skoro nevolaji, mam deprese jsem smutna zoufala ze zivota. Matka mi visi na krku jako balvan. Chtela jsem ji dat nekam, na 2luz. pokoj. s televizi…na to je zvykla.Ale tam nebude mit zadne soukromi, jen zavesy mezi postelemi.Jsem uplne na dne, sama na tak vazne rozhodnuti.Ona sama tam nechce, rekla mi to.Ale ze ja to nezvladam to nechape. Nakonec ztratim i pritele. Tohle zadny chlap nevydrzi..chce pohodovou partnerku a ne uzlicek nervu. Matka me znici uplne.Ted navic jsem dala vypoved a jeste mam poskozeny nerv na prave ruce.Vse to speje jen k tomu, ze uz nechci zit. Problemu je moc a ja je nezvladnu vyresit.
Je strasne tezke premyslet nad tim, ze by jsi dala svoji mamu do domova, ale v situaci, v ktere jsi ty, bych to udelala. Pokud mas takove cerne myslenky, tak to udelej driv nez se neco hrozneho stane a do domova za mamou muzes pravidelne dochazet a pomahat ji i tak, ale bude to mensi zatez. Posilam ti spoustu sil ![]()
@Anonymní píše:
Holky, moje matka ma demencistr. stupne, staram se o ni ted 2 roky, kdy se jeji stav zhorsil. A jsem psychicky uplbe na dne.Deti uz mam velke, nebydli se mnou. Nemaji cas se starat se mnou. Vyuzivam jen odlehcovacich sluzeb. Zijeme s matkou spolu od meho rozvodu pred 16 lety. Nemam novou rodinu, vse se mi zhroutilo, zadny vztah mi nevydrzel.Ted mam pritele a nas vztah je timto poznamenany.Mam deprese, beru leky, moc nepomahaji. Sourozence nemam.Je to silene. Zivot uz me nebavi, nechce se mi zit. Matka je v pohode. Vubec nechape, jak me zatizila.Ve vsem je zavisla na me. Znicila mi uplne nervy. Neudrzi stolici, sice je klidna, nemluvi, spatne slysi, nic po me nechce, jen chce byt foma. A co ja a muj zivot? Je mi 48 a matce 86.Ted mi zavolali, ze je misto v domove, ale na 5ti luzkovem pokoji, kde jsou lezaci. Musim se rozhodnout do zitrka Silim z toho, nezvladam peci, ale mam pocit, ze tam ji to zabije.Ja jsem v nejhorsich chvilich chtela zabit sebe nebo ji. Nevim co delat.Jsem na vse sama. Kamaradky ne uz skoro nevolaji, mam deprese jsem smutna zoufala ze zivota. Matka mi visi na krku jako balvan. Chtela jsem ji dat nekam, na 2luz. pokoj. s televizi…na to je zvykla.Ale tam nebude mit zadne soukromi, jen zavesy mezi postelemi.Jsem uplne na dne, sama na tak vazne rozhodnuti.Ona sama tam nechce, rekla mi to.Ale ze ja to nezvladam to nechape. Nakonec ztratim i pritele. Tohle zadny chlap nevydrzi..chce pohodovou partnerku a ne uzlicek nervu. Matka me znici uplne.Ted navic jsem dala vypoved a jeste mam poskozeny nerv na prave ruce.Vse to speje jen k tomu, ze uz nechci zit. Problemu je moc a ja je nezvladnu vyresit.
A když se tam dostane, není cesta zpět? Myslím hledat lepší místo dál a zatím si prostě odpočinout. Musí to být opravdu vyčerpávající.
Rozumím, že je to pro tebe těžké rozhodnutí. Ale měla bys myslet na sebe. Když se úplně rozsypes, protom stejně budou muset maminku někam uložit. Jen ti poradím jedno. Ať se rozhodneš jakkoli, své rozhodnutí ber jako fakt a žádné výčitky. Někdy mame prostě na výběr ze dvou blbych možnosti. Ale ty máš ještě spoustu let před sebou, abys mohla žít spokojeně. Asi bych na tvém místě v pudu sebezáchovy volila tu možnost maminku umístit s tím, že dal budeš hledat vhodnější místo.
Když budu mluvit bez emocí - její stav se už nezlepší, ale tvůj může.
Drz se. ![]()
Máme takhle v zařízení babičku. Naštěstí to rozhdnutí nebylo primárně na mně (udělal ho můj otec), ale chápu to.
Na Tvém místě bych tam maminku dala a intenzivně hledala jiné zařízení, kam by se dala umístit. Pokud je nesoběstačná, má nejspíš příspěvek na péči, s důchodem by jí to mohlo vystačit i na dražší zařízení (možná by aspoň dočasně přispěly děti, než se dáš do kupy a zase budeš vydělávat normálně?)… a pak se vše stabilizuje.
@Anonymní píše:
Je mi tě moc líto. ![]()
Naprosto ti rozumím. Obdivuji, že se staráš sama. Ale jsi ještě maladá a ztrácíš čas něčím, co sama nevyřešíš. Ať budeš dělat cokoliv, maminku už do aktivního života nevrátíš. Navíc z vlastní zkušenosti se mi zdá, že demence je i určitým nastavením mysli daného člověka, často i sobecké odmítání spolupráce. Ona už si svůj život prožila a ty bys měla udělat to samé.
Každý, kdo si tohle zažil Ti řekne, že v jednom člověku se starat dlouhodobě o nemocného člověka znamená naprosté totální vyčerpání. Vůbec se nemusíš stydět za jakékoliv rozhodnutí. Po umístění maminky se snaž dát opět do kupy, půjde to třebas pomalu, ale půjde to. Hodně sil ![]()
Dekuju Vam za Vase rady a uprimne nazory.Je to pro me moc tezke, protoze mamka byla cely zivot hodna az moc, pomahala mi s klukama od jejich narozeni. Jezdila za mnou, hlidala deti, zehlila mi pradlo.Cele jejich detstvi zila jen pro ne. A ja mam ted vycitky, ze jsem spatna dcera. ![]()
Ahoj holky, psala jsem nedavno o mamce.Vse je o tom, jaky je pecujici..jake ma nervy a povahu.Byt na mem miste jina zena, rekla by, ze je mamka zlata, hodna babicka. A peci by zvladala. A ona opravdu je hodna. Nedela nic naschval.Jen ja jsem spatna tak moc s nervama:-(Mam vycitky…stale.
Chci se zeptat, jestli znate nektera Domov v Zastavce u Brna.Jaky to tam je a jaka pece? Jestli tam mate nektera rodice, napiste mi prosim. Dekuju moc za Vase odpovedi.
Tak bych si prala, abychom mohli zit jako driv..aby nemela demenci.:-(Mamka si domov nezaslouzi..tolik toho pro nas udelala..a me ty vycitky utrapi.